Μεγάλη ΑΠΑΤΗ οι συσκευές για οικονομία στο ρευμα !!! Τι είναι η βελτίωση του συνημιτόνου σε μία ηλεκτρική εγκατάσταση;

Εξοικονομητές ηλεκτρικής ενέργειας. Ο μύθος και η...γυμνή πραγματικότητα!
Πρωτοεμφανίστηκαν περίπου πριν κάνα 2-3 χρόνια τοτε έκαναν οικονομία 10-15 %
Με τον καιρό και την πλεονεξία ορισμένων έχουν φτάσει στο 75% διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ορισμένα και τεκμηριωμένα πάνω σε αυτές τις συσκευές




Θα ήθελα να καταγγείλω κάποιες συσκευές που κυκλοφορούνε στην αγορά και υπόσχονται οικονομία στο λογαριασμό της ΔΕΗ έως και 40%. Πρόκειται για απάτη διότι οι συσκευές αυτές δεν
πραγματοποιούν αυτό που υπόσχονται. Συγκεκριμένα χθες που επισκέφτηκατο εμπορικό κέντρο M******* στη Θεσσαλονίκη είδα ένα stand στο οποίο προωθούσανε και πουλούσανε το συγκεκριμένο προϊόν **** BOX (πιο αναλυτικά μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στο site www.*******.gr). Οι τεχνικές γνώσεις που έχω λόγω... του ότι είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός απόφοιτος της πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ μου επιτρέπουνε να βγάλω το συμπέρασμα ότι ο λογαριασμός της ΔΕΗ (δηλαδή η ηλεκτρική ενέργεια σε KWh που καταναλώνεται) σε ένα σπίτι δεν είναι δυνατόν να μειωθεί με οποιαδήποτε τέτοιου είδους συσκευή. Επομένως η υπόσχεση ότι ο λογαριασμός της ΔΕΗ μπορεί να μειωθεί με τη βοήθεια της συσκευής έως και 40% αποτελεί ένα απόλυτο ψέμα που στόχο έχει προφανώς να παραπλανήσει τον υποψήφιο πελάτη ο οποίος θα ήθελε να μειώσει το λογαριασμό του ρεύματος προκειμένου να τον οδηγήσει στην αγορά της συσκευής αυτής. Αυτό που κάνει η συσκευή αυτή είναι να διορθώνει το συντελεστή ισχύος (συνημίτονο φ) της ηλεκτρικής μας εγκατάστασης (στο σπίτι ή στο γραφείο) με αποτέλεσμα τη μείωση της ενεργούς τιμής της έντασης του ρεύματος που διαρρέει το μετρητή μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα γενικότερα να μειώνονται οι απώλειες στο δίκτυο μεταφοράς της ΔΕΗ (δηλαδή η ΔΕΗ κάνει οικονομία λόγω μειωμένων απωλειών στο δίκτυό της) αλλά δεν μειώνεται ΚΑΘΟΛΟΥ η ενέργεια που καταναλώνουν οι οικιακές μας συσκευές και άρα δεν μειώνεται καθόλου ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Εκεί ακριβώς έγκειται και η προωθητική μπλόφα της εταιρίας που πουλάει τη συγκεκριμένη συσκευή. Δείχνοντας δηλαδή ότι μειώνεται η ενεργός τιμή της έντασης του ρεύματος που διαρρέει το μετρητή της ΔΕΗ μας οδηγεί στο να βγάλουμε το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι μειώνεται και ο λογαριασμός της ΔΕΗ, κάτι που είναι απόλυτο ψέμα. Έτσι, ο ανυποψίαστος καταναλωτής που δεν έχει τις γνώσεις να αξιολογήσει το παραπάνω αυθαίρετο συμπέρασμα προχωράει στην αγορά μιας συσκευής χωρίς κανένα όφελος.
αναγνωστης
εμαιλ αναγνώστη .
Εξοικονομητές ηλεκτρικής ενέργειας. Ο μύθος και η...γυμνή πραγματικότητα!
Τα τελευταία χρόνια –ενδεχομένως οι περισσότεροι θα το έχουμε παρατηρήσει- κυκλοφορούν στην αγορά κάποιες μικροσυσκευές, οι οποίες, κατά τους ισχυρισμούς των προωθητών τους, μειώνοντας την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια μας, εξοικονομούν ηλεκτρική ενέργεια, με ευνόητο όφελος στον λογαριασμό της Δ.Ε.Η.
Και μόνο αυτός ο ισχυρισμός –ιδιαίτερα μέσα στα πλαίσια των σύγχρονων οικονομικών προβλημάτων που μαστίζουν όλο τον κόσμο- γίνεται ιδιαίτερα προκλητικός και έλκει την προσοχή μας.
Αν δε σε αυτό, προσθέσουμε το γεγονός ότι η προώθηση των προϊόντων αυτών γίνεται και με την βοήθεια video, τα οποία «αποδεικνύουν» την αλήθεια των ισχυρισμών αυτών, είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι ο υποψήφιος αγοραστής, είναι εντελώς "ανυπεράσπιστος" απέναντι σε έναν πωλητή που απλά του λέει:
«Εγώ δεν σου πουλάω «φούμαρα», κοίτα και μόνος σου…..»
Ο μύθος:
Πράγματι, η τοποθέτηση αυτής της «θαυματουργής» συσκευής σε μια πρίζα στο σπίτι αρκεί για να μειώσει το ρεύμα – που μετράται με ένα πολύμετρο- κατά μερικά* Ampere.
{*Ανάλογα με την συσκευή, από μερικά δέκατα έως μερικά Ampere.}
Οπότε, αφού μειώνει το ρεύμα που καταναλίσκει η εγκατάσταση, κατά συνέπεια μειώνει και τον λογαριασμό μας. Αρκεί να αγοράσουμε την συσκευή, να την βάλουμε σε μια πρίζα και θα αρχίσουμε –από εκείνη κι’ όλας την στιγμή- …. να πληρώνουμε λιγότερο ρεύμα στην Δ.Ε.Η!!!
Είναι τόσο εύκολο να το καταλάβει ο καθένας!
Αν π.χ. το ρεύμα, για χρονικό διάστημα 2 ωρών, μειώνεται κατά 2 Α τότε η ενέργεια που αντιστοιχεί σε αυτό είναι: 2 Α x 230V x 2 h= 920 Watt h= 0,92 k Watt h.
Και αυτήν την ενέργεια…..δεν την πληρώνουμε πλέον στη ΔΕΗ!!!!
Καταναλίσκουμε λιγότερη ενέργεια, χωρίς να μειώνουμε στο ελάχιστο τις δουλειές που κάνουμε, γιατί αυτή η θαυματουργή μικροσυσκευή, έχει την ικανότητα να αποθηκεύει ενέργεια και μετά να την αποδίδει στα τροφοδοτούμενα φορτία, και έτσι δεν την αντλούμε από την ΔΕΗ, και αυτό είναι φανερό:
Η λάμπα φθορισμού που χρησιμοποιούμε εξακολουθεί να φωτίζει το ίδιο δυνατά, αλλά …..το ρεύμα που καταναλίσκει είναι λιγότερο!!!
Άρα το πράγμα είναι αυταπόδεικτο!!!
Η πείρα της ζωής:
Μοναδική άμυνα του υποψήφιου αγοραστή είναι η καταφυγή στην λαϊκή θυμοσοφία:
«Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι!»
«It’s too good, to be true!”
Αλλά όταν έχεις τον πωλητή να διανθίζει με «επιχειρήματα» αυτό που βλέπουν τα μάτια σου, η λαϊκή σοφία χάνει την μάχη!
Και τότε έρχεται και το τελευταίο επιχείρημα – που ταιριάζει τόσο καλά- :
«Μα ακριβώς , επειδή αυτή η συσκευή , ενσωματώνει την τελευταία λέξη της ψηφιακής τεχνολογίας, μπορεί να είναι τόσο μικρή αλλά και αποτελεσματική. Βέβαια αυτό κοστίζει κάπως (30, 50, 60, 90 Ευρώ), όμως αυτό το κόστος, είναι μηδαμινό εμπρός στην οικονομία που επιτυγχάνει!»
Οπότε μένει η «Πείρα της ζωής», να σε κοιτάζει θλιμμένα από την «γωνία», να βάζεις το χέρι στην τσέπη και να αποκτάς –επιτέλους! – κάτι που θα σε βοηθήσει να πάρεις λίγο από «το αίμα σου πίσω»…..!!
Τα παραπάνω δεν είναι σενάριο, είναι η πραγματικότητα που βίωσε ένας πολύ μεγάλος αριθμός από συνανθρώπους μας που έπεσαν «θύματα» των «περίτεχνων» ανακριβειών μιας «καμπάνιας», η οποία, χρησιμοποιώντας μισές αλήθειες, αναμεμιγμένες με αρκετή «πιασάρικη» ορολογία και "δημιουργική" φαντασία, τους έπεισε να προβούν σε μια -εν αγνοία τους- εξαιρετικά άνιση συναλλαγή.
Μια συναλλαγή που καταλήγει να είναι αποκλειστικά και μόνον προς όφελος των προωθητών της συσκευής.
Τα "θύματα" πολλά (χιλιάδες ίσως) μεταξύ των συμπολιτών μας, και μάλιστα -"κατά προτίμηση"- μεταξύ αυτών, που δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο τεχνικό "εφόδιο" για να «αντισταθούν» στην σαγήνη του «καλλικέλαδου» προωθητή!
Η θεωρία:
Για να αποκαλυφθεί που ευρίσκονται οι ανακρίβειες, τα σφάλματα και οι τόσο "βολικές" μισές αλήθειες αυτής της καμπάνιας προώθησης του συγκεκριμένου προϊόντος, θα χρειαστεί να δούμε κάποια θεωρητικά ζητήματα της φύσης του ηλεκτρισμού -και όχι μόνον.
{Στους στόχους του άρθρου -δεδομένου ότι δεν απευθύνεται σε ηλεκτρολόγους- είναι να μην γίνει πολύ βαρετό και δυσνόητο!}
Κατ΄ αρχήν να θέσουμε κάποιες βασικές αρχές –που για λόγους οικονομίας- θα τις δούμε «αξιωματικά» (δηλαδή χωρίς απόδειξη):
Α. Για την ενέργεια:
1. Η ενέργεια δεν παράγεται εκ του μηδενός.
2. Η ενέργεια δεν χάνεται.
3. Η ενέργεια μετατρέπεται από μία μορφή σε άλλη χωρίς να λιγοστεύει (π.χ. από κινητική γίνεται θερμική, ή και το ανάποδο).
4. Η ωφέλιμη ενέργεια σε κάθε μετατροπή που υφίσταται, λιγοστεύει, γιατί κατά την μετατροπή της, ένα μικρό –ή και μεγαλύτερο μέρος της- «χάνεται» μετατρεπόμενο σε μη χρήσιμη ενέργεια.
(π.χ. Η χημική ενέργεια που βρίσκεται μέσα στην βενζίνη, μετατρέπεται μέσα στον κινητήρα ενός αυτοκινήτου, σε κινητική ενέργεια -«χρήσιμη»- και σε θερμική ενέργεια -«άχρηστη»-).
Στο προκείμενο λοιπόν, η ηλεκτρική ενέργεια απορροφάται / καταναλίσκεται σε κάποια συσκευή, η οποία συσκευή κάνει κάποια δουλειά, μας αποδίδει κάποιο έργο (π.χ. σε έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, ο οποίος μας ζεσταίνει το νερό).
Εξετάζοντας το πράγμα από την πλευρά αυτού που παρέχει την ενέργεια (π.χ. του δικτύου της ΔΕΗ), η κάθε ηλεκτρική συσκευή η οποία συνδέεται σε αυτό, αποτελεί και μια "κατανάλωση" η οποία πρέπει να εξυπηρετηθεί.
Ένα "φορτίο" δηλαδή, που το δίκτυο αναλαμβάνει να τροφοδοτήσει.
Ο σχετικά "απρόσωπος" όρος φορτίο, απαλλάσσοντάς μας από τις ιδιαιτερότητες της κάθε συγκεκριμένης συσκευής, μας διευκολύνει να επικεντρωθούμε στην ουσία του ζητήματος.
Προκειμένου λοιπόν να δούμε το ζήτημα συστηματικά, αλλά και για να βοηθηθούμε στην εμπέδωσή του, οι διάφορες καταναλώσεις / φορτία, μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες, εκ των οποίων τρεις είναι οι βασικές.
{Παρατήρηση:
Στην ανάλυση που ακολουθεί, θα ασχοληθούμε μόνο με τα "γραμμικά" φορτία (το ρεύμα που τα διαρρέει έχει μια σταθερή -έστω και χρονικά μετατοπισμένη- αναλογία ως προς την τάση που το προκαλεί).
Δεν θα γίνει κάποια ιδιαίτερη μνεία στην άλλη μεγάλη "οικογένεια" των "Μη γραμμικών φορτίων" (π.χ. συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρονικά κυκλώματα ισχύος που ρυθμίζουν το φορτίο με παλμικό τρόπο (Switching με transistor, thyristor, triac κλπ)).
Βεβαίως τα κυκλώματα αυτά είναι πολύ κοινά, αλλά:
Α. Η κατανόηση της συμπεριφοράς τους, προϋποθέτει τα "γραμμικά φορτία".
Β. Για την μελέτη του θέματός μας, είναι υπεραρκετή η αναφορά στα "γραμμικά φορτία"
Γ. Η εμπεριστατωμένη αναφορά στα "μη γραμμικά φορτία" είναι πολύ πέρα, τόσο από τις προθέσεις του άρθρου, όσο και της πιθανής "αντοχής" πολλών εκ των αναγνωστών του.
Η παραμονή μας λοιπόν, στο "βατό γήπεδο" των γραμμικών φορτίων, είναι μια λογική ενέργεια, προκειμένου να "βάλουμε γκολ" και να μην "χάσουμε τη μπάλα"!}
{ Για τους στερούμενους χρόνου, φιλομαθείς αναγνώστες: Υπάρχει περίληψη του άρθρου στο τελευταίο παράρτημα.}
Για τα ηλεκτρικά «φορτία»
1. Ωμικό (ή συμφασικό) φορτίο.
Ένα τέτοιο φορτίο, κατά βάση αποτελείται από αντιστάσεις, οι οποίες διαρεόμενες από το ηλεκτρικό ρεύμα θερμαίνονται και παράγουν ωφέλιμο έργο (μας φωτίζουν το σπίτι, μας ψήνουν το φαΐ, μας ζεσταίνουν).
Ο λόγος που το φορτίο αυτό ονομάζεται συμφασικό είναι το γεγονός ότι, όταν η τάση που επικρατεί στα άκρα αυτού του φορτίου μεταβάλλεται με κάποιο τρόπο, τότε το ρεύμα που -ένεκα αυτής- διαρρέει το φορτίο αυτό, μεταβάλλεται με ανάλογο τρόπο και μάλιστα σε πλήρη συγχρονισμό (εν φάση) με αυτήν. (Δηλαδή όταν αυξάνει η τάση , ταυτόχρονα αυξάνει και το ρεύμα, και αντίστοιχα όταν η τάση μειώνεται, ταυτόχρονα μειώνεται και το ρεύμα).
Αυτά μπορούμε να τα δούμε πολύ καλά στο ακόλουθο διάγραμμα:
Power%20Factor%201_wikipedia.JPG?m=1318883573
Παρατηρούμε ότι το ρεύμα (πράσινη καμπύλη), παρακολουθεί την τάση (κόκκινη καμπύλη) , σε πλήρη συγχρονισμό. (Περνάνε ακριβώς την ίδια στιγμή από το άξονα του «μηδέν», και αποκτούν ταυτόχρονα την μέγιστη και ελάχιστη τιμή τους).
Αποτέλεσμα αυτού του συγχρονισμού είναι ότι, ανά πάσα στιγμή η τάση και το ρεύμα έχουν ακριβώς την ίδια πολικότητα (είναι και τα δύο θετικά , ή και τα δύο αρνητικά), συνεπώς το γινόμενό τους είναι πάντα θετικό.
{Βασική άλγεβρα: (+ ) χ (+) = (+) και (-) χ (-) = (+)}
Η ισχύς:
Το γινόμενο αυτό όμως, είναι η ισχύς ( P ) που παράγει το ρεύμα ( I ), το οποίο –υπό την επίδραση της τάσης ( V )– διαρρέει το ωμικό φορτίο.
P = V * I η οποία μετριέται σε [ Watt].
Και εν προκειμένω, για τον λογαριασμό της ΔΕΗ, σε Kilo Watt , (1 K Watt= 1000 Watt).
Η μπλε καμπύλη του προηγούμενου διαγράμματος, αντικατοπτρίζει το τι συμβαίνει με την ισχύ σε ένα ωμικό φορτίο.
Να παρατηρήσουμε ότι η ισχύς αυτή είναι πάντα θετική (είναι πάντα πάνω από τον άξονα του «μηδέν»), ακόμα και όταν τάση και το ρεύμα είναι αρνητικά, ακριβώς γιατί είναι ταυτόχρονα αρνητικά, (-) χ (-) = (+).
Αυτή η ισχύς ορίζεται σαν « Πραγματική ισχύς » (Real Power) και παράγει ωφέλιμο έργο και μάλιστα, αν εξετάσουμε την μέση τιμή της (γαλάζια «καμπύλη»),παρατηρούμε ότι αυτή έχει σταθερή και θετική τιμή.
Η ενέργεια:
Γνωστού όντος ότι η ενέργεια ( E ), ορίζεται σαν το γινόμενο της ισχύος ( P ), επί τον χρόνο ( t ), που καταναλίσκεται αυτή: E = P * t
Βλέπουμε ότι και αυτή θα είναι πάντα θετική, και «εκφράζει» το «θετικό / χρήσιμο / ωφέλιμο έργο».
Το κόστος:
Αυτή ακριβώς είναι η ενέργεια που καταναλίσκεται από «εμάς» στα σπίτια μας, και μετράται σε Watt * hour, ή σε ένα πιο κοινό πολλαπλάσιο : k Watt h (Κιλοβατώρα).
Γι’ αυτήν ακριβώς την ενέργεια η ΔΕΗ μας ζητά να πληρώσουμε το ανάλογο αντίτιμο.
2. Επαγωγικό φορτίο.
Ένα τέτοιο φορτίο μπορεί να είναι ένας κινητήρας, ένα μετασχηματιστής, και γενικά μία συσκευή που χρησιμοποιεί τον μαγνητισμό ( ηλεκτρομαγνητισμό ορθότερα) προκειμένου να κινήσει π.χ. τον κάδο του πλυντηρίου των ρούχων, ή για να μετατρέψει την τάση του δικτύου σε άλλη χαμηλότερη, έτσι ώστε να είναι ασφαλέστερη η εγκατάσταση φωτισμού του κήπου ( από τα 230 volt σε 42 Volt ), ή για να ανάψει μια λάμπα φθορισμού (τσόκ εκκίνησης).
Η συμπεριφορά όμως του Επαγωγικού φορτίου είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με την συμπεριφορά ενός Ωμικού φορτίου.
Και εδώ το ρεύμα ακολουθεί τις αλλαγές της τάσης, αλλά υπάρχει κάποια καθυστέρηση, δηλαδή δεν υπάρχει συγχρονισμός, υπάρχει διαφορά φάσης ( Φ ).
Και αν θεωρήσουμε ότι ένας κύκλος (μία περίοδος) της εναλλασσόμενης τάσης αντιστοιχεί σε 360<sup>ο</sup> (μοίρες), η καθυστέρηση του ρεύματος ενός καθαρού επαγωγικού φορτίου, σε σχέση με την τάση που το προκαλεί, ισούται με 90<sup>ο</sup>, δηλαδή η διαφορά φάσης μεταξύ τους, είναι ίση με το ¼ του κύκλου.
Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι όταν η τάση είναι μέγιστη (θετική ή αρνητική), τότε το ρεύμα θα είναι μηδέν και όταν η τάση είναι μηδέν, το ρεύμα θα είναι μέγιστο (θετικά ή αρνητικά).
Αυτά μπορούμε να τα δούμε στο διάγραμμα που ακολουθεί:
Power%20Factor%200_-_wikipedia.JPG?m=1318883570
Εδώ υπάρχουν κάποια σημαντικά πράγματα να παρατηρήσουμε:
1. Από τις 0<sup>ο </sup>μέχρι τις 90<sup>ο</sup> ισχύει: V(+) * I(+) = P(+) Η ισχύς είναι θετική.
2. Από τις 90<sup>ο </sup>μέχρι τις 180<sup>ο</sup> ισχύει: V(-) * I(+) = P(-) Η ισχύς είναι αρνητική.
3. Από τις 180<sup>ο </sup>μέχρι τις 270<sup>ο</sup> ισχύει: V(-) * I(-) = P(+) Η ισχύς είναι θετική.
4. Από τις 180<sup>ο </sup>μέχρι τις 270<sup>ο</sup> ισχύει: V(+) * I(-) = P(-) Η ισχύς είναι αρνητική.
Και μάλιστα αυτή η εναλλαγή των αρνητικών και θετικών «τμημάτων» -επειδή έχουν την ίδια απόλυτη τιμή, αποδίδουν μηδενική τιμή στην μέση ισχύ, (η γαλάζια "καμπύλη" που εκφράζει την ισχύ, συμπίπτει με τον άξονα του μηδενός)
Με άλλα λόγια, στο φορτίο αυτό παρατηρείται η εξής συμπεριφορά:
Στα τμήματα 1 και 3 της περιόδου (τάση και ρεύμα ομόσημα) το φορτίο «απορροφά» ισχύ και αποθηκεύει ενέργεια στο μαγνητικό πεδίο του και στα τμήματα 2 και 4 της περιόδου (τάση και ρεύμα ετερόσημα), αυτήν την αποθηκευμένη ενέργεια, την «επιστρέφει» στο δίκτυο που το τροφοδοτεί.
Συνεπώς το «ενεργειακό ισοζύγιο» του επαγωγικού φορτίου, είναι μηδενικό, (όση ενέργεια απορροφά, τόση αποδίδει), από αυτό συνεπάγεται ότι η μέση ισχύς του φορτίου αυτού είναι μηδενική (γαλάζια καμπύλη).
Δηλαδή αυτή η ισχύς δεν «παράγει έργο» και ονομάζεται «Άεργος ισχύς» και μετράται σε kVAr
(kilo Volt Ampere reactive).
2.α. Οι απώλειες.
Θα σκεφτείτε –πολύ λογικά- ότι αφού, ένα επαγωγικό φορτίο αποδίδει τόση ενέργεια, όση απορροφά, προς τι η τόση «φασαρία»;
Ο λόγος είναι ότι, τόσο κατά την φάση «απορρόφησης», όσο και κατά την φάση «επιστροφής» της ενέργειας, τους αγωγούς που τροφοδοτούν αυτό το φορτίο, τους διαρρέει ρεύμα, το οποίο θερμαίνει και καταπονεί, τόσο τους αγωγούς και το λοιπό εξοπλισμό του δικτύου, όσο και τις γεννήτριες στα εργοστάσια της ΔΕΗ.
Με άλλα λόγια, μπορεί η ενέργεια να «παλινδρομεί» μεταξύ πηγής και καταναλωτή, αλλά το ρεύμα είναι «εκεί» και τα φαινόμενα θερμικής και μηχανικής καταπόνησης δεν είναι αντιστρεπτά, άρα η ΔΕΗ έχει κάθε λόγο να προσπαθεί να περιορίσει τέτοιου είδους ρεύματα που δεν «παράγουν» ωφέλιμο έργο.
Βέβαια αυτό θα σήμαινε, ότι δεν θα έπρεπε να "επιτρέπει" επαγωγικά φορτία!!
Πράγμα που είναι άκρως οξύμωρο , διότι από τα μεγαλύτερα επαγωγικά φορτία, είναι ακριβώς οι δικοί της μετασχηματιστές ισχύος, μέσης και υψηλής τάσης!!
Το πράγμα μοιάζει αδιέξοδο, αλλά δεν είναι!
Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία φορτίου, το χωρητικό.
3. Χωρητικό φορτίο.
Ένα τέτοιο φορτίο αποτελείται βασικά από πυκνωτές (μέσα στους οποίους μπορεί να αποθηκευτεί ηλεκτρικό φορτίο).
Εδώ η ενέργεια «αποθηκεύεται» στο ηλεκτρικό πεδίο του πυκνωτή, (κατ’ αναλογία με το μαγνητικό πεδίο, στο επαγωγικό φορτίο).
Και εδώ -ομοίως- υπάρχει διαφορά φάσης 90<sup>ο</sup> μεταξύ της τάσης και του ρεύματος, αλλά υπάρχει και μια κρίσιμη διαφορά:
Το ρεύμα σε ένα χωρητικό φορτίο προπορεύεται της τάσης κατά 90 μοίρες.
Phasor%20diagram-Capacitor_modified.jpg?m=1318883566
Παρατηρώντας το διάγραμμα βλέπουμε ότι η μεταβολή του ρεύματος τώρα –στο χωρητικό φορτίο- είναι ακριβώς η αντίθετη από ότι ήταν στο επαγωγικό φορτίο.
Οπότε σε αναλογία με το επαγωγικό φορτίο έχουμε:
1. Από τις 0<sup>ο </sup>μέχρι τις 90<sup>ο</sup> ισχύει: V(+) * I(-) = P(-) Η ισχύς είναι αρνητική.
2. Από τις 90<sup>ο </sup>μέχρι τις 180<sup>ο</sup> ισχύει: V(-) * I(-) = P(+) Η ισχύς είναι θετική.
3. Από τις 180<sup>ο </sup>μέχρι τις 270<sup>ο</sup> ισχύει: V(-) * I(+) = P(-) Η ισχύς είναι αρνητική.
4. Από τις 180<sup>ο </sup>μέχρι τις 270<sup>ο</sup> ισχύει: V(+) * I(+) = P(+) Η ισχύς είναι θετική
Φυσικά και εδώ ισχύουν όσα λέχθηκαν για την άεργο ισχύ και τα –χωρητικά πλέον- ρεύματα που καταπονούν τις εγκαταστάσεις κλπ.
Η συνοπτική εικόνα λοιπόν, είναι:
phasor-diagram.jpg?m=1318883569
Εδώ από πάνω προς τα κάτω έχουμε τα διαγράμματα για φορτίο:
Άνω: Ωμικό.
Μέσον: Επαγωγικό.
Κάτω: Χωρητικό.
Και είναι προφανές ότι, μεταξύ του επαγωγικού και του χωρητικού ρεύματος, υπάρχει διαφορά φάσης 180<sup>ο</sup>.
Αυτό μας δίνει την σημαντική δυνατότητα, να συνδυάσουμε τις δύο αυτές συμπεριφορές και να δώσουμε λύση στο πρόβλημα. Αλλά σε αυτό θα γίνει αναφορά παρακάτω.
Μια -"απλοϊκά" διατυπωμένη- παρατήρηση μπορούμε να κάνουμε εδώ, η οποία "εξηγεί" και τον όρο reactive:
Σε αντίθεση με το ωμικό φορτίο, τόσο στο επαγωγικό όσο και στο χωρητικό, παρατηρούμε ότι όσο πιο γρήγορα αλλάζει η τιμή της τάσης στην μονάδα του χρόνου, τόσο πιο αργά αλλάζει η τιμή του ρεύματος.
Παρατηρήστε ότι όσο πιο απότομη γίνεται η μεταβολή της τάσης, τόσο πιο αργή είναι η μεταβολή του ρεύματος.
Είναι "λες και τα δύο αυτά είδη φορτίου αντιστέκονται/ αντιδρούν/ react, στις μεταβολές που προσπαθεί η τάση να τους επιβάλει", για να επιτευχθεί η αλλαγή του ρεύματος σε αυτά, απαιτείται ισχύς, η οποία -ευλόγως ονομάζεται reactive power.
{Στην βιβλιογραφία ο όρος reactance συνδέεται τόσο με τα επαγωγικά φορτία (inductive reactance), όσο και με τα χωρητικά (capacitive reactance)}.
Πριν συνεχίσουμε όμως και επειδή -αν μια εικόνα είναι 1000 λέξεις-, μια κινούμενη εικόνα είναι 1000000 λέξεις, παρατίθενται μερικά σχετικά link με animation.
{Στο πρώτο μπορείτε να αλλάξετε το φορτίο και να αυξομειώσετε την ταχύτητα.}
Φορτίων συνέχεια..
1. Το πραγματικό φορτίο.
Όπως καταλαβαίνετε, τα προηγούμενα ήταν «θεωρητικά», στην πραγματικότητα δεν υπάρχει φορτίο που να παρουσιάζει αμιγώς μία –και μόνο μία- από τις προαναφερθείσες «συμπεριφορές», το καθαρό ωμικό / επαγωγικό/ χωρητικό φορτίο, είναι απλά μια ιδεατή οντότητα που σκοπό έχει να μας διευκολύνει, στην κατανόηση των φαινομένων αυτών.
Τα πραγματικά φορτία παρουσιάζουν και τις τρεις αυτές «ιδιότητες», και κατά κανόνα κάποια από αυτές είναι επικρατούσα, π.χ. σε μια ηλεκτρική σόμπα (κουκουνάρα) επικρατεί –«συντριπτικά»- η ωμική συμπεριφορά, αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχει και κάποια επαγωγική λόγω του ότι υπάρχουν τα σύρματα της αντίστασης υπό μορφή σπείρας και μάλιστα περιελιγμένη γύρω από το κεραμικό της «κουκουνάρας».
Αντίθετα σε ένα πλυντήριο ρούχων επικρατεί η επαγωγική συμπεριφορά λόγω του κινητήρα του κάδου (και αυτό μόνο όταν δεν λειτουργεί η αντίσταση που ζεσταίνει το νερό). Πέραν όμως αυτής, υπάρχει και η ωμική αντίσταση των αγωγών που απαρτίζουν τα τυλίγματα του κινητήρα του.
Αν θεωρήσουμε λοιπόν ένα μικτό φορτίο (π.χ. ένα φωτιστικό φθορισμού, που έχει το πηνίο έναυσης της λάμπας -τσοκ-), θα έχουμε ένα διάγραμμα σαν το ακόλουθο:
Power%20Factor%200.7_wikipedia.jpg?m=1318883569
Εδώ παρατηρούμε ότι η διαφορά φάσης (Φ), μεταξύ του ρεύματος και της τάσης, δεν είναι πια 90<sup>ο</sup> αλλά περίπου 45<sup>ο</sup> .
Αποτέλεσμα αυτού είναι η ισχύς (μπλε κυματομορφή), να είναι περισσότερο θετική («απορροφούμενη») παρά αρνητική («επιστρεφόμενη»), και η μέση ισχύς δεν είναι μηδενική πλέον, αλλά έχει κάποια θετική τιμή (γαλάζια γραμμή).
Το πρόβλημα εδώ είναι ότι, προκειμένου να λειτουργήσει το φορτίο αυτό, εκτός από την «ωφέλιμη» ισχύ που απορροφά και την κάνει φως, απορροφά και «άεργο ισχύ», (το αρνητικό κομμάτι της οποίας, φαίνεται στο διάγραμμα κάτω από τον άξονα του "μηδέν", ενώ το θετικό της -ας επιτραπεί προς χάριν απλότητας- είναι «αναμεμιγμένο» με την πραγματική ισχύ -που είναι πάντα θετική- και δεν είναι διακριτό).
Για να μπορέσουμε όμως να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα του τι συμβαίνει και να αποκτήσουμε ένα μέσο «υπολογισμού», θα πρέπει να καταφύγουμε σε έναν άλλο τρόπο απεικόνισης του ζητήματος, θα πρέπει να το δούμε «διανυσματικά» (μην ταράζεστε …μερικά τριγωνάκια υπόθεση είναι!).
2. Η «διανυσματική» προσέγγιση.
Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αναπαραστήσουμε τι συμβαίνει με το θέμα που εξετάζουμε.
Α) Φασικό διάγραμμα του Ωμικού φορτίου:
Phasor%20diagram%20for%20AC%20Resistance.jpg?m=1318883565
Εδώ το ρεύμα I<sub>R</sub> είναι σε φάση με την τάση V<sub>R</sub>, ταυτίζονται ως προς την κατεύθυνση, ευρίσκονται αμφότερα επί του «πραγματικού» άξονα, και το ίδιο ισχύει και με το γινόμενό τους, την ισχύ.
Τα πράγματα είναι λοιπόν απλά, η τάση επί το ρεύμα, δίνει την ισχύ!
Έτσι π.χ. 230Vx 10A = 2300 Watt = 2,3 kWatt και αυτά είναι που πληρώνουμε στην Δ.Ε.Η., ανάλογα φυσικά με την χρονική διάρκεια που απορροφούμε αυτή την ισχύ*, φαίνεται τόσο λογικό και αυταπόδεικτο!
{Η ισχύς επί τον χρόνο, ισούται με την ενέργεια. k Watt x hour = k Watt hour = KWH, κιλοβατώρα }
Αυτή ακριβώς την "απλότητα" "αξιοποιούν" και οι προωθητές του «θαυματουργού» προϊόντος και -όλως "τυχαίως"- δεν κάνουν καμία συζήτηση για την πραγματικότητα, προφανώς εφαρμόζουν την γνωστή ρήση:
«Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με 'μάς, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα!»
Η αλήθεια όμως είναι άλλη, στα σπίτια μας δεν έχουμε καθαρά ωμικές καταναλώσεις, έχουμε και κάποιες επαγωγικές, (μόνο σε αυτές άλλωστε, μπορεί ο «εξοικονομητής ηλεκτρικής ενέργειας» να έχει κάποια επίδραση).
Αυτές οι επαγωγικές καταναλώσεις όμως -όπως είδαμε- έχουν διαφορετική συμπεριφορά και υπακούουν σε άλλους «νόμους», όμως γι’ αυτό –τι σύμπτωση (!) –δεν γίνεται καμία κουβέντα!
Β. Το φασικό διάγραμμα του Επαγωγικού φορτίου.
Phasor%20Diagram%20for%20AC%20Inductance.jpg?m=1318883564
Τα διανύσματα περιστρέφονται κατά την φορά του βέλους « ω », και το ρεύμα ακολουθεί την τάση, καθυστερώντας κατά 90<sup>ο</sup>.
Βεβαίως χρειάζεται κάποια επιπλέον ανάλυση πριν μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε, αλλά λίγο υπομονή ακόμα.
Γ. Το φασικό διάγραμμα το χωρητικού φορτίου.
Phasor%20Diagram%20for%20AC%20Capacitance.jpg?m=1318883564
Εδώ τα διανύσματα περιστρέφονται κατά την φορά του βέλους « ω », και το ρεύμα προπορεύεται της τάσης, προηγούμενο κατά 90<sup>ο</sup>.
3. Τα σύνθετα φορτία.
Και τώρα είναι η ώρα να βάλουμε τα πράγματα σε επαφή με την πραγματικότητα, θα δούμε κάποια βασικά σύνθετα φορτία και πως αυτά συμπεριφέρονται.
Α. Φορτίο αποτελούμενο από ωμική και επαγωγική αντίσταση.
Series%20Resistance-Inductance%20Circuit.jpg?m=1318883582
Εδώ έχουμε μια ωμική αντίσταση ( R ) σε σειρά με μια επαγωγική αντίσταση ( L ), οι οποίες τροφοδοτούμενες από εναλλασσόμενη τάση ( V ), διαρρέονται από ρεύμα ( I ), το οποίο προκαλεί πτώση τάση στα άκρα τους, (V<sub>R</sub>) στην ωμική και ( V<sub>L</sub>) στην επαγωγική.
Για να καταλάβουμε τι γίνεται εδώ, θα δούμε αυτά τα δύο φορτία κατ’ αρχήν «χωριστά»:
Vector%20Diagrams%20for%20the%20R%20-%20L%20%20Pure%20Components.jpg?m=1318883556
Είναι φανερό ότι έχουμε μια συνοπτική αντιπαραβολή αυτών που ήδη αναφέρθηκαν, στο ωμικό φορτίο τάση και ένταση είναι συμφασικές και στο επαγωγικό έχουν διαφορά φάσης 90<sup>ο</sup> με το ρεύμα να επιπορεύεται της τάσης, (ή με άλλα λόγια η τάση προπορεύεται του ρεύματος).
Το πράγμα γίνεται ενδιαφέρον όταν συνθέσουμε αυτά τα δύο επί μέρους χαρακτηριστικά.
Διάγραμμα των τάσεων.
Συνδυάζουμε τα δύο προηγούμενα διαγράμματα και έχουμε την ακόλουθη εικόνα:
Vector%20Diagram%20of%20the%20Resultant%20R-L%20Voltage.jpg?m=1318883586
Προσέξτε:Το ρεύμα -ως κοινό και για τα δύο φορτία / αντιστάσεις του κυκλώματος- αποτελεί και την «βάση» σύνθεσης των δύο επιμέρους διαγραμμάτων.
Το σημαντικό γεγονός είναι ότι, οι δύο επί μέρους τάσεις V<sub>R</sub> και V<sub>L</sub><sub>, </sub>δίνουν σαν συνισταμένη την V*, η οποία έχει διαφορά φάσης σε σχέση με το ρεύμα, η διαφορά φάσης όμως δεν είναι πια 90<sup>ο</sup> , αλλά έχει κάποια ενδιάμεση τιμή, η γωνία φ αντιπροσωπεύει την διαφορά φάσης της σύνθετης τάσης V ως προς την ενεργό τάση V<sub>R</sub> .
Με αυτές τις τρεις τάσεις σχηματίζουμε το τρίγωνο των τάσεων γι’ αυτό το σύνθετο φορτίο (δεξιά), του οποίου η κατασκευή είναι προφανής.
Αυτή η τάση V όμως, είναι η τάση του δικτύου της ΔΕΗ.
{* Εννοείται ότι πάντα οι πράξεις είναι διανυσματικές}
Το τρίγωνο των αντιστάσεων
Το τρίγωνο των τάσεων, περιγράφει την επίδραση της ροής του ρεύματος διαμέσου των δύο αντιστάσεων (της ωμικής R και της επαγωγικής X<sub>L</sub>), το ρεύμα όμως είναι ίδιο για όλο το κύκλωμα, οπότε οι τάσεις ουσιαστικά εξαρτώνται από τις αντιστάσεις, αν λοιπόν θεωρήσουμε μόνο τις αντιστάσεις, έχουμε:
The%20RL%20Impedance%20Triangle.jpg?m=1318883584
Όπου :
R = Πραγματική / ωμική / resistance
X<sub>L</sub>= Επαγωγική / reactance
Z = Σύνθετη / Impedance
Αυτές οι τρεις αντιστάσεις καθορίζουν την συμπεριφορά του φορτίου.
Β. Φορτίο αποτελούμενο από ωμική και χωρητική αντίσταση.
Με ανάλογο τρόπο για την περίπτωση που το φορτίο συντίθεται από ωμική και χωρητική αντίσταση, έχουμε:
Series%20Resistance-Capacitance%20Circuit.jpg?m=1318883581
Το αναλύουμε:
Vector%20Diagrams%20for%20the%20R%20-%20C%20Pure%20Components.jpg?m=1318883587
Προσέξτε ότι η τάση στα άκρα της χωρητικότητας, έχει αντίθετη φορά από την τάση που υπήρχε στα άκρα της επαγωγής στο αντίστοιχο διάγραμμα της § Α.
Και στη συνέχεια το ανασυνθέτουμε:
Vector%20Diagram%20of%20the%20Resultant%20R-C%20%20Voltage.jpg?m=1318883586
Και έχουμε τελικά, το αντίστοιχο τρίγωνο των αντιστάσεων για φορτίο που συμμετέχει χωρητικότητα:
The%20RC%20Impedance%20Triangle.jpg?m=1318883583
Εδώ αρχίζει να φαίνεται μια πολύ καλή ιδέα!
Αν βάλουμε τα δύο τρίγωνα των αντιστάσεων κοντά:
The%20RL%20Impedance%20Triangle.jpg?m=1318883584
The%20RC%20Impedance%20Triangle.jpg?m=1318883583
Παρατηρούμε ότι τα διανύσματα X<sub>L</sub>και X<sub>C</sub> είναι αντίθετα, αυτό μας δίνει πολλές δυνατότητες για να τα αλληλοεξουδετερώσουμε.
Κυκλώματα
Γ. Φορτίο αποτελούμενο από ωμική , επαγωγική και χωρητική αντίσταση, συνδεδεμένες σε σειρά.
Ένα ακόμα βήμα πλησιέστερα στην πραγματικότητα.
Ας δούμε λοιπόν ένα πραγματικό κύκλωμα :
Series%20RLC%20Circuit.jpg?m=1318883582
Αντίσταση πηνίο και πυκνωτής σε σειρά.
Αν κάνουμε τις ανάλογες με πριν ενέργειες έχουμε:
Individual%20Voltage%20Vectors_Seriesl%20RLC.jpg?m=1318883560
Και έχουμε και το φασικό διάγραμμα των τάσεων:
Phasor%20Diagram%20for%20a%20Series%20RLC%20Circuit.jpg?m=1318883563
Εδώ υπενθυμίζεται ότι, η βάση αναφοράς σε ένα κύκλωμα σειράς, είναι το ρεύμα που αποτελεί το «κοινό» στοιχείο, για όλα τα επιμέρους «εξαρτήματα» του κυκλώματος.
Βλέπουμε ότι η «χωρητική τάση» ( V<sub>C</sub>) αντιτίθεται στην "επαγωγική τάση" (V<sub>L</sub>) και την αντισταθμίζει, έτσι τελικά το κύκλωμα παρουσιάζει μια επαγωγική -ακόμα- συμπεριφορά , η οποία όμως «αντιστοιχεί» σε μια μικρότερη επαγωγή, ίση με την διαφορά (V<sub>L</sub><sub> - </sub>V<sub>C</sub>).
Αυτό βεβαίως γεννά το ερώτημα: Τι θα γινόταν αν η χωρητικότητα ήταν μεγαλύτερη;
Αλλά ας μην βιαζόμαστε , θα έρθει και αυτού η σειρά.
Δ. Φορτίο αποτελούμενο από ωμική , επαγωγική και χωρητική αντίσταση συνδεδεμένες παράλληλα.
Εδώ είμαστε πάρα πολύ κοντά στην πραγματικότητα.
Η τάση είναι κοινή για όλα τα στοιχεία του φορτίου και έχουμε τρία επί μέρους ρεύματα, ένα σε κάθε κλάδο του κυκλώματος.
Parallel%20RLC%20Circuit.jpg?m=1318883562
Και έχουμε και το φασικό διάγραμμα των ρευμάτων:
Phasor%20Diagram%20for%20a%20Parallel%20RLC%20Circuit.jpg?m=1318883563
Και πάλι εδώ –κατ’ αναλογία με τις τάσεις- τα δύο «άεργα» ρεύματα αλληλοαναιρούνται (μερικώς), και τελικώς στο κύκλωμα επιδρά μόνο η διαφορά τους.
Αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι ότι, το ρεύμα που απορροφά το σύνολο του κυκλώματος, το I<sub>S, </sub>αποτελεί τη διανυσματική συνισταμένη των τριών επί μέρους ρευμάτων του κυκλώματος: I<sub>R</sub>, I<sub>C</sub>, I<sub>L</sub><sub>.</sub>
Αυτό το «σύνθετο» ρεύμα που διαρρέει την σύνθετη αντίσταση του κυκλώματος, είναι αυτό που αντιλαμβάνεται ο «εξωτερικός παρατηρητής», είναι αυτό που "φαίνεται" στην οθόνη ενός αμπερόμετρου σαν αυτό που χρησιμοποιούν στα διαφημιστικά video των συσκευών αυτών.
Αυτό το ρεύμα, με την τοποθέτηση του πυκνωτή (βλέπε: της διαφημιζόμενης συσκευής ), μειώνεται.
Εδώ ακριβώς -μέσω της απόκρυψης της αλήθειας- δημιουργούνται στον υποψήφιο αγοραστή -προς "όφελος" του προϊόντος-, εσφαλμένες εντυπώσεις!
Γιατί ο υποψήφιος αγοραστής, βλέπει το ρεύμα να μειώνεται, άρα -κατ' αναλογίαν- και την απορροφούμενη από το δίκτυο ισχύ. Οπότε εύλογα πιστεύει ότι, αυτό θα έχει άμεση -αντιστοίχως μειωτική- αντανάκλαση, στον λογαριασμό που θα πληρώσει!
Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι!
Για να φανεί όμως, σε όλο του το «μεγαλείο» το ζήτημα, θα πρέπει να κάνουμε ένα ακόμα βήμα –ψυχραιμία (!)- για να δούμε τι γίνεται με την ισχύ.
Η ισχύς και η ενέργεια σε ένα πραγματικό φορτίο.
4. Η ισχύς σε ένα σύνθετο φορτίο τροφοδοτούμενο με εναλλασσόμενη τάση.
Εδώ "έφτασε ο κόμπος στο χτένι!"
Έχουμε πει ότι σε αυτό το σύνθετο φορτίο, υπάρχουν παράγοντες πραγματικοί, παράγοντες «άεργοι» και παράγοντες σύνθετοι.
Με ανάλογο τρόπο ορίζεται και η ισχύς που «απορροφάται» από ένα φορτίο, σαν το γινόμενο της τάσης που επικρατεί στα άκρα του, επί το ρεύμα που το διαρρέει:P = V x I ………………
Είναι τόσο βολικό και απλό που καταντά να φαίνεται εύλογο, κι’ εκεί ακριβώς παίζεται το παιχνίδι της εσκεμμένης καλλιέργειας ψευδών εντυπώσεων.
Γιατί σε ένα σύνθετο φορτίο που τροφοδοτείται με εναλλασσόμενη τάση, διακρίνουμε τρία "είδη" ισχύος* και όχι ένα, όπως πολύ θα βόλευε κάποιους!
{Ένα "είδος" ισχύος για κάθε ένα "είδος" ρεύματος}
A. Τα «είδη» της ισχύος.
ι. Πραγματική / ενεργός ισχύς. [True power] (Ορίζεται απο το ενεργό ρεύμα)
ιι. Άεργος ισχύς. [Reactive power] (Ορίζεται από το άεργο ρεύμα)
ιιι. Φαινόμενη ισχύς. [Apparent power] (Ορίζεται από το φαινόμενο / σύνθετο ρεύμα)
{Ο χαρακτηρισμός ενός μεγέθους σαν "φαινόμενο", προϊδεάζει για το ότι εδώ, άλλο είναι το "φαίνεσθαι" και άλλο είναι το "είναι"!)
Σε κάθε φορτίο, οι τρεις αυτές ισχείς σχηματίζουν ένα διανυσματικό* τρίγωνο:
{*Διάνυσμα είναι ένα μέγεθος που έχει μια τιμή (π.χ. 2Α) και έναν προσανατολισμό (π.χ. 90<sup>o</sup> επιπορείας) σε σχέση με μία κατεύθυνση αναφοράς (π.χ. την κατεύθυνση /γωνία της τάσης)}
Power%20triange_02.jpg?m=1318883580
Μεταξύ της πραγματικής και της άεργου ισχύος, υπάρχει διαφορά φάσης 90<sup>ο</sup>.
Μεταξύ της πραγματικής και της φαινόμενης ισχύος, υπάρχει διαφορά φάσης Θ<sup>ο</sup>.
Και οι μονάδες μέτρησής τους είναι :
ι. Πραγματική / ενεργός ισχύς: [Watt / kWatt]
ιι. Άεργος ισχύς: [VAr / kVAr]
