Καυστήρες Pellet: Τιμές, απόδοση, εγκατάσταση και ό,τι πρέπει να ξέρετε




Οι συσκευές που καίνε πέλλετ είναι πιο απλές στη λειτουργία τους και πιο άνετες από άλλες συσκευές που καίνε ξύλινο υλικό, στην πραγματικότητα είναι τόσο εύκολες στη χρήση τους όσο και οι συσκευές που χρησιμοποιούν το αέριο, το πετρέλαιο ή τις ηλεκτρικές θερμάστρες. Αυτές οι σόμπες καίνε ξύλινα πέλλετ – συμπιεσμένα κομματάκια ξύλου στο μέγεθος ξηρών καρπών. 
Οι καυστήρες πέλλετ βασίζονται σε περίπλοκους υπολογιστές και ηλεκτρονικούς πίνακες κυκλωμάτων για να καθορίσουν το πόσα καύσιμα πέλλετ πρέπει να καούν. Τα περισσότερα μοντέλα έχουν τουλάχιστον...
δύο λειτουργίες καύσης και μερικά μοντέλα χρησιμοποιούν θερμοστάτες για να ελέγξουν αυτή την καύση. Χρησιμοποιούν επίσης ένα σύστημα πεπεισμένου αέρα για να διανείμουν τη θερμότητα. Οι καυστήρες πέλλετ είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί, δεν μολύνουν σχεδόν καθόλου το περιβάλλον και ανάλογα με το μοντέλο μπορούν να παράγουν μεταξύ 10.000 και 60.000 Btu ανά ώρα. Επειδή οι καυστήρες πελλετ καίνε το ξύλο τόσο αποτελεσματικά δεν χρειάζεται να υπάρχει μία κανονική καπνοδόχος αφού η εξαγωγή των καπνών μπορεί να γίνει μέσω μιας μικρής τρύπας στον τοίχο από ένα σωλήνα που καταλήγει σε εξωτερικό χώρο, αυτός ο σωλήνας αποτελείται από ένα ανοξείδωτο εσωτερικό και ένα αλουμινένιο εξωτερικό. Οι καυστήρες πέλλετ μπορούν να χρησιμοποιούσουν μία υπάρχουσα καπνοδόχο, αλλά συνήθως χρειάζεται να τροποποιηθεί έτσι ώστε να περνάει ο σωλήνας που θα γίνεται η εξαγωγή του καπνού.

Οι καυστήρες πέλλετ δεν χρειάζονται να ανεφοδιάζονται τόσο συχνά  όσο άλλες συσκευές που καίνε ξύλα. Ο ανεφοδιασμός με πέλλετ ποικίλλει από μια φορά την ημέρα μέχρι δύο φορές την εβδομάδα ανάλογα με το μοντέλο καυστήρα και τις θερμαντικές σας ανάγκες. Για να γίνει ο ανεφοδιασμός απλά χύνετε τα πέλλετ σε μια χοάνη η οποία κρατά μεταξύ 15 και 60 κιλά και από εκεί ένας μηχανισμός τα μεταφέρει στο εσωτερικό του καυστήρα.

Υπάρχουν δύο τύποι συστημάτων τροφοδοσίας των καυστήρων, από το πάνω μέρος ή από μπροστά. Μερικά μοντέλα εκτός από τα πέλλετ έχουν την δυνατότητα να καίνε και καυσόξυλα ενώ άλλα είναι σε θέση να μπορούν να κάψουν και “χαμηλότερης” ποιότητας πελλετ, ένα καλό χαρακτηριστικό γνώρισμα για το μέλλον όταν τα πελλετ μπορεί να αποτελούνται από άλλα υλικά εκτός από το συμπιεσμένο πριονίδι.

Αντίθετα από άλλες συσκευές καύσης ξύλου οι καυστήρες πελλετ βασίζονται στα μηχανικά συστήματα τροφοδοσίας του αέρα που τον αντλούν από το περιβάλλον του σπιτιού, τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν έναν ανεμιστήρα που ωθεί τον αέρα στο εσωτερικό του καυστήρα με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα “ρεύμα” αέρα στο μέρος όπου γίνεται η καύση, το σύστημα μερικές φορές χρησιμοποιεί έναν ανεμιστήρα για να παρασύρει τον αέρα από την περιοχή καύσης μέσω του συστήματος εξάτμισης (το λεγόμενο σύστημα αρνητικής πίεσης).
Το κάψιμο των πέλλετ μέσα στον καυστήρα είναι συνήθως βολικό, τακτοποιημένο και ασφαλές, οι καυστήρες δεν απαιτούν ανεφοδιασμό περισσότερο από μία φορά την ημέρα και τα πέλλετ συμπιέζονται και τοποθετούνται σε σάκους για να μπορείτε να έχετε μία καθαρή και εύκολη αποθήκευση για την άνετη διαχείριση τους. Οι καυστήρες πέλλετ ουσιαστικά δεν βγάζουν καπνό και παράγουν λιγότερη μυρωδιά από άλλες συσκευές καύσης ξύλου. Επιπλέον, το εξωτερικό μέρος του καυστήρα δεν χρησιμοποιείται για την ακτινοβολία της θερμότητας και παραμένει σχετικά δροσερό αποτρέποντας σας να καείτε από ατύχημα αν τον ακουμπήσετε τυχαία. 
Οι συσκευές καύσης των πέλλετ εντούτοις έχουν μερικά μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν αγοράσετε καυστήρα, όπως ότι επειδή αποτελούνται από πολλά κινούμενα μέρη χρειάζονται συντήρηση και καθαρισμό για να λειτουργούν σωστά (μια φορά τον χρόνο πριν το χειμώνα) αλλά είναι σχετικά εύκολη και φτηνή και επειδή απαιτούν ηλεκτρικό πρέπει να υπολογίσετε το πόσο επιπλέον ρεύμα θα καταναλώνετε.  

Οι περισσότεροι καυστήρες πέλλετ  κοστίζουν από 1.700€ μέχρι 4000€. Εάν συγκρίνετε την τιμή ενός καυστήρα πέλλετ  με μία συσκευή που χρησιμοποίει  αέριο ή μια άλλη συσκευή παραγωγής θερμότητας καλό θα είναι να συγκρίνετε το συνολικό κόστος εγκατάστασης των διαφορών συστημάτων. Εάν ο καυστήρας πελλετ δεν χρειάζεται μια καπνοδόχο τότε το κόστος ολόκληρου του συστήματος μπορεί να είναι λιγότερο από αυτό ενός άλλου. Τα πέλλετ είναι διαθέσιμα σε σάκους των 15 κιλών, σε παλέτες των 70 σακιών βάρους 1050 κιλών  και σε jumbo bags του ενός τόνου. Η μέση κατανάλωση στην Ελλάδα κυμαίνεται από 1-3 τόνους για περιστασιακή χρήση ενώ ανεβαίνει στους 6+ τόνους για κάποιον που θέλει να έχει πλήρη χρήση του καυστήρα πέλλετ για όλο το χειμώνα.

Σχόλια