Συστήματα θέρμανσης βιομάζας- ΠΕΛΛΕΤΟ-ΣΟΜΠΑ ΑΕΡΟΘΕΡΜΗ


Καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης οδεύει προς κατάργηση (από την επόμενη περίοδο 2012-2013 εκτός απροόπτου) όλοι άρχισαν να ψάχνονται για εναλλακτικές λύσεις.Το πρόβλημα με την αυξημένη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (υπολογίζουν οι παράγοντες της αγοράς την έναρξη διάθεσης του στα 0,9-1€/λίτρο) θα είναι εντονότερο στην βόρεια Ελλάδα λόγω κλιματικών συνθηκών.Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, την ανεργία και τα συνεχή οικονομικά μέτρα θα δημιουργήσουν ένα “εκρηκτικό” χειμώνα.
Δυστηχώς και στο τομέα της θέρμανσης τόσες δεκαετίες βασιστήκαμε σε ένα πλήρως εξαρτημένο από το πετρέλαιο μοντέλο και τα τελευταια χρόνια και από τα κλιματιστικά(θυμηθείτε την επιδότηση για κλιματιστικά που δόθηκε χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο).Κάθε σοβαρό κράτος σχεδιάζει με ορίζοντα δεκαετιών την απεξάρτηση του από τα ορυκτά καύσιμα ώστε σταδιακά να γίνει η μετάβαση και να εκπαιδευτεί ο κόσμος στην νέα κατάσταση.
Εμείς σαν χώρα έχουμε πλούσιο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε σε όλους τους τομείς.


 
Για τον τομέα της θέρμανσης το κύριο υλικό που χρησιμοποιούν είναι η στερεή βιομάζα σε όλες της τις μορφές.Από την ανεπεξέργαστη με μορφή καυσόξυλου ή πριονιδιών μέχρι την επεξεργασμένη μορφή της που έιναι οι μπρικέτες και τα συσσωματώματα ξύλου(πέλλετ).
Για τα μεν ξύλα όλοι μας εχουμε δει καποια στιγμή της ζωής μας κάπου ξυλόσομπες να τα καίνε και να ζεσταίνουν κάποιο χώρο.Οι μπρικέτες και τα πέλλετ τα τελευταια χρόνια εμφανίστηκαν στην ζωή μας και οι περισσοτεροι αγνοούν την υύπαρξη τους και χρήση τους.Οι μπρικέτες μπορούν να καούν σε οποιοδήποτε τζάκι ή ξυλόσομπα ή ξυλολέβητα χωρίς καμμιά μετατροπή.Ουσιαστικά ειναι συμπιεσμένα πριονίδια με μορφή κυλινδρική ή μορφή τούβλου.Τα πέλλετ είναι συμπιεσμένα πριονίδια κυλινδρικής μορφής 6-8χιλιοστά διάμετρο και μήκος 10-15χιλιοστά.’Εχουν το πλεονέκτημα ότι είναι σε μορφή που μπορούμε να τη διαχειριστούμε πολύ εύκολα,έχει σταθερό σχήμα,χαμηλή υγρασία,πολύ λίγη στάχτυ κατά την καύση του,είναι οικονομικό και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ.Προέρχεται από υπολείμματα ξυλείας που συμπιέζονται σε ειδικές μηχανές και παίρνουν αυτό το σχήμα.
 
Επειδή κατά την καύση τους το CO2 που εκπέμπεται είναι αυτό που δέσμευσαν τα φυτά κατά τη διάρκεια της ζωής τους λέμε ότι το ισοζύγιο του CO2 είναι μηδενικό σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα που προσθέτουν CO2 στην ατμόσφαιρα πέρνοντας το από το υπέδαφος της γης.
Αυτά τα θεωρητικά βέβαια σήμερα ενδιαφέρουν λίγους ,τους περισσότερους τους ενδιαφέρει αν έχουν μικρότερο κόστος θέρμανσης με τη χρήση τους. Η φθηνότερη καύσιμη ύλη είναι τα καυσόξυλα μετά έρχονται τα πέλλετ και ύστερα τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα (υγραέριο,φυσικό αέριο,πετρέλαιο) και τέλος το ηλεκτρικό (επειδή σε λίγο θα πληρώνουμαι και περιβαλλοντικά τέλη στην τιμή του).
Το μεγάλο μειονέκτημα είναι η τιμή αγοράς των νέων σομπών,λεβήτων πέλλετ το οποίο βέβαια θα αποσβεστεί σε πολύ λίγα χρόνια με τις υπάρχουσες τιμές καυσίμων.Η θερμιδική απόδοση των πέλλετ είναι  περίπου 4500 θερμίδες ανά κιλό και με βάση αυτή έχουμε μια σχέση σε σχέση με το πετρέλαιο : 1 λίτρο πετρελαίου δίνει ίδια ζέστη με 2,1 κιλά πέλλετ (χωρίς να υπολογίσουμε απόδοση σόμπας,λέβητα).
Ας ξεκινήσουμε την παρουσίαση με την εγκατάσταση από εμένα (με τη βοήθεια ενός φίλου στα σκαψίματα, και του συμπέθερου στα στοκαρίσματα-βαψίματα) μιας πελλετό-σομπας  αερόθερμης σε διαμέρισμα 65 τ.μ. στην Θεσ/νικη.Το σπίτι είναι της κουνιάδας μου που αφού εγκατέστησε και χρησιμοποίησε επιτοίχιο λέβητα αερίου για τρία χρόνια τώρα κατάλαβε ότι η λύση που επέλεξε δεν είναι οικονομική μακροπρόθεσμα (δεν με άκουγε όταν της τα έλεγα τότε).Εγκαταστήσαμε σε δύο ώρες την πελλετό-σομπα στη θέση της,τρυπήσαμε τον τοίχο για να περάσει έξω το μπουρί της και τα υπόλοιπα εξαρτήματα (ταφ,καπέλο) και τη βάλαμε μπροστά.
 
Το θέαμα της καύσης του πέλλετ στη σόμπα είναι όντως μαγευτικό,θα έλεγα ‘ισως πιό όμορφο και από του τζακιού.’Εχει πεντακάθαρη φλόγα,καθόλου καπνό από το μπουρί,πολύ λίγη στάχτυ και μηδαμινή συντήρηση.
Η συγκεκριμένη είναι αερόθερμη και μπορεί να ζεστάνει μέχρι 80 τ.μ. ενιαίου χώρου καλά μονωμένου.Υπαρχουν και μεγαλύτερες και μάλιστα λέβητες-σόμπες μέχρι 30Kw που συνδέονται με σώματα καλοριφέρ και θερμαίνουν και άλλους χώρους.Παρακάτω βλέπετε μερικές φωτογραφίες από την εγκατάσταση και τη λειτουργία της και ένα βίντεο που τη δείχνει σε λειτουργία.
 
Υ.Γ. Στην εξωτερική καμινάδα θα προστεθούν άλλα 2 μέτρα μονωμένης σωλήνας τα οποία την ημέρα που την τοποθετήσαμε δεν υπήρχαν διαθέσιμα (όλες οι καμινάδες Φ80 mm μονωμένες και αμόνωτες είχαν εξαφανιστεί από την αγορά - ενδεικτικό του εκρηκτικού ρυθμού ανάπτυξης της αγοράς πελλετο-σομπών).

Σχόλια