ιιι. Φαινόμενη ισχύς: [VA / kVA]
Για να δούμε όμως ένα παράδειγμα όπου φαίνεται ο τρόπος μείωσης της φαινόμενης ισχύος.
Πράγμα που σημαίνει και ανάλογη μείωση του φαινομένου / σύνθετου ρεύματος, δεδομένου ότι η τάση τροφοδοσίας είναι σταθερή.
Power%20factor%20corection%20examble-05.jpg?m=1319145169
Όπου:
P<sub>R</sub> = Πραγματική ισχύς.
P<sub>L</sub>= Η άεργος ισχύς που "οφείλεται" στην επαγωγή του φορτίου.
P<sub>1</sub><sub>RLC</sub> = Η φαινόμενη ισχύς πριν την διόρθωση.
P<sub>C</sub> = Η άεργος ισχύς που "οφείλεται" στον πυκνωτή διόρθωσης.
P<sub>2</sub><sub>RLC</sub> = Η φαινόμενη ισχύς μετά την διόρθωση.
Αυτή είναι η επίδραση της τοποθέτησης της μικροσυσκευής στην πρίζα, η φαινόμενη ισχύς, μειώνεται!
Ας προσέξουμε ιδιαίτερα την φαινόμενη ισχύ, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι:
1. Η φαινόμενη ισχύς ισούται με το γινόμενο της τάσης του δικτύου που τροφοδοτεί το φορτίο, επί το ρεύμα που διαρρέει αυτό το φορτίο.
2. Το ρεύμα –καθώς και η τάση- που μετράμε (μαζί με τον πωλητή του «θαύματος»), μας δίνουν την φαινόμενη ισχύ.
3. Το ρεύμα αυτό, με την σύνδεση του «θαύματος» σε μια πρίζα, μειώνεται. (Γιατί μειώνεται το ρεύμα που ρέει μεταξύ του δικτύου και της επαγωγικής αντίστασης του κυκλώματος, διότι ένα σημαντικό μέρος του «άεργου» ρεύματος, ρέει πλέον, μεταξύ της επαγωγικής αντίστασης και του πυκνωτή του «θαύματος»).
4. Η άεργος ισχύς μειώνεται. (Γιατί μειώνεται το άεργο ρεύμα).
4. Η φαινόμενη ισχύς μειώνεται. (Γιατί μειώνεται η άεργος ισχύς).
5. Όμως για μας, αυτό δεν έχει καμία απολύτως αξία!
Και ο λόγος -παρ’ όλο που είναι πολύ απλός- κρατιέται σαν επτασφράγιστο μυστικό από τους προωθητές των προϊόντων αυτών.
Και έχουν απόλυτο «δίκιο»!
Γιατί -για τους οικιακούς καταναλωτές-, υπάρχει μια αλήθεια που "πρέπει" να μείνει κρυφή!
5. Η αλήθεια:
Η Δ.Ε.Η. δεν μας χρεώνει για την φαινόμενη ισχύ, αλλά για την πραγματική ισχύ!!
Και η πραγματική ισχύς, δεν μειώνεται με την μείωση της φαινόμενης ισχύος, παραμένει σταθερή, γιατί το ρεύμα που διαρρέει την ωμική συνιστώσα του σύνθετου φορτίου -όπως άλλωστε και το αποτέλεσμά του -παραμένει σταθερό, ασχέτως του τι συμβαίνει με τα ρεύματα που διαρρέουν την επαγωγική και την χωρητική συνιστώσα του φορτίου!
Συνεπώς:
Ένας εξοικονομητής ενέργειας, ο οποίος βασίζεται στην διόρθωση του συντελεστού ισχύος, και έχει συνδεθεί στο σπίτι μας, δεν επιφέρει καμία μείωση στον λογαριασμό που θα πληρώσουμε στην ΔΕΗ* !
Εννοείται
{* Οι οικιακοί μετρητές της ΔΕΗ δεν μπορούν να "αντιληφθούν" την άεργο ισχύ, και συνεπώς η καταγραφή τους καθορίζεται αποκλειστικά και μόνον από την ενεργό ισχύ.}
Άρα, το προσδοκώμενο οικονομικό όφελος, που αποτελεί το βασικό –αν όχι το μοναδικό- κίνητρο αγοράς του εν λόγω προϊόντος, αποδεικνύεται ανύπαρκτο.
Συνεπώς η τακτική προώθησης του οικιακού «εξοικονομητή ηλεκτρικής ενέργειας», η οποία βασίζεται στην απόκρυψη αυτής ακριβώς της βασικής αλήθειας, καθιστά την όλη επιχείρηση προώθησής του, μια επιχείρηση δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων στον υποψήφιο αγοραστή σχετικά με την χρησιμότητα του προϊόντος, με μοναδικό σκοπό τον προσπορισμό του αντιτίμου της συσκευής, για την καταβολή του οποίου, ο αγοραστής δεν πρόκειται ποτέ, να έχει κάποια -έστω και πενιχρή- αποζημίωση, από την λειτουργία της συσκευής αυτής!
Απλό δεν ήταν;
{Παρατήρηση επί των πηγών:
Όλες οι φωτογραφίες -πλην τεσσάρων- έχουν ληφθεί από το :
Basic Electronics Tutorials and Revision , στο οποίο έχει μια πολύ καλή, αλλά πιο τεχνική, παρουσίαση των προαναφερθεισών αρχών.
Συντελεστής ισχύος.
Για τον συντελεστή ισχύος.
Το άρθρο αυτό –το «θεωρητικό» μέρος τουλάχιστον- θα μπορούσε να σταματήσει εδώ, αλλά αν δεν "θέλει" να «κατηγορηθεί» και αυτό για μισές αλήθειες , επιβάλλεται να δούμε κάποια πράγματα ακόμα.
1. Η ανάγκη διόρθωσης του συντελεστή ισχύος.
Το ζήτημα που υπάρχει εδώ είναι σημαντικό, γιατί ένας "κακός" συντελεστής ισχύος σημαίνει ζημία, τόσο στον υλικό τομέα, όσο και στον οικονομικό.
Αλλά ας βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά:
Ο συντελεστής ισχύος ορίζεται σαν το πηλίκο της πραγματικής – ενεργού- ισχύος ως προς την φαινόμενη ισχύ.
Power Factor : PF = P True / P Apparent
Με δεδομένα ότι:
1. Η πραγματική ισχύς –σε ένα συγκεκριμένο σύνθετο φορτίο και για δεδομένο έργο- είναι σταθερή.
2. Η φαινόμενη ισχύς, είναι πάντα -έστω και οριακά- μεγαλύτερη από την πραγματική, διότι εκτός της πραγματικής ισχύος, εμπεριέχει και τον παράγοντα της άεργου ισχύος.
Με άλλα λόγια η μέγιστη δυνατή τιμή που μπορεί να έχει ό συντελεστής ισχύος είναι η μονάδα, και αυτό συμβαίνει μόνο αν το φορτίο έχει πλήρως ωμική "συμπεριφορά".
Καταλαβαίνουμε ότι:
Όσο μικρότερη είναι η φαινόμενη ισχύς, τόσο πλησιέστερα προς την μονάδα –μεγαλύτερος- θα είναι ο συντελεστής ισχύος.
{Εφόσον έχουμε ένα επαγωγικό φορτίο, ισχύει πάντα ότι: P Apparent > P True, συνεπώς PF ≤ 1}
Όπως έχουμε δει -με σταθερή την πραγματική ισχύ- η φαινόμενη ισχύς, μεταβάλλεται σε ευθεία αναλογία με την μεταβολή που υφίσταται η άεργος ισχύς. Αυτό σημαίνει ότι εάν μειώσουμε την άεργο ισχύ, αυτομάτως μειώνεται και η φαινόμενη.
Όμως, την άεργο ισχύ που «απορροφά / αποδίδει» π.χ. ένας κινητήρας, δεν μπορούμε –και όπως θα δούμε παρακάτω, δεν «θέλουμε» - να την μειώσουμε!
Μπορούμε όμως να την αντισταθμίσουμε!
Σημασία έχει τι βλέπει το δίκτυο, τι μετρά το ρολόι της ΔΕΗ και όχι τι συμβαίνει μεταξύ π.χ. ενός κινητήρα και της διάταξης αντιστάθμισής του.
Θα συνδέσουμε παράλληλα με τον κινητήρα έναν πυκνωτή, ο οποίος θα «αποδίδει / απορροφά» την ίδια –περίπου- άεργο ισχύ και το πρόβλημα λύθηκε!
Διότι όπως είπαμε, η «χωρητική» άεργος ισχύς, έχει διαφορά φάσης 180<sup>ο</sup>, σε σχέση με την «επαγωγική» άεργο ισχύ (είναι «αντίθετες»).
Αυτή ακριβώς η αρχή εφαρμόζεται στα συγκροτήματα διόρθωσης του συντελεστή ισχύος (διόρθωση συνημίτονου), σε όλους τους μεγάλους καταναλωτές (εργοστάσια, μεγάλα κτήρια κλπ).
Υπάρχει μια πολύ μεγάλη βιομηχανική δραστηριότητα με το αντικείμενο αυτό, γιατί οι διατάξεις αυτές –που ανάλογα το μέγεθος μπορεί να κοστίζουν αρκετές χιλιάδες Ευρώ- πράγματι εξασφαλίζουν σημαντικά μικρότερους λογαριασμούς προς την «ΔΕΗ».
Φυσικά οι διατάξεις αυτές ενσωματώνουν αυτοματισμούς, πυκνωτές κλπ εξαρτήματα, σε αντίθεση με το «θαυματουργό» εξοικονομητή μας, αλλά δεν είναι αυτό που κάνει την διαφορά.
Ακόμα και την καλύτερη μονάδα αντιστάθμισης να συνδέσεις σε ένα σπίτι, το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι μηδενικό!
Ο λογαριασμός της ΔΕΗ δεν θα μειωθεί ούτε λεπτό, όχι γιατί η διάταξη δεν κάνει την δουλειά της, αλλά απλά, γιατί η ΔΕΗ -στον οικιακό καταναλωτήδεν μετράει την βελτίωση / μείωση, που επιφέρει η αντιστάθμιση, η ΔΕΗ μετρά μόνο την ενεργό ισχύ (και συνεπώς την ωφέλιμη ενέργεια).
Η ΔΕΗ δεν ενδιαφέρεται για την άεργο ισχύ που «καταναλώνει» ένας οικιακός καταναλωτής, γιατί αυτή είναι πολύ μικρή, τόσο μικρή που δεν «χαλαλίζει» την τοποθέτηση ενός μετρητή που θα μετρά και την άεργο ισχύ.
Αντιθέτως στους μεγάλους καταναλωτές, όχι μόνον βάζει και μετρητή «άεργου» -πέραν του μετρητή «ενεργού» ισχύος- αλλά και χρεώνει κανονικά τον καταναλωτή αυτό και για τις δύο.
Και μάλιστα, για να «εξαναγκάσει» τους καταναλωτές να βάλουν διατάξεις διόρθωσης συντελεστού ισχύος, ορίζει σε συνεννόηση με τον πελάτη και ένα όριο μέγιστης άεργου κατανάλωσης, πέραν του οποίου, ο πελάτης θα πρέπει οπωσδήποτε, να διορθώσει τον συντελεστή ισχύος του.
Ο λόγος για την διαφορετική αυτή αντιμετώπιση των μεγάλων καταναλωτών, είναι ότι αυτοί παρουσιάζουν πολύ μεγάλες άεργες καταναλώσεις.
Και αν μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε το κίνητρο του καταναλωτή, για να τοποθετήσει μια διάταξη αντιστάθμισης των άεργων του, ίσως είναι δυσκολότερο να αναληφθούμε, τι την «κόφτει» την ΔΕΗ, και απαιτεί ενέργειες από τον πελάτη, οι οποίες οδηγούν με βεβαιότητα στην ελάττωση της προσόδου που έχει από αυτόν.
Την συμφέρει που ο πελάτης θα πληρώνει λιγότερο, για την ίδια -με πριν την διόρθωση- παραγωγική εργασία;
Η απάντηση είναι ναι!
Και ο λόγος είναι ότι, από την διόρθωση κερδίζει και η ΔΕΗ ένα σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο συνίσταται στο ότι, θα δαπανήσει πολύ λιγότερα κεφάλαια για την συντήρηση, επέκταση, και επαύξηση του εξοπλισμού παραγωγής και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Προκειμένου να διαλευκανθεί αυτή η «ανακόλουθη» συμπεριφορά της, χρειάζεται λίγη κουβέντα ακόμα.
Ας δούμε λοιπόν –ανακεφαλαιώνοντας -τι συμβαίνει:
Α. Όταν η τάση στα άκρα των τυλιγμάτων –πηνίων- ενός κινητήρα μειώνεται απότομα κατά την αλλαγή πολικότητας του δικτύου, η αποθηκευμένη στο μαγνητικό πεδίο του κινητήρα ενέργεια, διοχετεύεται προς το δίκτυο και μέσω των γραμμών τροφοδοσίας, φτάνει μέχρι την «πηγή» της τάσης, όπου ανακλάται και παλινδρομεί – με την επόμενη "ημιπερίοδο*"- ξανά προς τον κινητήρα.
{*Στην πραγματικότητα με το επόμενο τέταρτο της περιόδου της τάσης, όπου οι πολικότητες ρεύματος και τάσης είναι αντίθετες, αλλά το σημαντικό είναι ότι αυτό το φαινόμενο είναι διαρκές και "συγχρονισμένο" με την τάση του δικτύου.}
Β. Η παλινδρόμηση της ενέργειας αυτής , δεν παράγει "κανένα*" έργο, εξ ου και το όνομά της: «Άεργος».
{* Στην συνέχεια θα δούμε τι ακριβώς κάνει.}
Γ. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το ρεύμα που την «συνοδεύει». Αυτό το «άεργο» ρεύμα, δεν είναι καθόλου "άεργο", αντιθέτως, είναι πολύ «ενεργητικό», με την διαφορά ότι οι «δουλειές» του δεν είναι καθόλου «καλές»!
Ξέρουμε ότι όταν μια αντίσταση, διαρρέεται από ρεύμα, πάνω της εκλύεται θερμότητα και στα άκρα της αναπτύσσεται πτώση τάσης.
Έτσι η θερμική ισχύς P<sub>θ </sub>, που «εκλύεται» πάνω στην ωμική αντίσταση R<sub>α</sub> του δικτύου –αγωγοί, μετασχηματιστές κλπ- της ΔΕΗ, όταν αυτό διαρρέεται από το «άεργο» επαγωγικό ρεύμα I<sub>L</sub>, είναι:
P<sub>θ = </sub>R<sub>α </sub>I<sub>L</sub><sup>2</sup> (προσέξτε τον εκθέτη του ρεύματος).
Η δε πτώση τάσης είναι : ΔV<sub>α = </sub>R<sub>α </sub>I<sub>L</sub>
Δ. Οι δύο αυτοί παράγοντες προκαλούν, αφ’ ενός θερμική καταπόνηση του όλου δικτύου, και αφετέρου πτώση τάσης –λόγω άεργων- σε αυτό.
Η «άεργος» θερμική καταπόνηση, μειώνει την δυνατότητα του δικτύου να μεταφέρει «χρήσιμο» ρεύμα, γιατί ένα μέρος από την «ρευματοφόρο» ικανότητά του, έχει καταληφθεί από τα «άεργα» ρεύματα.
Άμεση συνέπεια αυτού είναι, το δίκτυο να μην μπορεί να μεταφέρει το 100%, του «χρήσιμου» ρεύματος, και επομένως να επαρκεί για την τροφοδότηση λιγότερων καταναλωτών και αυτό φυσικά σημαίνει πολύ κακή εκμετάλλευση του δικτύου.
Επιπλέον αυτού, η "άεργος" πτώση τάσης, προκαλεί προβλήματα στο να διατηρηθεί-σε όλη την έκταση του δικτύου- η τάση προς τους καταναλωτές, εντός των αποδεκτών πλαισίων του ±10% ως προς την ονομαστική, διότι περιορίζει –με ανάλογο του «άεργου» ρεύματος τρόπο- τα περιθώρια της «χρήσιμης» πτώσης τάσης, πράγμα που και πάλι, οδηγεί σε κακή εκμετάλλευση του δικτύου της ΔΕΗ.
Η διόρθωση του συντελεστή ισχύος.
1. Ο τρόπος διόρθωσης του συντελεστή ισχύος.
Πως λοιπόν δουλεύει η αντιστάθμιση των άεργων με τον πυκνωτή;
Πρακτικά αυτό που συμβαίνει είναι το εξής:
Όταν ο πυκνωτής συνδεθεί παράλληλα στον κινητήρα, δημιουργείται ένα κύκλωμα συντονισμού μεταξύ της χωρητικότητας του πρώτου και της επαγωγής του δεύτερου.
Η αποθηκευμένη στο μαγνητικό πεδίο του κινητήρα ενέργεια, δεν διοχετεύεται πλέον στο δίκτυο όπως πριν, αλλά στον πυκνωτή , ο οποίος την "αποθηκεύει" στο ηλεκτρικό πεδίο των οπλισμών του και αμέσως μετά –στο επόμενο τέταρτο της περιόδου της τάσης του δικτύου-, την «επιστρέφει» στον κινητήρα.
{Αυτό είναι και ένα από τα διαφημιζόμενα προτερήματα –αν και σαφώς, όχι με τόσο καθαρά λόγια- των «θαυματουργών» συσκευών, και είναι αλήθεια, αλλά είναι μισή αλήθεια!}
Η "ανταλλαγή" της άεργης ισχύος σε ένα αντισταθμισμένο / διορθωμένο σύστημα.
Αναφέρθηκε μόλις παραπάνω ότι η αλήθεια αυτή είναι μισή, για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό ας θυμηθούμε το συνοπτικό διάγραμμα συμπεριφοράς ενός επαγωγικού και ενός χωρητικού φορτίου:
Phasor-diagram%20of%20inductive%20and%20capacitive%20load.jpg?m=1319907706
Από αυτό το φασικό διάγραμμα, ας φτιάξουμε ένα νέο διάγραμμα που θα απεικονίζει τι συμβαίνει σε ένα "πλήρως" αντισταθμισμένο σύστημα:
Power%20factor%20corection_%20Vector%20V%20and%20IC%20and%20IL.jpg?m=1319906778
Βλέπουμε ότι τα δύο άεργα ρεύματα (το χωρητικό = κόκκινο και το επαγωγικό = πορτοκαλί), βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση και λόγω πλήρους αντιστάθμισης (συντελεστής ισχύος = 1 ), έχουν ανά πάσα στιγμή, ίση και αντίθετη τιμή.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ισχύς δίνεται από το -διανυσματικό- γινόμενο της τάσης επί το ρεύμα, αυτό -δεδομένου ότι η τάση είναι κοινή- σημαίνει ότι, τα δύο αυτά αντίθετα ρεύματα θα ορίζουν δύο "αντίθετες" ισχείς.
Η ισχύς όμως αν και μπορεί να πάρει οποιαδήποτε τιμή, έχει δύο μόνο "φορές" (κατευθύνσεις ροής), όσον αφορά σε ένα συγκεκριμένο "εξάρτημα".
Είτε θα εισέρχεται σε αυτό, οπότε λέμε ότι "καταναλίσκεται" από αυτό, είτε θα εξέρχεται από αυτό, οπότε λέμε ότι "παράγεται" από αυτό.
{Για το ζήτημα που μας απασχολεί, δεν μας ενδιαφέρει πώς ακριβώς καταναλίσκεται ή παράγεται.}
Συμβατικά λοιπόν ορίζουμε την ισχύ που ευρίσκεται πάνω από τον οριζόντιο άξονα του μηδενός, σαν καταναλισκόμενη / εισερχόμενη / απορροφούμενη και αυτήν που είναι κάτω από αυτόν, σαν παραγόμενη / εξερχόμενη / αποβαλλόμενη.
Ας δούμε λοιπόν το διάγραμμα της άεργου ισχύος σε ένα αντισταθμισμένο σύστημα:
Power%20factor%20corection_%20Reactive%20power%20exchange.jpg?m=1319906778
Η κόκκινη καμπύλη αποδίδει την άεργο ισχύ της χωρητικότητας του πυκνωτή και η πορτοκαλί την αντίστοιχη της επαγωγής π.χ. ενός κινητήρα, την οποία ο πυκνωτής αντισταθμίζει (διορθώνει το "συν φ").
Ας θυμηθούμε ότι σε έναν κύκλο της τάσης του δικτύου (από 0 έως 2π), η ισχύς πραγματοποιεί δύο κύκλους, δηλαδή αν η τάση του δικτύου εναλλάσσεται 50 φορές το δευτερόλεπτο (συχνότητα 50Hz), η ισχύς "εναλλάσσεται" 100 φορές (συχνότητα 100Hz).
Και για να βοηθηθούμε στην κατανόηση του πράγματος, να κάνουμε και μια απεικονιστική σύμβαση:
Η απορροφούμενη ισχύς θα συμβολίζεται με ένα βέλος που "μπαίνει" στην καμπύλη και η αποβαλλόμενη ισχύς θα συμβολίζεται με ένα βέλος που "βγαίνει" από την καμπύλη.
Έτσι λοιπόν ας δούμε τι συμβαίνει:
1. Στο διάστημα 0 - π/2 : Ο πυκνωτής αποβάλει ισχύ και ο κινητήρας απορροφά.
2. Στο διάστημα π/2 - π : Ο κινητήρας αποβάλει ισχύ και ο πυκνωτής απορροφά.
3. Στο διάστημα π - 3π/2 : Ο πυκνωτής αποβάλει ισχύ και ο κινητήρας απορροφά.
4. Στο διάστημα 3π/2 - 2π : Ο κινητήρας αποβάλει ισχύ και ο πυκνωτής απορροφά.
Δηλαδή, αν μας επιτραπεί μια -"εκλαϊκευτική αδεία"- "προσωποποίηση", τι συμβαίνει:
Την στιγμή που ο πυκνωτής έχει ανάγκη να απορροφήσει μία συγκεκριμένη τιμή ισχύος, εκείνη ακριβώς την στιγμή, ο κινητήρας έχει ανάγκη να αποβάλει ακριβώς την ίδια τιμή ισχύος!
Και την στιγμή που ο κινητήρας έχει ανάγκη να απορροφήσει μία συγκεκριμένη τιμή ισχύος, εκείνη ακριβώς την στιγμή, ο πυκνωτής έχει ανάγκη να αποβάλει ακριβώς την ίδια τιμή ισχύος!
{Υπενθυμίζεται ότι μιλάμε για ένα πλήρως αντισταθμισμένο σύστημα.}
Αυτή όμως η "ανταλλαγή" ισχύος, δεν είναι στιγμιαία, συνεχίζεται επί όσον χρόνο το σύστημα δουλεύει.
Άρα δεδομένου ότι η ισχύς επί τον χρόνο μας δίνει ενέργεια, μπορούμε κάλλιστα να πούμε ότι το προαναφερθέν φαινόμενο περιγράφει με ακρίβεια τι γίνεται και με την ενέργεια στο σύστημα αυτό.
Έχουμε λοιπόν μια διαρκή ανταλλαγή ενέργειας (άεργης ενέργειας), μεταξύ κινητήρα και πυκνωτή σε πλήρη "συγχρονισμό" τόσον όσον αφορά στον χρόνο, όσο και στην "ποσότητα".
Το σύστημα κινητήρα - πυκνωτή βρίσκεται σε κατάσταση συντονισμού!
Εφόσον λοιπόν οι ενεργειακές ανάγκες του συστήματος "ικανοποιούνται" και αλληλοκαλύπτονται από τα "συμμετέχοντα" μέρη, το σύστημα δεν έχει "άλλες ανάγκες".
Τα άεργα ρεύματα -που μεταφέρουν την άεργο ισχύ- δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να "περιδιαβαίνουν" στο δίκτυο της ΔΕΗ, αρκούνται στο μεταξύ τους "δούναι και λαβείν"!
Ο "εξωτερικός παρατηρητής" δεν αντιλαμβάνεται πλέον, καμία άεργο ενεργειακή ζήτηση.
Απαραίτητη διευκρίνηση πριν εγερθούν "κατηγορίες" περί ανακάλυψης του αεικίνητου (!):
Αυτά θα συνέβαιναν σε ένα ιδεατό σύστημα χωρίς καμία απώλεια και με απολύτως αμιγείς ιδιότητες"εξαρτημάτων", αλλά αυτά, είναι απλά παραδοχές που μας βοηθάνε να κατανοήσουμε τα φαινόμενα.
Η πράξη διδάσκει ότι, δεν υπάρχουν ιδεατά συστήματα, ούτε εξαρτήματα με αμιγείς ιδιότητες.
Ένας κινητήρας -πέραν της επαγωγής- παρουσιάζει και ωμική αντίσταση στα τυλίγματά του και χωρητικότητα μεταξύ αυτών, και ένας πυκνωτής -πέραν της χωρητικότητας- παρουσιάζει και ωμική αντίσταση διαρροής στα μονωτικά του και επαγωγή στους οπλισμούς του.
Βεβαίως οι τιμές αυτών των μεγεθών είναι μικρές, αλλά δεν παύουν -έστω και σαν ελάσσονα χαρακτηριστικά- να ορίζουν την πραγματική συμπεριφορά του συστήματος.
Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι, το σύστημα αντιστάθμισης δεν είναι αυτάρκες ενεργειακά, έχει κάποιες -έστω και μικρές- απώλειες, απώλειες που "αναλαμβάνει" το δίκτυο της ΔΕΗ να αναπληρώσει.
Έτσι, ακόμα και σε ένα σύστημα με πολύ καλά διορθωμένο συντελεστή ισχύος, θα πρέπει να "παρέχεται" μια ποσότητα άεργου ισχύος, αυτή όμως η ποσότητα είναιεξαιρετικά μικρότερη από αυτήν που απαιτεί ένας κινητήρας χωρίς καμία διόρθωση!
Τι έχει όμως να πει για όλα αυτά η καμπάνια προώθησης του θαυματουργού εξοικονομητή ηλεκτρικής ενέργειας;
Γραπτώς (στο site) τίποτε σαφέστερο από:
"Τhe intelligent technology optimizes the voltage and current demands thus reducing the active power/ KwH demands and achieves up to 30% savings on your electricity bill."
" Η έξυπνη τεχνολογία βελτιστοποιεί τις απαιτήσεις σε τάση και ρεύμα, ως εκ τούτου, μειώνει τις απαιτήσεις σε ενεργό ισχύ / KWH και επιτυγχάνει οικονομία μέχρι 30% στον λογαριασμό του ηλεκτρικού"
Η ασάφεια στην τεχνική πληροφορία, "αντισταθμίζεται" με ένα απαράδεκτο -αλλά συνειδητό- σφάλμα όσον αφορά στην ενεργό ισχύ* και κλείνει με μια προκλητική -όσο και ανυπόστατη- οικονομική πληροφορία, ελπίζοντας να "κλείσει" και τα μάτια του υποψήφιου αγοραστή!
{Πάντα αναφερόμαστε σε μια οικιακή εγκατάσταση.}
{* Όπως είδαμε ο πυκνωτής επιδρά μόνο στην φαινόμενη ισχύ, και η μόνη επίδραση που ενδεχομένως έχει στην ενεργό ισχύ, είναι να την αυξάνει (!) -έστω και ανεπαίσθητα- μέσω της ωμικής διαρροής των μονωτικών του και της αντίστασης εκφόρτισης, που συνήθως έχει παράλληλα στους οπλισμούς του για λόγους ασφαλείας.}
Προφορικά όμως, υπάρχει πιο "εμπεριστατωμένη" εξήγηση της λειτουργίας του:
"Η συσκευή αυτή, με την βοήθεια της πιο εξελιγμένης Γερμανικής τεχνολογίας, αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια και με αυτήν, τροφοδοτεί τον κινητήρα, μειώνοντας έτσι αρκετά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς και τον λογαριασμό της ΔΕΗ."
Αυτά βεβαίως, θα μπορούσε να είναι η εκλαϊκευμένη προσέγγιση στο ζήτημα, από έναν προωθητή, που δεν είναι απαραίτητο να έχει κάποια παραπάνω σχέση με το θέμα, πέρα από την προώθηση των συσκευών.
Όμως δεν παύει η "θολούρα" αυτή να εξυπηρετεί μια ύποπτη κατάσταση, από την οποία ο μόνος χαμένος, είναι ο αγοραστής και μόνον αυτός!
Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το γεγονός ότι, μια ιδιότητα -χαρακτηριστική κάθε πυκνωτή από καταβολής του ηλεκτρισμού- παρουσιάζεται σαν αποτέλεσμα μιας νοήμονος (!) τεχνολογίας, που αυτή η συσκευή ενσωματώνει!
Αυτή η προσπάθεια σπουδαιοποίησης του προϊόντος, έχει σαν έρεισμα ασάφειες, εσκεμμένες διαστρεβλώσεις και κατά συρροήν αντιεπιστημονικές ανακρίβειες, με μοναδικό στόχο το "μπούκωμα" του -μη ειδικού- υποψήφιου αγοραστή / "θύματος".
Όμως με το θέμα αυτό αυτό θα ασχοληθούμε σε επόμενο κεφάλαιο.
Ένα πραγματικό σύστημα διόρθωσης του συντελεστή ισχύος.
Η δομή ενός συστήματος διόρθωσης του συντελεστή ισχύος.
Για να δούμε και ένα πραγματικό σύστημα αντιστάθμισης:
Power%20factor%20corection%20_01.jpg?m=1318883573
Άμεση λοιπόν συνέπεια όσων προαναφέρθηκαν είναι ότι, αυτό το «άεργο» ενεργειακό πινγκ-πονγκ, μεταξύ κινητήρα και «εργοστασίου» της ΔΕΗ -διαμέσου κάποιων χιλιομέτρων αγωγών- υποβαθμίζεται, και το «παιχνίδι» πλέον εξελίσσεται κυρίως στην «μικρή περιοχή», από τον κινητήρα στον πυκνωτή που είναι ακριβώς δίπλα του (ή έστω πολύ κοντά του) και έτσι το δίκτυο, αποκτά κάποιο -σημαντικό- επιπλέον περιθώριο, για την διέλευση «χρήσιμης» ενέργειας.
Στο διάγραμμα του προηγούμενου σχήματος, είναι φανερή η μείωση της φαινόμενης ισχύος (από S σε S’), και αυτό το προκαλεί η αντισταθμιστική / διορθωτική επίδραση της άεργης ισχύος [Qc] του πυκνωτή, επί της αντίστοιχης [Q] του κινητήρα.
Για να δούμε και ένα αριθμητικό παράδειγμα:
Power%20factor%20corection%20examble-03.jpg?m=1318883578
Εδώ παρατηρούμε ότι στον συντελεστή ισχύος έχει δοθεί συγκεκριμένη τιμή , από cos φ = 0,75 βελτιώθηκε σε cos φ = 0,95.
Θυμηθείτε ότι : Power Factor : PF = P True P Apparent
Δηλαδή η μία κάθετη πλευρά (KW),ως προς την υποτείνουσα (k VA) του ορθογωνίου τριγώνου, αυτό όμως όπως μας λέει η τριγωνομετρία είναι το συνημίτονο της μεταξύ των δύο αυτών πλευρών περιεχόμενης γωνίας φ: cos φ = KW / k VA.
Για τον λόγο αυτό, η διόρθωση του συντελεστή ισχύος λέγεται και διόρθωση συνημίτονου φ .
Η διαφορά που προκύπτει είναι πραγματικά πολύ μεγάλη!
Στη συγκεκριμένη εγκατάσταση «κερδήθηκαν» 391<sup> </sup>Α (1855Α - 1464Α), τα οποία μπορούν να διατεθούν σε «χρήσιμο» φορτίο, -ή τουλάχιστον να αποφορτίσουν το δίκτυο της ΔΕΗ- και οπωσδήποτε, να μειώσουν σημαντικά το λογαριασμό του πελάτη.
Γιατί είπαμε χρησιμοποιούνται δύο μετρητικές διατάξεις:
Power%20factor%20corection%20examble-02.jpg?m=1318883578
Μία που μετρά την ενεργό ισχύ (kWh) και μία που μετρά την άεργο (kWARh).
{Όπως παρατηρείτε δεν αντισταθμίζεται όλη η άεργος ισχύς, ένα μέρος της παραμένει και υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό.
Ένα μέρος άεργου ισχύος απορροφάται -όπως προαναφέρθηκε- από τον πυκνωτή για την ολοκλήρωση της φόρτισής του.}
Τα προαναφερθέντα σημαίνουν ότι, η αντιστάθμιση της άεργου ισχύος, θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή προσαρμοσμένη προς την εκάστοτε τιμή της άεργου ισχύος, -δεν βάλαμε λοιπόν εκεί ένα πυκνωτή.... και ξεμπερδέψαμε!-, αντίθετα, απαιτούνται ειδικές μετρητικές διατάξεις και αυτοματισμοί, οι οποίοι ανάλογα με το άεργο επαγωγικό φορτίο, συνδέουν ή αποσυνδέουν προς αυτό, κάποιους -από τους υπάρχοντες στην διάταξη- πυκνωτές (άεργο χωρητικό φορτίο).
Αυτός είναι ο τρόπος για να έχουμε πραγματικά αποδοτική –για το λογαριασμό- και ασφαλή –για τις εγκαταστάσεις- αντιστάθμιση.
{Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα, είναι αυτό των αρμονικών που αναπτύσσονται -κυρίως υπό την επίδραση των μη γραμμικών φορτίων- στο συντονισμένο αντισταθμιστικό κύκλωμα, αρμονικές που δεν έχουν καθόλου "υγιεινή" επίδραση στον εξοπλισμό του καταναλωτή.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό -στις σοβαρές / μεγάλες αντισταθμιστικές μονάδες- συμπεριλαμβάνονται και διατάξεις με πηνία που αποσβένουν τις αρμονικές αυτές.}
Για να λειτουργήσει λοιπόν, αποδοτικά η διόρθωση του συντελεστή ισχύος, χρειάζεται υλικό όπως το ακόλουθο:
Power%20Factor%20corection%20bank.jpg?m=1318883576
Και φυσικά αυτή η διάταξη ελέγχεται από έναν μικροελεγκτή, έτσι ώστε να προσαρμόζεται στις εκάστοτε απαιτήσεις της εγκατάστασης, π.χ. άλλη χωρητικότητα θέλει αν δουλεύει ένας κινητήρας και άλλη αν δουλεύουν τρείς, άλλη αν δουλεύει ένας μεγάλος κινητήρας και άλλη αν δουλεύει ένας μικρός.
Power%20factor%20corection%20controller_01.jpg?m=1318883576
Ο μικροελεγκτής μετρά και αντιλαμβάνεται ποιες είναι οι ανάγκες για διόρθωση και δίνει εντολή να συνδεθεί προς το φορτίο ο κατάλληλος αριθμός πυκνωτών.
Όπως αντιλαμβάνεστε, ακόμα και έτσι η αντιστάθμιση δεν είναι τέλεια, είναι περισσότερο σε βήματα, αλλά παρ’ όλα αυτά, η οικονομία που εξασφαλίζεται είναι μεγάλη.
{Φυσικά υπάρχουν συστήματα πιο "εξεζητημένα" –π.χ. «στρεφόμενοι πυκνωτές» (μεγάλοι σύγχρονοι κινητήρες), αντισταθμίσεις με ημιαγωγούς (θυρίστορ κλπ)- με πιο ακριβή συμπεριφορά, και -φυσικά- πολύ υψηλότερη τιμή, αλλά η βασική αρχή καλύφθηκε ικανοποιητικά με τα προαναφερθέντα. }
Οι "ξεχασμένες" αντισταθμίσεις.
Αντίθετα, η τοποθέτηση ενός πυκνωτή στην εγκατάσταση, ερήμην της ύπαρξης ή όχι, άεργου -προς αντιστάθμιση- φορτίου, οδηγεί στην δημιουργία άεργου φορτίου (χωρητικού) από τον πυκνωτή τον ίδιο, όταν δεν είναι συνδεδεμένο και το επαγωγικό (άεργο) φορτίο.
Με άλλα λόγια το διαφημιζόμενο:
«Το βάζουμε στην πρίζα και το "ξεχνάμε", αυτό κάνει την δουλειά του κι’ εμείς κερδίζουμε.»
Είναι πιθανό να οδηγεί σε αύξηση των άεργων, αντί για μείωση!
Αυτό όμως δεν απασχολεί του προωθητές της συσκευής αυτής, γιατί γνωρίζουν ότι τα άεργα αυτά δεν πρόκειται να καταγραφούν στο ρολόι της ΔΕΗ, αυτό "επιφυλάσσει" την ίδια "αντιμετώπιση" τόσο για τα "εξοικονομούμενα" άεργα, όσο και για "ξοδευόμενα", απλά..."αδιαφορεί"!
Βεβαίως, για να μην υποψιαστεί το υποψήφιο "θύμα" κάτι, ποτέ δεν δοκιμάζουν σε μια εγκατάσταση τον "εξοικονομητή" μόνο του, χωρίς επαγωγικό φορτίο.
Γιατί τότε, θα φανεί ότι το "θαύμα" τους, καταναλίσκει ρεύμα (!), αυτό που υποτίθεται ότι περικόπτει από τον λογαριασμό!
Και τότε, θα φανεί η ανακολουθία των όσων λένε και το "θύμα", θα "ανοίξει τα μάτια του", θα "δει το λάκκο στην φάβα" και αφού διώξει "τους ψύλλους από τα αυτιά του", θα τους ζητήσει να του τα "κάνουνε λιανά" και φυσικά, δεν θα ικανοποιηθεί από τις "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε" εξηγήσεις τους, οπότε, θα πράξει αναλόγως.........
Γιατί υποψήφιο "θύμα" μπορεί να υπήρξε.......αλλά "ανόητος", όχι !!
Η άεργος ισχύς.
Τι ακριβώς κάνει η άεργος ισχύς;
Το ερώτημα θα έχει ήδη περάσει από το μυαλό σας , για να μην μένει απορία λοιπόν ας ξεκαθαρίσουμε «δύο» πράγματα:
1. Ένας κινητήρας –σε γενικές γραμμές- αποτελείται από δύο μέρη, ένα σταθερό (στάτης) και ένα κινητό (δρομέας / ρότορας ), το σταθερό έχει την μορφή κυλίνδρου και περιβάλει το κινητό, το οποίο -με την κατάλληλη στήριξη- μπορεί και περιστρέφεται εντός του σταθερού.
2. Για να περιστραφεί ο ρότορας πρέπει να συμβούν δύο πράγματα, πρώτον να διοχετευτεί ρεύμα στα τυλίγματά του και δεύτερον, να βρεθεί μέσα σε μαγνητικό πεδίο, αυτό το μαγνητικό πεδίο το δημιουργούν ειδικά τυλίγματα που είναι στερεωμένα στον στάτη, πάνω σε ειδικά διαμορφωμένες κατασκευές (πόλους). Τα τυλίγματα αυτά τροφοδοτούνται με ρεύμα και μετατρέπουν τους πόλους σε ηλεκτρομαγνήτες, εντός του μαγνητικού πεδίου των οποίων, ευρίσκεται ο ρότορας.
3. Οι αγωγοί του ρότορα διαρρέονται από ρεύμα Ι και ευρισκόμενοι εντός του μαγνητικού πεδίου Β του στάτη, υφίστανται αντίρροπες δυνάμεις F (Laplace), οι οποίες περιστρέφουν τον ρότορα.
Electric%20motor%20contruction_DC_basisl.jpg?m=1318883558
Και μια πραγματική τομή κινητήρα συνεχούς ρεύματος, (ή και ενός εναλλασσομένου ρεύματος τύπου Universal):
Electric%20motor%20contruction_DC_real.jpg?m=1318883560
Η ίδια αρχή βεβαίως ισχύει και για τους κινητήρες εναλλασσομένου ρεύματος (ασύγχρονοι κινητήρες), εκεί βέβαια έχουμε κάποιες διαφορές στον ρότορα, ο οποίος δεν φαίνεται να τροφοδοτείται με ρεύμα, παρ’ όλα αυτά διαρρέεται από ρεύμα , το οποίο επάγεται στα πολύ μεγάλης διατομής τυλίγματα που είναι ενσωματωμένα στο ρότορα (κινητήρας βραχυκυκλωμένου δρομέα) :
Electric%20motor%20contruction_AC_basis.jpg?m=1318883556
Και μια τομή ενός κινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος:
Electric%20motor%20contruction_AC_real.jpg?m=1318883558
Αυτός είναι ένας ασύγχρονος μονοφασικός κινητήρας με βοηθητικά πηνία εκκίνησης, μετά πυκνωτού και φυγοκεντρικού διακόπτη.
Και ένα μοτέρ «σφαγμένο»:
Electric%20motor%20opened_AC_real.jpg?m=1318883559
Αυτός είναι ένας κινητήρας βραχυκυκλωμένου δρομέα, (κλωβού)
{Βεβαίως η ποικιλία των κατασκευών των κινητήρων είναι τεράστια, αλλά ξεφεύγουν από το θέμα μας.}
Το μέρος του ρεύματος λοιπόν που διαρρέει τα πηνία και δημιουργεί το μαγνητικό πεδίο (ρεύμα "μαγνήτισης"), είναι σταθερό, εξαρτάται από την κατασκευή του κινητήρα (υλικό, γεωμετρία, διαστάσεις, χαρακτηριστικά του σιδηρομαγνητικού υλικού κ.λπ.) και έχει διαφορά φάσης 90<sup>ο</sup>, σε σχέση με το ρεύμα που απορροφά ο κινητήρας, για περιστρέψει το μηχανικό φορτίο που του επιβάλει η εφαρμογή για την οποία χρησιμοποιείται.
Αυτό το μηχανικό φορτίο, συνήθως είναι μεταβαλλόμενο*.
(π.χ. ένας ανελκυστήρας για να σηκώσει ένα βάρος πέντε ατόμων, απορροφά περισσότερο «ενεργό» ρεύμα, απ’ ότι για να σηκώσει ένα άτομο, αλλά και στις δύο περιπτώσεις το ρεύμα "μαγνήτισης", παραμένει το ίδιο).
Αν αυτά τα παρουσιάσουμε σε ένα διάγραμμα που δείχνει τι συμβαίνει σε ένα κινητήρα, έχουμε:
Snap_2011.10.30_18h18m20s_001.png?m=1325263551
Το ρεύμα μαγνήτισης που δημιουργεί το απαραίτητο μαγνητικό πεδίο είναι «άεργο», και η ισχύς που απορροφάται για την συντήρηση του πεδίου αυτού, είναι «άεργος».
Συνεπώς όσο κι’ αν θα το θέλαμε, δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από την άεργο ισχύ, εκτός κι’ αποφασίσουμε ότι δεν θα έχουμε κινητήρες!
{Παρατηρήστε ότι, το ρεύμα του φορτίου (πορτοκαλί)-σε αντίθεση με το ρεύμα μαγνήτισης (πράσινο)- είναι συμφασικό με την τάση (γκρι), άρα η ισχύς που αυτό σημαίνει είναι πραγματική, και ομοίως και η ενέργεια που "εκφράζει"}
Η οικονομική "ευκαιρία".
Η επιδίωξη της ευτυχίας!
Από την προηγούμενη «ανάλυση» φαίνεται καθαρά ότι, η εγκατάσταση μιας διάταξης διόρθωσης του συντελεστή ισχύος είναι μια σπουδαία λύση, μια λύση που ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Η ΔΕΗ είναι "ευτυχισμένη" που μπορεί να εκμεταλλευτεί το δίκτυο και την παραγόμενη ισχύ της, πιο αποτελεσματικά.
Οι "βιομηχανικοί" καταναλωτές είναι επίσης ευτυχείς που γλιτώνουν έναν "σκασμό" λεφτά.
Και ευτυχέστεροι όλων, είναι οι κατασκευαστές των διατάξεων αντιστάθμισης!
Έτσι λοιπόν βλέποντας τόση ευτυχία, και έχοντας αναφαίρετο δικαίωμα στην επιδίωξή της, ο κατασκευαστής και το λοιπό κύκλωμα προώθησης του «θαυματουργού» προϊόντος -ένα μέρος τουλάχιστον αυτού-, είπαν να ευτυχίσουν ομοίως!
Και μιας και το θέμα- λόγω του ότι η Συσκευή μείωνε το μετρούμενο με ένα πολύμετρο ρεύμα- προσφερόταν για επιστημονικοφανή διαστρέβλωση της αλήθειας, είδαν εμπρός τους «πεδίον... "κονόμας" λαμπρής»!
Φυσικά δεν επιτρέπεται να ανακόπτουμε οποιονδήποτε αναζητά την ευτυχία του, αλλά αν αυτό γίνεται εις βάρος μας, τότε έχουμε κάθε δικαίωμα να το κάνουμε!
Εν προκειμένω και από όσα εξετέθησαν μέχρι εδώ, φάνηκε καθαρά, τόσο το πόσο απέχουν από την αλήθεια οι ισχυρισμοί του «θαύματος», όσο και η ενσυνείδητη προσπάθεια δημιουργίας εσφαλμένων και -τελικώς εις βάρος του αγοραστή- ζημιογόνων εντυπώσεων, συνεπώς ο καταναλωτής έχει κάθε δικαίωμα να "αμυνθεί"!
"Ελπίδα" του άρθρου, είναι βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή.
4. Ποιο είναι το πραγματικό αποτέλεσμα της τοποθέτησης ενός «εξοικονομητή ηλεκτρικής ενέργειας».
Παρά τα όσα ελέχθησαν υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα να εξεταστεί.
Είπαμε ότι η τοποθέτηση μιας αντιστάθμισης, μειώνει την άεργο ισχύ που παρέχει το δίκτυο στο αντισταθμισμένο σύστημα, μειώνει το «άεργο» ρεύμα που κυκλοφορεί εκτός του συστήματος, και συνεπώς μειώνει τις "άεργες" θερμικές απώλειες ισχύος στους αγωγούς που τροφοδοτούν το σύστημα αυτό.
Προσοχή: Το «άεργο» ρεύμα κυκλοφορεί στους αγωγούς που παρεμβάλλονται μεταξύ πυκνωτή και επαγωγής, άρα στο σπίτι μας θα πρέπει να τοποθετήσουμε το «θαύμα», όσο πιο κοντά γίνεται στο επαγωγικό φορτίο, όχι σε όποια πρίζα να 'ναι -όπως με "άνεση" συμβουλεύει ο κατασκευαστής-, αλλά στην πιο κοντινή προς το πλυντήριο ρούχων ας πούμε και εννοείται ότι η πρίζα θα πρέπει να είναι στην ίδια φάση του δικτύου με αυτό.
