Τα Ελληνικά Πετρέλαια επενδύουν στο Τυχερό


Σημαντική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα προωθεί θυγατρική του ομίλου «ΕΛΠΕ» στο Δήμο Σουφλίου.Με θετικό τρόπο αντιμετωπίζει ο Δήμος Σουφλίου την επένδυση που αφορά στην εγκατάσταση Μονάδας Συμπαραγωγής (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας) ισχύος 4,6 ΜW που προωθείται από την  ανώνυμη Εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας ΑΕ», η οποία είναι μέλος του Ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια».
Προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση, οι επενδυτές αιτούνται την παραχώρηση έκτασης 35 στρεμμάτων από το δήμο, κάτι το οποίο θα γίνει, σύμφωνα με το δήμαρχο κ. Ευάγγελο Πουλιλιό, ο οποίος μιλώντας στη Γνώμη τονίζει: «πρόκειται για μια  προσπάθεια που αναμένεται να φέρει σημαντικά αποτελέσματα για τον τόπο και τους κατοίκους του που δοκιμάζονται. Αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή, κάτι το οποίο το έχουμε ανάγκη. Αυτή τη στιγμή, εμείς θα παραχωρήσουμε την έκταση που απαιτείται γιατί πρόκειται για μια επένδυση που αγγίζει τα 12,5 εκατ. ευρώ. Είναι σωτήρια πρωτοβουλία, και ελπίζουμε πως θα τρέξει σύντομα. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για την υπόθεση εργάστηκε και εργάζεται συστηματικά ο πρώην δήμαρχος και πρώην πρόεδρος της Διευρυμένης κ. Χρήστος Χατζόπουλος», καταλήγει ο κ. Πουλιλιός.  

Το προφίλ της επένδυσης
Όπως έγινε γνωστό τα  «Ελληνικά Πετρέλαια Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Ε» προτίθεται να προβεί σε επένδυση στο Νομό Έβρου με την εγκατάσταση μονάδας συμπαραγωγής ισχύος 4,6 Μw αξιοποιώντας τη βιομάζα που προέρχεται από τα υπολείμματα καλλιεργειών (καλαμποκιού βάμβακος) και ενεργειακών φυτών (αγριοαγγινάρα)
Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα  12,4 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους ή και τραπεζικό δανεισμό. Εκτιμάται πως η επένδυση θα δώσει σημαντικές θέσεις εργασίας, αφού θα δημιουργηθούν ανάγκες για την παραγωγή και τη συγκέντρωση της απαιτούμενης βιομάζας που υπολογίζεται στις 40 με 50 χιλιάδες τόνους ετησίως

Γιατί αποτελεί  σημαντική επιλογή
Για τις  περιοχές της  Βόρειας  Ελλάδας η ανάπτυξη μονάδων συμπαραγωγής από βιομάζα αποτελεί μια αξιόλογη περίπτωση στα πλαίσια της  προσπάθειας για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Η ύπαρξη τέτοιων μονάδων συμπαραγωγής μπορεί να επηρεάσει θετικά τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, με τη χρήση της θερμότητας, σε μονάδες ξήρανσης ζωοτροφών (μηδική, καλαμπόκι κ.λ.π.), κηπευτικών (λιαστή ντομάτα), φρούτων (δαμάσκηνο, σύκο κ.λ.π), θερμοκηπίων (ντομάτα, πιπεριά κ.λ.π.) και τον τομέα της τηλεθέρμανσης για τις πόλεις και κωμοπόλεις της υπαίθρου.
Η ανάπτυξη των παραπάνω δραστηριοτήτων που  εμφανίζονται με την αξιοποίηση της  βιομάζας δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης, φέρνει εισόδημα στην ύπαιθρο, υποκαθιστά συμβατικά καύσιμα και προστατεύει το περιβάλλον.
Η πιο  θερμογόνος βιομάζα είναι η Αγριοαγκινάρα. Στον Έβρο έχουμε 1.500.000 στρ. τα οποία είναι αρκετά για να καλύψουν όλες τις καλλιέργειες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Δαναλάτου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η αγριαγκινάρα μπορεί να δώσει στα ορεινά από 1.200-1.600 κιλά και στα πεδινά από 2.500-3.500 κιλά.
Με τις παραπάνω αποδόσεις για τα ορεινά ανά στρέμμα το εισόδημα μπορεί να πλησιάσει τα 100€ ενώ στα πεδινά να ξεπεράσει τα 200€.

Σχόλια