Επιστρατεύονται τζάκια, σόμπες και πέλλετ για φθηνή θέρμανση...


Με τζάκια, κλιματιστικά, φορητές θερμάστρες, σόμπες και αερόθερμα στο «φουλ» ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον φετινό χειμώνα χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, που βλέπουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης «να τραβάει την ανηφόρα» και το καλοριφέρ να μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας. Το ακριβό πετρέλαιο δίνει τη θέση του στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο υγραέριο και στα καυσόξυλα, που επιτρέπουν στους καταναλωτές να θερμαίνουν μόνο τα δωμάτια που θέλουν και να εξοικονομούν χρήματα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για την κάλυψη άλλων αναγκών.


Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θέρμανσης απ' όλη τη χώρα η αύξηση των πωλήσεων θερμαντικών συσκευών που λειτουργούν χωρίς πετρέλαιο αγγίζει φέτος το 20%- 30%, ενώ στα καυσόξυλα το ποσοστό ανεβαίνει στο 50%. «Πέρασαν οι εποχές που κοιτούσαμε πώς θα ζεστάνουμε ένα σπίτι 80-100 τετραγωνικών. Τώρα θα μαζευόμαστε γύρω από το τζάκι ή την σόμπα, όπως παλιά!» λέει ο ιδιοκτήτης της εταιρίας κλιματιστικών, θερμαντικών μέσων και οικιακών συσκευών «Airconditioning, Παππάς - Καμμένος» Στέλιος Παππάς, που διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι πελάτες του προσανατολίζονται σε λύσεις για να ζεστάνουν μόνο το σαλόνι τους, το παιδικό δωμάτιο, τον χώρο που χρησιμοποιούν κάθε φορά.

Οι καταναλωτές στρέφονται κυρίως σε φτηνές φορητές θερμάστρες, σόμπες υγραερίου ή αλογόνου, συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμα και ξυλόσομπες. «Το εντυπωσιακό είναι ότι τουλάχιστον στη δική μας επιχείρηση καταγράφεται αύξηση 30% και στους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Η εποχή δεν προσφέρεται για την αγορά τους, αλλά φαίνεται ότι οι Ελληνες προσπαθούν να γλιτώσουν και το τελευταίο ευρώ. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για κλιματιστικά, σε αντίθεση με το καλοκαίρι που είχαμε πτώση. Αντί για δροσιά, ο κόσμος αγοράζει σήμερα κλιματιστικά για να ζεσταθεί» αναφέρει ο κ. Παππάς.

Στην αλυσίδα καταστημάτων Αφοί Κολομβούνη, που εξειδικεύεται στο εμπόριο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, οι πωλήσεις στις ξυλόσομπες, στα αερόθερμα και στις σόμπες υγραερίου έχουν αυξηθεί φέτος κατά 15%-20%. «Ειδικά οι νέου τύπου ξυλόσομπες γίνονται ανάρπαστες. Τον τελευταίο καιρό τις προτιμούν όλο και περισσότεροι, για να αποφύγουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος» λέει ο κ. Στέλιος Κολομβούνης. Τα καταστήματα της αλυσίδας δίνουν στους πελάτες τους και τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης της τιμής των συσκευών θέρμανσης. «Επιπλέον κάνουμε ειδικές τιμές σε ανέργους και φοιτητές και προσφορές διάρκειας 3-4 ημερών στο τέλος κάθε εβδομάδας. Ο κόσμος στηρίζει τις ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις και εμείς κατανοούμε τις ανάγκες του και προσπαθούμε να ανταποδώσουμε».