Έτσι, ακόμα κι’ αν το θαύμα δεν γίνεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ, υπάρχει πάντα κάποιο κέρδος, μέσω της ελάττωσης των άεργων ρευμάτων μέσα στο οικιακό δίκτυο (τα καλώδια του σπιτιού μας), θα έχουμε μικρότερη θερμική καταπόνηση των αγωγών –που δεν συμμετέχουν πλέον στην αντιστάθμιση- και μικρότερη πτώση της τάσης που τροφοδοτεί τις συσκευές μας.
Πόσο είναι όμως αυτό το κέρδος, μήπως μας παρέχει επαρκές οικονομικό αντιστάθμισμα, έτσι ώστε η συσκευή αυτή, -παρά την αδυναμία της να μειώσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ- τελικώς να αποτελεί μια συμφέρουσα αγορά;
(Όπως θα δείτε σε επόμενο σημείο, το ζήτημα της «προστασίας» και μακροζωίας, των οικιακών συσκευών, αποτελεί ένα από τα "πλεονεκτήματα" που διαθέτει το «θαύμα»).
Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε σε ένα εξαιρετικό άρθρο το site :
Nlcpr.com του Peter Parsons :
Περιληπτικά λοιπόν, κάνει μια υπόθεση εργασίας:
1. Θεωρεί ένα κανονικό πλυντήριο ρούχων , το οποίο απέχει περίπου 12 μέτρα από τον πίνακα τροφοδοσίας του σπιτιού.
2. Το πλυντήριο αυτό πλένει ρούχα κάθε μέρα.
3. Υπολογίζει επακριβώς τις διάφορές απώλειες.
4. Υπολογίζει και το χρηματικό κέρδος που έχουμε με την χρήση ενός οικιακού εξοικονομητή, λόγω της μείωσης των θερμικών απωλειών στους τροφοδοτικούς αγωγούς του πλυντηρίου.
5. Και κάνει τον συνολικό υπολογισμό του κέρδους που φέρνει ο εξοικονομητής - ο οποίος παρεμπιπτόντως κοστίζει περίπου 400$- μετά από καθημερινή χρήση, επί 15 χρόνια, που είναι το προσδόκιμο της ζωής του πυκνωτή.
6. Το κέρδος αυτό προοδευτικά συσσωρευόμενο, το τοκίζει με ένα μέσο επιτόκιο 7%.
Το αποτέλεσμα είναι ότι το συνολικό κέρδος του εξοικονομητή, μετά από μία δεκαπενταετία, φτάνει το ποσό των 0,04$ ! ! ! !
Σε ανάλογο υπολογισμό που έγινε προς χάριν του άρθρου, με εξοικονομούμενο ρεύμα 0,4<sup> </sup>Α, αγωγό 1,5 mm<sup>2 </sup>, μήκους<sup> </sup>24 m (L=12m, N=12m), και τιμή 0,072 Ε/KWH, με ημερήσια λειτουργεία 2 ωρών, τοκισμένο με 3% και μάλιστα -για λόγους απλότητας- όλα τα λεφτά μαζί από την αρχή των 15 ετών (!), το αποτέλεσμα είναι ότι το κέρδος θα ήταν : 0,36 Ευρώ !!!
{ Με αυτή την λογική και για να μην "αδικηθεί" η συσκευή, ένας ανάλογος υπολογισμός, όπου θεωρείται ότι η συσκευή αντισταθμίζει κάποιο επαγωγικό φορτίο επί 24 ώρες το 24ωρο (!), απέδωσε το ποσόν των 4,35 Ε/15ετία!
Αν όμως τοκιζόταν στην τράπεζα το αντίτιμο της συσκευής -π.χ. επιεικώς 35 Ε- τότε με τους ίδιους όρους μετά από 15 χρόνια θα είχε γίνει 54,53 Ε, συνεπώς η αγορά της συσκευής -έστω και κάτω από εξωπραγματικά βέλτιστες συνθήκες- "αποδίδει" 12,4 φορές λιγότερο!
Τα σχόλια......περιττεύουν!}
{Προς τους φίλους ηλεκτρολόγους: Τα επιμελημένα αποτελέσματα είναι σίγουρα πολύ χαμηλότερα, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε και μόνοι σας, η πτώση τάσης στον αγωγό του 1,5mm<sup>2</sup> είναι περίπου 31 mV/m/A, εδώ -προς χάριν των μη ειδημόνων αναγνωστών- στους παραπάνω υπολογισμούς δεν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως, του επιδερμικού φαινομένου, του πλήθους των αγωγών ανά φάση, και της γειτνίασης, γιατί η επίδρασή τους σε εντάσεις -και συχνότητες- αυτής της τάξης, είναι πρακτικά αμελητέα.}
Όπως είναι πασιφανές, ούτε και από εδώ βγήκε κάτι καλύτερο από «μηδενικό», άρα και πάλι, το «θαυματουργό» μηχάνημα, φαίνεται να περιορίζει τα "θαύματά" του μόνο στην περιοχή της..... τσέπης, αδειάζει αυτές των "ανυποψίαστων" αγοραστών και γεμίζει αυτές των "............" προωθητών!
Και φυσικά τώρα, ήρθε η ώρα να δούμε έναν εκπρόσωπο, αυτών των «θαυματουργών» συσκευών, ο οποίος -αν κρίνουμε από το τι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο- είναι αρκετά αντιπροσωπευτικός.
Ένας εξοικονομητής από κοντά!
Ένας εξοικονομητής ηλεκτρικής ενέργειας από κοντά!
Μια απαραίτητη παρατήρηση:
Στα ακόλουθα, οι αναφορές και κρίσεις που σχετίζονται με το υλικό και τον τρόπο κατασκευής -όπως είναι ευνόητο- αφορούν μόνο την συσκευή αυτού του τύπου και δεν παρεκτείνονται σε άλλες παρεμφερείς συσκευές.
Βεβαίως στα θεωρητικά ζητήματα -για οποία μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα από τα διατυπωμένα χαρακτηριστικά των συσκευών (προδιαγραφές, φυλλάδια κ.λπ.)- τα συμπεράσματα του άρθρου αυτού έχουν πλήρη εφαρμογή, εφόσον συντρέχουν οι θεωρητικοί λόγοι.
1. Οι πληροφορίες σχετικά με την συσκευή!
Ήρθε η ώρα πλέον να γνωρίσουμε από κοντά, έναν «λαμπρό» εκπρόσωπο αυτών των "καταπληκτικών" συσκευών, που υπόσχονται να «κουρέψουν» τον λογαριασμό της ΔΕΗ.
Πριν από καιρό -μέσω ενός φίλου- έφτασε στον πάγκο του εργαστηρίου, μια συσκευή εξοικονόμησης της ηλεκτρικής ενέργειας, που είχε αγοράσει η μητέρα του, και η οποία (συσκευή) δεν δούλευε, ή τουλάχιστον το ένα από τα δύο ενδεικτικά που είχε, δεν άναβε.
Εκείνος είχε προσπαθήσει να δει τι συμβαίνει, αλλά δεν είδε κάτι και έτσι .....
Αφού ενημερώθηκε για τα πεταμένα λεφτά -που είχε δώσει η μητέρα του-, παρελήφθη το «πτώμα» που ήδη ο φίλος το είχε «σφάξει».
Η εξωτερική εικόνα της συσκευασίας του:
Box%20top_general_01.jpg?m=1318883625
Αντιγράφονται τις διάφορες φράσεις που υπάρχουν στο εξωτερικό του κουτιού, που αποτελούν την πρώτη πληροφόρηση του πελάτη και συνιστούν τους δεσμευτικούς ισχυρισμούς του κατασκευαστή, προς τον υποψήφιο αγοραστή, αποτελώντας έτσι, το βασικό –αν όχι το μόνο- κριτήριο αγοράς του προϊόντος.
Box%20top_uper%20right.jpg?m=1318883628
Box%20top_lower%20right.jpg?m=1318883626
box%20top_uper%20left.jpg?m=1318883628
Και μια φωτογραφία από το κάτω μέρος της συσκευής:
Device%20botom%20tag.jpg?m=1319228229
Οι ισχυρισμοί στο εξωτερικό του κουτιού:
1. Saving electricity means saving money, saving money means earning money.
2. New-type intelligent and digital electricity-saved device.
3. More stable and efficient in performance.
4. Intelligent, digital and powerful electricity saved device.
5. Adopt the latest and high-efficient technique of Germany to save electricity.
6. Save energy sources efficiently environment-friendly.
7. Stabilize the voltage balance the current source.
8. Stand current waveform protect devices
9. Prolong the life of the electric devices
10. Easy usage no need maintenance
11. Saving electricity and money
Βεβαίως όταν μπαίνεις στο site του κατασκευαστή βλέπεις και άλλα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:
Παρατίθεται ένα αντίγραφο όπως είναι στις 28/12/11:
100% brand new
Save energy efficiently
Easy and simple to use
AU standard
Reduce electricity bills by up to 30%
Protect the appliances and prolong their life
How It Works:
This power saver use a state of the electrical technology to actively monitor and improve the power factor of your household or office appliances. In addition, the intelligent technology optimizes the voltage and current demands thus reducing the active power/ KwH demands and achieves up to 30% savings on your electricity bill. It reduces waveform distortions. It also acts as a voltage stabilizer by storing emery for up to 10 seconds and therefore suppliers the load with constant voltage during momentary power surges. As a result, this power saver prolongs lifespan of the electrical appliances.
Parameters:
Single phase model
Rate voltage: 90~250V, 50Hz-60Hz
Use one power saver for every 15/18kw
Παρατίθενται οι βασικοί ισχυρισμοί του κατασκευαστή:
1. Reduce electricity bills by up to 30%
Protect the appliances and prolong their life
How It Works:
This power saver use:
2. Α state of the electrical technology to
3. Actively monitor and improve the power factor of your household or office appliances. In addition,
4. Τhe intelligent technology optimizes the voltage and current demands thus reducing the active power/ KwH demands and achieves up to 30% savings on your electricity bill.
5. It reduces waveform distortions.
6. It also acts as a voltage stabilizer by storing emery for up to 10 seconds and therefore suppliers the load with constant voltage during momentary power surges.
7. As a result, this power saver prolongs lifespan of the electrical appliances.
{Ο τονισμός και η παραγραφοποίηση των ισχυρισμών, έγινε για λόγους καλύτερης διάκρισης των ισχυρισμών αυτών.}
{ Ο όρος κατασκευαστής στο ολόκληρο το κείμενο χρησιμοποιείται για να εννοηθεί η "πηγή" των συσκευών, δεδομένου ότι η συσκευή δεν αναγράφει πουθενά κατασκευαστή !}
Ο έλεγχος των ισχυρισμών της καμπάνιας διαφήμισης.
Ο έλεγχος των ισχυρισμών:
Από πού να το πιάσεις και που να το αφήσεις!
Ας το ξεκινήσουμε από το εξωτερικό απάνθισμα χαρακτηριστικών:
1. Saving electricity means saving money, saving money means earning money.
Ξεκινάμε με την δήλωση του προφανούς!
2. New-type intelligent and digital electricity-saved device.
Συγκρατήστε τα χαρακτηριστικά : έξυπνο / ευφυές και ψηφιακό, θα δούμε αργότερα που θα "ανοίξει" η συσκευή, τι από αυτά ισχύει και πώς.
3. More stable and efficient in performance.
4. Intelligent, digital and powerful electricity saved device.
Τα 3. Και 4. Αφήνονται -ως επαναλήψεις- ασχολίαστα ως προς την ουσία, με μόνη παρατήρηση, ότι η συχνή επανάληψη περί ευφυΐας, αποτελεσματικότητας και “ψηφιακότητας», μάλλον προϊδεάζουν περί του αντιθέτου.
5. Adopt the latest and high-efficient technique of Germany to save electricity.
Η υιοθέτηση (ενσωμάτωση) στην συσκευή των πιο πρόσφατων και υψηλής απόδοσης τεχνικών της Γερμανικής τεχνολογίας, σχετικά με την εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας, πραγματικά εξάπτει την περιέργεια.
6. Save energy sources efficiently environment-friendly.
Η εξοικονόμηση των ενεργειακών πηγών και η φιλικότητα προς το περιβάλλον –υποτίθεται δια του περιορισμού του «ανθρακικού αποτυπώματος» της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας- μολονότι όπως είδαμε, δεν σημαίνει τίποτα για τον λογαριασμό που πληρώνουμε, είναι μία αλήθεια -όσο μικρή κι’ αν είναι η συνεισφορά της συσκευής σε αυτό-, άλλωστε δεν το ποσοστικοποιεί!
7. Stabilize the voltage balance the current source.
Το πώς σταθεροποιεί το ισοζύγιο τάσης των ενεργειακών πηγών, μας "διαφεύγει"!
8. Stand current waveform protect devices.
Τώρα το πώς, τα στάσιμα ρευματικά κύματα, σχετίζονται με την προστασία των συσκευών, μας διαφεύγει επίσης!
Εκτός και αν εννοεί ότι η συσκευή προστατεύει από τα στάσιμα ρευματικά κύματα!
Εδώ πράγματι "χάθηκε η μπάλα"!
Διότι αν με τον όρο στάσιμο ρευματικό κύμα, εννοεί το άεργο ρεύμα που παλινδρομεί μεταξύ της επαγωγής και της Συσκευής (του πυκνωτή αυτής), τότε η Συσκευή κάθε άλλο από προστασία παρέχει, αφού η δουλειά της είναι να τα συντηρεί!
Τώρα όμως ήρθε "επιφοίτηση"!
Πρέπει να εννοεί:
Η συσκευή προστατεύει το οικιακό -και λοιπό εξωτερικό δίκτυο , από τα στάσιμα κύματα του άεργου ρεύματος!
Το βρήκαμε, αλλά μας "έσκασε"!
(Γιατί τώρα όλο αυτό, θυμίζει Δελφικό χρησμό; !!)
Πάντως αυτό είναι σωστό -τουλάχιστον για το τμήμα της ηλεκτρικής εγκατάστασης που δεν "μετέχει" στο σύστημα αντιστάθμισης- και θα δούμε παρακάτω πόσο καλά το κάνει.
9. Prolong the life of the electric devices
Πράγματι μπορεί να επιμηκύνει την διάρκεια ζωής των συσκευών, βεβαίως δεν λέει πόσο, ας το δεχτούμε λοιπόν, έστω κι’ αν αυτή η συμβολή στην μακροζωία τους είναι μη ανιχνεύσιμη!
10. Easy usage no need maintenance
Αυτή είναι η τρίτη αλήθεια.
11. Saving electricity and money
Όσον αφορά στην εξοικονόμηση του ηλεκτρισμού, αποδεκτό, αλλά για την εξοικονόμηση χρημάτων -σε οικιακό τιμολόγιο-, ξέρουμε καλύτερα:
Ο χαρακτηρισμός του ισχυρισμού αυτού, σαν "ανακρίβεια" (!), είναι πολύ ευγενικός!
Και ας πάμε και στο site.
Εδώ τα πράγματα γίνονται πιο «επιστημονικά», και πιο... "ασύστολα"!
1. Reduce electricity bills by up to 30%
Ελαττώνει τους (οικιακούς) λογαριασμούς του ηλεκτρικού έως και 30%!!!!
Μα αυτό το χαρακτηριστικό είναι το πιο σημαντικό, γιατί δεν το αναφέρει στο κουτί;;;;;;
Φαίνεται ότι τέτοιοι ισχυρισμοί, σκοντάφτανε στο υπουργείο εμπορίου!
Εμείς ξέρουμε καλύτερα: "Ανακρίβεια"!
2. Α state of the electrical technology
Η συσκευή –αν συμπληρώνονται σωστά τις εκφραστικές ελλείψεις- χαρακτηρίζεται σαν το απάνθισμα της ηλεκτρικής τεχνολογίας!
Ίδωμεν!
3. Actively monitor and improve the power factor
Πράγματι, ενεργά παρακολουθεί και βελτιώνει τον συντελεστή ισχύος των συσκευών μας, κι’ ας μην λέει πόσο. Το πώς αυτό ανακλάται στον λογαριασμό μας, δεν λέει.
Πάντως αυτή η "ενεργητική παρακολούθηση", σε προδιαθέτει να δεις κάποιο "σοφιστικέ" κύκλωμα στο εσωτερικό της Συσκευής.
4. Τhe intelligent technology optimizes the voltage and current demands thus reducing the active power/ KwH demands and achieves up to 30% savings on your electricity bill.
Τι ισχυρισμός!!
Η έξυπνη αυτή συσκευή, βελτιστοποιεί τις απαιτήσεις τάσης και ρεύματος που έχουν -όσον αφορά στον απλό αγοραστή- οι οικιακές συσκευές-, μειώνοντας έτσι τις απαιτήσεις σε ενεργό ισχύ (KwH), επιτυγχάνοντας μείωση του λογαριασμού του ηλεκτρικού σε ποσοστό έως και 30%!!!!
Τι να πεις;!
Υπάρχει ένα λάθος, το ότι αποδίδει στην ισχύ, μονάδες ενέργειας.
("Τυχαίο; Δεν νομίζω!" όπως λέει και το διαφημιστικό spot.)
Για όλα τα υπόλοιπα, εμείς ξέρουμε καλύτερα:
"Ανακρίβειες", κατά συρροήν.
5. It reduces waveform distortions.
Είναι πιθανόν να ελαττώνει την παραμόρφωση των κυματομορφών (!), μπορεί να περιορίζει τα παράσιτα.
Είναι και αυτό κάτι!
6. . It also acts as a voltage stabilizer by storing energy for up to 10 seconds and therefore suppliers the load with constant voltage during momentary power surges.
Να το δούμε λίγο καλύτερα:
Αυτή η φράση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα τους πως ανακατεύεις δύο αληθείς δηλώσεις και οδηγείς τον αναγνώστη / αγοραστή, σε λάθος συμπέρασμα:
Α. Ο πυκνωτής λειτουργεί σαν σταθεροποιητής* της τάσης.
Αληθές αλλά ελλιπές, διότι εφόσον η τάση του, αλλάζει πολικότητα κάθε 10 ms, (το δίκτυο έχει συχνότητα 50Hz, δηλαδή ημιπερίοδο 10 ms), η όποια σταθεροποίηση, περιορίζεται σε αυτήν την τάξη χρονικού μεγέθους. Και επειδή η σταθεροποίηση, εξαρτάται και από το φορτίο, αυτή ενδέχεται να είναι πολύ μικρότερης χρονικής διάρκειας.
{* Σταθεροποιητής υπό την έννοια ότι, περιορίζει τις μικροδιακυμάνσεις λόγω παρασίτων.}
Β. Ο πυκνωτής στην συγκεκριμένη κατασκευή μπορεί να αποθηκεύσει φορτίο για 10 sec.
Αληθές αλλά ελλιπές -επίσης-, διότι αυτό μπορεί να το κάνει, μόνο αν το μοναδικό φορτίο του είναι η αντίσταση εκφόρτισης των 330.000 Ohm*, γιατί η χωρητικότητα των 6μF, μας δίνει μια σταθερά χρόνου [Τ] περίπου 2 sec, οπότε αν υπολογίσουμε περίπου 5Τ για την «πλήρη» εκφόρτιση, τότε έχουμε 10 sec.
Αλλά αυτό συμβαίνει μόνο όταν στο κύκλωμα δεν υπάρχει κανένα άλλο φορτίο, δηλαδή όταν είναι «ασύνδετο»!
{*Θα την δούμε στη συνέχεια}
Γ. Και ως εκ τούτου τροφοδοτεί το φορτίο με σταθερή τάση κατά τη διάρκεια στιγμιαίων διακυμάνσεων.
Αληθές, αλλά μη έχον την παραμικρή σχέση με τα 10 sec, που προαναφέρθηκαν έτσι «στο άσχετο», για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι ούτε για 1 m sec, δεν είναι ικανός αυτός ο πυκνωτής να τροφοδοτήσει ένα μεγάλο φορτίο (Θυμηθείτε ότι στην ετικέτα της συσκευής γράφει ότι: Useful load = 19000 Watt!)
Η ακρίβεια των προαναφερθέντων, φαίνεται και από κάποιες επεξηγηματικές καμπύλες, που παρατίθενται σε ένα φυλλάδιο που υπάρχει μέσα στο κουτί της συσκευής:
Device%20manual_page-3_waveforms.jpg?m=1318883646
Device manual_page-3_waveforms
Στο αριστερό σχέδιο φαίνεται ότι ο πυκνωτής λειτουργεί σαν φίλτρο μειώνοντας πολύ τις παρασιτικές μικροδιακυμάνσεις (διάρκειας της τάξης του 1ms ή και λιγότερο).
Αληθές κατ' αρχήν.
Και στο δεξιό σχέδιο παρουσιάζει –προφανώς- ένα τμήμα της αριστερής καμπύλης, σε πολύ μεγάλη χρονική μεγέθυνση, διότι η τάση φαίνεται να είναι συνεχής. (π.χ. όλη το γράφημα παρουσιάζει ένα τμήμα χρονικής διάρκειας 1 ms και κατά προτίμηση από την κορυφή της καμπύλης που είναι πιο επίπεδη).
Βεβαίως μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν στην προσπάθεια να δοθεί μια λογική εξήγηση σε αυτά, διότι ο κατασκευαστής που φρόντισε να μας «φωτίσει» με τις τόσο εντυπωσιακές κυματομορφές "του", παρέλειψε να μας δώσει έστω και ένα στοιχείο για την χρονική κλίμακα που συμβαίνουν αυτά. ("Τυχαίο; Δεν νομίζω!")
Πόσο βολικά και πόσο ταιριαστά είναι όλα αυτά, με την όλη προσπάθεια εντυπωσιασμού του χρήστη, ο οποίος μετά από όλον αυτόν τον «καταιγισμό» πληροφόρησης, δεν θα έχει «άδικο» αν πιστέψει ότι στο δίκτυο μπορεί να γίνεται της «κακομοίρας» για 10 sec, αλλά η συσκευή προστατεύει τον εξοπλισμό του τροφοδοτώντας τον με σταθερή τάση!
Βεβαίως ο κατασκευαστής το λέει: «…. στιγμιαία διακύμανση», αλλά από την στιγμή που αυτός ο ίδιος, παραθέτει καμπύλες χωρίς βάση χρόνου και ανακατεύει -στην ίδια πρόταση- και τα 10 sec, έχουμε σαν συνέπεια:
Και ο πελάτης, να είναι εν δυνάμει υποψήφιο θύμα «παρεξήγησης» όσον αφορά στις πραγματικές ικανότητες της συσκευής , αλλά και ο ίδιος, ο κατασκευαστής, να είναι «καλυμμένος» έναντι του νόμου.
Στο θέμα όμως της συγκάλυψης της αλήθειας θα υπάρξουν και άλλες "ευκαιρίες" αναφοράς, ας δούμε τώρα την συσκευή.
Μια αλήθεια...γυμνή!
1. Στο εσωτερικό του εξοικονομητή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ας δούμε από κοντά τον αίτιο του «συγγράμματος» αυτού!
Device%20top%20side_01.jpg?m=1319228016
Device%20big%20side.jpg?m=1318883629
Ο φίλος που το έφερε το είχε ανοίξει, λίγο «βάρβαρα».
Device%20small%20side_01.jpg?m=1318883658
Device%20botom%20tag.jpg?m=1319228229
Όπως το είχατε πιθανόν φανταστεί, ούτε και στην συσκευή γράφει τον κατασκευαστή!
Σίγουρα ο κατασκευαστής, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κατηγορηθεί για έλλειψη επιφυλακτικότητας!
Σηκώνεται το καπάκι και... τα αποκαλυπτήρια:
Device%20opened_top%20view.jpg?m=1318883649
Έχει και πλακέτα με κάποιο κύκλωμα, για να δούμε από κοντά τι υπάρχει:
Device%20contents_top-side%20view.jpg?m=1318883637
Το μαύρο κουτί τι είναι;
Device%20capacitor_Taged%20side.jpg?m=1318883635
Όπως το «υποψιαζόμασταν» , ένας πυκνωτής 6μF, 450V AC .
Ποιότητα Commercial (δηλαδή μέχρι 70 βαθμούς Celsius), Ο.Κ. αναμενόμενο και ανεκτό.
Για να δούμε όμως και την πλακέτα από κοντά:
Device%20pcb_top%20view_01.jpg?m=1318883656
Device%20pcb_top%20view_02.jpg?m=1318883657
Δώδεκα εξαρτήματα και ο πυκνωτής 13, μεταξύ των οποίων και δύο led , δηλαδή δυο διαφορετικές λειτουργίες , ή -έστω- ενδείξεις.
Βέβαια τώρα που όλα είναι ορατά, δεν φαίνεται κάποιο ολοκληρωμένο κύκλωμα, -θυμάστε τα περί :
#1. New-type intelligent and digital electricity-saved device.#
Να μην προτρέχουμε όμως, μπορεί το ολοκληρωμένο να είναι στην πίσω όψη της πλακέτας σε smd θήκη, γιατί ποδαράκια να βγαίνουν επάνω δεν υπάρχουν. Συνεπώς …. βγαίνει η πλακέτα... γυρνάει «μπρούμυτα» και.....:
Device%20botom%20close%20up%20view.jpg?m=1318883631
Ολοκληρωμένο … δεν υπάρχει!
Που "εδρεύει" λοιπόν η "περιβόητη" ψηφιακή εξυπνάδα της συσκευής;
Μάλλον στην "χώρα των παραμυθιών"!
Μια πιο κοντινή ματιά στα ενδότερα της συσκευής.
Μερικές χαρακτηριστικές κατασκευαστικές λεπτομέρειες.
Καθώς όμως παρατηρούμε το τυπωμένο, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κάτι άλλο, σημαντικό στην κρίση για την συσκευή.
Και ναι, πράγματι, στο κύκλωμα δεν υπάρχει ολοκληρωμένο, ούτε μυρωδιά ψηφιακού κυκλώματος, ή άλλης "έξυπνης οντότητας", αυτό όμως που υπάρχει είναι «αναίδεια»......τα δύο led είναι συνδεδεμένα παράλληλα!
Ναι, μάλιστα και τα δύο led δείχνουν το ίδιο πράγμα …ότι απλά η συσκευή, έχει συνδεθεί σε ρευματοφόρο πρίζα!
Για να βεβαιωθούμε, αλλά και να δούμε τι ακριβώς κάνουν όλα αυτά τα εξαρτήματα , ας "βγάλουμε" από το τυπωμένο κύκλωμα, το θεωρητικό σχέδιό του:
Chapter%203_11.jpg?m=1319229001
Μπορείτε να το δείτε κι’ εσείς, το μέρος του κυκλώματος που ασχολείται με την διόρθωση του συντελεστή ισχύος, είναι το αριστερό (τμήμα Α), στο οποίο εκτός από τον εξωτερικό πυκνωτή, περιλαμβάνεται μία αντίσταση για να τον εκφορτίζει όταν αφαιρέσεις την συσκευή από την πρίζα, μη τυχόν - αμέσως μετά από ενδεχόμενη αποσύνδεση της συσκευής από την πρίζα- πιάσεις τους ακροδέκτες του φις και …καταλήξεις με "κατσάρωμα" στο μαλλί!
Υπάρχει κι’ ένα πολύ μικρό varistor –αγνώστων χαρακτηριστικών – για να "συλλάβει" τυχούσες υπερτάσεις.
Όλο το υπόλοιπο κύκλωμα (τμήμα Β), είναι εκεί για να ανάβει ταυτόχρονα (!) τα δύο led.
Και δεν πειράζει το να έχει μια συσκευή ένδειξη ότι υπάρχει τάση στην πρίζα που έχει συνδεθεί, αυτό όμως που ενοχλεί, είναι να βάζεις δύο ενδεικτικά –και μάλιστα δίπλα-δίπλα -, με στόχο να υποθέσει ο εξωτερικός θεατής ότι, τα κάθε ένα από αυτά, παρέχει ένδειξη για μία διαφορετική λειτουργία.
Το βλέπεις και λες, αυτή η συσκευή κάνει δύο δουλειές και δικαίως αποκτάς άλλη μια θετική εντύπωση για το προϊόν, η οποία όμως είναι κατ' επίφαση και δεν έχει την παραμικρή ανταπόκριση στην πραγματικότητα!
Ακόμα μια απόπειρα δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων στον αγοραστή, μέσω της επίπλαστης «σπουδαιοποίησης» του προϊόντος, προσπάθεια βέβαια που δεν σταματά εκεί, διότι ούτε «έξυπνο» εξάρτημα βρέθηκε, ούτε κάποια «ψηφιακή» οντότητα, ούτε και η περιβόητη Γερμανική τεχνολογία!
Εκτός και αν πλασάρουν -μέσω των led- την συσκευή σαν ψηφιακή, απλά γιατί συνήθως και οι ψηφιακές συσκευές έχουν κάποια led και τεχνολογικά -και Γερμανικά- προηγμένη , επειδή υπάρχουν και Γερμανικοί πυκνωτές..... σε τετράγωνες θήκες ! ! !
Όπως καταλαβαίνετε, το θέμα της δημιουργίας εντυπώσεων που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, φαίνεται να είναι τόσο εκτεταμένο, που υπερβαίνει σαφώς τα όριο του ενδεχόμενου "λάθους" διατύπωσης και οπωσδήποτε δίνει "λαβή" σε ευλόγως βάσιμες αμφιβολίες, τόσο για το προϊόν αυτό καθ' αυτό, όσο -και κυρίως- για το κατά πόσον, οι προθέσεις των κατασκευαστών και των προωθητών της συσκευής αυτής, έναντι του υποψηφίου αγοραστή, είναι συμβατές με τις στοιχειώδεις αρχές του "καλώς συναλλάσσεσαι"!
Για να δούμε λοιπόν από πιο κοντά το τμήμα* που κάνει –όσο την κάνει- την δουλειά:
{* Εκτός αυτών υπάρχει και ο πυκνωτής.}
Device%20pcb_Protection%20part.jpg?m=1318883655
Και το τμήμα που υπηρετεί την σπουδαιοφάνεια μέσω των διπλών, ταυτόσημων και "γειτονικών"(!) ενδείξεων:
Device%20pcb_Indication%20part_01.jpg?m=1318883653
Εδώ -όταν επιχειρήθηκε η αντικατάσταση του ενός led, που είχε χαλάσει, διαπιστώθηκε ότι στο τοπογραφικό σχέδιο της τοποθέτησης των εξαρτημάτων, υπάρχει σφάλμα προσανατολισμού στο ένα από τα δύο led:
Device%20pcb_led%20wrong%20oriendation.jpg?m=1319657499
To ίχνος τοποθέτησης του led που είναι πλησιέστερα προς τον κίτρινο πυκνωτή, θα έπρεπε να είναι σχεδιασμένο ανάποδα (δηλαδή τα επίπεδα τμήματα των ιχνών τοποθέτησης, θα πρέπει να να "κοιτάζουν" το ένα στο άλλο!
Βεβαίως δεν ήταν αυτό το πρόβλημα - το led είχε τοποθετηθεί ηλεκτρικά σωστά (ανάποδα από τον "οδηγό")- αλλά, αν μη τι άλλο, δείχνει την προχειρότητα της κατασκευής και σε ένα άλλο τομέα.
Στην συνέχεια εξετάζοντας την ποιότητα κατασκευής, αποκαλύφθηκαν και ένα δύο πράγματα ακόμα, που βεβαιώνουν το «υψηλό» επίπεδό της:
Device%20cable%20scraches.jpg?m=1318883633
Τα καλώδια που φέρνουν το ρεύμα από τους ακροδέκτες της πρίζας είναι φθαρμένα, από το στρίμωγμα που τους κάνει ο πυκνωτής, όταν μπει στη θέση του.
Device%20contents_asembled.jpg?m=1318883635
Να όμως και κάτι άλλο που είναι πιο σημαντικό:
Device%20pcb_Bad%20sholdering.jpg?m=1318883651
Ναι καλά βλέπετε!
Υπάρχουν «μουστάκια» από το σημείο συγκόλλησης του ενός κόκκινου καλωδίου, τα οποία περισσεύουν και είναι λυγισμένα έτσι ώστε πλησιάζουν επικίνδυνα στον διπλανό "δρόμο" του τυπωμένου, με τον οποίο έχουν ενδεχόμενη μέγιστη τυπική διαφορά τάσης 253 VAC (230 VAC + 10%), ή 356 Vp-p !!
Η εξαγωγή των συμπερασμάτων, είναι αβίαστη!
Η «τεκμηρίωση» του προϊόντος
1. Η «τεκμηρίωση» του προϊόντος.
Αναφέρθηκε πιο πάνω , ότι το ζήτημα της δημιουργίας εντυπώσεων που δημιουργούν μια εικόνα υψηλών δυνατοτήτων για την συσκευή, το έχουν "ψάξει" καλά, αλλά επίσης καλά έχουν σταθεί και στο θέμα της «κάλυψης» -απέναντι στο νόμο-, στα έγγραφα που δίνουν μαζί με την συσκευή.
Ας δούμε μια σειρά φωτογραφίες, τόσο από ένα κείμενο που βρίσκεται στο εξωτερικό του κουτιού, όσο και από το φυλλάδιο οδηγιών που βρίσκεται στο μέσα στο κουτί.
Η προσοχή στη λεπτομέρεια!
Όπως θα δείτε παρακάτω, αυτό που τόσο έντονα –και περισσότερες από μία φορές- διατυμπανίζεται στο Internet, αλλά –πιθανότατα- και στην προσωπική επαφή του προωθητή με τον αγοραστή, στα «επίσημα» γραπτά κείμενα, απουσιάζει παντελώς!
Καμία αναφορά για την εξοικονόμηση έως 30% από τον λογαριασμό της ΔΕΗ!
Ακόμα και η πιο προσεκτική ανάγνωση δεν εντοπίζει πουθενά, κάτι που να ποσοστικοποιεί το οικονομικό όφελος επί του λογαριασμού της ΔΕΗ, πράγμα που τόσο καθαρά τονίζεται -και μάλιστα σε δύο σημεία- στο site της εταιρίας!
Αντίθετα, μπορείς να μάθεις πολλά για την υγεία των συσκευών και πως αυτές παθαίνουν πυρετό ( ! ).
Επίσης πληροφορείσαι και την απίστευτη ικανότητα της συσκευής να αντισταθμίζει την «υπέρταση» που ενδεχομένως υπάρχει στην αρχή μιας τροφοδοτικής γραμμής του δικτύου, χωρίς η προσπάθεια αντιστάθμισης της πτώσης τάσης* στο τέλος της γραμμής, να της διαφεύγει!
{*Έτσι ώστε, οι πιο απομακρυσμένοι καταναλωτές να μην έχουν πολύ χαμηλή τάση.}
Φαινόμενο υπαρκτό, αλλά σε καμία περίπτωση αντιμετωπίσιμο με έναν πυκνωτή!
Αυτό το πρόβλημα λύνεται μόνο με Line conditioner αλλά φαίνεται μέσα στην υπόλοιπη «σαλάτα», βρήκε την θέση του και αυτό το «ζουμερό ραπανάκι»!
Το μόνο που αναφέρεται σε σχέση με την διόρθωση του συντελεστή ισχύος και τα οικονομικά οφέλη από αυτό, είναι μια ενδεχόμενη μείωση του λογαριασμού, που συνοδεύεται από μια διαπίστωση περί της μείωσης των κινούμενων ηλεκτρικών φορτίων*!
{* Προφανώς μιλά για τα άεργα ρεύματα, αλλά δεν "τολμά" να τα κατονομάσει, γιατί μπορεί ο υποψήφιος αγοραστής να αναρωτηθεί : " Υπάρχουν και άλλα ρεύματα;(!)...." και αυτό .......είναι "επικίνδυνο"!}
Αλλά ας τα πάρουμε με την σειρά:
Ι. Το κείμενο στην συσκευασία:
Box%20shield.jpg?m=1318883620
Μετά από μια μετάφραση του κειμένου, στην οποία γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης των "εκφραστικών ατελειών" και συμπλήρωση των "νοηματικών κενών", έχουμε:
Ο βασικός ισχυρισμός / μέλημα της Συσκευής είναι:
1. Να επιτρέπει στους καταναλωτές να έχουν σταθερή τάση τροφοδοσίας και να παρατείνει την ζωή των ηλεκτρικών συσκευών τους.
2. Να παρέχει ακριβή και σταθερή τάση λειτουργίας για τις ηλεκτρικές συσκευές, και να προάγει την ποιότητα της παρεχόμενης ισχύος.
3. Να μειώσει την υπερθέρμανση των συσκευών, να παρατείνει την ζωή τους και μειώνει το κόστος συντήρησης.
4. Να συμβάλει στη βελτίωση του συντελεστή ισχύος, για να μειώσει το κόστος χρήσης της παρεχόμενης ισχύος και επίσης όσον αφορά στο άεργο φορτίο (κινητά ηλεκτρικά φορτία(!) στο κείμενο), επιτυγχάνει το σημαντικό φαινόμενο (επίδραση), της μείωσής του.
5. Να αυξήσει τα περιθώρια χρήσης του δικτύου, να υποβαθμίσει την επιβάρυνση στο υλικό, τις εγκαταστάσεις και την χρήση του.
6. Να εξοικονομήσει: ηλεκτρισμό και χρήματα για τους καταναλωτές, κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο, μετά την εγκατάστασή της.
ΙΙ. Πως γίνεται ο «χειρισμός» του αγοραστή:
Α. Το [ 1 ]:"Να επιτρέπει στους καταναλωτές να έχουν σταθερή τάση τροφοδοσίας και να παρατείνει την ζωή των ηλεκτρικών συσκευών τους"
Είναι αληθές μόνο κατά το ζήτημα του ότι, λόγω του πυκνωτή και του varistor, αποκόπτει κάποια πολύ σύντομα παράσιτα και υπερτάσεις βραχείας διάρκειας.
Αυτή όμως η «κάλυψη», ενός πολύ μικρού μέρους του ζητήματος της σταθεροποίησης της τάσης τροφοδότησης, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι αντιμετωπίζει οποιαδήποτε άλλη παράμετρο του προβλήματος αυτού (Over voltage. Under voltage, Flickering, Brown outs, Harmonics και μια σειρά άλλα ζητήματα).
Παρ’ όλα αυτά, η διατύπωση δεν αφήνει αμφιβολία ότι, το πρόβλημα της σταθερής τάσης λύνεται με την Συσκευή!
Β. Αν -όπως είδαμε στο Α- το [1] είναι «οριακά» αληθές, το [ 2 ]:
"Να παρέχει ακριβή και σταθερή τάση λειτουργίας για τις ηλεκτρικές συσκευές, και να προάγει την ποιότητα της παρεχόμενης ισχύος",
είναι πέραν των ορίων της αληθείας, ίσως μόνο τα όρια της φαντασίας μπορούν να το περιέξουν!
Διότι μόνο με καλπάζουσα φαντασία μπορείς, με αφετηρία την -μόλις αισθητή- συμβολή σου στην «σταθερή τάση», να φτάσεις στο σημείο, να «εγγυάσαι» και την ακρίβειά της!
Εδώ βεβαίως που επιβάλλονται και κάποιοι αριθμοί – διότι όταν μιλάς για ακρίβεια θα πρέπει να αναφέρεις και πόση είναι αυτή (π.χ. ± 5%)- , εδώ ακριβώς είναι που το κείμενο..... παύει να είναι τόσο έξοχα διαφωτιστικό!
Για την ακρίβεια....δεν λέει τίποτα!
Όσον αφορά στην προαγωγή της ποιότητας της παροχής ισχύος, ισχύουν τα ίδια όπως στο [ Α ], είναι αληθές, αλλά με πολύ περιορισμένη συμβολή, παρ’ όλα αυτά η διατύπωση το δείχνει πολύ σπουδαιότερο!
Γ. Στο [ 3 ]:" Να μειώσει την υπερθέρμανση των συσκευών, να παρατείνει την ζωή τους και μειώνει το κόστος συντήρησης".
Με δεδομένο ότι μόνο σε αυστηρά εργαστηριακές συνθήκες θα μπορούσε -ενδεχομένως-να γίνει αισθητή, η συμβολή ενός παρασίτου ή μιας στιγμιαίας υπέρτασης, στην υπερθέρμανση μιας ηλεκτρικής συσκευής, γίνεται φανερός ο χειρισμός του «θύματος» αγοραστή.
Βασιζόμενοι σε δύο ψήγματα αλήθειας, «οικειοποιούνται» το όλο «πακέτο» της παροχής σταθερής και ακριβούς τάσης, οπότε άμεση –και εύλογη- συνέπεια, είναι και η «καθοριστική συμβολή» στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης των συσκευών, και όλων των πλεονεκτημάτων που αυτό συνεπάγεται!!!
Τέτοια «φαντασία» θα την ζήλευαν πολλοί παραμυθάδες!
Βεβαίως όταν το «παραμύθι» έχει αποκλειστικό σκοπό τον προσπορισμό ίδιου οφέλους -εις βάρος του «αντισυμβαλλομένου»- , άλλος είναι ο δόκιμος χαρακτηρισμός του.
Αλλά ας τον αφήσουμε αυτόν για αργότερα που θα έχουμε πιο πλήρη εικόνα.
Δ. Το [ 4 ]: "Να συμβάλει στη βελτίωση του συντελεστή ισχύος, για να μειώσει το κόστος χρήσης της παρεχόμενης ισχύος και επίσης όσον αφορά στο άεργο φορτίο {κινητά ηλεκτρικά φορτία(!) στο κείμενο}, επιτυγχάνει το σημαντικό φαινόμενο (επίδραση), της μείωσής του".
Είναι αληθές, αλλά λείπει το πιο σημαντικό στοιχείο: Πόση είναι αυτή η συμβολή*;
{* Όπως είδαμε είναι απειροελάχιστη και μιλάμε πάντα για τον οικιακό καταναλωτή}.
Αλλά αυτό δεν τους πτοεί –έχουν το σχέδιό τους- συνεχίζουν με την επίδραση που έχει η Συσκευή στην μείωση των «άεργων φορτίων»** -"διαθέτουμε και video”!! ή «το μετράμε και εδώ μπροστά σου», και εντυπωσιασμένος ο υποψήφιος αγοραστής …. αγοράζει!
{** Στο κείμενο μιλά για κινητά ηλεκτρικά φορτία , καμία λέξη για άεργα κ.λπ.}
Προσέξτε όμως την διατύπωση:
Η Συσκευή επίσης, επιτυγχάνει το σημαντικό φαινόμενο της μείωσης του "ρέοντος" ρεύματος («το βλέπετε άλλωστε!!»).
Από το σημείο αυτό, ο αγοραστής συνειρμικά πείθεται ότι, αυτό που βλέπει στο αμπερόμετρο θα συμβεί και στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
Όμως ο κατασκευαστής μίλησε για σημαντικό φαινόμενο και όχι για σημαντική μείωση!!!
Κανείς δεν μπορεί να του πει, ότι δεν τηρεί τα υπεσχημένα, γιατί απλά δεν υποσχέθηκε τίποτα!!
Αλλά πλέον, το «ανύποπτο θύμα», έχει "πιαστεί από την μύτη".
Ε. Το [ 5 ]:"Να αυξήσει τα περιθώρια χρήσης του δικτύου, να υποβαθμίσει την επιβάρυνση στο υλικό, τις εγκαταστάσεις και την χρήση του".
Είναι αληθές, έστω κι’ αν η συμβολή του είναι μικρή.
Όμως δεν είναι τυχαία η αναφορά του, προλειαίνει το έδαφος για την επόμενη πρόταση.
ΣΤ. Το [ 6 ]: "Να εξοικονομήσει ηλεκτρισμό και χρήματα για τους καταναλωτές, κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο, μετά την εγκατάστασή της".
Είναι επίσης αληθές, αλλά και πάλι –τι σύμπτωση!- δεν γίνεται καμία αναφορά στο ότι, η ΔΕΗ δεν κοστολογεί στο οικιακό τιμολόγιο τα «άεργα» και συνεπώς αυτή η ιδιότητα της συσκευής δεν αφορά τους οικιακούς καταναλωτές.
Και πως θα μπορούσε να κάνει αναφορά άλλωστε, από την στιγμή που το target group της συσκευής αυτής, είναι ακριβώς οι οικιακοί καταναλωτές!!!
Έτσι στην ουσία, η οικονομία που επιτυγχάνεται λόγω μείωσης των θερμικών απωλειών, έστω και αν αυτή, ακόμα και μετά από μια δεκαπενταετία, είναι ευτελέστατη, χρησιμοποιείται -άδηλα βεβαίως- σαν εφαλτήριο του ισχυρισμού, της "από το πρώτο δευτερόλεπτο" επιτυγχανόμενης οικονομίας!
