Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξάνουν τον φόρο, μειώνουν τα έσοδα


 Η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανση.. μειώνει τα έσοδα του δημοσίου
Τα κρατικά ταμεία έπληξε τελικά  -εκτός από τους καταναλωτές-  η αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. H υπερφορολόγηση "κατέστρεψε" την αγορά, με δραματικές επιπτώσεις στα έσοδα από φόρους καυσίμων.  Αυτό δείχνουν και τα στοιχεία από τις πολύ μειωμένες αιτήσεις επιστροφής του ειδικού φόρου από πολίτες, αφού είναι λιγότεροι και οι καταναλωτές που αγοράζουν φέτος πετρέλαιο για να ζεσταθούν.

Τα μηνύματα που φτάνουν στο υπουργείο από την αγορά είναι αποθαρρυντικά. Η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης παρουσιάζει πτώση 50%-80% στους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου. Οι οικιακοί καταναλωτές  στρέφονται σε άλλες μορφές θέρμανσης επειδή η τιμή του πετρελαίου υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε ενάμιση χρόνο (από 70-75 λεπτά τον Απρίλιο του 2011 σε 1,40 ή και 1,50 ευρώ σήμερα). Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι ακόμα και κρατικοί φορείς αδυνατούν πλέον να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης σε τόσο υψηλές τιμές.
Ωστόσο στις αρχές του 2012, όταν η τρόικα πίεζε για αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, προσέβλεπε (με βάση το Μεσοπρόθεσμο του Φεβρουαρίου) σε καθαρή αύξηση εισπράξεων από τον Ειδικό Φόρο Πετρελαίου κατά 536 εκατ. ευρώ, μετά και τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου. Στην πράξη όμως, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων θα αυξηθούν, διαψεύστηκαν. Αν και το μέτρο έμεινε τότε στα χαρτιά, οι καταναλωτές τρομοκρατήθηκαν και στράφηκαν σε άλλες πηγές θέρμανσης με αποτέλεσμα τα κρατικά έσοδα να καταρρεύσουν.
Τον Οκτώβριο του 2012 στο υπουργείο Οικονομικών κατάλαβαν πως τελικά θα έχουν μείωση εσόδων -αντί για αύξηση- κατά τουλάχιστον 91 εκατ. ευρώ, στα 4,562 δισ. ευρώ. Καθώς μπαίνει ο Δεκέμβριος όμως, διαφαίνεται πως η υστέρηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Αν και το «καμπανάκι» είχε χτυπήσει, στο υπουργείο Οικονομικών ομολογούν τώρα ότι κινδυνεύουν να διαψευστούν και οι στόχοι εσόδων για το 2013. Αλλά τη φορά αυτή δεν θα φταίει η ύφεση και η ανέχεια, αλλά το ίδιο το μέτρο που πλήττει την κατανάλωση και τα έσοδα που είχε άλλες χρονιές από το πετρέλαιο θέρμανσης το κράτος.

Σχόλια