Τι ειναι ο υδραυλικός διαχωριστής για αντλίες θερμότητας και κτλ Η έννοια του υδραυλικού διαχωρισμού.

Η έννοια και ο σκοπός του υδραυλικού διαχωρισμού είναι η δημιουργία υδραυλικής εξισορρόπησης και διατήρησης παροχών τροφοδοσίας διαφορετικών πηγών και κλάδων.

Αρχή λειτουργίας
Ο συλλέκτης υδραυλικού διαχωρισμού προσομοιάζει ένα υδραυλικό δοχείο απείρου μάζας και θερμοχωρητικότητας, το οποίο δεν επηρεάζεται υδραυλικά και θερμικά από εξερχόμενα ή εισερχόμενα ρεύματα και μάζες ρευστού.
Οφέλη – πλεονεκτήματα



Ο συλλέκτης υδραυλικού διαχωρισμού επιτυγχάνει σημαντική εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης επιτυγχάνει βέλτιστη λειτουργία χωρίς αυξημένο κόστος κτήσης.

Τομείς εφαρμογής

• Σε όλα τα συστήματα θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού.
• Χρήση αυτονομίας κλάδων.
• Παραλληλισμός περισσότερων από μία πηγές ενέργειας (λέβητας – αντλία θερμότητας) κ.α.
• Σημαντική μείωση του κόστους κατανάλωσης λειτουργίας & εξοπλισμού.

Διαστασιολόγηση - Επιλογή

Η κατάλληλη διάσταση των διαμετρημάτων κεντρικού σωλήνα καθώς και των μικρότερων σωληνώσεων λήψης θα πρέπει να ικανοποιούν συγκεκριμένη συνθήκη ταχύτητας-παροχής ρευστού. O διαχωριστής μπορεί να λειτουργεί ως απαερωτής και ταυτόχρονα ως φίλτρο συγκράτησης σωματιδίων στον πυθμένα του. Υπερβολικές ταχύτητες, άνω των ορίων, σε συνθήκες μέγιστου φορτίου ακυρώνουν τις πρόσθετες λειτουργίες του.

Τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια ταχυτήτων του νερού είναι:
κεντρικός σωλήνας (max 0,2m/s), κλάδοι (max 1,2m/s).









Η συσκευή επιτρέπει τον υδραυλικό διαχωρισμό του πρωτεύοντος από το δευτερεύων κύκλωμα και έτσι επιτυγχάνει καλύτερη ογκομετρική ροή στον συλλέκτη σε σύγκριση με τη ροή από το λέβητα. Είναι  κατάλληλο για τοποθέτηση σε λέβητες συμπύκνωσης.
Στην πραγματικότητα με τις κατάλληλες ρυθμίσεις της αντλίας εξασφαλίζει χαμηλή θερμοκρασία επιστροφής του νερού (πάντα κάτω από 57°C, που είναι η θερμοκρασία συμπύκνωσης του μεθανίου) αυξάνοντας έτσι την αποδοτικότητα της εγκατάστασης.














Σχόλια