Ο κατασκευαστής δεν είπε πόση οικονομία, δεν όρισε ποσοστό! Αυτή άνετα μπορεί να τείνει στο μηδέν, κανείς δεν μπορεί να τον ψέξει, γιατί απλά, δεν υποσχέθηκε τίποτα.
Τώρα, αν ο «φιλάργυρος» αγοραστής (!), μέσα από όλη αυτή την οικολογική ευαισθησία του κατασκευαστή, έβγαλε λάθος συμπέρασμα, πρόβλημα δικό του!
Ευτυχώς όμως, που και εμείς βγάζουμε τα δικά μας συμπεράσματα!!
ΙΙΙ. Οδηγίες στην συσκευασία:
1. Συνδέσατε την Συσκευή σε οποιαδήποτε πρίζα του σπιτιού.
2. Ανάλογα με το πλήθος την ηλεκτρικών συσκευών και το φορτίο τους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία ή και περισσότερες συσκευές, και θα επιτύχετε αμέσως το φαινόμενο της εξοικονόμησης του ηλεκτρισμού.
3. Η λειτουργία είναι απλή, δεν χρειάζεται συντήρηση, ούτε και κάποια επίβλεψη,
μετά την σύνδεσή -της Συσκευής- οπωσδήποτε αναπτύσσεται το φαινόμενο (της εξοικονόμησης του ηλεκτρισμού).
{Όπως διαπιστώνετε, έγιναν πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες, να «βγει» το καλύτερο δυνατό νόημα από αυτά τα Αγγλικά!}
IV. «Ανακριβειών» και λαθών συνέχεια:
Α. Το [ 1 ] είναι λάθος, η Συσκευή μιας και δεν μπορεί να μειώσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ, προκειμένου να πετύχει αυτήν την –απειροελάχιστη- οικονομία λόγω μείωσης των θερμικών απωλειών στους αγωγούς του σπιτιού, θα πρέπει να τοποθετηθεί όσο πλησιέστερα γίνεται προς την υπό αντιστάθμιση ηλεκτρική συσκευή, διαφορετικά είναι σαν να μην την βάλαμε!
Ή ακριβέστερα, θα είναι χειρότερα από το να μην την βάζαμε, γιατί μένοντας διαρκώς συνδεδεμένη στην πρίζα, όταν δεν θα δουλεύει καμία επαγωγή στο σπίτι, θα καταναλίσκει αυτή (η Συσκευή) άεργη ισχύ!!
Β. Στο [ 2 ], το "θράσος" περισσεύει!
Θέλει να πουλήσει και περισσότερες θαυματουργές Συσκευές! Φανταστείτε αυτόν που αγόρασε "20" τέτοιες συσκευές και περίμενε να δει το «ρεύμα» του μηδενίζεται!
Βεβαίως και πάλι ο κατασκευαστής δεν μπορεί να ελεγχθεί, γιατί και πάλι -όλως "τυχαίως"- δεν προσδιόρισε που εντοπίζεται αυτή η οικονομία, ούτε –και κυρίως – αναφέρει κάποιο ποσοστό!!
Γ. Το [ 3 ] παρ’ όλο που είναι αληθές , πέραν της εξόχως ύποπτης αποφυγής να αναφερθεί σε οποιοδήποτε ποσοστό εξοικονόμησης, περιέχει και ένα σημαντικό λάθος.
Η Συσκευή κάνει αντιστάθμιση των άεργων κάποιας επαγωγικής κατανάλωσης, μόνο όταν αυτή η επαγωγική κατανάλωση (π.χ. ένα παλαιό ψυγείο) λειτουργεί, όταν όμως δεν λειτουργεί, αυτό το «συνδέουμε και –ουσιαστικά- το ξεχνάμε, αυτό κάνει την καλή δουλειά του», οδηγεί στην ανάπτυξη χωρητικών άεργων ρευμάτων.
Και αν σκεφτούμε ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου οι συσκευές με επαγωγικό φορτίο (πλυντήρια, ψυγεία, κλιματιστικά κλπ) δεν λειτουργούν, τότε συμπεραίνουμε, -με βάση την "λογική" της διαφήμισης- ότι η Συσκευή θα προκαλέσει τα αντίθετα από τα υπεσχημένα, «φανταστικά και πραγματικά»!!
Αλλά πλέον το χρήμα έχει αλλάξει κάτοχο, οπότε, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας:
«Πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευτο!»
V. Το κείμενο στο φυλλάδιο χρήσης:
Device%20manual_page-2_Product%20introduction.jpg?m=1318883644
{Μεταφράζονται / «αποκρυπτογραφούνται», μόνο όσα δεν έχουν ήδη αναφερθεί, και δεν θα ασχοληθούμε με τα «γλυκανάλατα» της εισαγωγής.}
1." Δεν μπορούμε να ανεχθούμε, την χωρίς αποτέλεσμα, σπατάλη των ηλεκτρικών ενεργειακών πηγών".
Τι ευαισθησία! Κοιμάται και βλέπει εφιάλτες με πρωταγωνιστή το ανθρακικό αποτύπωμα* των ηλεκτρικών απωλειών!
{* carbon footprint: Η έκφραση σημαίνει το μέγεθος της οικολογικής επιβάρυνσης, σε ενώσεις του άνθρακα (CO2, CO) , το οποίο οφείλεται στην λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων}
Και τι δεν θα έκανε για να το περιορίσει . . . . . !!
2."Από οικονομική άποψη, η μικρή-αρχικά- μείωση της δαπάνης, μετά από μια χρονική περίοδο, γίνεται προφανής".
Επιτέλους με αυτήν την άκρατη φιλαργυρία των αγοραστών, ούτε μια - …γεωλογική…- χρονική περίοδο δεν μπορούν να περιμένουν, για να "δουν τα κέρδη" τους;
Επιτέλους!!
3. "Κατά την διανομή της ενέργειας, με σκοπό να αποφευχθεί -στις περιόδους αιχμής της κατανάλωσης-, η μειωμένη τάση τροφοδότησης στους ακραίους καταναλωτές των γραμμών διανομής του δικτύου, οι ηλεκτρικές εταιρίες αυξάνουν την τάση του δικτύου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι καταναλωτές που ευρίσκονται πλησιέστερα προς την πηγή τροφοδότησης, να τροφοδοτούνται με τάση υψηλότερη των προδιαγραφών των ηλεκτρικών συσκευών".
Αυτή είναι μια πάγια τακτική των ηλεκτρικών εταιριών, προκειμένου να συνδυάσουν την αποδοτική εκμετάλλευση του δικτύου τους, με τους φυσικούς περιορισμούς που επιβάλει ο ηλεκτρισμός και η διατήρηση του κόστους της διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας σε λογικά -για τον καταναλωτή- πλαίσια.
Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τα όρια της τάσης παραβιάζονται, απλά θα πρέπει οι ηλεκτρικές συσκευές να είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να αντέχουν κάποια διακύμανση της τάσης.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η παρεχόμενη από τη ΔΕΗ τάση έχει μια ονομαστική τιμή (230 V ac) και ένα όριο αποδεκτής διακύμανσης ( ± 10%) και προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα, όλες οι εντός της χώρας χρησιμοποιούμενες συσκευές, θα πρέπει να έχουν χαρακτηριστικά λειτουργίας, εναρμονισμένα με αυτά τα όρια.
4. "Αυτή η υψηλότερη τάση , όχι μόνον δεν κάνει τις ηλεκτρικές συσκευές να λειτουργούν αποτελεσματικότερα, αλλά αντιθέτως, είναι η κύρια αιτία υπερθέρμανσής τους.
Σαν αποτέλεσμα έχουμε το αρνητικό φαινόμενο της μεγάλης αύξησης, των ηλεκτρικών απωλειών και των δαπανών κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και της μείωσης του προσδόκιμου χρόνου ζωής των ηλεκτρικών συσκευών".
Και αυτό είναι πολύ σωστό, για τον λόγο αυτό, τα δίκτυα επιτηρούνται επί 24ώρου βάσεως, τόσο με αυτοματισμούς όσο και με τεχνικό προσωπικό, ακριβώς για να διατηρείται συνεχώς η τάση εντός των προκαθορισμένων ορίων*.
Μόνο σε περιπτώσεις παροδικού σφάλματος και για μικρό χρόνο, μπορεί να παρατηρηθεί υπέρβαση των ορίων.
{* Πρότυπο ΕΝ-50160 }.
Και αφού « ετέθη η χειρ του αγοραστή επί των τύπων των ήλων», έπεται το γνωστό «ευφάνταστο» «τροπάρι»:
{ Επαναλαμβάνονται τα αναφερόμενα στα Α-2 έως και Α-6, τα οποία και παρατίθενται για λόγους ευκολίας του αναγνώστη.}
5. "Να διατηρεί σταθερή την τάση λειτουργίας των καταναλώσεών του χρήστη, και να προάγει την ποιότητα της παρεχόμενης ισχύος".
6. "Να μειώσει την υπερθέρμανση των συσκευών, να παρατείνει την ζωή τους και μειώνει το κόστος συντήρηση"ς.
7. "Να συμβάλει στη βελτίωση του συντελεστή ισχύος, για να μειώσει το κόστος χρήσης της παρεχόμενης ισχύος και επίσης όσον αφορά στο άεργο φορτίο, να επιφέρει σημαντική μείωσή του".
8. "Να αυξήσει τα περιθώρια χρήσης του δικτύου, να υποβαθμίσει την επιβάρυνση στο υλικό, τις εγκαταστάσεις και την χρήση του".
9. "Να εξοικονομήσει: ηλεκτρισμό και χρήματα για τους καταναλωτές, κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο, μετά την εγκατάστασή της".
Με άλλα λόγια, σε οποιοδήποτε γραπτό κείμενο (από την πλευρά του κατασκευαστή), δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αναφορά σε ποσοστό χρημάτων που θα κερδίσει ο αγοραστής της συσκευής, από την μείωση του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Οι όποιες αναφορές περί κέρδους, παραμένουν στα πλαίσια της του «ενδεχομένου» και της αοριστίας, στην αντιμετώπιση του «πυρετού» και λοιπών «χαριτωμένων», ακόμα και η "ασχετοσύνη" στην Αγγλική απόδοση του κειμένου –κατά πάσα πιθανότητα- εσκεμμένη είναι!
Αντίθετα στο site τα πράγματα είναι πολύ –πολύ συγκεκριμένα:
"...Κέρδος μέχρι 30%."
Εδώ, η λέξη κλειδί για την προώθηση είναι το «...30%...», ενώ για την άμυνα και την κάλυψη, η λέξη κλειδί είναι «…μέχρι…», γιατί κάλλιστα μπορεί να λάβει τιμές από 0% έως 30%!
Τα σχετικά σημεία, αλλά και άλλα πολλά, μπορεί ο καθένας να τα δει, και να βγάλει τα συμπεράσματά του!
Η επαφή με ένα σημείο πώλησης.
Η ζωντανή επαφή με ένα σημείο πώλησης:
Συνοικιακό κατάστημα πώλησης ηλεκτρολογικού εξοπλισμού:
DSC_0182-large_croped.jpg?m=1326563953
Καλά βλέπετε, υπάρχει κάτι γνώριμο:
Snap_2011.10.27_21h08m08s_006-large.jpg?m=1319739021
Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά!
Το ντόπιο κύκλωμα προώθησης του προϊόντος, φάνηκε πιο δημιουργικό και "θαραλέο":
Ας το δούμε με από κοντά:
DSC_0179-large.jpg?m=1319740161
Για να δούμε λοιπόν πως παίζεται το παιχνίδι, της ανάμιξης αληθειών και "ανακριβειών", με τελικό στόχο τον ανυποψίαστο καταναλωτή.
Στο επάνω μέρος της εικόνας:
Snap_2011.10.27_20h59m58s_001-large.jpg?m=1319739021
Έχουμε φαρδιά-πλατιά το κύριο χαρακτηριστικό της Συσκευής, αυτό πάνω στο οποίο βασίζεται η προώθησή της:
"Μείωση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος έως 30%".
Και φυσικά από κοντά -προς άγραν εντυπώσεων- όλα τα "χαριτωμένα" , βαρύγδουπα αλλά και πλήρως αναπόδεικτα*, περί προδιαγραφών , CE , Γερμανικής τεχνολογίας κ.λπ.
(Μέχρι και "bar-code", έχει η συσκευή:
Box%20small%20side-1_Barcode.jpg?m=1318883622
Όποιος καταφέρει να τον ελέγξει, ας μην το κρατήσει μυστικό!)
{* Όταν έχεις CE approval, το τεκμηριώνεις , βάζεις τους κωδικούς, τα ινστιτούτα που έχουν δώσει την έγκριση κ.λπ. απαραίτητα, όχι απλά ένα αυτοκόλλητο (!) στρογγυλό χαρτάκι που λέει "QC pass". (Quality Control Pass).
Όταν έχεις προδιαγραφές το ΔΗΛΩΝΕΙΣ!:
Snap_2011.10.27_22h07m50s_007-large.jpg?m=1319742341
Τι να είναι άραγε αυτή η συσκευή που έχει τόσες εγκρίσεις και μάλιστα ανάγλυφες στο υλικό κατασκευής της (!!);
Snap_2011.10.27_22h09m43s_008-large.jpg?m=1319742304
Ο φορτιστής μιας -ερασιτεχνικής- ηλεκτρικής μηχανής κουρέματος!
Κατασκευασμένος και αυτός -όπως ενδεχομένως και η Συσκευή- στην Κίνα, αλλά με προδιαγραφές Philips.
Πράγμα που απλά σημαίνει ότι η βασική παράμετρος μιας -οποιασδήποτε- κατασκευής, είναι οι προδιαγραφές κατασκευής / παραγωγής αυτής και όχι η χώρα προέλευσης της.}
Αλλά αρκετά με την παρένθεση αυτή.
Κάτω δεξιά υπάρχει μια αναφορά στο πεδίο εφαρμογής της Συσκευής, όπου αρχίζει από τις κατοικίες και φτάνει στα εργοστάσια!
Αυτό "κρατήστε" το, θα μας χρειαστεί στη συνέχεια!
Το κάτω μέρος του poster αυτού, είναι πιο αποκαλυπτικό, τόσο όσον αφορά στις ιδιότητες της Συσκευής, όσο και στις προθέσεις του προωθητή!
Snap_2011.10.27_21h02m35s_002-large.jpg?m=1319739104
Εδώ η μείωση του λογαριασμού φτάνει στο 45% !
Βεβαίως -επιδέξια- αποφεύγει με κάθε τρόπο να διευκρινίσει το, ποία από τις δύο συσκευές κάνει τι.
Αφήνει τον "πελάτη" να το καταλάβει μόνος του (!).
Στο κάτω-κάτω, το κείμενο αυτό είναι πιο κοντά -τι "άλοθι" κι' αυτό!- στον βιομηχανικό διορθωτή συνημιτόνου (δεξιά).
Βεβαίως, για να εξασφαλίσει ότι ο "πελάτης", θα μπερδευτεί, του βάζει μέσα στα χαρακτηριστικά το:
"Απλή τοποθέτηση σε μια πρίζα".
Οπότε και εκείνος θεωρεί -εύλογα- ότι το κείμενο αυτό αναφέρεται στην Συσκευή (άνω) και όχι στην μεγάλη (δεξιά) που κάνει για εργοστάσιο, μιας και δεν υπάρχει πρίζα που να αντέχει 45 kW ,πόσο μάλλον 400kW!!
Για μια ακόμα φορά, η επιδέξια αοριστία, η ανάμιξη αληθειών που αναφέρονται σε άλλα προϊόντα, η αδιευκρίνιστη και άνευ αντιστοίχισης παράθεση ιδιοτήτων από διαφορετικά προϊόντα, που ναι μεν διέπονται από τις ίδιες φυσικές αρχές, αλλά λειτουργούν κάτω από τελείως διαφορετικές οικονομικές παραμέτρους, -παράμετροι οι οποίες επίσης παραμένουν άδηλες στην διαφήμιση-, οδηγούν τελικά, με σχεδόν "μαθηματική" βεβαιότητα, τον αγοραστή να πεισθεί!
Του "έρχεται" και εκείνη η διαβεβαίωση, ότι "η απόσβεση του κόστους της αγοράς είναι άμεση, στον πρώτο κι' όλας λογαριασμό" (!!!!), και κάνει την περιπόθητη κίνηση...βάζει το χέρι στην τσέπη!!
Και στο σημείο αυτό έρχεται το καλύτερο όλων!!
Για να αντιμετωπιστεί το βέβαιο πρόβλημα της αναποτελεσματικότητας της Συσκευής -όσον αφορά στην μείωση του οικιακού λογαριασμού της ΔΕΗ-, έρχεται και η -προφορική- "προειδοποίηση", από τον τόσο "εξυπηρετικό" πωλητή:
"Για να μπορέσετε να μετρήσετε την μείωση του λογαριασμού, θα πρέπει να έχετε σταθερές* καταναλώσεις" !
{* Σαν να λέμε τώρα ότι στο σπίτι μας, θα πρέπει να θυμηθούμε ποιες ηλεκτρικές συσκευές και για πόσο χρόνο τις λειτουργήσαμε το προηγούμενο τετράμηνο -υπενθυμίζω ότι ο εκκαθαριστικός λογαριασμός της ΔΕΗ έρχεται κάθε τέσσερις μήνες- για να μπορέσουμε, αναπαράγοντας τις ίδιες ακριβώς συνθήκες κατανάλωσης, να δούμε την διαφορά, στο τετράμηνο που ακολουθεί μετά από οκτώ μήνες!!
Οι οκτώ μήνες γιατί κατά πάσα λογική πιθανότητα, η αγορά δεν έγινε την μέρα που πέρασε ο .....καταμετρητής της ΔΕΗ!!!
Άρα, κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, χρειαζόμαστε, φωτογραφική μνήμη -οικογενειακά!!!- πειθαρχία robot -οικογενειακά-, ακόμα και να πάμε τις ίδιες ακριβώς φορές την νύχτα εκεί που και οι βασιλείς μόνοι τους πάνε!!- για να επαναλάβουμε τις ίδιες συνθήκες κατανάλωσης ! ! !
Και όταν τα εξασφαλίσουμε αυτά, -ορθότερα σκεπτόμενοι- αν θέλουμε να έχουμε κάποια ελπίδα σύγκρισης, θα πρέπει να περιμένουμε την ίδια εποχή του χρόνου, η οποία θα πρέπει να έχει την ίδια διακύμανση θερμοκρασίας, υετού και ανέμου!!!
Όπως καταλάβατε "παίζουμε" με την ιδέα!}
Άρα ...................................................
Δεν υπάρχει περίπτωση, ένας απλός καταναλωτής, να μπορέσει να ελέγξει την ακρίβεια του υποσχόμενου οικονομικού οφέλους !
(Όχι τουλάχιστον με αδιάσειστο τρόπο.)
Αλλά και αν βρεθεί κάποιος- για να καλύψουμε το στατιστικό ενδεχόμενο-, πάντα υπάρχει η μαγική λέξη:
.........................έως.........................
Άπαξ και αγόρασες.........τελειώσε το θέμα!!
Βέβαια υπάρχει πάντα η άλλη λύση.
Η θεωρητική εξέταση των ισχυρισμών αυτών - που ελπίζουμε να έγινε ικανοποιητικά - και η απαραίτητη συμπλήρωσή της, με έναν εργαστηριακό έλεγχο που επιβεβαιώνει την θεωρία.
Γιατί διαφορετικά, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας:
"Ο Μανόλης με τα λόγια, χτίζει ανώγεια και κατώγεια!"
Ο πειραματικός έλεγχος λοιπόν, θα μας απασχολήσει στην συνέχεια.
Ο αρχικός πειραματικός έλεγχος.
Ένα πείραμα "σαν" αυτό της διαφήμισης....αλλά ολοκληρωμένο!
Προαναφέρθηκε ότι τα προϊόντα αυτά διαφημίζονται και με video.
Δεν θα παρατεθούν, γιατί είναι εύκολο να τα βρήτε στο διαδίκτυο, αντ' αυτών όμως θα δούμε κάποια στιγμιότυπα από δικά μας πειράματα, που αναπαράγουν τις συνθήκες των video.
Βεβαίως υπάρχει μια σημαντική διαφορά, τα δικά μας πειράματα εξετάζουν το θέμα μέχρι την λογική του κατάληξη.
Το γιατί δεν κάνουν κάτι ανάλογο και τα πειράματα της διαφήμισης, θα φανεί στο τέλος.
Πείραμα 1: Δοκιμές με μία διπλή λάμπα φθορισμού.
Ένα πρόχειρο σκαρίφημα της τοπολογίας του πειράματος, για να καταλαβαινόμαστε καλύτερα:
pirama%20diafimishs-large.jpg?m=1324397098
Χρησιμοποιείται σαν φορτίο μια διπλή λάμπα φθορισμού στην τροφοδοσία της οποίας, έχει παρεμβληθεί ένα αμπερόμετρο* για να μετράται το ρεύμα [Ιφ] που απορροφά κατά την λειτουργία της.
{* Δεξιό όργανο, το μόνο ορατό σε αυτή την φωτό.
Αυτό το αμπερόμετρο δεν υπάρχει στα διαφημιστικά πειράματα και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό!}
Fluoresent%20Lamp%20test-A0_I-load%20conection_DSC_0909-large.jpg?m=1322679962
Με ένα δεύτερο αμπερόμετρο* (αριστερό), μετράται το συνολικό ρεύμα [ Ιολ ] που απορροφά το όλο πείραμα.
{* Ένα ανάλογο αμπερόμετρο χρησιμοποιείται και στα διαφημιστικά πειράματα.}
Α. Ενεργοποιούμε τους διακόπτες και έχουμε την αρχική κατάσταση:
Fluoresent%20Lamp%20test-A1_Lamp-ON_Econ-Cap-OFF_DSC_0912-large.jpg?m=1322679888
Παρατηρήστε ότι:
1. Το αριστερό πολύμετρο που δείχνει το συνολικό ρεύμα [ Ιολ ], έχει ακριβώς την ίδια ένδειξη* με το δεξιό πολύμετρο, που δείχνει το ρεύμα [ Ιφ ] της λάμπας.
Αυτό είναι φυσικό γιατί δεν υπάρχει τίποτε άλλο συνδεδεμένο στο πείραμα.
{* Η μικροδιαφορά που φαίνεται στις ενδείξεις των οργάνων είναι εντός των προδιαγραφών τους}
Β. Στην συνέχεια μπαίνει στην πρίζα και ο εξοικονομητής:
Fluoresent%20Lamp%20test-A2_Lamp-ON_Econ-Cap-ON_DSC_0915-large.jpg?m=1322679891
Ας δούμε την ένδειξη του αριστερού πολύμετρου (Ιολ), η ένδειξη αυτή μειώθηκε -κατά 0,32 Α-
σε σχέση με αυτήν που ήταν πριν συνδεθεί ο εξοικονομητής.
Και μάλιστα αν κάνουμε τις πράξεις η μείωση είναι της τάξης του 40% ! ! !
Στο σημείο αυτό η διαφήμιση κάνει την κίνηση "Σαχ":
"Είναι φανερό ότι, η σύνδεση του εξοικονομητή προκαλεί αισθητή μείωση του ρεύματος,
άρα και της ισχύος που απορροφά από το δίκτυο το φορτίο (η λάμπα),
άρα κατ' επέκταση και του λογαριασμού της Δ.Ε.Η. ! ! !"
Βεβαίως στο πείραμα μας, υπάρχει και το δεύτερο αμπερόμετρο που δείχνει ότι,
το ρεύμα που απορροφά η λάμπα, παραμένει το ίδιο με πριν την σύνδεση του εξοικονομητή!
Αυτό βεβαίως είναι αναμενόμενο από τη θεωρία, αλλά και ο "απλός" ενδιαφερόμενος το συμπεραίνει, διότι η φωτεινότητα της λάμπας δεν άλλαξε.
Και αυτό ακριβώς συνηγορεί στην ορθότητα των ισχυρισμών της καμπάνιας του εξοικονομητή που λέει ότι:
"Η συσκευή αυτή αποθηκεύει ενέργεια και την αποδίδει στο φορτίο και έτσι
επιτυγχάνει την μείωση των απαιτήσεων που έχει το φορτίο από το δίκτυο!"
Ο αναγνώστης αυτού του άρθρου, γνωρίζει ότι δεν αμφισβητήθηκε πουθενά αυτή η ιδιότητα της συσκευής.
Αυτό που χαρακτηρίστηκε σαν υπόπτου προθέσεως "σφάλμα", είναι το ότι, αποκρύπτεται από τον αγοραστή το γεγονός ότι:
Η ΔΕΗ δεν χρεώνει την κατανάλωση που σχετίζεται με την άεργο ισχύ, στους οικιακούς καταναλωτές!
Και επιπλέον αυτού, αυτή η "οικονομικά αδιάφορη" για τον οικιακό καταναλωτή μείωση, του παρουσιάζεται σαν προσδοκώμενη πραγματική μείωση, επί της "πληρωτέας" κατανάλωσης ενέργειας!
Επόμενο λοιπόν είναι -και εδώ είναι ο βασικός λόγος που στην διαφήμιση δεν υπάρχει δεύτερο πολύμετρο- ότι,
αν ο υποψήφιος αγοραστής δει το ρεύμα της λάμπας να μένει σταθερό,
θα αρχίσει να απορεί, αυτό θα φέρει τις ερωτήσεις και η πιθανότητα να ανιχνευτεί -
μέσα από τις πιθανά "μασημένες" απαντήσεις του προωθητή -ότι εδώ "κάτι τρέχει", αυξάνει.
Και αυτό είναι κάτι, που μπορεί να κάνει καλό στον πελάτη, αλλά δεν κάνει καθόλου καλό στον πωλητή.
Η ολοκλήρωση του πειράματος.
Μέχρις εδώ έχουμε δει ότι, το ρεύμα μειώνεται όταν συνδέσουμε τον εξοικονομητή, αλλά κάτι λείπει,... μια κίνηση....
Μια κίνηση, που -μολονότι ένας ερευνητικός νους θα την θεωρούσε απαραίτητη- δεν γίνεται,
διότι αφενός ο υποψήφιος πελάτης, πολύ πιθανά είναι μη σχετικός με το θέμα,
και αφετέρου διότι, ο προωθητής το αποφεύγει "πάση θυσία".
Μια κίνηση που επιβάλλεται από την λογική συνέχεια και φέρνει την επιχειρηματολογία προώθησης του προϊόντος, στην λογική της κατάληξη.
1. Είδαμε την κατανάλωση του φορτίου, μόνου του.
2. Είδαμε την κατανάλωση του φορτίου, σε συνδυασμό με τον εξοικονομητή.
Η επόμενη λογική κίνηση :
3. Ας δούμε και την κατανάλωση του εξοικονομητή, μόνου του:
Fluoresent%20Lamp%20test-A3_Lamp-OFF_Econ-Cap-ON_DSC_0914-large.jpg?m=1322679894
Τώρα βλέπουμε -στο αριστερό όργανο- αυτό που με κανένα τρόπο δεν θέλει ο προωθητής να δούμε :
Ο εξοικονομητής όταν είναι μόνος του -μολονότι η λάμπα είναι σβυστή*- καταναλώνει ρεύμα 0,42 Α! ! !
Μα τόση ώρα μας έλεγαν ότι η συσκευή εξοικονομεί το ρεύμα, δεν μας είπαν ότι το ξοδεύει κι' όλας!!
{*Η ένδειξη του δεξιού οργάνου είναι "παρασιτική" / μηδενική.}
Βεβαίως εμείς ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά η αλήθεια δυστυχώς, δεν είναι προσοδοφόρα για τον προωθητή!
Και αν σκεφτούμε ότι:
1. Η συσκευή εξοικονομεί περίπου 0.32 Α όταν δουλεύει η λάμπα, και ξοδεύει 0,42Α όταν η λάμπα είναι σβηστή.
2. Η λάμπα μένει περισσότερες ώρες σβηστή από ότι αναμμένη.
3. Την συσκευή -σύμφωνα με τις οδηγίες της- την βάζουμε σε μια πρίζα και από εκεί και πέρα την "ξεχνάμε", "αφήνοντάς την να μας εξοικονομεί το ρεύμα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο"!
Θα καταλάβουμε -δεχόμενοι ότι ο προωθητής μας λέει την πλήρη αλήθεια- ότι, ο εξοικονομητής,
ξοδεύοντας περίπου 33% περισσότερο ρεύμα από αυτό που εξοικονομεί, δεν αποτελεί καθόλου συμφέρουσα αγορά!
Και αυτό, ο προωθητής, προτιμά να το "ξεχάσει", έστω και με "θυσία" των ηθικών αρχών του συναλλάσσεσαι!
Βεβαίως δεν είναι γνωστό αν, ο κάθε συγκεκριμένος προωθητής, είναι γνώστης αυτών των "λεπτομερειών",
αλλά σίγουρα οι ευρισκόμενοι στην "κορυφή" του δικτύου παραγωγής και διάθεσης της συσκευής, λογικά είναι!
Τα συμπεράσματα δικά σας!
Πειράματα με απλούς πυκνωτές
Πείραμα 2. Η αντιστάθμιση ενός κινητήρα.
{Ισχύει το ίδιο σκαρίφημα με του προηγούμενου πειράματος}
pirama%20diafimishs-large.jpg?m=1324397098
Η άλλη -πολύ συνήθης- οικογένεια επαγωγικών φορτίων που μπορεί να έχουμε σε μια κατοικία, είναι οι διάφοροι -μικροί- κινητήρες.
Ας δούμε τι γίνεται με έναν κινητήρα.
Στο πείραμα αυτό, έχει χρησιμοποιηθεί ένας κινητήρας που έχει τύλιγμα εκκίνησης το οποίο τροφοδοτείται μέσω ενός πυκνωτή*.
Motor%20test-A0-Setup_DSC_0851-large.jpg?m=1322679850
{*Όταν ο κινητήρας τροφοδοτηθεί, το ρελέ που φαίνεται στην φωτογραφία (καλύτερα όμως, τρεις φώτο παρακάτω), κλείνει τις επαφές του και συνδέει -μέσω του πυκνωτού- την τάση του δικτύου στο βοηθητικό τύλιγμα εκκίνησης.
Το ρελέ αυτό, κρατά τις επαφές του κλειστές μέχρι ο κινητήρας να επιταχυνθεί αρκετά, τότε -λόγω της μείωσης του ρεύματος εκκίνησης- το ρελέ απολύει και ανοίγοντας τις επαφές του, αποσυνδέει τον πυκνωτή από το βοηθητικό τύλιγμα εκκίνησης.
Αυτή είναι μια διαδεδομένη τεχνική στις περιπτώσεις όπου απαιτείται, ο κινητήρας να έχει μεγάλη ροπή εκκίνησης.}
Motor%20test-A2-Switches_Main_Cap_Motor_-DSC_0855-large.jpg?m=1322679855
Όπως βλέπετε, για λόγους ευκολίας χρησιμοποιήθηκε ένα πολύπριζο, στο οποίο έχουν βυσματωθεί δύο πρίζες με διακόπτη.
Από τις πρίζες αυτές τροφοδοτούνται ο κινητήρας (δεξιά πρίζα) και ο πυκνωτής αντιστάθμισης (αριστερή πρίζα).
Το καλώδιο του πολύπριζου κόπηκε και παρεμβλήθηκαν δύο μπόρνες για να συνδέεται το Αμπερόμετρο (αριστερό όργανο):
Motor%20test-A1-I-total_Conection_DSC_0853-large.jpg?m=1322679953
Στον δρομέα του κινητήρα, κολήθηκε μια ταινία, για να φαίνεται στις φωτογραφίες αν αυτός περιστρέφεται η όχι.
Motor%20test-A3_Rotation%20Indicator_DSC_0856-large.jpg?m=1322679859
{Σε αυτήν την φωτό μπορείτε να δείτε καλύτερα το ρελέ και τον πυκνωτή εκκίνησης πίσω του}
Για το πρώτο test ας χρησιμοποιήσουμε σαν αντιστάθμιση έναν πυκνωτή 16 μF:
Motor%20test-A4_Capacitor_DSC_0861-large.jpg?m=1322679861
Δοκιμή 1: Πυκνωτής 16 μF.
Βήμα 1:
Όλα είναι έτοιμα για να γίνουν οι μετρήσεις, τάση έχει δοθεί στο πολύμπριζο αλλά οι διακόπτες των πριζών, είναι ανοικτοί.
Έτσι δεν τροφοδοτείται τίποτε άλλο πέραν του Voltmeter (αριστερό όργανο πλέον, γιατί άλλαξε η διάταξη των οργάνων):
Motor%20test-A5_I-total_Cap-OFF_Mot-OFF_DSC_0869-large.jpg?m=1322679864
Βήμα 2:
Κλείνουμε τον διακόπτη του κινητήρα και αυτός ξεκινά, μετά από μερικά δευτερόλεπτα σταθεροποιείται η ταχύτητά του και βλέπουμε ότι το ρεύμα που απορροφά είναι 1,35 Αac.:
Motor%20test-A6_I-total_Cap-OFF_Mot-ON_DSC_0868-large.jpg?m=1322679867
Βήμα 3:
Κλείνουμε και το διακόπτη που συνδέει τον πυκνωτή αντιστάθμισης.
Ο πυκνωτής παραλληλίζεται με τον κινητήρα και το ρεύμα που απορροφά ο κινητήρας, μειώνεται θεαματικά!:
Motor%20test-A7_I-total_Cap-ON_Mot-ON_DSC_0867-large.jpg?m=1322679870
Το ρεύμα είναι πλέον 0,42 Α!
Εδώ ο προωθητής του προϊόντος θα μας μίλαγε για μείωση της κατανάλωσης κατά 68,8% (!).
Βήμα 4:
Εδώ έρχεται η στιγμή που ο προωθητής δεν θέλει να ξέρει!
Ανοίγουμε το διακόπτη του κινητήρα και αυτός σταματά, το μόνο φορτίο που τροφοδοτείται πλέον από το πολύπριζο, είναι ο πυκνωτής:
Motor%20test-A9_I-total_Cap-ON_Mot-OFF_DSC_0872-large.jpg?m=1322679874
Ο πυκνωτής μόνος του απορροφά 1,15 Α !
Τι έγινε; (!)
Ο πυκνωτής θέλει αντιστάθμιση; (!)
Αυτό είναι πολύ εύκολο, αρκεί απλά να ενεργοποιήσουμε ξανά τον κινητήρα:
DSC_0871-large.jpg?m=1323625657
Αυτό ήταν που "χάλαγε" την διαφήμιση, έτσι -όλως "τυχαίως"- παρελείφθη!
Κάθε πυκνωτής, όταν δεν υπάρχει κάποια επαγωγή για να την αντισταθμίσει*, απορροφά από το δίκτυο άεργο ισχύ, αυξάνοντας έτσι το φαινόμενο ρεύμα.
Το ρεύμα που απορροφά εξαρτάται από την χωρητικότητά του.
{* Αντισταθμίζω = Ανταλλάσσω ενέργεια. Δέστε και: "Η διόρθωση του συντελεστή ισχύος." σελίδα 6, αρχή}
Για να δούμε μερικά παραδείγματα στα οποία τροφοδοτείται μόνο ο πυκνωτής:
Α. Ένας πυκνωτής 16 μF:
16%CE%BCF-Ic_DSC_0906-large.jpg?m=1322679879
Β. Και ένας των 20 μF:
20%CE%BCF-Ic_DSC_0905-large.jpg?m=1322679882
Το ρεύμα είναι μεγαλύτερο τώρα.
Γ. Και ένας των 6 μF:
6%CE%BCF-Ic_DSC_0904-large.jpg?m=1322679876
Το ρεύμα είναι 0,42 Α, αυτό κάτι μας θυμίζει!
Fluoresent%20Lamp%20test-A3_Lamp-OFF_Econ-Cap-ON_DSC_0914-large.jpg?m=1322679894
Και είναι φυσικό, γιατί η χωρητικότητα του πυκνωτή που βρίσκεται μέσα στον εξοικονομητή, είναι και αυτή 6 μF!
Με άλλα λόγια δηλαδή, το αποτέλεσμα του τόσο εξελιγμένου, γερμανικής τεχνολογίας, και ψηφιακής εξυπνάδας εξοικονομητή ενέργειας (Προσέξτε το αριστερό όργανο):
Fluoresent%20Lamp%20test-A2_Lamp-ON_Econ-Cap-ON_DSC_0915-large.jpg?m=1322679891
Μπορούμε να το πετύχουμε και με έναν απλό -απλούστατο- πυκνωτή των 6 μF!
(Προσέξτε το δεξιό όργανο, γιατί η φωτό είναι από τρίτο πείραμα, που έγινε αποκλειστικά για την φωτογραφία αυτή και τα όργανα έχουν αλλάξει θέση):
Fluoresent%20Lamp%20test-B3_Lamp-ON_6%CE%BCF-ON_DSC_0897-large.jpg?m=1322679988
Πετυχαίνουμε το ίδιο -και καλύτερο -αποτέλεσμα με ένα κόστος ασυγκρίτως μικρότερο! !
Εδώ ακριβώς είναι και η "ευκαιρία" προς την "οικονομική ευμάρεια", που διέκριναν κάποιοι!
Τα συμπεράσματα δικά σας!
Ο κυρίως πειραματικός έλεγχος.
Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
και του εξοικονομητή ηλεκτρικής ενέργειας.
1. Η μεθοδολογία των μετρήσεων:
Η δημιουργία του κατάλληλου «περιβάλλοντος μετρήσεων», είναι ένα σημαντικό ζήτημα εφόσον είναι στους σκοπούς του ελέγχοντα, να απαλείψει –στο μέτρο του δυνατού- τους παράγοντες εκείνους που θα αλλοίωναν τις μετρήσεις και τελικώς θα έδιναν μια ολιγότερο ακριβή, -αν όχι εσφαλμένη- εικόνα των υπό έλεγχο φαινομένων.
Βεβαίως μια βασική παράμετρος του ελέγχου, είναι η επιδιωκόμενη ακρίβεια των μετρήσεων, παράμετρος η οποία μπορεί -σε περιπτώσεις που απαιτείται να είναι μεγάλη- να οδηγήσει σε απαγορευτικό κόστος τον εξοπλισμό.
Μια καλή σύμβαση είναι οι επαναληπτικές δοκιμές όπου, μέσω της εξαγωγής μέσων όρων από μια μεγάλη σειρά μετρήσεων, αποδίδεται τελικά, μια απαλλαγμένη από μεγάλα σφάλματα εικόνα, με μόνη «θυσία» την μεγάλη «δαπάνη» σε χρόνο.
Στην περίπτωσή μας όμως -όπου η κάθε περίοδος μέτρησης έχει μεγάλη διάρκεια (τουλάχιστον 1 ώρα)- η προσέγγιση αυτή δεν είναι η πιο κατάλληλη, όχι τουλάχιστον μόνη της.
Με βάση τις μεταβλητές που υπεισέρχονται στις μετρήσεις που είναι απαραίτητες, είναι πολύ προτιμότερη η υιοθέτηση του "σχήματος" των παράλληλων ταυτόχρονων μετρήσεων, στις οποίες οι «παρεμβαλλόμενοι» ανεπιθύμητοι παράγοντες -ως κοινοί και για τους δύο «κλάδους» μέτρησης- απαλείφονται και απομένει σαν μοναδικός παράγων μεταβολής, ο από τον ελέγχοντα επιθυμητός.
2. Οι μεταβλητές των μετρήσεων:
1. Η τάση του δικτύου που τροφοδοτεί το πείραμα.
{Μπορεί να μεταβάλλεται εντός των ορίων του +/- 10% ως προς την ονομαστική τιμή των 230VAC και μολονότι είναι κοινή και για τους δύο «κλάδους» των μετρήσεων, καλό είναι να περιοριστούν οι μεταβολές της.}
2. Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
{Η επίδρασή της στην θερμοκρασία, τόσο των οργάνων όσο και του φορτίου, είναι κοινή, αρκεί να ληφθεί η σχετική μέριμνα ώστε η παραγόμενη από το φορτίο θερμότητα να εκλύεται ομοιόμορφα και να μην δημιουργεί τοπικές διαφοροποιήσεις.}
3. Η τιμή του φορτίου κάθε κλάδου.
{Το φορτίο κάθε κλάδου δεν είναι δυνατόν να είναι ακριβώς το ίδιο, για τον λόγο αυτό θα πρέπει, αφενός να εξαντληθεί κάθε λογικό περιθώριο εξομοίωσής τους και αφετέρου οι εναπομένουσες διαφορές, να αναιρεθούν με την κατάλληλη μεθοδολογία μετρήσεων.}
4. Τα όργανα μέτρησης.
{Αυτά –όπως θα φανεί- είναι True RMS, μεγάλης σχετικής ακρίβειας και θα χρησιμοποιηθούν σε “averaging mode” , έτσι ώστε να παρέχουν μια «μαθηματικά ολοκληρωμένη εικόνα» των μετρούμενων τιμών.}
3. Το υλικό των μετρήσεων:
1. Το επαγωγικό φορτίο, αποτελείται από τυπικά πηνία (τσοκ) που χρησιμοποιούνται στις λυχνίες φθορισμού.
Τα τσοκ αυτά είναι μεγάλης βιομηχανικής αυτόματης παραγωγής και ως εκ τούτου έχουν εξαιρετικά όμοια χαρακτηριστικά.
Inductor%20Data_DSC_0616-large.jpg?m=1321902706
Επιπλέον αυτού, όλα τα τσοκ ανήκουν στην ίδια παρτίδα παραγωγής, πράγμα που αποκλείει την -έστω και απίθανη- επίδραση μιας μικροαλλαγής της διαδικασίας παραγωγής, στα χαρακτηριστικά τους.
Όλα τα τσοκ έχουν ελεγχθεί για ενδεχόμενες μικροδιαφορές και έχουν καταμεριστεί με βάση αυτές, σε δύο ομάδες τετράδων (των δύο ομόλογων ζευγών), έτσι ώστε τα δύο φορτία που συνθέτουν αυτές οι ομάδες να είναι με μεγάλη προσέγγιση ίσα.
Inductors%20matchingDSC_0617-large.jpg?m=1321902709
Load%20contruction-01_DSC_0606-large.jpg?m=1321902712
Load%20contruction-03_DSC_0608-large.jpg?m=1321902718
Κατά την σύνθεση των δύο φορτίων, έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να εξασφαλίζεται η θερμική ισοτιμία τους (κατακόρυφη τοποθέτηση σε ένα «επίπεδο», αποστάτες από την "έδρα" στήριξης κ.λπ.).
Load%20contruction-05_DSC_0612-large.jpg?m=1321902724
Στις ηλεκτρικές συνδέσεις τους, έχουν παρθεί μέτρα για την ισοκατανομή των ρευμάτων και της επιφόρτισης ενός εκάστου τσοκ.
Twin%20Loads%20Overview_01_DSC_0685-large.jpg?m=1321902764
Load%20wiring_01_DSC_0725-large.jpg?m=1322081726
Load%20wiring_02_DSC_0726-large.jpg?m=1322081729
Load%20wiring_03_DSC_0728-large.jpg?m=1322081732
Τα πράσινα καλώδια συνδέουν σε σειρά τα δύο τσοκ του κάθε ζεύγους.
2. Το ωμικό φορτίο, αποτελείται από λυχνίες πυράκτωσης αλογόνου νέου τύπου, κατασκευής Philips 150Watt, για τις οποίες ισχύουν οι ίδιες παρατηρήσεις με το επαγωγικό φορτίο.
Homic%20Lamp%20Load_01_DSC_0686-large.jpg?m=1321902805
Οι λαμπτήρες πυράκτωσης έχουν τοποθετηθεί ψηλά, για να μην επηρεάζουν την θερμοκρασία των τσοκ και στο κέντρο , έτσι ώστε ο όποιος -ελάχιστος- επηρεασμός των τσοκ, να είναι ισοκατανεμημένος.
The%20lamp%20pilar_DSC_0736-large.jpg?m=1322082196
Στην βάση της φωτογραφίας, διακρίνονται τα δύο MOV που προστατεύουν τα όργανα από τις ενδεχόμενες υπερτάσεις κατά την στιγμή της διακοπής τροφοδότησης του φορτίου.
3. Οι ηλεκτρομηχανικοί μετρητές ενέργειας (τεμ. 2), είναι ευρωπαϊκής παραγωγής (ISKRA).
KWh-meter-B_DSC_0722-large.jpg?m=1322081720
KWh-meters_A-B_DSC_0723-large.jpg?m=1322081723
4. Τα ψηφιακά πολύμετρα (τεμ. 3 + 1)), είναι 5,5 ψηφίων true RMS ευρωπαϊκής παραγωγής (Chauvin Arnoux C.A 5287 και Metrix MTX 3283).
DMM%20orientation_V_Is_Ia_Ib_DSC_0734-large.jpg?m=1322081717
Και από αριστερά προς τα δεξιά μετρούν:
1: Την τάση εισόδου στους μετρητές.(Γενική τάση)
2: Το ρεύμα εισόδου στους μετρητές.(Γενικό ρεύμα)
3: Το ρεύμα [ Ια ], του Μετρητή (Iskra) Α. (και φυσικά -στις κανονικές συνδέσεις- το ρεύμα του φορτίου Α)
4: Το ρεύμα [ Ιβ ], του Μετρητή (Iskra) Β. (και φυσικά -στις κανονικές συνδέσεις- το ρεύμα του φορτίου Β)
Η κατασκευή του "δίδυμου" φορτίου.
4. Η διαδικασία κατασκευής του φορτίου.
Στο ζήτημα αυτό αφιερώθηκε αρκετή σκέψη και προσπάθεια.
Η σκέψη, για να προσδιοριστεί μια επαρκώς ακριβής μεθοδολογία για τις μετρήσεις και η προσπάθεια, για την κατασκευή των δύο ίσων φορτίων.
Προαναφέρθηκε ήδη ότι το κάθε τσοκ είχε μετρηθεί ωμικά, με βάση αυτές τις μετρήσεις σχηματίστηκαν 10 τετράδες από δύο ομόλογα ζεύγη (Α και Β) εκάστη, έστω τα Α1α*, Α1β, Β1α, Β1β , έτσι ώστε η αντίσταση (Α1α+ Α1β) = αντίσταση (Β1α+ Β1β).
Επειδή δε αυτό δεν ήταν εφικτό σε όλα τα ζεύγη, αν σε κάποιο ομόλογο ζεύγος υπήρχε κάποια διαφορά (έστω το Α3 > Β3 κατά 0,3 Ohm ) αυτή η διαφορά αντισταθμίστηκε σε επόμενο ομόλογο ζεύγος όπου το Α ήταν μικρότερο του Β κατά 0,3 Ohm.
Όπως καταλαβαίνετε αυτό ήταν αρκετά χρονοβόρο, όμως το αποτέλεσμα αποζημίωσε και με το παραπάνω την προσπάθεια.
{* Όπου π.χ. Α1α σημαίνει το α' τσοκ του ζεύγους 1 που θα συναπαρτίσει με τα άλλα 9 ζεύγη το φορτίο Α)
5. Ο έλεγχος της επίδρασης της θερμοκρασίας.