Περίπου ίδια είναι η εικόνα και στη Βόρεια Ελλάδα, με τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων πώλησης θερμαντικών συσκευών ή κατασκευής παραδοσιακών και ενεργειακών τζακιών να δέχονται συνεχώς παραγγελίες. «Πέρυσι και πρόπερσι, λόγω της κάμψης στον κλάδο της οικοδομής, το ενδιαφέρον για την κατασκευή τζακιών ήταν μικρό. Φέτος όμως, λόγω της κρίσης και της αύξησης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η κίνηση είναι μεγάλη» αναφέρει η κυρία Ειρήνη Φελεκίδου, από την εταιρία Art + Fire, που δραστηριοποιείται εδώ και 30 χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Τη μια παραγγελία μετά την άλλη δέχονται τον τελευταίο καιρό και οι εταιρίες που πωλούν καυσόξυλα. «Η ζήτηση δεν οφείλεται τόσο στα τζάκια που υπάρχουν σήμερα στα περισσότερα καινούργια σπίτια, αλλά στις σόμπες που χρησιμοποιούν αρκετοί για να αποφύγουν το πετρέλαιο» σημειώνει ο επιχειρηματίας Παύλος Κασκαλίδης. Η αύξηση της ζήτησης για καυσόξυλα πάντως δεν σημαίνει και μεγάλη κέρδη για τα καταστήματα που τα πωλούν. «Οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα εδώ και τρία χρόνια. Ξεκινούν από τα 180 ευρώ ο τόνος για πεύκο και οξιά και φτάνουν έως τα 200 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου. Αν ήταν υψηλότερες, με τις συνθήκες που επικρατούν ο κόσμος θα αναζητούσε άλλες λύσεις».


Φθηνότερο αλλά και πιο οικολογικό το πέλετ

Μια από τις νέες, «εναλλακτικές» μεθόδους θέρμανσης που κερδίζουν έδαφος λόγω της οικονομικής κρίσης και της «απαγορευτικής» για πολλούς Ελληνες τιμής του πετρελαίου είναι η χρήση του πέλετ. Πρόκειται για καύσιμη ύλη που παράγεται από τη συμπίεση υπολειμμάτων ξυλείας και γεωργίας (πριονίδι, ελιές, καλαμπόκι, γρασίδι, τεμαχισμένα κλαδιά), έχει τη μορφή κυλίνδρων διαμέτρου λίγων χιλιοστών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τζάκια, σόμπες και λέβητες με συσκευές υψηλής τεχνολογίας.

Το πέλετ θεωρείται φιλικό στο περιβάλλον, είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο και μπορεί να εξασφαλίσει μείωση του κόστους θέρμανσης κατά 40%-50%. «Οι συσκευασίες των 15 κιλών πωλούνται προς 3-4 ευρώ και ένας τόνος πέλετ κοστίζει περίπου 300 ευρώ. Είναι λίγο πιο ακριβό από τα καυσόξυλα, αλλά η διαφορά στην τιμή καλύπτεται από την αποδοτικότητά του» λέει η κυρία Φελεκίδου. «Πρόκειται για ένα νέο υλικό, πολλοί δεν το γνωρίζουν ακόμα ή φοβούνται να το χρησιμοποιήσουν. Ωστόσο ήδη το επιλέγουν αρκετοί Ελληνες και τα επόμενα χρόνια εκτιμάμε ότι η ζήτηση θα αυξηθεί σημαντικά» προσθέτει η ίδια.

Σύμφωνα με επιχειρηματίες του κλάδου της θέρμανσης, οι σόμπες που λειτουργούν με πέλετ εκπέμπουν λιγότερα σωματίδια από τις ξυλόσομπες, μπορούν να καλύψουν από δωμάτια λίγων τετραγωνικών έως μεγάλες αίθουσες και θεωρούνται 4-5 φορές πιο αποτελεσματικές. Ωστόσο η τιμή τους είναι αρκετά υψηλή, από 1.500 ως 5.000 ευρώ. Η απόδοση καύσης του υλικού πλησιάζει το 90%, ενώ δύο κιλά πέλετ, κόστους 0,40-0,60 ευρώ, ισοδυναμούν με ένα λίτρο πετρελαίου, κόστους 0,90- 1 ευρώ.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)

Σχόλια