Ετοιμάζονται τα φθηνά φωτοβολταϊκά

Ετοιμάζονται τα φθηνά φωτοβολταϊκά


Τα νέου τύπου φωτοβολταϊκά εκτός από φθηνότερα θα είναι από πλαστικό...




Τους τρόπους κατασκευής τους για την αγορά αναζητούν Βρεταννοί επιστήμονες, οι οποίοι δηλώνουν ότι η κυκλοφορία του νέου προϊόντος στην αγορά θα είναι εφικτή σε πέντε με δέκα χρόνια.

Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Σέφιλντ, με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Τζόουνς, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, δήλωσαν ότι γίνονται ήδη σημαντικοί πρόοδοι στο πεδίο των ηλιακών πλαστικών πάνελ, με στόχο να κατασκευάζονται πιο γρήγορα και πιο φθηνά, μέσω μιας καινοτομικής διαδικασίας «εκτύπωσης» ή επίστρωσης. Μια βασική δυσκολία που πρέπει να ξεπεραστεί, είναι ο σχεδιασμός πάνελ με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Οι βρετανοί ερευνητές έδειξαν πως είναι δυνατό, σε ένα πλαστικό φιλμ που επιστρώνεται σε πάνελ, δύο διαφορετικές φωτοευαίσθητες ουσίες να διαχωρίζονται σε στρώματα θετικών και αρνητικών αγωγών, δημιουργώντας έτσι ένα ηλεκτρικό κύκλωμα, που παράγει ρεύμα.

Το πλεονέκτημα της νέας τεχνικής είναι ότι λαμβάνει χώρα σε χαμηλές θερμοκρασίες, επιτρέποντας έτσι την χρήση πλαστικών φιλμ και μιας μεθόδου "εκτύπωσης" πάνω σε αυτό, αντί για την εξάτμιση του πυριτίου, σε υψηλές θερμοκρασίες, πάνω σε μια γυάλινη ή μεταλλική επιφάνεια, όπως συμβαίνει σήμερα.

Σχόλια