Το ζήτημα αυτό, παρ’ όλο που λόγω της κατασκευής δεν αναμενόταν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές, δεν αφέθηκε στην τύχη του.
Χρησιμοποιήθηκε ένα θερμόμετρο ιδιοκατασκευής, το οποίο μπορεί να μετρά τόσο την σχετική -ως προς μία ρυθμιζόμενη τιμή- θερμοκρασία, όσο και την διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ δύο ειδικών προς τούτο αισθητήρων, (έχει τρεις αισθητήρες με ολοκληρωμένο που δίνουν -γραμμικά- 10mV/βαθμό Celsius).
Thermometer%20closap_Relative_%283%2C3%2B16%2C1%29_DSC_0697-large.jpg?m=1321902751
Οι διαφορικοί αισθητήρες τοποθετήθηκαν σε αντίστοιχα σημεία των δύο φορτίων και ο απολύτου στο φορτίο Α:
Ο α' διαφορικός στο φορτίο Α:
Diferential%20Temperature%20Sensor_A_DSC_0694-large.jpg?m=1321902695
Ο β' διαφορικός στο φορτίο Β:
Diferential%20Temperature%20Sensor_B_DSC_0696-large.jpg?m=1321902698
Και ο σχετικός στο φορτίο Α:
Relative%20Temperature%20Sensor_DSC_0732-large.jpg?m=1322081743
Το όργανο διαθέτει τρεις κλίμακες ευαισθησίας, συγκεκριμένα: σε Full scale (100 C, 10 C, 1 C).
Στην εικόνα που ακολουθεί, φαίνεται η κλίμακα του οργάνου και όλη η διαδρομή της βελόνας αντιστοιχεί σε ένα βαθμό Celsius.
Thermometer%20Diferential%20mode_Ful%20scale-1C_DSC_0700-large.jpg?m=1321902754
Και εδώ ένα κοντινό, όπου φαίνεται ότι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δύο φορτίων, είναι μόλις 0,07 βαθμοί Celsius (!).
Thermometer%20diferential%20mode%20scale%20closup_0%2C07C_DSC_0748-large.jpg?m=1322081706.
Τα φορτία τοποθετήθηκαν σε σημείο που δεν επηρεάζεται από πηγές θερμότητας και πάρθηκε κάθε μέτρο που θα βοηθούσε στον μικρότερο δυνατό επηρεασμό από εξωγενείς παράγοντες.
Το setup των μετρητών ενέργειας χρονικού κ.λπ. φαίνεται στην ακόλουθη φωτογραφία:
Control%20Board%20Overview_01_DSC_0688-large.jpg?m=1321902818
Στον υπόλοιπο εξοπλισμό έχει γίνει ήδη αναφορά, η θα γίνει στη συνέχεια.
6. Η διαδικασία των μετρήσεων.
Τα δύο φορτία τροφοδοτούνται από διαφορετικούς μετρητές KWh [Εα, Εβ] ,
KWh-meters_A-B_DSC_0723-large.jpg?m=1322081723
Οι οποίοι με τη σειρά τους, τροφοδοτούνται με κοινή τάση [ V ] (από την έξοδο ενός servo σταθεροποιητή τάσης, ακρίβειας +/- 3%).
Voltage%20stabilizer_DSC_0416-large.jpg?m=1322084059
Σε κάθε φορτίο μπορούν να μετρηθούν μόνιμα το φαινόμενο / σύνθετο ρεύμα [ Ια και Ιβ αντιστοίχως ] και κατ’ επιλογή τα ρεύματα επαγωγικού/ ωμικού φορτίου και τα ρεύματα των πυκνωτών.
DMM%20orientation_V_Is_Ia_Ib_DSC_0734-large.jpg?m=1322081717
Τα όργανα μέτρησης και τα φορτία που έπονται αυτών, τροφοδοτούνται μέσω ενός βιομηχανικού ρελέ τεσσάρων επαφών, ταυτόχρονα και για όσο χρόνο ορίζεται από το "χρονικό ρελέ" που ελέγχει το ρελέ ισχύος.
Control%20%20board%20wiring_DSC_0731-large.jpg?m=1322081710
Περισσότερεςπληροφορίες για τον εξοπλισμό την διαδικασία αντιμετώπισης των σφαλμάτων και άλλα σχετικά ζητήματα θα βρήτε στο "Παράρτημα Α"
{Αν διακρίνετε κάποια "ανακόλουθα" σημάδια και σύμβολα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό το control board είναι το δεύτερο που κατασκευάστηκε, οπότε του "ξέμειναν" κάποια ίχνη από το πρώτο.}
Και για να έχετε μια σαφή εικόνα του όλου setup:
Kirio%20peirama-large_final.jpg?m=1324466047
Οι δύο κλάδοι των φορτίων τροφοδοτούνται ταυτόχρονα από τις τέσσερεις επαφές του ρελέ ισχύος.
Οι διακεκομμένες γραμμές μεταξύ των ορίων 1-2, 3-4, 5-6, 7-8, αναπαριστούν κινητές συνδέσεις με την βοήθεια των οποίων, τα φορτία μπορούν να τροφοδοτηθούν και μετρηθούν από το άλλο σετ οργάνων, να γίνει δηλαδή αντιμετάθεση οργάνων και φορτίων.
Από κάτω ακριβώς υπάρχει η επεξήγηση του πως ακριβώς γίνεται αυτό, ανάλογα με το αν έχουμε "ευθεία" σύνδεση, ή "χιαστί" σύνδεση.
Στο άκρο δεξιά του σκαριφήματος διακρίνεται ο πυκνωτής αντιστάθμισης (με την αντίσταση εκφόρτισής του [R2]) και η αντίσταση [R1], η οποία τοποθετείται στο άλλο φορτίο, προκειμένου να υπάρχει η ίδια ακριβώς διαρροή και στο μη αντισταθμισμένο φορτίο.
Τα αποτελέσματα του πειραματικού ελέγχου.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Ήρθε η ώρα της κρίσης!
Γιατί άλλο πράγμα η θεωρία και άλλο η πράξη, και αν μέχρι τώρα διατυπώθηκε μια κριτική αυτή κινήθηκε -ως έπρεπε- κυρίως σε θεωρητικό επίπεδο.
Το κύριο θέμα όμως που ετέθη είναι ότι:
" Ο οικιακός μετρητής της Δ.Ε.Η. δεν "αντιλαμβάνεται" την άεργο ισχύ, και συνεπώς η ενέργεια που θα καταγράψει, είναι ανεξάρτητη από την όποια μείωση της άεργου ισχύος μπορεί να επιτύχει η χρησιμοποιούμενη αντιστάθμιση (economizer)."
Για να δούμε λοιπόν -τώρα που πετύχαμε να έχουμε ακριβώς "τις ίδιες καταναλώσεις*" και μάλιστα στην ίδια χρονική περίοδο- αν η τοποθέτηση της αντιστάθμισης / εξοικονομητή σε κάποιο φορτίο, προκάλεσε κάποια μείωση της ενέργειας που κατέγραψε ο μετρητής για το φορτίο αυτό.
{* Θυμηθείτε ότι βασικό "ατού" και "εξασφάλιση" των προωθητών του εξοικονομητή, είναι ότι στην πράξη, κανείς μέσος αγοραστής δεν μπορεί να τεκμηριώσει την ενδεχόμενη διαμαρτυρία του (ότι δεν διαπιστώνει οικονομία από την χρήση της συσκευής), διότι απλά δεν μπορεί να ισχυριστεί τεκμηριωμένα ότι είχε ακριβώς τις ίδιες καταναλώσεις, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και χρήση.}
Τα αποτελέσματα των πειραμάτων υπήρξαν εξόχως διαφωτιστικά!
Η δομή των πινάκων.
Πρινόμως προχωρήσουμε σε αυτά, θα πρέπει να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις για την δομή των πινάκων που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα αυτά.
Οι μετρηθήσες τιμές ( Ια, Ιβ, Εα, Εβ ), ευρίσκονται στην αριστερή πλευρά του πίνακα (ανοικτό γαλάζιο χρώμα).
Με πιο σκούρο γαλάζιο παρουσιάζονται οι συντελεστές διόρθωσης* ( Σδ ) και συμβολής* ( Σσ ).
Με ανοιχτό γκριζοπράσινο χρώμα είναι η περιοχή όπου οι μετρηθήσες τιμές αναδιατάσσονται, τόσο για να "αποκτήσουν" μια ονοματολογία ( Εc, Enc, Ic, Inc ) που να είναι συνεπής με την παράμετρο που εκφράζουν σε κάθε ανασυνδιασμό οργάνων και φορτίων, όσο και για να εξυπηρετηθούν οι "ανάγκες" του φύλου εργασίας του Excel.
Στις πράσινες περιοχές καταγράφεται η -σύμφωνα με την λογική της διαφήμισης- υπολογισθείσα αναμενόμενη ποσοστιαία μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Και οι πορτοκαλί περιοχές, αναφέρονται στην πραγματικώς μετρηθείσα ποσοστιαία μεταβολή της ηλεκτρικής ενέργειας που κατέγραψαν οι δύο μετρητές της "ΔΕΗ".
Στο κάτω μέρος του πίνακα θα δείτε -αθροιστικά- την τελικώς αναμενόμενη μεταβολή και την τελική πραγματική μεταβολή.
(Οι αρνητικές τιμές σημαίνουν εξοικονόμηση, οι θετικές τιμές σημαίνουν επί πλέον κατανάλωση).
{*Για την κατασκευή των πινάκων και τον τρόπο επεξεργασίας των μετρήσεων, τις σχέσεις που εφαρμόζονται κ.λπ. θα βρήτε αρκετές πληροφορίες στο " Παράρτημα Β' " .
Επίσης, στο "Παράρτημα Γ' ", υπάρχει η ονοματολογία και η περιγραφή όλων των παραμέτρων των πινάκων}.
Τα αποτελέσματα:
Οι δοκιμές που συνοψίζονται στους ακόλουθους πίνακες αποτελούν προϊόν προσπάθειας πολλών ημερών, πέρα από τις περιόδους προεργασίας, διότι η κάθε δοκιμή "απέδιδε" κατανάλωση περίπου 0,3 kWh ανά ώρα δοκιμής, οπότε για να αυξηθεί το στατιστικό δείγμα.....
Μιλάμε για πολλές πολλές ώρες!
Αλλά ας πάμε στο προκείμενο:
Α). Κατ' αρχήν μία δοκιμή με αντιστάθμιση έναν πυκνωτή 25μF:
test%201-%2025%CE%BCf_007_.png?m=1323563308
Εδώ όπως βλέπετε, ο πυκνωτής στις δύο τελευταίες μετρήσεις παρουσίασε αυξημένη διαρροή και τα αποτελέσματά του ήταν "απογοητευτικά".
Για τον λόγο αυτό και για να είμαστε δίκαιοι, αυτή η δοκιμή παρατίθεται μόνον ενδεικτικά.
Β). Στην συνέχεια έγινε μια δοκιμή με πλήρη αντιστάθμιση, με την βοήθεια ενός πυκνωτή 32 μF (20μF + 12μF):
test%202-32%CE%BCF_008_.png?m=1323563312
Εδώ βλέπετε ότι το αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο από πριν , αλλά πάντα θετικό.
Πράγμα που σημαίνει ότι όταν η αντιστάθμιση είναι ενεργή, το ρολόι της Δ.Ε.Η. γράφει -έστω και οριακά- κάτι παραπάνω!
Γ). Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε ένας έλεγχος , όπου οι λαμπτήρες πυράκτωσης είχαν αφαιρεθεί από φορτίο.
Έτσι αυτό ήταν ουσιαστικά "καθαρό" επαγωγικό.
Στην περίπτωση αυτή έγινε πλήρης αντιστάθμιση και τα αποτελέσματα είναι:
test%203-36%CE%BCF_010_.png?m=1323563316
Παρατηρήστε πόσο μεγάλες είναι οι "προσδοκίες" για την αναμενόμενη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας (-77,4%) και πόσο "απογοητευτικό" είναι το αποτέλεσμα (+0,0023%)!
Δ). Και στο τέλος έγινε και ο έλεγχος του Electricity-saving box.
Εδώ βέβαια, λόγω του μικρού πυκνωτή (6μF), οι προσδοκίες είναι μικρότερες, αλλά δεν παύουν -κατά τους ισχυρισμούς της καμπάνιας του προϊόντος- να υπάρχουν.
Ας δούμε λοιπόν αν ήταν ο εξοικονομητής, ο "θησαυρός" που μας υπόσχεται η διαφήμιση:
test%204-6%CE%BCF_009_.png?m=1323563320
Άνθρακες ο θησαυρός!
Ο εξοικονομητής ηλεκτρικής ενέργειας, παρά τις "περγαμηνές" του και παρά τους εντυπωσιακούς ισχυρισμούς του, περί θεαματικής μείωσης του οικιακού λογαριασμού της ΔΕΗ, δεν εξοικονομεί απολύτως τίποτε!
{Παρατήρηση:
Βλέπουμε ότι τοποθετώντας τον εξοικονομητή σε ένα φορτίο περίπου 2,9Α -δηλαδή σε ένα φορτίο με "ισχύ" περίπου 640 "Watt"- η "αναμενόμενη εξοικονόμηση" είναι περίπου 11%, αν αυτό το παρεκτείνουμε σε ένα
"Useful load 19000 W", τότε η "αναμενόμενη" εξοικονόμηση θα είναι περίπου 0,37% !
Ο λόγος γι' αυτό είναι ότι ο συγκεκριμένος πυκνωτής -όπως άλλωστε και κάθε πυκνωτής- μπορεί να απορροφήσει - και να παρέχει- συγκεκριμένη άεργο ισχύ, η οποία είναι ευθέως ανάλογη με την χωρητικότητά του.
Με άλλα λόγια, δηλαδή , αν θέλω να έχω κάποια εντυπωσιακή μείωση της ένδειξης του αμπερόμετρου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσω ένα επαρκώς μικρό φορτίο, έτσι ώστε η -στην περίπτωσή μας- επιτυγχανόμενη μείωση των 0,32Α να είναι αισθητή.
Υπό αυτό το πρίσμα, αν δούμε το πείραμα της καμπάνιας, καταλαβαίνουμε αφενός, ότι -πέραν τις ευκολίας μετακίνησης του- το "μέγεθος" του φορητού πειραματικού φορτίου υπαγορευόταν και από άλλους πολύ πιο σημαντικούς παράγοντες και αφετέρου ότι -για μια ακόμα φορά (!)- στις "προδιαγραφές" τις συσκευής, αναφέρεται -προς άγραν εντυπώσεων- ένα χαρακτηριστικό που δεν έχει καμία σχέση ούτε με τις δυνατότητες της συσκευής, αλλά ούτε και με την πραγματικότητα.
Διότι μία ισχύς 19000W σε μονοφασική τροφοδότηση των 230 Vac, σημαίνει απορρόφηση από την παροχή της ΔΕΗ ενεργού ρεύματος περίπου 82Α! (Η μέγιστη παροχή που δίνει η ΔΕΗ μονοφασικά είναι 63Α!)
Όση "φαντασία" και αν έχεις -και οι προωθητές του προϊόντος έχουν άφθονη- ακόμα κι' αν διαστρεβλώσεις "δημιουργικά" τους νόμους του ηλεκτρισμού -όπου εκεί γνωρίσαμε κάποιους με "διδακτορικό" (!)- , αυτά τα νούμερα....απλά....δεν "βγαίνουν"!}
Επίλογος.
Ο επίλογος της κριτικής.
Το άρθρο αυτό, ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια να τεθούν μια σειρά ζητήματα τεχνικής -και όχι μόνον- φύσης, σε πιο σωστές βάσεις.
Στην πορεία βεβαίως , εντός του "σχεδίου" προώθησης του προϊόντος αυτού, έγινε φανερό ότι -πέραν της προφανούς ανακολουθίας ανάμεσα στην "διαφήμιση" και στην πράξη- υπάρχουν στοιχεία των οποίων ο χαρακτηρισμός σαν αμφιλεγόμενα, είναι πολύ επιεικής.
Προκειμένου λοιπόν, να γίνουν αντιληπτά όλα αυτά τα ζητήματα στην πραγματική επιστημονική / τεχνική, αλλά και -γιατί όχι- ηθική διάστασή τους, το άρθρο αυτό θα έπρεπε να περιλάβει όλη εκείνη την βασική γνώση, που θα αποτελούσε ένα εργαλείο κατανόησης και κρίσης για τον αναγνώστη που δεν έχει ειδικές -επί του θέματος- γνώσεις, ένα μέσο αντίστασης στην σαγήνη των οικονομικά θελκτικών προσφορών, ένα μέσο που θα τον βοηθήσει να διακρίνει αυτές που πράγματι είναι βάσιμες, από αυτές που οι υποσχέσεις τους ανήκουν πρακτικά στην σφαίρα της φαντασίας.
Αν αυτό είναι γενικά ένας "άξιος" στόχος, υπό το πρίσμα των σύγχρονων οικονομικών εξελίξεων, γίνεται ακόμα σημαντικότερος, τόσο γιατί η σχετική δυσπραγία πλήττει ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, όσο και γιατί οι συγκεκριμένου τύπου συσκευές -μέσα σε αυτήν την οικονομική κατάσταση-, προβάλουν ακόμα θελκτικότερες.
Έτσι το άρθρο κριτικής, μετεξελίχθηκε σε μια πολύπλευρη προσπάθεια, της οποίας το αποτέλεσμα, είναι στην κρίση σας.
Στα πλαίσια αυτά -λόγω της πολύ μεγάλης έκτασης του άρθρου αυτού- και ελπίζοντας ότι δεν ήταν πέραν του δέοντος κουραστικό, είναι απαραίτητη η επίκληση της κατανόησης του αναγνώστη -ιδιαίτερα των φίλων ηλεκτρολόγων- για όποιο τεχνικό -ή άλλο- "ατόπημα", ενδεχομένως διέλαθε της προσοχής.
Φυσικά το ζήτημα από άποψης φυσικής, ήταν λυμένο, αυτό που αποτέλεσε πραγματική πρόκληση ήταν η προσπάθεια να αποδοθεί με απλό -αλλά όχι απλοϊκό- τρόπο το όλο θέμα.
Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση, ήταν η εργαστηριακή απόδειξη της κριτικής.
Όπως καταλαβαίνετε -παρά τον "διακαή πόθο"- το εργαστήριο που έγινε ο πειραματικός έλεγχος δεν είναι και Μετρολογικό Ινστιτούτο!
Παρ' όλα αυτά όμως, εξαντλήθηκαν όλα τα διαθέσιμα περιθώρια, έτσι ώστε να μπορεί να λεχθεί αβίαστα ότι, σε όλη αυτή την διαδικασία, το υπό έλεγχο "αντικείμενο" αντιμετωπίστηκε δίκαια.
Φυσικά -και αυτό ήταν το πρόβλημα- παρ' όλη την προσπάθεια, δεν ανιχνεύθηκε κάτι ανάλογο,
στις -προς τους υποψηφίους αγοραστές- προθέσεις των προωθητών του προϊόντος αυτού!
Βεβαίως με το θέμα των εξοικονομητών ηλεκτρικής ενέργειας του συγκεκριμένου τύπου*, έχουν ασχοληθεί αρκετοί άλλοι πριν, τόσο σε επίπεδο συζήτησης , όσο και σε επίπεδο νομικό.
Και φυσικά αυτό που συμβαίνει εδώ , είναι ένα πολύ μικρό μέρος αυτού που συμβαίνει στην διεθνή κοινότητα.
Είναι λοιπόν στην κρίση του αναγνώστη, αν είναι βάσιμη η ελπίδα ότι το συγκεκριμένο άρθρο -που κόστισε τόσο σε χρόνο "σύνταξης", όσο και ανάγνωσης- έριξε μια πιο ολοκληρωμένη ματιά στο θέμα αυτό.
{* Εξοικονόμηση βασιζόμενη στην διόρθωση του συντελεστή ισχύος της εγκατάστασης.}
Τα συμπεράσματα:
Ο εξοικονομητής ηλεκτρικής ενέργειας, παρά τις "περγαμηνές" του και παρά τους εντυπωσιακούς ισχυρισμούς του, περί θεαματικής μείωσης του λογαριασμού της ΔΕΗ των οικιακών καταναλωτών, δεν εξοικονομεί απολύτως τίποτε!
Ο αγοραστής του προϊόντος αυτού, για τα χρήματα που ξόδεψε για την αγορά του, δεν πρόκειται ποτέ να λάβει το παραμικρό -οικονομικά χειροπιαστό- αντιστάθμισμα.
Ο μόνος που κερδίζει στην πράξη από την συναλλαγή αυτή, είναι ο πωλητής (με την ευρύτερη έννοια) και μόνον αυτός!
Και ήρθε η ώρα για τα ενοχλητικά ερωτήματα:
Είναι δυνατόν, αυτά να μην τα γνωρίζουν οι υπεύθυνοι που τον κατασκεύασαν;
Είναι δυνατόν, οι εδώ υπεύθυνοι της προώθησης του προϊόντος αυτού (και των συναφών του), να μην γνωρίζουν, ότι υπόσχονται κάτι που είναι τόσο μακρυά από την πραγματικότητα;
Επιτρέπεται οι εδώ -κατά τόπους- πωλητές των προϊόντων αυτών, να μην γνωρίζουν ότι διαθέτουν ένα προϊόν το οποίο, δεν πρόκειται να ανταποκριθεί ούτε στο ελάχιστο προς το "διατυμπανιζόμενο" βασικό "χάρισμά" του;
Είναι δυνατόν -οι προαναφερθέντες- να μην έχουν επίγνωση ότι, "κινούνται" στην περιοχή των ηθικά -και "ενδεχομένως" όχι μόνον- αμφιλεγόμενων εμπορικών πρακτικών;
Να μας επιτρέψετε να έχουμε τις βαθύτερες των αμφιβολιών, ότι οι προαναφερόμενοι είχαν άγνοια!
Να μας επιτρέψετε να έχουμε τις βαθύτερες των αμφιβολιών, ότι η όλη αυτή υπόθεση έχει -έστω και από μακρυά- κάποια σχέση, με τις αρχές του "καλώς συναλλάσσεσαι"!
Φυσικά είναι αντιληπτό ότι, μια μερίδα των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων στην προώθηση των προϊόντων αυτών, δε έχουν περισσότερα τεχνικά εφόδια από τον μέσο πολίτη, για να κρίνουν την ακρίβεια της καμπάνιας που χρησιμοποιούν και είναι πολύ πιθανόν να αισθανθούν και αυτοί έκπληκτοι από τα συμπεράσματα του άρθρου αυτού (καθώς και άλλων σχετικών άρθρων), διαπιστώνοντας ότι πρακτικά, συγκαταλέγονται και εκείνοι στα "θύματα" της καμπάνιας αυτής.
Όμως κάποιοι γνωρίζουν, και αυτοί είναι οι οποίοι σε μια αγορά, -όπου η ακρίβεια των προδιαγραφών ενός προϊόντος θεωρείται δεδομένη και νομικά επιβεβλημένη- "εισβάλουν" με ένα προϊόν του οποίου οι "προδιαγραφές" έχουν την προαναφερθείσα σχέση με την πραγματικότητα και βασιζόμενοι στην εδραιωμένη πεποίθηση του καταναλωτή ότι τα προϊόντα είναι αυτό που "γράφουν", προσβλέπουν σε μια οικονομική πρόσοδο, χωρίς να παρέχουν -μέσω του προϊόντος τους- το ανάλογο αντισταθμιστικό οικονομικό όφελος στο αγοραστικό κοινό.
Εσείς τι λέτε;
Παράρτημα Α' - Μεθοδολογία και σφάλματα μετρήσεων.
Για την μεθοδολογία των μετρήσεων και την αντιμετώπιση των πηγών σφάλματος.
Ο προσδιορισμός των σφαλμάτων μέτρησης
και η μεθοδολογία μείωσής τους.
Στην προεργασία για την εκτέλεση των δοκιμών έπρεπε να οριστούν οι ενδεχόμενες πηγές σφαλμάτων ,
να προσδιοριστούν οι τεχνικές ελάττωσης τους - ή και άρσης τους- και τελικώς να μετρηθούν
οι τελικές τιμές των εναπομενόντων σφαλμάτων, προκειμένου -εφόσον αυτά είναι συστηματικά- να είναι εφικτή η υπολογιστική διόρθωσή τους.
Α. Η τάση που τροφοδοτεί τους δύο ομόλογους κλάδους οργάνων και φορτίων, είναι κοινή,
οπότε οι όποιες διακυμάνσεις της, επηρεάζουν στο ίδιο ποσοστό και τα δύο –ταυτόχρονα- πειράματα.
Επομένως η επίδραση των μεταβολών της τάσης, είναι μηδενική στα συγκριτικά αποτελέσματα των μετρήσεων.
Β. Ενδεχόμενη πηγή σφάλματος είναι η διαφορά στην πτώση τάσης στους αγωγούς τροφοδοσίας και γενικά στις συρματώσεις των φορτίων.
Τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της είναι:
Ι. Όλοι οι αγωγοί τροφοδοσίας και λοιπών διασυνδέσεων έχουν σε κάθε ομόλογο /αντίστοιχο τμήμα των συρματώσεων,
το ίδιο μήκος και την ίδια διατομή.
ΙΙ. Οι ομάδες των τσοκ, έχουν συνδεθεί μεταξύ τους και τροφοδοτηθεί με τέτοιο τρόπο , έτσι ώστε τα ζεύγη των τσοκ
να διαρρέονται από ίσα ρεύματα.
Οι τιμές που μετρήθηκαν μεταξύ της εξόδου των kWh meters και της εισόδου των φορτίων είναι:
Για φορτίο χωρίς αντιστάθμιση:
ΔU=0,03784 V και I=2,8526 A.
1. Η ισχύος πάνω στους αγωγούς είναι:
ΔP= 0,17942 VA => ΔP= 0,180 VA
2. Η μέγιστη ισχύς που απορροφά το φορτίο είναι (για τα 230 Vac):
Pmax=656 VA
3. Από τα 1 και 2 υπολογίζεται το σφάλμα λόγω πτώσης τάσης:
ΣΦ(ΔU)nc= ΔP/ Pmax =>
Σ(ΔU)nc=0,0274%
Για φορτίο με πλήρη αντιστάθμιση :
ΔU=0,02115 V και I=1,6281 A.
Με ανάλογο με πριν τρόπο υπολογίζεται ότι:
ΣΦ(ΔU)c=0,0091%
Και τελικά το σφάλμα που οφείλεται στην διαφορά της πτώσης τάσης που παρατηρείται μεταξύ του μη αντισταθμισμένου φορτίου (nc) και του αντισταθμισμένου ©, είναι το ολικό σχετικό σφάλμα:
ΣΦολ(ΔU)= ΣΦ(ΔU)nc - ΣΦ(ΔU)c =>
ΣΦολ(ΔU)=0,0183% το οποίο είναι αμελητέο.
Γ. Η απόκλιση μεταξύ των αμπερόμέτρων.
Το κάθε όργανο τοποθετήθηκε εν σειρά με ένα άλλο όργανο που είχε ακρίβεια υψηλότερη κατά μία κλάση, και αφού ελήφθησαν -μετά από διαδικασία εξαγωγής μέσων όρων- οι αποκλίσεις τους από το όργανο αναφοράς, έχουμε:
Metrix = 2,5026 A SA-Iα= 2,4918 A => ΣΦοργΑ= -0,43%
Metrix = 2,4908 A SA-Iβ= 2,4795 A => ΣΦοργΒ= -0,45%
Από αυτά τα επιμέρους σφάλματα υπολογίζεται το σχετικό σφάλμα που επηρεάζει τις συγκριτικές μετρήσεις:
ΣΦοργΑ-Β= 0,02% * το οποίο είναι αμελητέο.
{* Στο παράρτημα Α' (1), προσδιορίζεται με άλλο τρόπο η απόκλιση των ενδείξεων των οργάνων και ισούται με
0,035%, επίσης όμως, η τιμή αυτή θεωρείται αμελητέα.}
Δ. Η απόκλιση θερμοκρασίας μεταξύ των φορτίων.
Για να εξασφαλιστεί ότι οι δοκιμές γίνονται επί θερμικά σταθεροποιημένων φορτίων, έγκυρες θεωρήθηκαν μόνο
οι δοκιμές που κατεγράφησαν, αφού τα φορτία είχαν μείνει τουλάχιστον μία ώρα υπό τάση.
Κατά την διάρκεια των -πολύωρων- έγκυρων δοκιμών, η μέγιστη διαφορά θερμοκρασίας που μετρήθηκε μεταξύ των δύο φορτίων είναι:
ΔΘtracking = 0,07 Celsius με θερμοκρασία φορτίων περίπου 45 Celsius.
Η επίδραση λοιπόν, της διαφοράς θερμοκρασίας είναι αμελητέα.
Ε. Η επίδραση της ασυμμετρίας των φορτίων.
Τα φορτία τροφοδοτήθηκαν χωρίς καμία αντιστάθμιση και αφού έγινε μια μακρόχρονη συγκέντρωση μετρήσεων, τα φορτία αντιμετατέθηκαν ως προς τα όργανα μέτρησης.
Οι μετρήσεις που συγκεντρώθηκαν παρατίθενται στον ακόλουθο πίνακα 1.
Snap_2011.12.16_21h20m44s_001_-large.jpg?m=1324063496
Θεωρώντας ότι το σφάλμα παραμένει σταθερό στο χρόνο, υπολογίζεται ότι:
1. Για την «ευθεία» σύνδεση (Οα – Φα , Οβ – Φβ ) και μέση κατανάλωση 3,157 kWh το σφάλμα είναι :
ΣΦ-ευθ= 1,108% όπου η κατανάλωση του Β φορτίου είναι μεγαλύτερη, δηλαδή [ Εβ > Εα].
2. Για την σύνδεση με τα φορτία σε αντιμετάθεση -σύνδεση χιαστί- (Οα – Φβ , Οβ – Φα ) και μέση κατανάλωση 1,6425 kWh το σφάλμα είναι :
ΣΦ-αντ= 0,304% και πάλι η κατανάλωση του Β φορτίου είναι μεγαλύτερη, δηλαδή [ Εβ > Εα].
Από τα παραπάνω σφάλματα προκύπτει ότι υπάρχει συστηματικό σφάλμα μετρήσεων που οφείλεται σε ασυμμετρία του συστήματος οργάνων / φορτίων .
Για να αρθεί υπολογιστικά το σφάλμα αυτό –σε όλες τις επακόλουθες δοκιμές- οι μετρηθείσες τιμές
που αναφέρονται στην κατανάλωση του φορτίου Α θα διορθώνονται κατά το ανάλογο ποσοστό
που αντιστοιχεί στην σύνδεση των φορτίων.
Έτσι για την ευθεία σύνδεση έχουμε τον συντελεστή διόρθωσης Σδ-ε= 1,011
και για την χιαστί σύνδεση τον Σδ-α= 1,003.
Οπότε οι αντιστοίχως προκύπτουσες διορθωμένες τιμές ενέργειας υπολογίζονται ως ακολούθως:
α. Για την ευθεία σύνδεσηΕ(Α)ε-δ= Σδ-ε * Ε(Α)ε .
β. Για την αντιμετατιθεμένη / χιαστί σύνδεσηΕ(Α)α-δ= Σδ-α * Ε(Α)α.
Με τον τρόπο αυτό, απαλείφεται από τις μετρήσεις η επίδραση των μικροδιαφορών
που σχετίζονται με τα όργανα και τα φορτία.
ΣΤ. Η ανάγνωση των ενδείξεων των μετρητών ενέργειας.
Αυτό το ζήτημα απεδείχθη σημαντικό, τόσο γιατί η χάραξη των της βαθμονόμησης του τροχίσκου των εκατοστών του kWh, δεν ήταν πολύ "καθαρή", όσο και γιατί ήταν -εξ ανάγκης - μικροσκοπική.
Αλλά ας δούμε ένα παράδειγμα:
MS-3%2C18_DSC_0709-large.jpg?m=1324068859
Αν σκεφτείτε ότι το πραγματικό μέγεθος ήταν περίπου 4 cm, αντιλαμβάνεστε ότι υπήρχε πρόβλημα.
Η λύση που δόθηκε ήταν ριζική, αλλά και χρονοβόρα.
Κάθε μέτρηση που χρησιμοποιήθηκε σε αυτό το άρθρο, είναι φωτογραφημένη!
Όταν τελείωνε μια δοκιμή, η κάμερα έμπαινε σε συγκεκριμένη απόσταση και σε ύψος τέτοιο
ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα παράλλαξης και φωτογράφιζε την ένδειξη.
Αμέσως μετά: μεγέθυνση τη φωτογραφίας, "zoom στο επίμαχο σημείο -τροχίσκος 0,01 kWh-, ανάγνωση με άνεση και ακρίβεια της συγκεκριμένης ένδειξης, και κατόπιν καταγραφή της:
MS-9%2C86_DSC_0761-large.jpg?m=1324068871
Ζ. Η αύξηση της διακριτικότητας των ενδείξεων των μετρητών ενέργειας.
Κατά την διαδικασία διερεύνησης του καλλίτερου τρόπου αποτύπωσης των μετρήσεων, διαπιστώθηκε ότι ήταν εύκολος ο διπλασιασμός της διακριτικότητας (resolution)των μετρήσεων, δηλαδή από την παρεχόμενη από το μετρητή διακριτικότητα του 0,01 kWh, ήταν δυνατή η επίτευξη διακριτικότητας της τάξης του 0,005 kWh.
Ο τρόπος -μετά την φωτογράφηση- ήταν απλός:
Αν η σταθερή λευκή γραμμή (δεξιά), ήταν σε "επαφή" με την γραμμή του τροχίσκου, όπως εδώ:
MS-10%2C58_DSC_0765-large.jpg?m=1324068874
Τότε η τιμή είναι 10,530 kWh.
Αν όμως η γραμμή είναι κατά κύριο λόγο, απέναντι στην σκοτεινή περιοχή μεταξύ των χαράξεων του τροχίσκου, όπως εδώ:
MS-9%2C015_DSC_0759-large.jpg?m=1324068868
Τότε η τιμή είναι: 9,015 kWh.
Βεβαίως η θέση του τροχίσκου δεν ήταν πάντα πάντα τόσο "βολική", αλλά με κάποια καλή προσέγγιση, ο διπλασιασμός της διακριτικότητας έγινε εφικτός, προς όφελος της ακρίβειας των μετρήσεων, τουλάχιστον όσον αφορά στα σφάλματα ανάγνωσης.
Μερικά παραδείγματα ακόμα:
MS-9%2C01_DSC_0755-large.jpg?m=1324068865
Αυτή η ένδειξη καταγράφηκε σαν 9,010 kWh.
Και αυτή:
MS-9%2C86_DSC_0761-large.jpg?m=1324068871
Καταγράφηκε σαν: 9,860 kWh.
Ένα μικρό σφάλμα υπάρχει, αλλά με την παρέμβαση αυτή υποδιπλασιάστηκε, από 0,01 kWh έγινε 0,005 kWh.
Παράρτημα Β' - Η κατασκευή των πινάκων και υπολογισμοί.
1. Η κατασκευή των πινάκων και οι μέθοδοι υπολογισμών.
Α. Η αντιμετάθεση των φορτίων.
Σαν μέσο απαλοιφής των σφαλμάτων συνήθως επιλέγεται η πραγματοποίηση πολλών μετρήσεων
και η εξαγωγή του μέσου όρου αυτών σαν τελική έγκυρη τιμή.
Στην περίπτωση όμως αυτών των δοκιμών, όπου η κάθε μέτρηση διαρκεί πολύ χρόνο,
η προσέγγιση αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Αντίθετα, η μέθοδος της αντιμετάθεσης των φορτίων, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση της αντιστάθμισης
σε όλους τους προκύπτοντες συνδυασμούς οργάνων και φορτίων, μπορεί -με λίγες μετρήσεις-
να αποδώσει αποτελέσματα που σε συγκριτικό επίπεδο, είναι πολύ ακριβή.
Η ακρίβεια αυτή, δεν οφείλεται στο ότι έχει απαλειφθεί η επίδραση της ενδεχόμενης εναπομένουσας ασυμμετρίας των παραγόντων των μετρήσεων, αλλά στο γεγονός ότι με τις αντιμεταθέσεις, αυτή η όποια επίδραση, έχει ισοκατανεμηθεί, οπότε παύει να προκαλεί συγκριτικό σφάλμα.
Θυμηθείτεεδώ ότι στις σχετικές μετρήσεις, δεν έχει σημασία η απόλυτη τιμή ενός μεγέθους
αλλά η σχέση που έχει η τιμή αυτού προς την τιμή του ομολόγου του μεγέθους.
Έτσι σχηματίζονται τέσσερις συνδυασμοί οργάνων φορτίων και αντιστάθμισης,
και στον κάθε έναν από αυτούς γίνεται δοκιμή και προκύπτουν τα αντίστοιχα ζεύγη τιμών:
Δοκιμή 1 : [Εαα© , Εββ(nc)]
Δοκιμή 2 : [Εαα(nc) , Εββ©]
Δοκιμή 3 : [Εαβ(nc) , Εβα©]
Δοκιμή 1 : [Εαβ© , Εβα(nc)]
Όπου Εαα© είναι η ενέργεια που κατεγράφη από τα όργανα Α για το φορτίο Α στο οποίο είχε τοποθετηθεί αντιστάθμιση.
Και αντιστοίχως Εαβ(nc) , είναι η ενέργεια που κατεγράφη από τα όργανα Α για το φορτίο Β στο οποίο δεν είχε τοποθετηθεί αντιστάθμιση.
Β. Ο συντελεστής διόρθωσης της ασυμμετρίας.
Υπενθυμίζεται ότι αυτός έχει τιμή για την ευθεία σύνδεση: [Σδ-ε = 1,011] και για την αντιμετατιθεμένη σύνδεση: [Σδ-α = 1,003].
Ο συντελεστής χρησιμοποιείται για την διόρθωση των μετρήσεων ενέργειας που αφορούν στο φορτίο Α*.
{*Δες παράρτημα Α}
Γ. Ο συντελεστής συμβολής.
Οι τέσσερις δοκιμές κάθε πειράματος δεν έχουν ακριβώς την ίδια χρονική διάρκεια, αυτό σημαίνει ότι
μια "ισοβαρής" συμμετοχή των αποτελεσμάτων της κάθε μέτρησης στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, θα δημιουργούσε μια εσφαλμένη εντύπωση περί του μέσου όρου, καθώς αυτός θα επηρεαζόταν περισσότερο από τις δοκιμές που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις.
Συνεπώς για να αποφευχθεί η αλλοίωση των τελικών αποτελεσμάτων, υιοθετήθηκε μια τεχνική διόρθωσης μέσω ενός συντελεστού, που εξαρτά την συμμετοχή των αποτελεσμάτων μιας μέτρησης στο τελικό αποτέλεσμα,
από την αναλογία της ενέργειας που αντιστοιχεί στην δοκιμή αυτή, σε σχέση με την συνολική μέση ενέργεια
που καταναλώθηκε στο συγκεκριμένο φορτίο, κατά την διάρκεια του συγκεκριμένου πειράματος.
Δηλαδή εάν Ε1c είναι η ενέργεια που κατεγράφη κατά την πρώτη δοκιμή στο αντισταθμισμένο φορτίο και Ε1nc η ενέργεια που κατεγράφη κατά την πρώτη δοκιμή στο μη αντισταθμισμένο φορτίο, τότε ορίζεται σαν μέση ενέργεια της πρώτης δοκιμής ανά φορτίο, το ημιάθροισμα των επιμέρους ενεργειών της δοκιμής αυτής:
Ε1μ = (E1c + E1nc)/ 2
Και το άθροισμα των μέσων ενεργειών των τεσσάρων δοκιμών, ορίζει την μέση συνολική ενέργεια -ανά φορτίο- του πειράματος αυτού:
Εολμ = Ε1μ + Ε2μ + Ε3μ +Ε4μ. {Η παράμετρος αυτή δεν εμφανίζεται στους πίνακες}
Με βάση τα προηγούμενα ορίζεται ο συντελεστής συμβολής των μετρήσεων της πρώτης δοκιμής, στο τελικό αποτέλεσμα:
Σσ1 = Ε1μ / Εολμ
Με ανάλογο τρόπο υπολογίζονται και οι υπόλοιποι συντελεστές συμβολής των υπόλοιπων τριών δοκιμών:
Σσ2, Σσ3, Σσ4
Δ. Η αρχικώς αναμενόμενη μεταβολή.
Εάν το ρεύμα που διέρχεται κατά την πρώτη δοκιμή από το αντισταθμισμένο φορτίο, είναι [ Ι1c ] και αντιστοίχως
I1nc ] είναι το ρεύμα του μη αντισταθμισμένου φορτίου κατά την ίδια δοκιμή, ορίζεται σαν αρχικώς αναμενόμενη εκατοστιαία μεταβολή λόγω της αντιστάθμισης:
D1αν = ((( Ι1c / 1nc)-1) * 100 ) [%]
Ο υπολογισμός αυτός γίνεται με βάση –και προς χάριν- της λογικής που βασίζεται ο υπολογισμός της εξοικονόμησης ενέργειας, που ισχυρίζεται η καμπάνια προώθησης του προϊόντος, στους οικιακούς καταναλωτές.
Ε. Η τελικώς αναμενόμενη μεταβολή.
Στον προσδιορισμό της συνυπολογίζεται και ο συντελεστής συμβολής της αντίστοιχης δοκιμής του συγκεκριμένου πειράματος.
Έτσι έχουμε για την πρώτη δοκιμή:
Δ1αν = D1αν * Σσ1 [%] και αντιστοίχως για τις άλλες τρεις.
Και τελικώς για τις τέσσερις δοκιμές του πειράματος, προσδιορίζεται η συνολικώς τελικώς αναμενόμενη μεταβολή:
Δαν = Δ1αν + Δ2αν + Δ3αν + Δ4αν [%]
{Στους πίνακες εμφανίζεται περιφραστικά: [ Μέση αναμενόμενη μεταβολή κατανάλωσης λόγω αντιστάθμισης % (τελική): ] (πράσινο "κελί")}
{Όλα τα ρεύματα που αναφέρονται εδώ αποτελούν τον μέσο όρο του ρεύματος που μετρήθηκε κατά την διάρκεια κάθε δοκιμής.
Στην εξαγωγή αυτού του μέσου όρου λαμβάνεται υπόψιν και ο χρόνος που διαρκεί κάθε συγκεκριμένη τιμή.
Όλοι αυτοί οι υπολογισμοί γίνονται αυτόματα από τα όργανα που χρησημοποιήθηκαν (Averaging mode).
Συνεπώς με την τεχνική αυτή, εξασφαλίζεται μια πολύ ακριβής εικόνα του ρεύματος που απορόφησε το φορτίο τόσο ανά δοκιμή, όσο και στο σύνολο του κάθε πειράματος.}
ΣΤ. Η αρχική πραγματική μεταβολή.
Αυτή –κατ’ αναλογία με πριν- ορίζεται :
D1πρ = ((( Ε1c / Ε1nc)-1) * 100 ) [%]
Ζ. Η τελική πραγματική μεταβολή.
Στον προσδιορισμό της συνυπολογίζεται και ο συντελεστής συμβολής της αντίστοιχης δοκιμής.
Έτσι έχουμε για την πρώτη δοκιμή, την μεταβολή της ενέργειας:
Δ1πρ = D1πρ * Σσ1 [%]
Και για την συνολική μεταβολή (των τεσσάρων δοκιμών), έχουμε:
Δπρ = Δ1πρ + Δ2πρ + Δ3πρ + Δ4πρ [%]
{Στους πίνακες εμφανίζεται περιφραστικά: [ Μέση πραγματική μεταβολή κατανάλωσης λόγω αντιστάθμισης % (τελική):] (κόκκινο "κελί")}
Με βάση αυτά, διορθώνονται τα αποτελέσματα των δοκιμών εκάστου πειράματος,
έτσι ώστε -ουσιαστικά- να καταστεί η επίδραση της τοποθέτησης του αντισταθμιστή, ο μόνος επιδρών στο πείραμα παράγων.
2. Η ονοματολογία των παραμέτρων των πινάκων
Οα -> Φα και Οβ -> Οβ : Τα όργανα καταγράφουν την κατανάλωση των "ομώνυμων" φορτίων.
Οα -> Φβ και Οβ -> Φα : Τα όργανα καταγράφουν την κατανάλωση των "ετερώνυμων" φορτίων.
Θέση πυκνωτή -φορτίο - Α : Ο πυκνωτής αντιστάθμισης έχει συνδεθεί παράλληλα στο φορτίο Α.
Ια1 : Η μέση τιμή (DMM in averaging mode) του ρεύματος, που απορροφούσε το φορτίο Α κατά την 1η δοκιμή του πειράματος.
Ιβ3 : Η μέση τιμή (DMM in averaging mode) του ρεύματος, που απορροφούσε το φορτίο Β κατά την 3η δοκιμή του πειράματος.
Εα1 : Η ενέργεια που κατανάλωσε το φορτίο Α κατά την 1η δοκιμή.
Εβ1 : Η ενέργεια που κατανάλωσε το φορτίο Β κατά την 1η δοκιμή.
Σδε : Ο συντελεστής διόρθωσης -λόγω αποκλίσεως Ο / Φ-, σε ευθεία σύνδεση.
Σδα : Ο συντελεστής διόρθωσης -λόγω αποκλίσεως Ο / Φ-, σε χιαστί / εν αντιμεταθέση σύνδεση.
Ε1μ : Η μέση τιμή της ενέργειας που καταναλώθηκε από κάθε ένα φορτίο, κατά την πρώτη δοκιμή του πειράματος.
Ε1c : Η ενέργεια που κατανάλωσε κατά την 1η δοκιμή το αντισταθμισμένο φορτίο.
Ε4nc : Η ενέργεια που κατανάλωσε κατά την 4η δοκιμή το μη αντισταθμισμένο φορτίο.
Ι1c : Το μέσο ρεύμα που απορρόφησε κατά την 1η δοκιμή το αντισταθμισμένο φορτίο.
Ι1nc : Το μέσο ρεύμα που απορρόφησε κατά την 1η δοκιμή το μη αντισταθμισμένο φορτίο.
Dαν1 : Η υπολογισθείσα αναμενόμενη εκατοστιαία μεταβολή της κατανάλωσης ενέργειας, της 1ης δοκιμής. (σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της καμπάνιας προώθησης του εξοικονομητή).
Dπρ1 : Η υπολογισθείσα εκατοστιαία πραγματική μεταβολή της κατανάλωσης ενέργειας, της 1ης δοκιμής.
(με βάση τις καταγραφές των μετρητών ενέργειας).
Σσ1 : Ο συντελεστής συμβολής των τιμών Dαν1 και Dπρ1, στην τελικώς υπολογιζόμενη τιμή
των Δαν1 και Δπρ1, αντιστοίχως, γαι την δοκιμή αυτή (1η).
Δαν1 : Η -κατά περίπτωση σύνδεσης- διορθωμένη και ποσοστιαία προσαρμοσμένη συμβολή, της αναμενόμενης μεταβολής που αντιστοιχεί στην 1η δοκιμή.
Δπρ1 : Η -κατά περίπτωση σύνδεσης- διορθωμένη και ποσοστιαία προσαρμοσμένη συμβολή, της πραγματικής μεταβολής που αντιστοιχεί στην 1η δοκιμή.
Παράρτημα Γ' - Τα πειράματα του "άπιστου Θωμά" !.
Μερικά "καταχρηστικά" πειράματα!
Είναι σε όλους γνωστό ότι η καλώς εννοούμενη δυσπιστία, (βλέπε περίσκεψη), μπορεί να είναι χρήσιμη,
γιατί σε αναγκάζει να αναπτύξεις περισότερο τα επιχειρήματα σου, να τα κάνεις πιο "στέρεα".
Από την αρχή των δοκιμών που έγιναν γι' αυτό το άρθρο, ήταν γνωστή η ανάγκη υπαρξης "κάποιου" να κάνει τον "δικηγόρο του διαβόλου", μ' άλλα λόγια να κάνει ενοχλητικές ερωτήσεις!
Το πόσο επιτυχημένο ήταν αυτό θα το κρίνετε εσείς.
