Ανάπτυξη γεωθερμίας στη Βόρεια Ελλάδα


Σε πάνω από 350 εκατ.ευρώ οι προσφορές για εκμετάλλευση του ελληνικού γεωθερμικού δυναμικού
Ανάπτυξη γεωθερμίας στη Βόρεια Ελλάδα
Δεκαοκτώ προσφορές συνολικής αξίας άνω των 350 εκατ. ευρώ έλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαδικασίας εκμετάλλευσης της γεωθερμικής ενέργειας της χώρας. 

Πρόκειται για την πρώτη δημοπρασία που κάνει η Ελλάδα στον τομέα της γεωθερμίας, η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Εξι εταιρείες και κοινοπραξίες εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για να επενδύσουν στην εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας στις περιοχές του Δέλτα του Νέστου, του Δέλτα του Εβρου, της κεντρικής και νότιας Χίου και της Σαμοθράκης.

Στις εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές περιλαμβάνονται η Hellenic Geothermal Holdings, η PPC Renewables SA, η Enel SpA και η Ormat Technologies.

«Η δημοπρασία ανοίγει στους επενδυτές έναν παραμελημένο τομέα πράσινης ενέργειας, στον οποίο η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα»
, σημειώνει σε ανακοίνωσή του υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανανεώσιμη Ενέργεια, η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο γεωθερμικό δυναμικό το οποίο παραμένει ανεκμετάλλευτο.

Συγκεκριμένα, ο φορέας θεωρεί ότι μπορούν να παραχθούν στη χώρα 120 μεγαβάτ γεωθερμικής ενέργειας επιπλέον των 7,5 γιγαβάτ της αιολικής, των 2,2 γιγαβάτ των ηλιακών φωτοβολταϊκών και των 250 μεγαβάτ της βιοενέργειας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι έως το έτος 2020 να καλύπτει το 18% των ενεργειακών της αναγκών από την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Σχόλια