Παρ' όλη την προσπάθεια να ενσωματωθεί αυτή η κριτική στάση στο κυρίως κείμενο, κάποια πράγματα είναι καλύτερα να μπουν σε παράρτημα, έτσι ώστε να μην διασπούν την ροή του κειμένου.
Στο παράρτημα αυτό θα εξεταστούν κάποια ζητήματα με την βοήθεια φωτογραφιών που χρησιμεύουν σαν αποδεικτικά στοιχεία.
1. Η απόκλιση των ενδείξεων των οργάνων μέτρησης του ρεύματος.
Για να προσδιοριστεί αυτό τα δύο όργανα (κίτρινα) μπήκαν σε σειρά να μετρούν το συνολικό ρεύμα και των δύο φορτίων (κόκκινες μπόρνες).
Στην θέση των οργάνων που μετρούν τα επί μέρους ρεύματα κάθε φορτίου μπήκαν βραχυκυκλώματα(μαύρες και μπλέ μπόρνες):
{ Στις κίτρινες μπόρνες είναι συνδεδεμένο το πορτοκαλί πολύμετρο που μετρά την τάση εισόδου}
DSC_1015-large.jpg?m=1323891897
Τα όργανα ετέθησαν σε μέτρηση μέσου όρου και μετά από 600+ sec οι ενδείξεις τους είναι :
DSC_1016-large.jpg?m=1323891900
DSC_1017-large.jpg?m=1323891903
DSC_1018-large.jpg?m=1323891906
Όπως βλέπετε η μέγιστη απόκλιση μεταξύ τους είναι της τάξης των 2 mA (0,002 Α) στα 5,7 Α.
Επομένως το μέγιστο σφάλμα στις μεταξύ τους ενδείξεις είναι 0,035%, πράγμα που το καθιστά αμελητέο.
Επειδή όμως οι συσωρευτικές μετρήσεις τείνουν να εξομαλύνουν τις διακυμάνσεις, ελήφθησαν και φωτό από πολύ μικρότερους χρόνους averaging, εδώ μια στα 25sec:
DSC_1019-large.jpg?m=1323891908
Το averaging mode χρησιμοποιήθηκε γιατί, -όντας τόσο ευαίσθητα τα όργανα- όταν τα έχεις σε real time μέτρηση, λόγω του μη συγχρονισμού του χρόνου ολοκλήρωσης των μετρήσεων κάθε οργάνου, δεν μπορείς να γνωρίζεις αν οι διαπιστούμενες μικροδιαφορές είναι "πραγματικές", γιατί μετά από μερικά κλάσματα του sec αυτές μπορεί να αλλάξουν, αν όμως τα θέσεις σε averaging τότε το πρόβλημα απαλείφεται.
2. Το πείραμα του "άπιστου Θωμά"!
Το ερώτημα είναι το εξής:
"Μήπως όταν τοποθετούμε τον πυκνωτή στο ένα φορτίο, αυτός πέραν της αντιστάθμισης που κάνει σε αυτό, επηρρεάζει με το ίδιο τρόπο και το άλλο φορτίο;
Οπότε κατα συνέπεια, οι ενδείξεις της ενέργειας που καταναλώθηκε είναι ίδιες γιατί αντισταθμίστηκαν και τα δύο φορτία ταυτόχρονα;"
(Οι φίλοι ηλεκτρολόγοι παρακαλούνται να μην ανθυπομειδιούν!)
Το ερώτημα έχει μια λογική, ο πυκνωτής μπορεί να είναι συνδεδεμένος με το φορτίο Α π.χ. ,
αλλά από το φορτίο Β τον χωρίζουν μόλις 4 m καλώδιο, μήπως λοιπόν γίνεται κάποια ενεργειακή ανταλλαγή αέργων και προς το φορτίο Β;
Η απάντηση βεβαίως είναι ήδη δοσμένη απο το γεγονός ότι, το ρεύμα του κάθε φορτίου είναι άμεσα εξαρτημένο από το τον συντελεστή ισχύος του φορτίου αυτού, συνεπεια αυτού είναι το γεγονός ότι, όταν τοποθετείται ο πυκνωτής στο φορτίο Α, αλλάζει μόνο το ρεύμα το Α φορτίου, ενώ το ρεύμα του Β παραμένει το ίδιο.
Αυτό σημαίνει ότι ο συντελεστής ισχύος του φορτίου Β δεν επηρρεάστηκε.
Αλλά παρ' όλα αυτά, το ερώτημα είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε στην πράξη τι συμβαίνει.
Α. Ποιός είναι ο συντελεστής ισχύος του φορτίου Β χωρίς αντιστάθμιση στο φορτίο Α.
Για να το δούμε αυτό χρησημοποιήθηκε ένας Αναλυτής Ποιότητας Ισχύος της METREL.
Ο αναλυτής συνδέθηκε στο φορτίο Β (την είσοδο της τάσης του στις κίτρινες μπόρνες και την αμπεροτσιμπίδα στην "μαύρη" γέφυρα):
DSC_1021-large.jpg?m=1323891912
Επανασυνδέονται τα -κίτρινα- πολύμετρα έτσι ώστε το αριστερό να μετρά το ρεύμα του Α φορτίου [ Ια ], και το δεξιό του Β [ Ιβ ].
DSC_1024-large.jpg?m=1323891918
Επίσης στο φορτίο Α συνδέεται μια πρίζα με διακόπτη και σε αυτήν έναν πυκνωτή 31,5 μF:
DSC_1025-large.jpg?m=1323891921
Ο διακόπτης όπως βλέπετε είναι ανοικτός, οπότε κανένα φορτίο δεν είναι αντισταθμισμένο, για να δούμε τι λέει ο αναλυτής :
DSC_1022-large.jpg?m=1323891915
Συγκρατούμε την τιμή του συντελεστή ισχύος του φορτίου Β: Pf = 0,63i (το i σημαίνει inductive = επαγωγικός).
Β. Ποιός είναι ο συντελεστής ισχύος του φορτίου Β με αντιστάθμιση στο φορτίο Α.
Κλείνουμε το διακόπτη του πυκνωτή:
DSC_1026-large.jpg?m=1323891924
Και έχουμε τις εξής μεταβολές:
DSC_1028-large.jpg?m=1323891931
DSC_1029-large.jpg?m=1323891934
DSC_1027-large.jpg?m=1323891927
Το Ιβ είναι σταθερό (από 2,8771 Α γίνεται 2,8399 Α πράγμα που οφείλεται στις μικρομεταβολές της τάσης του δικτύου) , αντιθέτως -όπως ήταν αναμενόμενο- το ρεύμα Ια, μειώνεται από τα 2,8695 Α στο 1,6442 Α.
Και φυσικά ο συντελεστής ισχύος (Σ.Ι.β) του Β φορτίου είναι σταθερός Pf = 0,63i.
Σε αυτή την μέτρηση τα πολύμετρα είναι σε real time mode (τα μικρά νούμερα στην πάνω πλευρά είναι η θερμοκρασία του περιβάλοντος), ας τα δούμε σε επόμενη δοκιμή με τον ίδιο πυκνωτή σε averaging mode:
DSC_1032-large.jpg?m=1323891943
DSC_1031-large.jpg?m=1323891940
Όπως βλέπετε δεν άλαξε τίποτα.
(Τα μικρά νούμερα στην πάνω πλευρά της οθόνης του πολυμέτρου, τώρα δείχνουν τα δευτερόλεπτα που έχει διαρκέσει η μέτρηση)
Απομονώνουμε τον πυκνωτή :
DSC_1033-large.jpg?m=1323891945
Το ρεύμα Ια επιστρέφει στην αρχική του τιμή και ο Σ.Ι.β εξοκολουθεί αμετάβλητος: Pf = 0,63i.
DSC_1036-large.jpg?m=1323891952
Γ. Ποιός είναι ο συντελεστής του φορτίου Α χωρίς αντιστάθμιση στο φορτίο Α:
Για να δούμε όμως τι επίδραση έχει ο πυκνωτής αντιστάθμισης στο φορτίο Α :
Μεταφέρουμε τις εισόδους του αναλυτή στο φορτίο Α:
DSC_1038-large.jpg?m=1323891955
Ο πυκνωτής είναι εκτός :
DSC_1039-large.jpg?m=1323891957
Τα ρεύματα ίσα μεταξύ τους :
DSC_1041-large.jpg?m=1323891963
Και ο Σ.Ι. του φορτίου Α -πλέον- είναι : Pf = 0,63i.
DSC_1040-large.jpg?m=1323891961
Αυτό σημαίνει ότι τα φορτία καλά κατασκευάστηκαν, είναι ίδια!
Γ. Ποιός είναι ο συντελεστής του φορτίου Α με αντιστάθμιση στο φορτίο Α:
Κλείνουμε και πάλι το διακόπτη του πυκνωτή:
DSC_1042-large.jpg?m=1323891966
Και οι μεταβολές είναι:
DSC_1045-large.jpg?m=1323891972
DSC_1043-large.jpg?m=1323891970
Όπως βλέπετε τα ρεύματα δείχνουν ότι υπάρχει αντιστάθμιση, αλλά τώρα μπορούμε να δούμε και πόση: Pf=0,98i
Δηλαδή ο πυκνωτής των 31,5 μF επέφερε -ουσιαστικά- πλήρη αντιστάθμιση της επαγωγής του φορτίου Α, στο οποίο τοποθετήθηκε.
Συνεπώς το ερώτημα απαντήθηκε με τον καλίτερο τρόπο:
Ο πυκνωτής επιδρά μόνο στο φορτίο που συνδέεται.
3. Αλλά μια και "βρήκαμε παπά......"
Ας "παίξουμε" λίγο.
A. Ποιός είναι ο συντελεστής ισχύος που δίνει ο πυκνωτής των 6 μF.
Θα παρατεθούν μόνο οι συνοπτικές φωτογραφίες:
DSC_1056-large.jpg?m=1323892006
DSC_1055-large.jpg?m=1323892003
Όπως βλέπετε ο πυκνωτής των 6 μF επέφερε μια , έστω και μικρή βελτίωση (από Pf=0,63i, έγινε Pf=0,70i).
Β. Τι σημαίνει η υπερβολική αντιστάθμιση του φορτίου Α για το φορτίο Α. (Over compensation)
{ Για την σύγκριση δέστε το πείραμα 2.Γ. στο αμέσως προηγούμενο κεφάλαιο.}
Μαζί με τον πυκνωτή των 6 μF συνδέουμε και αυτόν των 31,5 μF.
DSC_1062-large.jpg?m=1323892023
DSC_1061-large.jpg?m=1323892021
Διαπιστώνουμε ότι ο συντελεστής ισχύος άρχισε να "χαλάει", γιατί ο πυκνωτής είναι μεγαλύτερος από αυτόν που απαιτεί το φορτίο, άρα τώρα πλέον αρχίζει να απορροφά άεργα από το δίκτυο ο πυκνωτής!
Για να φανεί αυτό εντονότερα, να κάνουμε ένα ακόμα πείραμα όπου, θα συνδεθούν στο φορτίο Α δύο πυκνωτές συνολικής χωρητικότητας 51,5 μF (31,5 + 20 )
DSC_1063-large.jpg?m=1323892026
DSC_1072-large.jpg?m=1323892054
DSC_1071-large.jpg?m=1323892050
Προσέξτε ότι το ρεύμα του φορτίου Α αυξήθηκε σε σχέση με πρίν, αλλά κυρίως παρατηρήστε τον συντελεστή ισχύος: Pf = 0,74c (c = capacitive , χωρητικό)
Το φορτίο μας πια, για το δίκτυο έχει χωρητική συμπεριφορά, απορροφά άεργα για να "καλύψει" την περίσεια χωρητικότητας που έχει συνδεδεμένη!
Άρα η αντιστάθμισή του φορτίου είναι υπερβολική και θέλει διόρθωση.
Αυτή τη δουλειά κάνουν οι αυτοματισμοί που ελέγχουν στην βιομηχανία τις μονάδες διόρθωσης του συντελεστή ισχύος.
Γ. Τι σημαίνει η υπερβολική αντιστάθμιση του φορτίου Α, για το φορτίο Β.
Αυτή είναι η επόμενη λογική -έστω και καταχρηστική- ερώτηση, ας το δούμε.
Επανασυνδέουμε τον αναλυτή ενέργειας στο φορτίο Β:
DSC_1073-large.jpg?m=1323892057
Συνδέουμε και τους δύο πυκνωτές (51,5 μF) στο φορτίο Α και έχουμε:
DSC_1076-large.jpg?m=1323892066
Και από κοντά η οθόνη του αναλυτή:
DSC_1075-large.jpg?m=1323892063
Η όποια αντιστάθμιση του φορτίου Α, δεν επιφέρει καμία αλλαγή στα χαρακτηριστικά του φορτίου Β!
Και για τέλος μερικές φωτογραφίες από το "πεδίο δοκιμών":
DSC_1081-large.jpg?m=1323892081
DSC_1082-large.jpg?m=1323892084
DSC_1084-large.jpg?m=1323892090
Παράρτημα Δ' - Μερικά ακόμα ερεθίσματα.
Ανάλυση προδιαγραφών από άλλα sites
Τα φαινόμενα που εντοπίστηκαν στα προηγούμενα, δεν είναι τα μόνα που μπορεί κάποιος να συναντήσει.
Μετά από μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο –έστω και μόνο από την χώρα μας- εντοπίζονται πραγματικά «αριστουργήματα» του τι μπορεί να παράγει η «ημιμάθεια», όταν κινείται με «καύσιμο» την «άνευ όρων» επιδίωξη του κέρδους, αδιαφορώντας για αυτά που επιβάλει ο στοιχειώδης σεβασμός, τόσο προς τον υποψήφιο αγοραστή και την συναλλακτική δεοντολογία, όσο και προς τους φυσικούς νόμους και κανόνες που διέπουν την λειτουργία του προωθούμενου εμπορεύματος.
Βεβαίως το πόσο διολισθαίνουν τα κείμενα αυτά, στον χώρο της «δημιουργικής φαντασίας», ποικίλει και μάλιστα αρκετά. Αυτό όμως που σε όλα παραμένει το ίδιο, είναι η στόχευση προς τον «οικιακό» καταναλωτή, στον μόνο δηλαδή, που οι συσκευές αυτές δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε!
Ας δούμε όμως μερικά από αυτά τα διαφημιστικά κείμενα:
Κείμενο Α’
{ Η παρούσα παραγραφοποίηση δεν είναι του αρχικού κειμένου, έγινε για λόγους διευκόλυνσης του σχολιασμού του}.
1. Μονoφασική συσκευή εξοικονόμησης ενέργειας με δυνατότητα να μειώνει την κατανάλωση του ρεύματος έως και 30% .
1) Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να συμβαίνουν δύο τινά:
Α. Τα φορτίο που θα αντισταθμιστεί, να απορροφά άεργο ρεύμα έως ένα –περίπου- Ampere, διαφορετικά η «απόδοσή» του μειώνεται.
Β. Να συνδεθεί σε εγκατάσταση στην οποία μετρώνται και τα «άεργα».
Συνεπώς δεν έχει καμία επίδραση σε οικιακή εγκατάσταση, άρα τα περί 30% είναι ....ανακρίβεια!
2. Κατάλληλο για γκαρσονιέρες, γραφεία, καταστήματα και διαμερίσματα, έως 60 τετραγωνικά μέτρα.
2) Μολονότι όπως είδαμε η συσκευή δεν έχει καμία επίδραση σε «οικιακό τιμολόγιο», οι δύο από τους τέσσερεις προτεινόμενους χώρους τοποθέτησης, είναι "κατοικία", και οι άλλοι δύο, είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν μετρητή άεργων.
Συνεπώς η συσκευή προτείνεται ακριβώς για τους χώρους όπου δεν πρόκειται να έχει κανένα εξοικονομητικό «ρόλο».
3. Το μόνο που χρειάζεται είναι να την τοποθετήσετε στην πρίζα και αυτή θα αρχίσει αμέσως να λειτουργεί.
3) Αυτό μας έλειπε, να την βάζεις στην πρίζα και να … μην λειτουργεί!
4. Ο τύπος αυτός είναι κατάλληλος για μονοφασικές παροχές ρεύματος.
4) Ο.Κ.
5. Είναι πολύ εύκολος στην τοποθέτηση αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να τον βάλετε στην πρίζα και άμεσα ξεκινά να εργάζεται και σας εξοικονομεί χρήματα .
5) Η επανάληψη είναι η μητέρα της «μάθησης»!
6. Η τάση λειτουργίας είναι 220Vac και η κατανάλωση είναι 0 Watt αποδίδει μέχρι φορτία 19KW .
6) Τι σημαίνει αποδίδει μέχρι φορτία 19KW, πόσο αποδίδει, είδαμε ότι για τον οικιακό καταναλωτή δεν αποδίδει καθόλου (ανεξαρτήτως φορτίου).
Και κάτι ακόμα, να κάνουμε μια απλοϊκή πράξη : 19000 W / 230 V = 82,6 A.
Μα η μέγιστη κατανάλωση ρεύματος που επιτρέπει η ΔΕΗ σε μονοφασικό οικιακό καταναλωτή είναι 1x63Α ! (Αυτή είναι και η μέγιστη μονοφασική ασφάλεια για οικιακό μετρητή ).
Ίσως όμως αυτό να είναι απλά μια ένδειξη για την «υψηλή» ποιότητα κατασκευής (αντέχει «υπερφόρτιση» της τάξης του 31% ! )
Για να σοβαρευτούμε όμως τώρα, η λειτουργία ενός πυκνωτή που μπαίνει παράλληλα προς ένα φορτίο, είναι συγκεκριμένη και δεν εξαρτάται από την ισχύ που απορροφά αυτό, απλά όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο, τόσο πιο μικρή επίδραση θα έχει η τοποθέτηση του συγκεκριμένου πυκνωτή.
Συνεπώς η όλη αναφορά στα 19KW , δεν έχει καμία άλλη αξία -και στόχο- πέραν αυτής του εντυπωσιασμού του υποψήφιου αγοραστή!
Και τώρα ήρθε η ώρα να ξεχάσουμε ότι ξέρουμε για τον... "παλαιό" ηλεκτρισμό!
Ήρθε η ώρα να μάθουμε τον "νέο" ηλεκτρισμό!
Γνώση που με τόση γλαφυρότητα η καμπάνια μας προσφέρει !
7. Με απλά λόγια η αρχή λειτουργίας της συσκευής μας βασίζεται στην διόρθωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Το ηλεκτρικό ρεύμα όταν φύγει από το σταθμό παραγωγής έχει μία συγκεκριμένη "μορφή" η οποία όμως μέχρι να φτάσει στο χώρο μας λόγω των καλωδίων ,των μετασχηματιστών, των υποσταθμών και γενικά τα διάφορα εμπόδια που συναντά στο δρόμο του αλλοιώνεται.
7) Α.) Η ποιότητα της παρεχόμενης τάσης στους καταναλωτές υπακούει στο πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 50160 / 25.05.2000, σε αυτό προβλέπεται ότι η τάση μπορεί να υφίσταται διακυμάνσεις της τάξης του +/- 10% και οι συσκευές θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν κανονικά.
Β.) Η τάση μπορεί να υφίσταται διακυμάνσεις που υπερβαίνουν το πρότυπο αυτό για διάφορους –τακτικής φύσης- λόγους (εκκινήσεις μεγάλων κινητήρων, ζεύξεις μετασχηματιστών κ.λπ.), και προβλέπεται ότι εάν το πλήθος αυτών των διακυμάνσεων, είναι πάνω από ένα συγκεκριμένο κατά περίπτωση ποσοστό, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα περιορισμού του.
Γ.) Η τάση μπορεί να υφίσταται και διακυμάνσεις που οφείλονται σε αστάθμητους παράγοντες (σφάλματα δικτύου, πτώσεις κεραυνών κ.λπ.), των οποίων η συχνότητα και το μέγεθος δεν μπορεί να προβλεφθεί, για το λόγο αυτό είναι στην διακριτική ευχέρεια των καταναλωτών να λαμβάνουν τα κατά περίπτωση απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξουν τον εξοπλισμό τους (διατάξεις αντικεραυνικής προστασίας, πηγές αδιάλειπτης παροχής ισχύος κ.λπ.)
Δ.) Στην διαμόρφωση της «εικόνας» που έχει η τάση του δικτύου, συμμετέχει καθοριστικά και το είδος και πλήθος των φορτίων που τροφοδοτεί αυτό.
Συνεπώς, πράγματι, η τελικώς διαθέσιμη προς τον καταναλωτή τάση του δικτύου, ενδέχεται να είναι παροδικά «αλλοιωμένη», κατά κανόνα όμως, ευρίσκεται εντός των αποδεκτών πλαισίων.
Υπ’ αυτήν την έννοια, μπορούμε να επιδείξουμε «κατανόηση» και να δεχθούμε τα περί των εμποδίων που αλλοιώνουν το ρεύμα, σαν μια «ελεύθερα εκλαϊκευμένη» απόδοση αυτού που συμβαίνει στο δίκτυο, έστω και αν αγνοεί τις πραγματικές παραμέτρους του προβλήματος.
8. Το αποτέλεσμα αυτής της αλλοίωσης είναι οι συσκευές που έχουμε να χρειάζονται περισσότερο φορτίο από το αλλοιωμένο ρεύμα για να λειτουργήσουν κανονικά.
8.) Εδώ όμως η κατανόηση τελείωσε, όπως και η δυνατότητα ερμηνείας του τι «εννοεί ο ποιητής»!
Διότι με αυτά που μέχρι τώρα διδάσκει ο «παραδοσιακός» ηλεκτρισμός, η τροφοδοτούμενη από το δίκτυο συσκευή αποτελεί το φορτίο αυτού, δηλαδή το φορτίο είναι η συσκευή, οπότε ο «παλιός» ηλεκτρισμός αδυνατεί να το «καταλάβει», διότι αν το «καταλάβει» αυτό θα σημαίνει ότι δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν:
Α.) Ή οι συσκευές μας είναι «μικρές» για το «αλλοιωμένο» ρεύμα και πρέπει να……. «μεγαλώσουν»!
Β.) Ή το «αλλοιωμένο» ρεύμα πρέπει να μας φέρει….. περισσότερες συσκευές !
Οπότε θα πάψουμε εμείς να καταλαβαίνουμε οτιδήποτε, και θα μείνει μόνος του ο προωθητής να διαφεντεύει το τοπίο με όπλο τον «νέο» ηλεκτρισμό!
Φυσικά στον πραγματικό κόσμο ισχύουν «ελαφρά» διαφορετικότεροι κανόνες και νόμοι από αυτούς που πρεσβεύει το κείμενο.
Ι.) Για την συσκευή , πριν αυτή συνδεθεί στο δίκτυο, δεν υπάρχει ρεύμα, υπάρχει μόνο η τάση στην πρίζα (ή στα άκρα του ανοικτού διακόπτη της).
ΙΙ.) Όταν συνδεθεί η συσκευή στην πρίζα (ή κλείσει ο διακόπτης της), τότε και μόνο τότε , θα αρχίσει να ρέει ρεύμα από το δίκτυο εντός αυτής.
ΙΙΙ.) Το πόσο θα είναι αυτό το ρεύμα εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ίδια συσκευή και πολύ λιγότερο από την τάση του δικτύου (μιας και η τάση έχει συγκεκριμένα όρια διακύμανσης).
IV.) Η συσκευή θα εξακολουθεί να δουλεύει «μια χαρά», ανεξάρτητα αν το άεργο (το… «αλλοιωμένο»! ) ρεύμα παρέχεται από το δίκτυο ή από μια διάταξη αντιστάθμισης που είναι συζευγμένη με αυτήν, και φυσικά το οικιακό «ρολόι της ΔΕΗ», θα παραμένει ψυχρά αδιάφορο για την ύπαρξη ή μη της αντιστάθμισης.
Συνεπώς για να λειτουργήσουν οι συσκευές, «χρειάζονται μόνο μια -εντός των αποδεκτών ορίων- τάση δικτύου, για το ρεύμα θα..... "κανονίσουν" οι ίδιες»!
Άλλη ανάγκη –πέραν αυτής που έχει ο συντάκτης του διαφημιστικού κειμένου, να ασχοληθεί και λίγο με τον «παλιό» ηλεκτρισμό - δεν υπάρχει!
9. Ο μετρητής του ηλεκτρικού ρεύματος όμως δεν μετράει το τι ρεύμα γράφουν ότι καταναλώνουν οι συσκευές στα ταμπελάκια που έχουν πάνω τους, αλλά το τι πραγματικά καταναλώνουν με αποτέλεσμα να πληρώνουμε παραπάνω χρήματα στο λογαριασμό του ηλεκτρικού.
9.) Για δείτε κάτι «βίτσια» που έχουν αυτοί οι μετρητές της ΔΕΗ!
Μα να γράφουν αυτό που πραγματικά καταναλώνουν οι συσκευές και όχι αυτό που γράφουν τα ταμπελάκια τους; !!! Απαράδεκτο! ! !
Και τελικό αποτέλεσμα είναι να πληρώνουμε εμείς αυτό ακριβώς που πραγματικά «κάψαμε» και όχι αυτό που λένε τα ταμπελάκια !! Αίσχος! ! !
Δυστυχώς αυτός ο «παλιός» ηλεκτρισμός, έχει άλλη «άποψη» επί του θέματος, οι μετρητές γράφουν αυτό που πραγματικά καταναλώνουν οι συσκευές και όσο και να το θέλει η διαφήμιση, αυτήν την κατ’ επίφαση –για το οικιακό τιμολόγιο- μείωση του ρεύματος που προκαλούν οι «εξοικονομητές», δεν την λαμβάνουν υπόψη τους!
Βεβαίως είναι πλήρως κατανοητό το αδιέξοδο στο οποίο φέρνουν οι νόμοι του «παλιού» ηλεκτρισμού, τους ισχυρισμούς της καμπάνιας προώθησης των «εξοικονομητών» και ακόμα πιο ευδιάκριτο, το πόσο αναγκαίος είναι γι’ αυτήν ένας «νέος» ηλεκτρισμός, ένας «βολικός» ηλεκτρισμός που θα είναι «πειθήνιος» στις ανάγκες της καμπάνιας!
10. Αυτό που κάνουν οι συσκευές μας είναι μόλις τοποθετηθούν στο χώρο σας να ενισχύουν και να διορθώνουν το ρεύμα στην αρχική μορφή του όπως όταν έφυγε από το εργοστάσιο παραγωγής.
10.) Αυτό το «άτιμο» το ρεύμα της ΔΕΗ, όλο τα «δικά του» κάνει, αλλά βάλαμε την συσκευή και τέρμα οι αλλοιώσεις και οι σπατάλες!! Τέλος! ! !
Αυτό όμως που απ’ ότι φαίνεται δεν έχει τέλος, είναι οι νοητικοί ακροβατισμοί και οι ποικιλόμορφες διαστρεβλώσεις των νόμων του ηλεκτρισμού που μετέρχεται η καμπάνια προώθησης των «εξοικονομητών», προκειμένου να μας πείσουν ότι, τα σπίτια μας δεν «κάνουν» χωρίς αυτούς! !
Διότι ο κύριος λόγος -αν όχι ο αποκλειστικός- για την ύπαρξη αυτού του «αλλοιωμένου» ρεύματος (άεργο ρεύμα για τον «παλιό» ηλεκτρισμό!), είναι οι συσκευές αυτές καθ’ αυτές, που συνδέουμε στο δίκτυο!
Ναι ! Η «πηγή» του «στραμπουληγμένου» ρεύματος είναι κατά κύριο λόγο, οι ίδιες οι ηλεκτρικές συσκευές, και έρχεται ο "θαυματουργός εξοικονομητής" να το «ξεστραμπουλήξει» κάνοντας του ένα αντίθετο «στραμπούληγμα»! ! !
11. Το αποτέλεσμα είναι αφού το ρεύμα δεν είναι πλέον αλλοιωμένο οι συσκευές να καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα για την λειτουργία τους και όχι παραπάνω λόγω της αλλοίωσης, ο μετρητής του ηλεκτρικού μετράει λιγότερο ρεύμα και επομένως πληρώνουμε και εμείς λιγότερο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.
11.) Ας θέσουμε το ζήτημα πιο «παραδοσιακά»:
Η «πηγή» του άεργου επαγωγικού ρεύματος είναι η οικιακή συσκευή (π.χ. ένα παλαιό ψυγείο), αυτή απορροφά από το δίκτυο άεργο ισχύ, και ο «εξοικονομητής» συνδεόμενος παράλληλα με την συσκευή αυτή, «υποκαθιστά» το δίκτυο της ΔΕΗ, «αναλαμβάνοντας» αυτός την παροχή και απορρόφηση του άεργου ρεύματος της ηλεκτρικής συσκευής (ή τουλάχιστον ένα μέρος αυτού).
Συνέπεια αυτού είναι από την μετρητική διάταξη της ΔΕΗ –αλλά και από το αμπερόμετρο της διαφήμισης- να διέρχεται πλέον λιγότερο άεργο ρεύμα, και φυσικά αντιστοίχως μειωμένο σύνθετο (φαινόμενο) ρεύμα, αποτέλεσμα αυτού είναι, να μειώνεται η απορροφούμενη από το δίκτυο φαινόμενη ισχύς.
Το μόνο «κακό» για τον «εξοικονομητή» στην όλη υπόθεση είναι ότι, αυτήν την μείωση της άεργου ισχύος, ο μετρητής δεν την «βλέπει» και δεν την καταγράφει!
Ο μετρητής της ΔΕΗ «επιμένει» -πιστός στον «παραδοσιακό» ηλεκτρισμό- να αντιλαμβάνεται μόνο την πραγματική ισχύ που απορροφά η ηλεκτρική συσκευή και φυσικά -αφού αυτή είναι σταθερή και ανεξάρτητη της μείωσης των άεργων (το πλυντήριο πλένει το ίδιο καλά και με τον «εξοικονομητή» και χωρίς αυτόν) – η καταγραφή της καταναλωθείσας ενέργειας , παραμένει «αποκαλυπτικά» σταθερή, τόσο στον ρυθμό αύξησής της, όσο και στην όλη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας που επιχειρεί η καμπάνια προώθησης του «εξοικονομητή»!
12. Η διάρκεια απόδοσης της συσκευής είναι περίπου οκτώ χρόνια. Δεν χρειάζεται ειδική τοποθέτηση. Βάλτε το σε οποιαδήποτε πρίζα και ξεκινήστε να εξοικονομείτε ρεύμα!
12.) Είπαμε η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης αλλά και της …. «πλύσης εγκεφάλου» ! !
Όσο για τα οκτώ χρόνια, αν θυμηθούμε πόσα χρόνια κράτησε η πρώτη μας τηλεόραση (που είναι γεμάτη πυκνωτές), μάλλον τα οκτώ είναι πολύ λίγα!
13. Το προϊόν μας χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να παρακολουθεί και να βελτιώνει τον παράγοντα ηλεκτρισμού της οικίας σας, του γραφείου σας ή οποιασδήποτε ηλεκτρικής συσκευής .
13.) Την συσκευή την είδαμε «μέσα - έξω», πράγματι, «είδε» η τεχνολογία την συσκευή και «είπε» την ……τελευταία της λέξη!!
Ποιος παράγοντας του ηλεκτρισμού βελτιώνεται, είναι ανώνυμος; Εκτός κι’ αν εννοεί ότι «βελτιώνει» γενικά τον ηλεκτρισμό!
14. Το προϊόν μας μειώνει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος με το να αποθηκεύει στους πυκνωτές του την ενέργεια η οποία χάνεται (watts) από τις ηλεκτρικές σας συσκευές.
14.) Όπως βλέπουμε για τον «νέο» ηλεκτρισμό το ρεύμα είναι ένα, και η ενέργεια είναι μία (και μάλιστα μετριέται σε μονάδες ισχύος !), όλα είναι απλά -και για την διαφημιστική τόσο βολικά- όχι όπως σε αυτόν τον «παλιό» ηλεκτρισμό, που δεν τα καταφέρνει αν δεν χρησιμοποιήσει όρους όπως ‘’πραγματικό’’, ‘’άεργο’’, ‘’φαινόμενη τιμή’’ και τόσα άλλα «παρωχημένα», τα οποία ποιος τα χρειάζεται πλέον; (!)
{Σίγουρα όχι η διαφημιστική καμπάνια του εξοικονομητή!}
Ο εξοικονομητής πράγματι μειώνει την κατανάλωση του άεργου ρεύματος, και πράγματι αποθηκεύει ενέργεια στον πυκνωτή του, βεβαίως η ενέργεια αυτή δεν "χάνεται" και σίγουρα δεν μετριέται σε Watt, αλλά σε VArh, η οποία οπωσδήποτε δεν "χάνεται" από τις ηλεκτρικές μας συσκευές, αντιθέτως χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και διατήρηση, των απαραίτητων για την λειτουργία τους ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.
Συνεπώς για ακόμη φορά διαπιστώνεται η επιχειρούμενη διαστρέβλωση των νόμων του ηλεκτρισμού, προκειμένου τα «πειραματικά» δεδομένα να οδηγήσουν σε θετικά για τον εξοικονομητή συμπεράσματα.
Διότι όλως τυχαίως –για μία ακόμα φορά- παραλείπεται η αναφορά στο βασικό -σχετικό- χαρακτηριστικό του οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ :
Τα «άεργα» όχι μόνο δεν χρεώνονται, αλλά ούτε καν μετρώνται!
15. Αμέσως επαναδιοχετεύει την αποθηκευμένη ενέργεια στα κυκλώματα του χώρου στο οποίο είναι συνδεδεμένο με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείτε όλο αυτό το ρεύμα που θα χάνατε.
15.) Πράγματι ο εξοικονομητής επαναδιοχετεύει την ενέργειά του, αλλά όχι σε όλα τα κυκλώματα του χώρου αλλά μόνον στις επαγωγικές καταναλώσεις αυτού.
Βεβαίως η αοριστία αυτή είναι εσκεμμένη, διότι για τον «νέο» ηλεκτρισμό δεν υπάρχουν πράγματα όπως ‘’ωμική αντίσταση’’, ‘’επαγωγική αντίσταση’’, ή για να το διατυπώσουμε καλύτερα, επιβάλλεται να μην υπάρχουν, γιατί αν υπάρχουν θα γεννηθούν ερωτήσεις και θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις, και αν δοθούν -σωστές- απαντήσεις, τότε….. καταρρέει ο «πυρήνας» των επιχειρημάτων της καμπάνιας προώθησης του "εξοικονομητή"!
16. Εφόσον πληρώνεται για ηλεκτρική ενέργεια, γιατί να πληρώνετε και να μην μπορείτε να την ξαναχρησιμοποιήσετε κερδίζοντας τα χαμένα σας χρήματα;
16.) Για να ανακεφαλαιώσουμε το όλο «σενάριο»:
Α.) Με ένα αμπερόμετρο μετράμε το {φαινόμενο} ρεύμα. {φαινόμενο= πραγματικό +* άεργο}.
Β.) Λέμε στον θεατή υποψήφιο αγοραστή ότι αυτό είναι το ρεύμα που πληρώνει στη ΔΕΗ.
{Βεβαίως και δεν πληρώνει αυτό το ρεύμα, αλλά μόνον το πραγματικό}
Γ.) Συνδέουμε τον εξοικονομητή και παρατηρούμε την μείωση του ρεύματος.
Δ.) Λέμε στον υποψήφιο αγοραστή ότι αυτή είναι η μείωση που επιτυγχάνει η συσκευή μας.
{ Και φυσικά δεν λέμε ότι η μείωση αυτή αφορά στις άεργες παραμέτρους της κατανάλωσης}
Ε.) Κάνουμε μια πρόχειρη αναγωγή αυτής της μείωσης στον συνολικό λογαριασμό του ηλεκτρικού του πελάτη.
{Και ακόμα φυσικότερα -επ’ ουδενί- δεν αφήνουμε να δημιουργεί έστω και υποψία, ότι η συσκευή δεν πρόκειται να φέρει την παραμικρή μείωση του λογαριασμού της ΔΕΗ !}
[ Εντός των {…} αυτά που δεν λέμε ]
[ * Διανυσματικό άθροισμα]
Η απάντηση σε αυτό το σενάριο είναι πλέον γνωστή:
Κατά συρροήν…. Ανακρίβειες !
Τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε ασχολίαστα!
Πλεονεκτήματα και οφέλη
1. Συστηματική εξοικονόμηση ενέργειας.
2. Άμεση χρηματική οικονομία.
3. Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ηλεκτρικών συσκευών σας.
4. Λιγότερη παραγωγή θερμότητας σε συσκευές με αποτέλεσμα την αύξηση του ορίου ζωής τους.
5. Άριστη επένδυση των χρημάτων σας, από την στιγμή που το βάζετε στην πρίζα, κάνετε απόσβεση.
6. Φιλικό προς το περιβάλλον. Μειώνει τις άσκοπες σπατάλες ενέργειας με το να τις εκμεταλλεύεται.
7. Εύκολο στην χρήση, χωρίς έξοδα συντήρησης.
8. Σταθεροποιεί το ηλεκτρικό ρεύμα.
9. Προστασία από βραχυκυκλώματα.
10. Βελτιώνει τον παράγοντα ισχύος των ηλεκτρικών συσκευών.
Tags: εξοικονόμησης ρεύματος, Power Saver 19KW, Εξοικονόμηση Ενέργειας,
Κείμενο Β’
Συσκευες εξοικονομησης - οικονομια ενεργειας
Είναι πολύ εύκολο στην τοποθέτηση αφού το μόνο που χρειάζεται είναι ....
να βάλετε την συσκευη στην πρίζα και άμεσα σας εξοικονομεί χρήματα.
Η τάση λειτουργίας είναι 220Vac και η κατανάλωση είναι 0Watt αποδίδει μέχρι φορτία 24KW. Με απλά λόγια η αρχή λειτουργίας της συσκευής μας βασίζεται στην διόρθωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Το ηλεκτρικό ρεύμα όταν φύγει από το σταθμό παραγωγής έχει μία συγκεκριμένη "μορφή" η οποία όμως μέχρι να φτάσει στο χώρο μας λόγω των καλωδίων ,των μετασχηματιστών, των υποσταθμών και γενικά τα διάφορα εμπόδια που συναντά στο δρόμο του αλλοιώνεται. Το αποτέλεσμα αυτής της αλλοίωσης είναι οι συσκεύες που έχουμε να χρειάζονται περισσότερο φορτίο απο το αλλοιωμένο ρεύμα για να λειτουργήσουν κανονικά.Ο μετρητής του ηλεκτρικού ρεύματος όμως δεν μετράει το τι ρεύμα γράφουν οτι καταναλώνουν οι συσκεύες στα ταμπελάκια που έχουν πάνω τους,αλλά το τι πραγματικά καταναλώνουν με αποτέλεσμα να πληρώνουμε παραπάνω χρήματα στο λογαριασμό του ηλεκτρικού.
Αυτό που κάνουν η συσκευές μας είναι μόλις τοποθετηθούν στο χώρο σας να ενισχύουν και να διορθώνουν το ρεύμα στην αρχική μορφή του όπως όταν έφυγε από το εργοστάσιο παραγωγής. Το αποτέλεσμα είναι αφού το ρεύμα δεν είναι πλέον αλλοιωμένο οι συσκεύες να καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα για την λειτουργία τους και όχι παραπάνω λόγω της αλλοίωσης, ο μετρητής του ηλεκτρικού μετράει λιγότερο ρεύμα και επομένως πληρώνουμε και εμείς λιγότερο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.
Μέχρι εδώ το κείμενο είναι ίδιο με το προηγούμενο, στην συνέχεια όμως υπάρχουν διαφορές, μερικές από τις οποίες, είναι πραγματικά «γαργαλιστικές»!
Ας τις δούμε:
1. Η απόδοση που μπορεί να φτάσει η συσκευή και η κατανάλωση που μπορεί να μειωσει με αυτή τη μέθοδο φτάνει σε ενα ποσοστο της τάξης του 30-40%
1.) Το ποσοστό κέρδους –τις ίδιας συσκευής- αυξήθηκε (!), φαίνεται ότι το πειραματικό φορτίο που χρησιμοποιούν είναι μικρότερο!
2. Αν κάνουμε έναν απλό υπολογισμό θα δούμε ότι μία επιχείρηση που πληρώνει 800 ευρώ λογαριασμό το δίμηνο τοποθετόντας την συσκευή μας και έχοντας μία μείωση την καταναλωσης 30-40%τοίς εκατό,έχει μία μείωση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού 160 ευρώ κάθε δίμηνο,δηλαδή μέσα σε ελαχιστο χρονο έχει κάνει απόσβεση της συσκευής και αν λάβουμε υπόψη ότι η διάρκεια απόδοσης της συσκευής είναι περίπου οκτώ χρόνια πόσα χρήματα θα κερδίσει στο άμεσο μέλλον ?
2.) Να το δούμε αυτό πιο προσεκτικά.
Η συσκευή αυτή έχει έναν συγκεκριμένο πυκνωτή μέσα, ο οποίος όπως είναι φυσικό μπορεί να αντισταθμίσει στο 100% το άεργο ρεύμα ενός συγκεκριμένου επαγωγικού φορτίου (π.χ. στο φορτίο που χρησιμοποιήθηκε για την κριτική του, είδαμε ότι η αναμενόμενη «εξοικονόμηση» ήταν περίπου 11% ).
Ακόμα κι αν το επαγωγικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο, ο εξοικονομητής θα αντισταθμίζει μόνο το ρεύμα που ορίζει ο πυκνωτής του (μεγίστως περίπου 0,42 Α), συνεπώς όσο μεγαλύτερο το φορτίο τόσο μικρότερη η επιτυγχανόμενη «εξοικονόμηση», ή με άλλα λόγια αν θέλουμε η «εξοικονόμηση» να φτάσει το σεβαστό ποσοστό του 40%, θα πρέπει το φορτίο να είναι πολύ μικρό.
Αυτά τα δεδομένα όμως δεν απασχολούν τον «νέο» ηλεκτρισμό, γι’ αυτόν, το ποσοστό που επετεύχθει σε ένα μικρό πειραματικό φορτίο (μία λάμπα φθορισμού), ισχύει αυτούσιο και σε ένα φορτίο πολύ μεγαλύτερο (800 E το δίμηνο δεν τα «καίει» μια λάμπα!) και φυσικά η όλη απόπειρα, «ποντάρει» στην πιθανή αδυναμία του υποψήφιου αγοραστή να διακρίνει την αντιεπιστημονική αυθαιρεσία που γίνεται μπροστά του!
Βεβαίως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την «ολιγάρκεια» της διαφήμισης… θα μπορούσε με την ίδια λογική να μιλήσουν για λογαριασμό 10.000 Ε και για οικονομία 4000 Ε το δίμηνο! ! ! !
Δεν χρειάζεται ειδική τοποθέτηση. Βάλτε το σε οποιαδήποτε πρίζα και ξεκινήστε να εξοικονομείτε ρεύμα!
3. Λειτουργία Συσκευή βελτίωσης του συνημιτόνου.
3.) Είναι η πρώτη φορά που το συναντάμε το ζήτημα με το όνομά του!
Το προϊόν μας χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να παρακολουθεί και να βελτιώνει τον παράγοντα ηλεκτρισμού της οικίας σας, του γραφείου σας ή οποιασδήποτε ηλεκτρικής συσκευής . Το προϊόν μας μειώνει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος με το να αποθηκεύει στους πυκνωτές του την ενέργεια η οποία χάνεται (watts) από τις ηλεκτρικές σας συσκευές. Αμέσως επαναδιοχετεύει την αποθηκευμένη ενέργεια στα κυκλώματα του χώρου στο οποίο είναι συνδεδεμένο με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείτε όλο αυτό το ρεύμα που θα χάνατε. Η σκέψη μας είναι απλή. Εφόσον πληρώνεται για ηλεκτρική ενέργεια, γιατί να πληρώνετε και να μην μπορείτε να την ξαναχρησιμοποιήσετε κερδίζοντας τα χαμένα σας χρήματα?
4. Επίσης, λειτουργεί ως σταθεροποιητής ενέργειας με το να αποθηκεύει μέχρι και 10 δευτερόλεπτα ενέργειας και να διοχετεύει αυτή την ενέργεια ως συνεχές τάση κατα τις διακοπές ρεύματος. Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση του μέσου όρου ζωής των συσκευών σας.
4.) Και εδώ φτάσαμε στον πιο «ακραίο» ισχυρισμό αυτού του κειμένου:
Η συσκευή αποθηκεύει ενέργεια δέκα δευτερολέπτων (έχουμε δει πως και κάτω από ποιες συνθήκες) και όταν συμβεί διακοπή τάσης, μπορεί να τροφοδοτήσει τις συσκευές μας με αυτήν.
Φυσικά ο χρόνος που μπορεί να τις τροφοδοτήσει είναι -ευτυχώς- πολύ μικρός (το πολύ κάποια χιλιοστά του δευτερολέπτου), διότι αν ήταν για δέκα δευτερόλεπτα -όπως εμμέσως, πλην σαφώς, η διαφήμιση ευελπιστεί να δημιουργήσει την εντύπωση- και αν η διακοπή της τάσης εύρισκε πλήρως φορτισμένο αυτό το «μαγικό» πυκνωτή, πολύ δύσκολα θα επιβίωναν σημαντικές συσκευές μας μετά από επί 10 sec τροφοδότηση με τάση 325 dc.
(325 V dc είναι η τάση p-p, προκύπτει από : 230 x 1,41 = 325V είναι η μέγιστη τιμή της τάσης του δικτύου, τα 230Vac είναι η RMS τιμή της τάσης)
Αυτό δεν οφείλεται στο ότι η τάση αυτή, θα ήταν 41% μεγαλύτερη από την τάση του δικτύου, αλλά στο γεγονός ότι, η επαγωγική αντίσταση του πηνίου ενός μετασχηματιστή για παράδειγμα (αλλά και οποιουδήποτε επαγωγικού φορτίου), είναι αυτή που είναι γιατί ακριβώς, η τάση που το τροφοδοτεί είναι εναλλασσόμενη.
Αν όμως η τάση γίνει συνεχής, τότε πολύ γρήγορα (σε κάποια κλάσματα του χιλιοστού του δευτερολέπτου) ο πυρήνας του μετασχηματιστή [Μ/Σ] θα βρεθεί σε κατάσταση κορεσμού, οπότε η επαγωγική του αντίσταση θα μηδενιστεί, και το μόνο που θα απομείνει να ορίζει το ρεύμα που θα διέλθει από το πηνίο του Μ/Σ, είναι η ωμική αντίσταση του χαλκού που το αποτελεί και αυτή είναι πολύ μικρότερη από την επαγωγική.
Οπότε το ρεύμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο, (οι δέκα φορές είναι μια πολύ συντηρητική πρόβλεψη), με άμεση συνέπεια αυτού, την καταστροφή του Μ/Σ, ή την λειτουργία των διατάξεων προστασίας του… αν… υπάρχουν!
1. " Συστηματική εξοικονόμηση ενέργειας
2." Αμεση χρηματική οικονομία
3. " Μείωση λογαριασμών ρεύματος μέχρι και 40%
4. " Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ηλεκτρικών συσκευών σας
5." Λιγότερη παραγωγή θερμότητας σε συσκευές με αποτέλεσμα την αύξηση του ορίου ζωής τους
6. " Αριστη επένδυση των χρημάτων σας απο την στιγμή που με το που το βάζετε στην πρίζα, κάνετε απόσβεση. " Φιλικό προς το περιβάλλον
7. " Μειώνει τις άσκοπες σπατάλες ενέργειας με το να τις εκμεταλευεται
8. Ευκολο στην χρήση, χωρίς έξοδα συντήρησης
9. " Σταθεροποιεί το ηλεκτρικό ρεύμα
10. " Προστασία απο βραχυκυκλώματα
10.) Πως είναι δυνατόν ένας πυκνωτής και ένα varistor -ο «εξοικονομητής»- η οποία συνδέεται παράλληλα προς την τροφοδοσία μιας συσκευής, να επιτελεί χρέη προστασίας από βραχυκύκλωμα*; (Δηλαδή πολύ μεγάλη αύξηση του ρεύματος)
Αυτό είναι κάτι που μόνο ο «νέος» ηλεκτρισμός το γνωρίζει!
Ο «παλιός» ηλεκτρισμός αρκείται στο να αποδεικνύει ότι, μόνο μια εν σειρά με την συσκευή, ασφαλιστική διάταξη (π.χ. μια ασφάλεια) μπορεί να προστατεύσει την συσκευή μας.
{* Σε κάποιες πολύ ειδικές περιπτώσεις, εφαρμόζονται διατάξεις οι οποίες θα μπορούσαν διεγειρόμενες από υπερένταση να διακόψουν την τροφοδότηση μια συσκευής, βραχυκυκλώνοντας την τάση τροφοδοσίας της. (Διατάξεις grow bar, αν και αυτές, κατά κανόνα, διεγείρονται από υπέρταση).}
Κείμενο Γ’
Στο κείμενο αυτό το ζήτημα δεν είναι η ουσία του κειμένου, αλλά ο τρόπος που είναι δομημένο.
Η πρώτη φράση που παρατίθεται αποτελεί την λεζάντα μιας φωτογραφίας του «εξοικονομητή» μας.
Δεν θα μας απασχολήσει η επιμονή στο 40%, αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι το γεγονός ότι, από όλο το κείμενο που την ακολουθεί, το τμήμα που αφορά στο εικονιζόμενο προϊόν, είναι ουσιαστικά μόνο η πρώτη πρόταση!
{Έχει τεθεί εντός: [...]}
Όλα τα υπόλοιπα, αφορούν σε άλλες συσκευές που έχουν εφαρμογή σε εγκαταστάσεις όπου υπάρχει μέτρηση των «άεργων», και στις οποίες -κατά πάσα πιθανότητα- οι ισχυρισμοί του κειμένου αποδεικνύονται ακριβείς.
Αυτό όμως είναι άσχετο με το συγκεκριμένο προϊόν, δεν το αφορούν, και η παράθεσή τους στο κείμενο των χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης συσκευής, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία εσφαλμένων –υπέρ της συσκευής- εντυπώσεων, στον ενδιαφερόμενο αναγνώστη.
{Είναι σαν να διαβάζεις ένα φυλλάδιο με τα χαρακτηριστικά ενός μικρού αυτοκινήτου πόλης και το μεγαλύτερο μέρος αυτών να αφορά ένα σπορ αυτοκίνητο υψηλού τουρισμού!
Βεβαίως κανείς δεν θα το αποτολμούσε αυτό και όχι μόνο από εντιμότητα, αλλά και γιατί αναπόφευκτα θα γινόταν περιγέλαστος.
Όμως εδώ που τα πράγματα είναι λίγο πιο «σκοτεινά» και σίγουρα, η επί του θέματος ειδική γνώση δεν είναι πολύ διαδεδομένη, κάποιοι μπαίνουν στον «πειρασμό» να κάνουν το «τυπογραφικό» λάθος, να «μπερδέψει» η δακτυλογράφος τα κείμενα!}
ο Μείωση της κατανάλωσης Ηλεκτρικού Ρεύματος έως 40%
[ Ο τύπος αυτός είναι κατάλληλος για μονοφασικές παροχές ρεύματος. Είναι πολύ εύκολος στην τοποθέτηση αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να τον βάλετε στην πρίζα και άμεσα ξεκινά να εργάζεται και σας εξοικονομεί χρήματα. Η τάση λειτουργίας είναι 220Vac και η κατανάλωση είναι 0Watt αποδίδει μέχρι φορτία 19KW.]
Inverters Μονοφασικά και Τριφασικά Συστήματα Βελτίωσης Ενεργειακής Απόδοσης και Εξοικονόμησης Ρεύματος.
Τα Inverters είναι υβριδικοί, ηλεκτρονικοί, ψηφιακοί αυτοματισμοί βελτίωσης του βαθμού ενεργειακής απόδοσης των ηλεκτρικών φορτίων, οι οποίοι επιτυγχάνουν μείωση στην κατανάλωση ρεύματος μέχρι 40%.
Η λειτουργία τους συνδυάζει :
1) Tον αυτόματο έλεγχο των διακυμάνσεων και τη σταθεροποίηση της τάσης του ρεύματος
2) Tην αντιστάθμιση της αέργου ισχύος
3) Tη μείωση των αρμονικών ρευμάτων
4) Tη διόρθωση του συνημιτόνου (Συντελεστή Ισχύος) μέσα από ένα σύνθετο και συνδυασμένο σύστημα μετασχηματιστών, ηλεκτρονικών αισθητήρων και λογισμικού, για την καταγραφή και τον έλεγχο των συνιστωσών της εισερχόμενης στην εγκατάσταση ηλεκτρικής ενέργειας. Τα Inverters είναι τα ποιό εξελιγμένα ηλεκτρονικά, ψηφιακά συστήματα βελτίωσης και διαχείρισης ισχύος και εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, για οικιακή, επαγγελματική, εμπορική και βιομηχανική χρήση, μονοφασικά και τριφασικά, τα οποία βασίζουν τη λειτουργία τους στις αρχές των ηλεκτρομαγνητικών ιδιοτήτων του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η αυτόματη διαχείριση της λειτουργίας τους ελέγχεται από ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα Η/Υ νέας γεννιάς, το οποίο υποστηρίζεται από εξειδικευμένο λογισμικό διαχείρισης. Με τον ηλεκτρονικό έλεγχο του συστήματος από το κύκλωμα Η/Υ και το λογισμικό διαχείρισης, επιτυγχάνονται υψηλές προδιαγραφές απόδοσης στην αυτοματοποιημένη διαχείριση της τάσης αφού, με την εφαρμογή αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας, επιτυγχάνονται τουλάχιστον 8.000.000 διαφορετικές μετρήσεις και υπολογισμοί ανά δευτερόλεπτο.
Με την εγκατάσταση ενός Inverter στην παροχή του Ηλεκτρικού Ρεύματος επιτυγχάντονται τα εξής αποτελέσματα : Μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και του ενεργειακού κόστους μέχρι 40%, ανάλογα με την ποιότητα του εισερχόμενου ρεύματος και το ύψος της τάσης, της τεχνολογίας και της κατάστασης της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, των ηλεκτρικών συσκευών και του εξοπλισμού. Αντίστοιχη μείωση των παραγομένων αερίων του θερμοκηπίου και, ειδικότερα του CO2, μέχρι 30%. Σταθεροποίηση τάσης και ισοστάθμιση ρεύματος. Μείωση της αέργου ισχύος και περιορισμός των αρμονικών ρευμάτων της εγκατάστασης. Αύξηση του συντελεστή ισχύος (συνημιτόνου cosφ) μέχρι 0,99.
Προστασία των ηλεκτρικών συσκευών και του εξοπλισμού από διακοπές ρεύματος και διακυμάνσεις τάσης. Μείωση του κόστους συντήρησης και των βλαβών των μοτέρ ε.ρ. (ψυγεία, καταψύκτες, κλιματιστικά, πλυντήρια κλπ.), των φωτιστικών σωμάτων (λαμπτήρων) και, γενικότερα, όλων των οικιακών, επαγγελματικών και βιομηχανικών ηλεκτρικών συσκευών και εξοπλισμού. Επέκταση της διάρκειας ζωής και λειτουργίας όλων των ηλεκτρικών συσκευών και του εξοπλισμού.
Επίτευξη αποτελεσμάτων με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας, ειδικά σε μεγάλα φορτία, με απόδοση μεγαλύτερη του 98% και με ταχύτητα 8.000.000 διορθώσεων ανά δευτερόλεπτο. Μηδενική ραδιενέργεια και ηχορύπανση κατά τη λειτουργία.
Σύντομη απόσβεση του κόστους εγκατάστασης. Πενταετής (5 Χρόνια) εγγύηση καλής λειτουργίας, με Πιστοποιητικό Εγγύησης και με προβλεπόμενη διάρκεια ζωής 10-15 χρόνια. Μηδενικό κόστος συντήρησης.
Κείμενο Δ’
Στο κείμενο αυτό –δεδομένου ότι είναι σχεδόν ίδιο με το προηγούμενο- δεν θα γίνει ιδιαίτερος σχολιασμός.
Ο λόγος που παρατίθεται είναι γιατί εδώ, η παραγραφοποίηση, ακόμα και τα διαστήματα μεταξύ των προτάσεων, είναι «σκανδαλωδώς» πιθανόν να οδηγήσουν σε εσφαλμένες και ανυπόστατες εντυπώσεις για το προϊόν, του οποίου «αποτελούν» τα «χαρακτηριστικά»!
Power Saver Μονοφασικό 19KW
Μείωση της κατανάλωσης Ηλεκτρικού Ρεύματος έως 30%
Ο τύπος αυτός είναι κατάλληλος για μονοφασικές παροχές ρεύματος. Είναι πολύ εύκολος στην τοποθέτηση αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να τον βάλετε στην πρίζα και άμεσα ξεκινά να εργάζεται και σας εξοικονομεί χρήματα. Η τάση λειτουργίας είναι 220V και η κατανάλωση είναι 0Watt αποδίδει μέχρι φορτία 19KW.Power Saver Μονοφασικά και Τριφασικά Συστήματα Βελτίωσης Ενεργειακής Απόδοσης και Εξοικονόμησης Ρεύματος.Τα Power Saver είναι υβριδικοί, ηλεκτρονικοί, ψηφιακοί αυτοματισμοί βελτίωσης του βαθμού ενεργειακής απόδοσης των ηλεκτρικών φορτίων, οι οποίοι επιτυγχάνουν μείωση στην κατανάλωση ρεύματος μέχρι 30%.
Η λειτουργία τους συνδυάζει :
1) Tον αυτόματο έλεγχο των διακυμάνσεων και τη σταθεροποίησητης τάσης του ρεύματος
2) Tην αντιστάθμιση της αέργου ισχύος
3) Tη μείωση των αρμονικών ρευμάτων
4) Tη διόρθωση του συνημιτόνου (Συντελεστή Ισχύος) μέσα από ένα σύνθετο και συνδυασμένο σύστημα μετασχηματιστών,
ηλεκτρονικών αισθητήρων και λογισμικού, για την καταγραφή και τον έλεγχο των συνιστωσών της εισερχόμενης στην εγκατάσταση ηλεκτρικής ενέργειας. Τα Power Saver είναι τα ποιό εξελιγμένα ηλεκτρονικά, ψηφιακά συστήματα βελτίωσης και διαχείρισης ισχύος και εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, για οικιακή,επαγγελματική, εμπορική και βιομηχανική χρήση, μονοφασικά και τριφασικά, τα οποία βασίζουν τη λειτουργία τους στις αρχές των ηλεκτρoμαγνητικών ιδιοτήτων του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η αυτόματη διαχείριση της λειτουργίας τους ελέγχεται από ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα Η/Υ νέας γεννιάς, το οποίο υποστηρίζεται από εξειδικευμένο λογισμικό διαχείρισης. Με τον ηλεκτρονικό έλεγχο του συστήματος από το κύκλωμα Η/Υ και το λογισμικό διαχείρισης, επιτυγχάνονται υψηλές προδιαγραφές απόδοσης στην αυτοματοποιημένη διαχείριση της τάσης αφού, με την εφαρμογή αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας, επιτυγχάνονται τουλάχιστον 8.000.000 διαφορετικές μετρήσεις και υπολογισμοί ανά δευτερόλεπτο.
Με την εγκατάσταση ενός Power Saver στην παροχή του Ηλεκτρικού Ρεύματος επιτυγχάντονται τα εξής αποτελέσματα :
Μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και του ενεργειακού κόστους μέχρι 40%, ανάλογα με την ποιότητα του εισερχόμενου ρεύματος και το ύψος της τάσης, της τεχνολογίας και της κατάστασης της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, των ηλεκτρικών συσκευών και του εξοπλισμού.
Αντίστοιχη μείωση των παραγομένων αερίων του θερμοκηπίου και, ειδικότερα του CO2, μέχρι 30%. Σταθεροποίηση τάσης και ισοστάθμιση ρεύματος. Μείωση της αέργου ισχύος και περιορισμός των αρμονικών ρευμάτων της εγκατάστασης.
Αύξηση του συντελεστή ισχύος (συνημιτόνου cosφ) μέχρι 0,99.
Προστασία των ηλεκτρικών συσκευών και του εξοπλισμού από διακοπές ρεύματος και διακυμάνσεις τάσης.
Μείωση του κόστους συντήρησης και των βλαβών των μοτέρ π.χ. (ψυγεία, καταψύκτες,κλιματιστικά, πλυντήρια κλπ.), των φωτιστικών σωμάτων (λαμπτήρων) και, γενικότερα, όλων των οικιακών, επαγγελματικών και βιομηχανικών ηλεκτρικών συσκευών και εξοπλισμού.
Επέκταση της διάρκειας ζωής και λειτουργίας όλων των ηλεκτρικών συσκευών και του εξοπλισμού.
Επίτευξη αποτελεσμάτων με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας,ειδικά σε μεγάλα φορτία, με απόδοση μεγαλύτερη του 98% και με ταχύτητα 8.000.000 διορθώσεων ανά δευτερόλεπτο. Μηδενική ραδιενέργεια και ηχορύπανση κατά τη λειτουργία.
Σύντομη απόσβεση του κόστους αγοράς. Τριετής (3 Χρόνια) εγγύηση καλής λειτουργίας,
προβλεπόμενη διάρκεια ζωής 8-10 χρόνια. Μηδενικό κόστος συντήρησης.
Άλλες κριτικές:
Επίσημες προειδοποιήσεις:
Πρόστιμα:
Παράρτημα Ε' - Τα δέκα δευτερόλεπτα του "εξοικονομητή"
Δέκα δευτερόλεπτα του εξοικονομητή στον "πάγκο" του εργαστηρίου!
Στα προηγουμενα έγινε αρκετή αναφορά στον ισχυρισμό ότι, ο εξοικονομητής αποθηκεύει ενέργεια 10sec και αν συμβεί διακοπή της τάσης, διοχετεύει την ενέργεια αυτή στο δίκτυο που είναι συνδεδεμένος και τροφοδοτεί τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό.
Ο ισχυρισμός αυτός απορίφθηκε σαν αβάσιμος και του αποδόθηκε η πρόθεση ότι, ο σκοπός του είναι απλά, να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις για τον εξοικονομητή!
Επειδή όμως η απαίτηση για απόδειξη των όποιων ισχυρισμών είναι αμφίδρομη, καταστρώθηκε ένα πείραμα για να αποδειχθεί η αλήθεια της κριτικής που εκφράζεται στο άρθρο αυτό.
1. ) Το πείραμα των 10 δευτερολέπτων.
Όταν ένας πλήρως φορτισμένος πυκνωτής, συνδεθεί σε μια αντίσταση, εκφορτίζεται με έναν ρυθμό αντιστρόφως ανάλογο προς την τιμή της αντίστασης αυτής.
Δηλαδή όσο πιο μικρή είναι η αντίσταση τόσο πιο γρήγορα εκφορτίζεται ο πυκνωτής.
Ο χρόνος εκφόρτισης του πυκνωτή εξαρτάται από την χωρητικότητά του και από την τιμή της αντίστασης εκφόρτισής του.
Για να προσδιοριστεί ο χρόνος αυτός, είναι απαραίτητος ο υπολογισμός της σταθεράς χρόνου [ τ ] του κυκλώματος RC που σχηματίζουν ο πυκνωτής και η αντίσταση εκφόρτισης που είναι συνδεδεμένη στα άκρα του:
τ = R x C και οι μονάδες είναι : [ sec ] = [ ohm ] x [ Farad ]
Έτσι για τον πυκνωτή των 6 μF του εξοικονομητή και την αντίσταση εκφόρτισης των 330 KOhm , υπολογίζεται:
τ = 330000 [Ohm] x 0.000006 [F] = 1,98 [sec]
Από την σταθερά χρόνου υπολογίζεται με την σειρά του και ο χρόνος πλήρους εκφόρτισης [tεκφ ] του πυκνωτή:
tεκφ = 5 x τ = 5 x 1,98 [sec] = 9,9 [sec]
Για την διαπίστωση των παραπάνω, καταστρώθηκε ένα πρόχειρο πείραμα:
1. στα άκρα του εξοικονομητή συνδέεται το probe ενός παλμογράφου.
2. Ο εξοικονομητής συνδέεται στην τάση του δικτύου, μέσω μιας διόδου, οπότε ο πυκνωτής του φορτίζεται από αυτό με συνεχή τάση περίπου 300 Vdc.
3. Ακολούθως διακόπτεται η τάση τροφοδοσίας του εξοικονομητή και στην οθόνη του παλμογράφου, καταγράφεται η καμπύλη εκφόρτισης του πυκνωτή του.
Η συνδεσμολογία:
DSC_1370-large.jpg?m=1327095541
Και το αποτέλεσμα:
%CE%95%CE%BA%CF%86%CF%8C%CF%81%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B7%20Economizer_No%20Load-large.jpg?m=1327095553
Πράγματι ο χρόνος που χρειάστηκε για να μηδενιστεί η τάση του πυκνωτή*, είναι πολύ κοντά στα υπολογισθέντα 10 sec.
Αυτό το γεγονός το λαμβάνει η καμπάνια προώθησης του εξοικονομητή σαν βάση πάνω στην οποία "χτίζει" τα περί 10 sec, ενέργειας κ.λπ.
{*Ο ρυθμός εκφόρτισης δεν είναι γραμμικός, είναι εκθετικός, παρατηρήστε ότι στα πρώτα 6 sec "χάνει " το 90% της τάσης του, και για να μηδενιστεί και το υπόλοιπο 10%*, χρειάζονται άλλα 4 sec!}
{{* Από παραδρομή στην φωτογραφία αυτή σημειώνεται ένα ποσοστό 5%, το σωστό είναι: 10%}}
Πόση ενέργεια αποθηκεύεται:
Αυτός όμως ο συλλογισμός είναι λάθος, διότι παραβλέπει το γεγονός ότι:
α.) Σε διάστημα 10 sec , ο πυκνωτής έχει φορτιστεί και αποφορτιστεί 1000 φορές!
Διότι σε κάθε κύκλο της τάσης του δικτύου που διαρκεί 20 msec ο πυκνωτής φορτίζεται και αποφορτίζεται δύο φορές (μια θετικά και μια αρνητικά), οπότε συνδεδεμένος ο πυκνωτής σε εναλλασσόμενη τάση, είναι αδύνατον να αποθηκεύσει περισσότερη ενέργεια από αυτήν που αποθηκεύει σε μια ημιπερίοδο της τάσης (10 msec).
Άρα τα περί δέκα δευτερολέπτων είναι μια ακόμα...."ανακρίβεια"!
β.) Η ενέργεια που θα έχει αποθηκευμένη ο πυκνωτής την στιγμή της διακοπής , εξαρτάται από το σε τι φάση, βρισκόταν η -εναλλασσόμενη- τάση του δικτύου την ίδια στιγμή.
Η καμπάνια αφήνει να εννοηθεί ότι πάντα θα έχει την μέγιστη ενέργεια, όμως αυτό απέχει πάρα πολύ από την αλήθεια.
Διότι ναι μεν, μπορεί να τύχει η διακοπή να συμβεί την στιγμή που η τάση του δικτύου είχε την μέγιστη τιμή της:
{Εδώ έχει την μέγιστη αρνητική}
DSC_1352-large.jpg?m=1327095523
Αλλά ακόμα πιθανότερο* είναι η τάση να έχει κάποια ενδιάμεση τιμή:
{* Η τάση παραμένει σε "μέγιστη" τιμή πολύ λιγότερο χρόνο, από ότι σε ενδιάμεσες τιμές.}
DSC_1354-large.jpg?m=1327095526
Ή και πιο χαμηλή:
DSC_1350-large.jpg?m=1327095520
Και γιατί όχι ακόμα και "μηδενική":
DSC_1348-large.jpg?m=1327095517
Όπως καταλαβαίνετε το ζήτημα της αποθήκευσης 10 δευτερολέπτων ενέργειας στον πυκνωτή και της μέσω αυτής, παροχής σταθερής τάσης προς τις συσκευές μιας οικίας, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα διότι:
α. ) Η ενεργειακή κατάσταση του πυκνωτή αλλάζει 100 φορές το δευτερόλεπτο, και δεν είναι σταθερή όπως υπονοεί η καμπάνια.
β. ) Άμεση συνέπεια της προηγούμενης παρατήρησης είναι ότι την στιγμή της διακοπής της τάσης που τον τροφοδοτεί τον πυκνωτή, η ενέργεια που ευρίσκεται αποθηκευμένη στους οπλισμούς του είναι άγνωστή και η τιμή της παίρνει "τυχαία" τιμή μεταξύ του μηδενός και του μεγίστου.
γ. ) Επιπλέον δε, ακόμα και αν η τάση του πυκνωτή ξεκινήσει από την μέγιστη τιμή της, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σταθερή εντός αυτών των 10sec, διότι στο τέλος τους, η τιμή της έχει μηδενιστεί!
{ δ.) Ούτε καν ο ρυθμός εκφόρτισης του πυκνωτή δεν είναι σταθερός, μιας και ακολουθεί εκθετική συνάρτηση.}
Και εδώ να ληφθεί υπόψη ότι, αυτή η διαπίστωση αφορά όλους τους πυκνωτές, άλλωστε στο παράδειγμά μας -της διακοπής της τάσης του δικτύου- έχει χρησιμοποιηθεί ένας πυκνωτής πολύ μεγαλύτερος* αυτού που εμπεριέχεται στον "εξοικονομητή".
{* 31,5 μF έναντι των 6μF}.
2. ) Τι θα συνέβαινε αν πράγματι μπορούσε ο πυκνωτής να παρέχει σταθερή τάση για 10 sec:
Αυτό είναι κάτι που η καμπάνια το προβάλει με "θολό", αλλά σαφώς θετικό τρόπο, ας δούμε υποθετικά τι θα συνέβαινε αν πράγματι με έναν "μαγικό" τρόπο και ενάντια στους κανόνες του ηλεκτρισμού, ο πυκνωτής μπορούσε να παρέχει την μέγιστη τάση του στις συσκευές του σπιτιού μας, για δέκα δευτερόλεπτα μετά από μια διακοπή της τάσης του δικτύου.
Α. Η τροφοδοτούμενη συσκευή είναι ένας μετασχηματιστής απομόνωσης ισχύος 1 KVA.
I.) Μετράμε σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας και χωρίς φορτίο στον Μ/Σ, το RMS ρεύμα που απορροφά:
DSC_1358-large.jpg?m=1327095529
Με τάση 220 Vac ο Μ/Σ απορροφά ρεύμα 0,83 Αac.
II.) Αποσυνδέουμε τον Μ/Σ από το δίκτυο και τον τροφοδοτούμε με συνεχή τάση από ένα τροφοδοτικό DC.
Με τον τρόπο αυτό προσομοιώνεται η παροχή "συνεχούς και σταθερής τάσης" που αναφέρεται στη καμπάνια.
Πολύ προσεκτικά αυξάνουμε προοδευτικά την DC τάση και την σταθεροποιούμε στην τιμή όπου ο Μ/Σ απορροφά την ίδια τιμή ρεύματος* με την προηγούμενη δοκιμή.
{* Η θερμική καταπόνηση των τυλιγμάτων του Μ/Σ είναι ακριβώς η ίδια, διότι το όργανο που χρησιμοποιήθηκε για την μέτρηση του εναλλασσόμενου ρεύματος, έχει την δυνατότητα να μετρά την True RMS τιμή του ρεύματος.}
Για να δούμε ποια είναι η τιμή της DC τάσης που δημιούργησε την ίδια ροή ρεύματος στον Μ/Σ:
DSC_1359-large.jpg?m=1327095532
Άρκεσαν 0,41 Vdc για να προκαλέσουν ροή ρεύματος 0,83 Adc στον Μ/Σ!
Πράγμα που σημαίνει ότι, αν η τάση ήταν 310 Vdc, από τα τυλίγματα του Μ/Σ θα "προσπαθούσε" να περάσει ρεύμα: ((310 V/0,41V)x 0,83A = 627Adc ! ! ! !
Φυσικά αυτό δεν θα ήταν δυνατόν γιατί ο Μ/Σ θα είχε ήδη.... "εξατμιστεί"*, από τα πρώτα χιλιοστά του δευτερολέπτου αυτής της -"παρατείνουσας την ζωή του"- τροφοδότησης !!!
{* Το μέγιστο ρεύμα λειτουργίας ενός Μ/Σ του 1KVA είναι της τάξης των 5 έως 6 το πολύ Ampere, οπότε το προηγουμένως υπολογισθέν ρεύμα, συνιστά υπερφόρτιση κατά 100+ φορές!
Η προχείρως υπολογιζόμενη θερμική καταπόνηση, στην οποία "υποβάλλεται" η περιέλιξη του πρωτεύοντος του Μ/Σ είναι περίπου 195 KWatt ! ! !}
Ευτυχώς βεβαίως, που για ακόμα μία φορά, οι ισχυρισμοί της διαφημιστικής καμπάνιας, δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα!
Β. Η τροφοδοτούμενη συσκευή είναι ένας κινητήρας ισχύος περίπου 1/2 HP.
Για να είμαστε δίκαιοι, ας δούμε κι' ένα άλλο φορτίο, του οποίου η αντίσταση δεν μεταβάλεται τόσο πολύ όταν τροφοδοτηθεί με συνεχή τάση.
Κάνουμε τις αντίστοιχες δοκιμές :
Ι.) Πρώτα με την τάση του δικτύου για να δούμε το ρεύμα λειτουργίας του:
DSC_1365-large.jpg?m=1327095535
Τα 222Vac προκαλούν ρεύμα 1,33 Αac.
II.) Και στην συνέχεια με την συνεχή τάση:
DSC_1366-large.jpg?m=1327095538
Αρκεί μια τάση 9Vdc για να δημιουργήσει ρεύμα 1,3Adc.
Συνεπώς, μολονότι η υπερφόρτιση στην περίπτωση αυτή δεν θα είναι τόσο μεγάλη, δεν παύει να είναι 33 φορές μεγαλύτερη από το ρεύμα που μετρήθηκε αρχικά!
Βεβαίως και πάλι αυτό δεν είναι εφικτό, γιατί οι αγωγοί του κινητήρα θα έχουν... "υγροποιηθεί" πολύ πριν περάσουν τα 10 sec !
{ Κάνοντας έναν πολύ χονδροειδή υπολογισμό, η ισχύς που θα καταναλίσκεται στα τυλίγματα του κινητήρα θα είναι περίπου 13,5 KWatt !!!}
Αλλά αρκετά με αυτή την "εκδρομή" στην χώρα της "άγριας επιστημονικής φαντασίας", ας δούμε στην συνέχεια τι συμβαίνει σε μια πραγματική διακοπή της τάσης του δικτύου που τροφοδοτεί τις συσκευές του σπιτιού μας.
3. ) Πραγματικές διακοπές τροφοδότησης.
Στα πειράματα που θα παρατεθούν έγιναν μια σειρά δοκιμές:
1. Διακοπή τροφοδότησης χωρίς την παρουσία πυκνωτού αντιστάθμισης.
2. Διακοπή τροφοδότησης με την παρουσία πυκνωτού αντιστάθμισης.
Στις δοκιμές αυτές συμμετέχει και ένα ωμικό φορτίο, για να προσομοιάζεται καλλίτερα η πραγματική κατάσταση, σε κάποιες δοκιμές το ωμικό φορτίο αφαιρείται για να εξεταστεί η επίδρασή του.
Από την σύγκριση των χρόνων που ορίζονται με αφετηρία την αρχή της διακοπής τροφοδότησης και τέλος την στιγμή "μηδενισμού" της τάσης στα άκρα της συσκευής, μπορούμε να δούμε ποιά ήταν η επίδραση της σύνδεσης του πυκνωτή σε σχέση με την άνευ αντιστάθμισης δοκιμή διακοπής.
Α. Διακοπή τροφοδότησης μετασχηματιστού ισχύος 1KVA και λαμπτήρα 100W.
Προσθαφαιρείται πυκνωτής 6μF
Σε ένα πολύπριζο γίνονται οι απαραίτητες συνδέσεις:
DSC_1275-large.jpg?m=1327095421
Φωτό: 1 Από αριστερά προς τα δεξιά: Παλμογράφος, Πυκνωτής, Λάμπα 100W, Μ/Σ.
Ι.) Αρχικά γίνεται μια διακοπή της τάσης τροφοδοσίας με τον πυκνωτή ασύνδετο:
1309-mod.jpg?m=1327229969
Φωτό: 2 Διακοπή Μ/Σ + 100W
Από την στιγμή της διακοπής της τάσης (Power off), μέχρι αυτή να μηδενιστεί, μεσολαβούν περίπου 20msec.
ΙΙ.) Στην συνέχεια συνδέεται ένας πυκνωτής 6μF, και γίνεται νέα διακοπή:
DSC_1277-large.jpg?m=1327095424
Φωτο: 3 Διακοπή Μ/Σ + 100W + 6μF
Η τάση μηδενίζεται πολύ γρήγορα, παρ' όλη την σύνδεση του πυκνωτή, σε μεγέθυνση φαίνεται με ακρίβεια:
1278-mod.jpg?m=1327229935
Φωτο: 4 Διακοπή Μ/Σ + 100W + 6μF (Μεγέθυνση φωτο 3 )
Από την στιγμή της διακοπής της τάσης (Power off), μέχρι αυτή να μηδενιστεί, μεσολαβούν περίπου 15msec.
Όπως βλέπουμε, η σύνδεση ενός πυκνωτή 6μF, δεν στάθηκε ικανή να τροφοδοτήσει το φορτίο μετά την διακοπή για πάνω από 15 msec , για την ακρίβεια δεν προκάλεσε καμία "παράταση", γιατί στην προηγούμενη δοκιμή που δεν υπήρχε ο πυκνωτής, η τάση μηδενίστηκε σε 20msec ! (φωτο 2).
Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι χρησιμοποιήθηκε ένας "απλός" πυκνωτής!
Β. Διακοπή τροφοδότησης μετασχηματιστού ισχύος 1KVA και λαμπτήρα 100W.
Προσθαφαιρείται ο Economizer.
Ήρθε η σειρά του εξοικονομητή, αντλώντας ισχύ από την ενέργεια 10 sec που έχει αποθηκεύσει, να δείξει πώς ακριβώς-σε περίπτωση διακοπής της τάσης- προστατεύει τις συσκευές μας, παρατείνοντας την τροφοδότησής τους με σταθερή τάση :
DSC_1314-large-1479555394.jpg?m=1327236067
Φωτο: 5 Διακοπή Μ/Σ + 100W + Economizer
! ! !
Ας μην είμαστε βιαστικοί, γιατί σε αυτή τη δοκιμή έχει αλλάξει ο χρόνος σάρωσης στον παλμογράφο (από St=50msec έχει γίνει St=200msec )
Να το δούμε σε μεγέθυνση:
1313-mod.jpg?m=1327229975
Φωτο: 6 Διακοπή Μ/Σ + 100W + Economizer (Μεγέθυνση φωτο 5 )
Μόνο 16 msec ! ! !
Αλλά για να βεβαιωθούμε ας κάνουμε μια δοκιμή ακόμα:
Εδώ ο Μ/Σ είναι "μόνος" του, δεν έχει συνδεθεί ούτε ο εξοικονομητής αλλά ούτε και η λάμπα πυράκτωσης των 100Watt.
1416_mod-large.jpg?m=1327252761
Φωτό: 7 Διακοπή Μ/Σ. (Άνευ εξοικονομητή. 'ανευ 100W)
Μεγεθύνουμε:
1417_mod_magn-1416-large.jpg?m=1327252764
Φωτο: 8 Διακοπή Μ/Σ. (Άνευ εξοικονομητή. άνευ 100W) (Μεγέθυνση της φωτο 7)
Βλέπουμε ότι η τάση μηδενίζεται μέσα σε περίπου 5 msec όταν ο Μ/Σ δεν δέχεται την βοήθεια κάποιου πυκνωτή.
Για να δούμε και την επίδραση του εξοικονομητή
1422_mod-large.jpg?m=1327252767
Φωτο: 9 Διακοπή Μ/Σ με εξοικονομητή και 100W.
Μεγεθύνουμε και έχουμε:
1423_mod_magn-1422-large.jpg?m=1327252770
Φωτο: 10 Διακοπή Μ/Σ με εξοικονομητή και 100W. (Μεγέθυνση της φωτο 9)
Το αποτέλεσμα είναι μόνο 13 msec! ( Και με την πιο μεροληπτική -υπέρ του εξοικονομητή- εκτίμηση , μετά βίας φτάνουμε μέχρι τα 17 msec)!
"Δυστυχώς" (!) και πάλι..... άνθρακες ο "θησαυρός" ! ! !
Γ. Διακοπή τροφοδότησης μετασχηματιστού ισχύος 1KVA είναι συνδεδεμένος ο economizer.
Έχει αποσυνδεθεί το φορτίο των 100W.
Υπάρχει ένα ζήτημα όμως που θα πρέπει να εξεταστεί, αυτό του ωμικού φορτίου των 100W (η λάμπα πυράκτωσης).
Η παρουσία της επιδρά σαν παράγων απόσβεσης των ενδεχομένων ταλαντώσεων, απορροφώντας μέρος της ενέργειας που είναι αποθηκευμένη στο ταλαντούμενο σύστημα.
Υπό αυτή την έννοια, ας δούμε τι γίνεται αν αφαιρέσουμε την λάμπα από το κύκλωμα:
1287_mod_2.jpg?m=1327229942
Φωτο: 11 Διακοπή Μ/Σ με Economizer (τα 100W έχουν αποσυνδεθεί)
Βλέπουμε ότι υπήρξε μια "αισθητή" διαφορά, ο Μ/Σ πλέον "τροφοδοτείται" για μεγαλύτερο διάστημα.
Μεγεθύνουμε και :
1290-1293_join-mod-409129353.jpg?m=1327257017
Φωτό: 12 Διακοπή Μ/Σ με Economizer (τα 100W έχουν αποσυνδεθεί) ( Μεγέθυνση της φωτο 11*)
{Η φωτό 12 στην ουσία αποτελεί την ένωση δύο άλλων φωτογραφιών της οθόνης του παλμογράφου, γιατί όταν έγινε η x10 μεγέθυνση, η κυματομορφή δεν χώραγε σε μια οθόνη.}
Το αποτέλεσμα είναι 53 msec !
Κάτω από εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες, η "αποθηκευμένη" ενέργεια των 10 sec επαρκεί για να τροφοδοτήσει τον Μ/Σ μόλις για 53 msec, δηλαδή 188 φορές λιγότερο από ότι η διαφήμιση προσπαθεί να "υποβάλει" στον υποψήφιο αγοραστή!
Και αυτό είναι φυσικό, διότι το ζήτημα της αποθήκευσης της ενέργειας στο χρονικό διάστημα 10 sec, είναι απλά αποκύημα της "φαντασίας" του "διαφημιστή" και του τι αυτός θεωρεί ότι μπορεί να γίνει πιστευτό από το target group της διαφήμισης.
Δ. ) Διακοπή τροφοδότησης κινητήρα 1/2 ίππου.
Στην συνέχεια των δοκιμών εξετάστηκε τι συμβαίνει αν το φορτίο είναι ένας κινητήρας.
Με έναν κινητήρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, διότι υπάρχει αρκετή ενέργεια αποθηκευμένη στην στροφορμή του ρότορά του, οπότε υποβοηθούσης και της παραμένουσας μαγνήτισης του σιδηρομαγνητικού υλικού του, και της υψηλότερης αντίστασης των τυλιγμάτων του (περισσότερες και λεπτότερες σπείρες), έχουμε μια αρκετά διαφορετική εικόνα.
Για να δούμε ποιά είναι η διαφορά, χρησιμοποιήθηκε ο ήδη γνωστός κινητήρας και:
Ι. ) Διακοπή τροφοδότησης του κινητήρα (υπάρχει παράλληλα συνδεδεμένο το φορτίο των 100W).
Αρχικά ο εξοικονομητής είναι ασύνδετος:
DSC_1302-large.jpg?m=1327095457
Βλέπουμε ότι για να μηδενιστεί η τάση χρειάζονται περίπου 650 msec!
ΙΙ. ) Στην συνέχεια συνδέουμε ένα πυκνωτή 6 μF:
DSC_1326-large.jpg?m=1327095484
Ο χρόνος μηδενισμού της τάσης είναι τώρα περίπου 750 msec, αυτό οφείλεται στην παρουσία του πυκνωτή, άρα η παράταση τροφοδότησης είναι περίπου 100 msec.
ΙΙΙ. ) Και τέλος, αποσυνδέουμε τον πυκνωτή και συνδέουμε τον "εξοικονομητή":
DSC_1329-large.jpg?m=1327095490
Όπως είναι φυσικό, το αποτέλεσμα είναι περίπου το ίδιο.
Η παράταση της τροφοδότησης παραμένει ένα "ασήμαντο" δέκατο του δευτερολέπτου!
ΙV. ) Για να δούμε όμως ,τι συμβαίνει αν χρησιμοποιηθεί ένας αρκετά μεγαλύτερος πυκνωτής.
Αποσυνδέουμε τον "εξοικονομητή" και συνδέουμε έναν πυκνωτή 31,5 μF:
DSC_1343-large.jpg?m=1327095511
Ο χρόνος που μεσολαβεί από την διακοπή μέχρι να μηδενιστεί η τάση, είναι πλέον 1100 msec.
Αύξηση σημαντική , αλλά σε καμία περίπτωση έχουσα σχέση, με την υποσχόμενη σταθερότητα και την εμμέσως -πλην σαφώς- υπονοούμενη διάρκεια των 10 sec!
Ε. Συμπέρασμα:
Ο εξοικονομητής, παρά την "ψηφιακή" εξυπνάδα και την "Γερμανογεννή" αποτελεσματικότητά του, παρά τις "βαρύγδουπες" υποσχέσεις του και τα "υψηλής τεχνολογίας" χαρακτηριστικά του.... για μια φορά ακόμα, δεν κατάφερε να αποδείξει τους σχετικούς ισχυρισμούς της καμπάνιας του.
Και φυσικά γι' αυτό, δεν "φταίει" στο παραμικρό ο "εξοικονομητής"!
Όλη η ευθύνη βρίσκεται στην "καμπάνια προώθησής" του, η "οποία" αδιαφορώντας για το ότι αναφέρεται σε έναν απλό πυκνωτή και έχοντας σκοπούς που δεν συνάδουν με την στοιχειώδη δεοντολογία των εμπορικών πρακτικών, "ντύνει" τον εξοικονομητή με μια "εικόνα" άσχετη με την πραγματικότητα, και στοχεύει σε ένα αγοραστικό κοινό -καθ' υπόθεσην- στερούμενο ειδικών τεχνικών γνώσεων.
Η "εικόνα" αυτή όμως, είναι τόσο σαθρή, ώστε αρκεί μια λίγο πιο προσεκτική "ματιά", για να καταρρεύσει εις τα εξ ων συνετέθη:
Σε .... "ανακρίβειες" κατά συρροήν!
Παράρτημα ΣΤ' - Περίληψη του άρθρου.
Συνοπτική ανακεφαλαίωση του άρθρου.
Α. Είναι ίσως γνωστό σε πολλούς ότι, διατίθενται στην αγορά κάποιες μικροσυσκευές, οι οποίες κατά τους ισχυρισμούς του κυκλώματος διάθεσής τους, εξασφαλίζουν στον αγοραστή τους, αισθητή οικονομία (της τάξης του 30%), στον οικιακό λογαριασμό της ΔΕΗ.
Λένε χαρακτηριστικά:
«Βάζεις σε μια πρίζα την συσκευή αυτή και εκείνη αρχίζει αμέσως να κάνει μείωση του ρεύματος που καταναλίσκει ο οικιακός εξοπλισμός και αυτό έχει άμεση και ανάλογη μειωτική επίδραση στον λογαριασμό της ΔΕΗ!»
Β. Το άρθρο εξετάζει τους ισχυρισμούς αυτούς και με γνώμονα την σχετική θεωρία του ηλεκτρισμού, καταδεικνύει που αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ακριβείς και που όχι.
Παράλληλα με αυτό, αποκαλύπτει μια προσπάθεια "χειρισμού" του καταναλωτή, της οποίας ο τρόπος είναι επιεικώς απαράδεκτος!
Γ. Η επί της ουσίας βάση, της καμπάνιας προώθησης των «εξοικονομητών» είναι:
1. Ένα επαγωγικό φορτίο (π.χ. ένας λαμπτήρας φθορισμού) απορροφά από το δίκτυο της ΔΕΗ δύο ειδών ενέργεια, την πραγματική για να παράγει το έργο που κατασκευάστηκε να επιτελεί και την άεργο που καταναλίσκεται για να αναπτυχθούν στα αντίστοιχα εξαρτήματά του (πυρήνες πηνίων), τα απαραίτητα μαγνητικά πεδία, προς επιτέλεση του έργου αυτού.
2. Η σύνδεση ενός πυκνωτή παράλληλα σε ένα επαγωγικό φορτίο, «αναλαμβάνει»-αντί του δικτύου της ΔΕΗ- ένα μέρος από την άεργο ισχύ που απαιτεί το φορτίο, με αποτέλεσμα το αντισταθμισμένο επαγωγικό φορτίο να απορροφά από το δίκτυο μικρότερο ρεύμα, διότι πλέον, ένα μέρος από το άεργο ρεύμα που απαιτεί, του παρέχεται από τον πυκνωτή αντιστάθμισης.
3. Αυτό αποδεικνύεται με την παρεμβολή ενός αμπερομέτρου -σε σειρά με το σύστημα φορτίου / πυκνωτή- το οποίο καταγράφει την αισθητή μείωση του απορροφούμενου ρεύματος, που επιφέρει η σύνδεση της αντιστάθμισης (εξοικονομητή).
4. Το γεγονός της μείωσης του ρεύματος που απορροφά το φορτίο από το δίκτυο, χρησιμοποιείται σαν "εφαλτήριο" από τους "προωθητές" των συσκευών αυτών και αφού πλαισιωθεί με την κατάλληλη επιχειρηματολογία, αποτελεί το βασικό προσόν μιας "επαναστατικής" μικροσυσκευής που προβάλλεται στο ευρύ κοινό. ( Η συσκευή μειώνει τον οικιακό λογαριασμό της ΔΕΗ).
Δ. Η Κριτική επί της καμπάνιας αυτής.
Αυτό που "παραλείπει" η καμπάνια να αναφέρει, είναι ότι :
α. Η ΔΕΗ δεν χρεώνει στους οικιακούς καταναλωτές την άεργο ισχύ που απορροφούν, χρεώνει μόνο την ενεργό ισχύ που «καταναλίσκουν».
β. Η εν λόγω μικροσυσκευή επιδρά μειωτικά -και όχι πάντα- μόνο στην άεργο ισχύ, αφήνοντας την ενεργό ισχύ τελείως ανεπηρέαστη.
Συνεπώς η καμπάνια αποκρύπτει το γεγονός ότι, το προωθούμενο προϊόν, δεν έχει καμία δυνατότητα να πραγματοποιήσει τον βασικό του ισχυρισμό! (Την μείωση του οικιακού λογαριασμού του «ηλεκτρικού».)
Ε. Η δομή της κριτικής .
1. Στο άρθρο αυτό εξετάζεται με κατά το δυνατόν απλό τρόπο, η θεωρία που σχετίζεται με το θέμα της διόρθωσης του συντελεστή ισχύος και του οικονομικού οφέλους που συνεπάγεται αυτή.
2. Γίνεται βήμα προς βήμα κριτική των ισχυρισμών της καμπάνιας προώθησης του προϊόντος και αποδεικνύεται θεωρητικά ότι, οι κρισιμότεροι εξ αυτών είναι επιεικώς "ανακριβείς".
3. Στην συνέχεια γίνεται μια διεξοδική προσπάθεια που τεκμηριώνει πειραματικά την κριτική αυτή, κινούμενη τόσο στην λογική της καμπάνιας του προϊόντος, όσο και στην κατά το δυνατόν επαρκέστερη και με εκτενή πειραματικό έλεγχο, διαδικασία, προκειμένου να αποδείχθεί ότι:
« Η χρήση μιας τέτοιας συσκευής, δεν μειώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια που καταγράφει ο οικιακός μετρητής kWh της ΔΕΗ, με άμεσο αποτέλεσμα, η απόκτησή της να είναι οικονομικά ζημιογόνα για τον αγοραστή».
4. Το άρθρο –για λόγους ελέγχου της κριτικής που εκφράζει- συμπληρώνεται από μια αρκετά λεπτομερή αναφορά στα ακόλουθα:
α. Στην μεθοδολογία του πειραματικού ελέγχου της θεωρίας.
β. Στην περιγραφή του τρόπου κατασκευής των πειραματικών διατάξεων και ελέγχου.
γ. Στην ανάλυση των πηγών σφαλμάτων.
δ. Στην μέθοδο μείωσης, ή και απαλοιφής των σφαλμάτων αυτών.
ε. Στην πειραματική διαδικασία αυτή καθ’ αυτή.





Τι είναι η βελτίωση του συνημιτόνου σε μία ηλεκτρική εγκατάσταση;
από τον Χρήστο Σανδαλίδη H/M Μηχανικό ΕΜΠ

Στην παράγραφο 3.1 ια), στο άρθρο 8 του Κ.ΕΝ.Α.Κ. (Φ.Ε.Κ. Β 407/9.4.2010) διαβάζουμε:

Σε όλα τα κτήρια του τριτογενούς τομέα απαιτείται η εγκατάσταση κατάλληλου εξοπλισμού αντιστάθμισης της άεργης ισχύος των ηλεκτρικών τους καταναλώσεων, για την αύξηση του συντελεστή ισχύος τους (συνφ) σε επίπεδο κατ' ελάχιστο: 0.95

Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όσο γίνεται πιο απλά τις δύο αυτές έννοιες δηλ. άεργη ισχύς και συντελεστής ισχύος.

Λίγη θεωρία από την ηλεκτροτεχνία
Μία ηλεκτρική εγκατάσταση απορροφά ηλεκτρική ισχύ από το δίκτυο της ΔΕΗ. Η απορροφούμενη ισχύς αποτελείται από δύο συνιστώσες:


την πραγματική ισχύ (P) που την μετράμε σε W
την άεργη ισχύ (Q) που την μετράμε σε VAr
Οι δύο αυτές ισχείς παριστάνονται σαν οι κάθετες πλευρές ενός ορθογωνίου τριγώνου όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα. Η συνισταμένη των δύο αυτών πλευρών είναι η φαινόμενη ισχύς (S) που την μετράμε σε VA.

Βασική θεωρία

Ηλεκτρικές συσκευές που απορροφούν μόνο πραγματική ισχύ
Πραγματική ισχύ απορροφούν όλες οι ηλεκτρικές συσκευές που μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε άλλη μορφή ενέργειας. Οι συσκευές που μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια απευθείας σε θερμική δεν απορροφούν άεργη ισχύ. Τέτοιες συσκευές είναι:

θερμαντήρας νερού
ηλεκτρικές εστίες
ηλεκτρικός φούρνος
λαμπτήρες πυράκτωσης
Ηλεκτρικές συσκευές που απορροφούν πραγματική και άεργη ισχύ:
Άεργη ισχύ απορροφούν οι συσκευές που μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική και συνεπώς περιέχουν ηλεκτρικούς κινητήρες. Στις συσκευές αυτές η άεργη ισχύς χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του μαγνητικού πεδίου στο εσωτερικό του κινητήρα. Τέτοιες συσκευές είναι:

ηλεκτρική σκούπα
κλιματιστικό (=αντλία θερμότητας)
μίξερ κ.λπ.
Πραγματικό και άεργο ρεύμα (Ι)
Η κάθε μία από τις δύο παραπάνω ηλεκτρικές ισχείς μεταφέρεται με τη βοήθεια του αντίστοιχου ηλεκτρικού ρεύματος (Ι) που το μετράμε σε A. Έτσι το ηλεκτρικό ρεύμα (Ι) που απορροφά μία ηλεκτρική συσκευή αναλύεται σε I πραγματικό και Ι άεργο. Για τα δύο αυτά ρεύματα ισχύει το ίδιο τρίγωνο με τις ισχείς. Το ρεύμα που μετράμε με το Α-μετρο είναι πάντα το συνολικό ρεύμα δηλ. η υποτείνουσα του τριγώνου.

Στα παρακάτω παραδείγματα θα χρησιμοποιήσω δύο οικιακές ηλεκτρικές συσκευές. Η πρώτη είναι η ηλεκτρική σκούπα που διαθέτει έναν ηλεκτρικό κινητήρα. Η δεύτερη είναι το μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας. Για λόγους άμεση σύγκρισης, αμφότερες οι συσκευές έχουν πραγματική ισχύ 1840 W.

Παράδειγμα 1, Ηλεκτρική σκούπα με πραγματική ισχύ 1840W
Ηλεκτρική σκούπα

Βασικοί υπολογισμοί

Η ηλεκτρική σκούπα απορροφά, Ι πραγματικό = 8Α και Ι άεργο = 6Α
ΠΡΟΣΟΧΗ !!! Αν με ένα Α-μετρο μετρούσαμε το ρεύμα που απορροφά η σκούπα θα διαβάζαμε I = √(8² + 6²) = 10 A
Από το τρίγωνο βρίσκουμε τη γωνία φ που σχηματίζει το Ι πραγματικό με την υποτείνουσα. εφφ = 6/8 = 0.75 και
με το κομπιουτεράκι βρίσκουμε = 36 ° και κατόπιν συν(36°) = 0.80
άρα το συνημίτονο (ή συντελεστής ισχύος) της ηλεκτρικής σκούπας είναι 0.80
Υπολογισμοί ισχύος, ενέργειας

Η πραγματική ισχύς είναι P = 8.00A*230V = 1840 W = 1.84 kW
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουμε και με τον τύπο P = U*I*συνφ = 10*230*080 = 1840 W
Η άεργη ισχύς είναι Q = 6*230 = 1380 VAr
Ο μετρητής της ΔΕΗ σε μία ώρα (1h) θα γράψει E = P*t = 1.84kW*1h = 1.84 kWh
Αν η ΔΕΗ χρεώνει 0.1 €/kWh, θα πληρώσουμε (όταν θα έλθει ο λογαριασμός) 1.84*0.1 = 0.184 €
Ο οικιακός μετρητής της ΔΕΗ μετρά ΜΟΝΟ την πραγματική ισχύ.
Οικιακός ηλεκτρικός μετρητής ενέργειας


Παράδειγμα 2, Ηλεκτρική εστία με πραγματική ισχύ 1840W
Ηλεκτρικό μάτι

Αν επαναλάβουμε τους παραπάνω υπολογισμούς για την ηλεκτρική εστία που απορροφά Ι πραγματικό = 8A και Ι άεργο = 0Α θα καταλήξουμε:

φ = 0 °
συνφ = 1.00
P = 8.00A*230V = 1840 W = 1.84 kW
Ο μετρητής της ΔΕΗ σε μία ώρα (1h) θα γράψει E = P*t = 1.84kW*1h = 1.84 kWh
θα πληρώσουμε στη ΔΕΗ (όταν θα έλθει ο λογαριασμός) 1.84*0.1 = 0.184 €
Συμπέρασμα για τους οικιακούς καταναλωτές
Αμφότερες οι συσκευές καταναλώνουν την ίδια πραγματική ενέργεια και θα πληρώσουμε τα ίδια ΕΥΡΩ για ίδιο χρόνο λειτουργίας.



Η διαφορά είναι ότι η σκούπα απορροφά 10Α ενώ η ηλεκτρική εστία 8Α. Τα επιπλέον 2Α της ηλεκτρικής σκούπας επιβαρύνουν το ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΗ (και το δικό μας) χωρίς η ΔΕΗ να αποζημιώνεται για αυτά.

Συμπέρασμα για τους βιομηχανικούς καταναλωτές
Σε βιομηχανικούς καταναλωτές (εργοστάσια, βιοτεχνίες), όπου τα ηλεκτρικά φορτία με συνφ < 1 είναι πολλά η ΔΕΗ χρησιμοποιεί δύο μετρητές ενέργειας.
Ο πρώτος μετρά τις kWh ακριβώς όπως στο σπίτι μας και ο δεύτερος μετρητής μετρά τις kVAr δηλ. την άεργη ισχύ. Στο τέλος του μήνα η ΔΕΗ υπολογίζει το μέσο συνφ του καταναλωτή και αν είναι μεγαλύτερο από 0.85 τότε χρεώνει μόνο τις kWh.


Αν πάλι το συνφ είναι < 0.85, που είναι το σύνηθες, τότε ο καταναλωτής επιβαρύνεται (πρόστιμο) με επιπλέον ποσό, που είναι τόσο μεγαλύτερο όσο μικρότερο είναι το συνφ. Για να ελαττώσει το ποσό αυτό, ο βιομηχανικός καταναλωτής κάνει αντιστάθμιση δηλ. μεγαλώνει το συνφ με τη βοήθεια πυκνωτών.
Οι πυκνωτές είναι συσκευές που έχουν την ιδιότητα όταν συνδεθούν στο δίκτυο (230/400V) να παράγουν άεργη ισχύ με σχεδόν μηδενικό κόστος. :

















Οι πυκνωτές παράγουν την άεργη ισχύ που ζητούν οι κινητήρες.
Οι ηλεκτρικοί κινητήρες καταναλώνουν την άεργη ισχύ που χρειάζονται.
Έτσι.. Η ΔΕΗ δεν επιβαρύνει το δίκτυο της με άεργη ισχύ.

Ο καταναλωτής δεν επιβαρύνεται με πρόστιμο στο μηνιαίους λογαριασμούς της ΔΕΗ.







 δειτε και εδω
ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ ΑΕΡΓΟΥ ΙΣΧΥΟΣ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ
ΠΥΚΝΩΤΩΝ ΜΕΣΩ
ΣΤΑΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΚΟΠΤΩΝ


και εδω

Σχόλια