Αλλάζουν οι κανονισμοί θέρμανσης στις πολυκατοικίες –Tα νέα δεδομένα στις συνελεύσεις

Τον γόρδιο δεσμό της θέρμανσης και τις απίστευτες τριβές στις πολυκατοικίες κατά τους χειμερινούς μήνες, επιχειρεί να επιλύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος τροποποιώντας το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την αποσύνδεση από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης ενός διαμερίσματος αλλά και την κατανομή των δαπανών σε περίπτωση εγκατάστασης αυτόνομου συστήματος.Με βάση τις προβλέψεις, που παρουσιάζει σήμερα το http://thermansinews.blogspot.gr τα διαμερίσματα μπορούν να αυτονομούνται και χωρίς απόφαση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας και να απαλλάσσονται από το σύνολο των δαπανών καυσίμου της κεντρικής θέρμανσης. Θα συμμετέχουν όμως στις υπόλοιπες δαπάνες συντήρησης στο μέλλον, εφόσον αποφασιστεί η αλλαγή του κεντρικού καυστήρα ή χρειαστεί να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί λόγω βλάβης. Σε αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης που έχει αυτονομηθεί θα καταβάλει το ποσό που αναλογεί στην ιδιοκτησία του. Εφόσον υπάρχει απόφαση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας μπορεί να αποφασιστεί η πλήρης απαλλαγή των ιδιοκτησιών από τις επίμαχες δαπάνες, όσων συστημάτων θέρμανσης αυτονομούνται.

Στις μεταβατικές διατάξεις του νόμου προβλέπεται ότι όσες οριζόντιες ιδιοκτησίες έχουν ήδη αποσυνδεθεί από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου χωρίς απόφαση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών απαλλάσσονται από τις μελλοντικές δαπάνες κατανάλωσης καυσίμου, δηλαδή από αυτές που πραγματοποιούνται μετά την ισχύ του παρόντος νόμου. Επιπλέον, όσες έχουν αποσυνδεθεί από το κεντρικό σύστημα και έχουν συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου ή άλλο αυτόνομο σύστημα θέρμανσης, οι ιδιοκτησίες απαλλάσσονται συνολικά από τις μελλοντικές δαπάνες λειτουργίας και τις έκτακτες δαπάνες κεντρικής θέρμανσης, αυτές δηλαδή που θα πραγματοποιηθούν μετά την ισχύ του νέου νόμου.

Η επικείμενη αναθεώρηση του νόμου, είχε συναντήσει την δριμεία αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ, η οποία είχε ανακοινώσει προ μηνών, ότι η εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης χωρίς την πλειοψηφία της πολυκατοικίας θα ανοίξει τον δρόμο για δικαστικές εμπλοκές μεταξύ των ιδιοκτητών. Αντιδράσεις υπήρχαν και για το πώς θα επιμεριστούν οι δαπάνες για τους ενοίκους που παραμένουν εξαρτημένοι από την κεντρική θέρμανση. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν «καταπιεί» και ανάλογη ρύθμιση στον παρελθόν, μολονότι η διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος θεωρείται ανασταλτικός παράγοντας και για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου. Ειδικά μάλιστα σε περιοχές που υπάρχει η υποδομή (πρόσβαση στο φυσικό αέριο), οι ένοικοι παραμένουν όμηροι, παρά το γεγονός ότι από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, άρθηκαν τα εμπόδια που ζητούσαν την εξασφάλιση της πλειοψηφίας της πολυκατοικίας (50 συν 1) για την δημιουργία ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης.

Όπως αναφέρουν από το ΥΠΕΝ, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (4342/2015) άφησε αρρύθμιστο το θέμα της κατανομής των δαπανών μετά την εγκατάσταση της ανεξάρτητης μονάδας θέρμανσης φυσικού αερίου, τηλεθέρμανσης, γεωθερμίας κ.α και δημιούργησε πολλά ερμηνευτικά ζητήματα.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει την δυνατότητα αλλαγής των συστημάτων κεντρικής θέρμανσης και η αποσύνδεση από το δίκτυο του κτιρίου μεμονωμένων ιδιοκτησιών επεκτείνεται σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες, το υπό εγκατάσταση νέο σύστημα θέρμανσης στην πολυκατοικία ή τη μεμονωμένη ιδιοκτησία είναι ενεργειακά αποδοτικότερο του υφιστάμενου.

Οι νέες διατάξεις του υπουργείου αντιμετωπίζουν ένα κοινωνικό φαινόμενο που έφερε η κρίση και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, προκαλώντας μεγάλη επιβάρυνση και στην ατμόσφαιρα λόγω της στροφής των πολιτών στα τζάκια (αιθαλομίχλη). Μολονότι για το θέμα υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο από το 1987 και απανωτές αναθεωρήσεις του νόμου χρειάζεται να προσαρμοστεί στις σημερινές συνθήκες.

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να συγκαλούν γενική συνέλευση

Με τις νέες ρυθμίσεις, ανεξάρτητα από το ποσοστό συνιδιοκτησίας της πολυκατοικίας, κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει τη σύγκληση συνέλευσης συνιδιοκτητών με θέμα τη λήψη απόφασης για την αλλαγή του συστήματος κεντρικής θέρμανσης ή την αποσύνδεση μεμονωμένης ιδιοκτησίας από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου. Εάν δεν υπάρχει διαχειριστής ή εάν αυτός καθυστερήσει την σύγκλιση της συνέλευσης εντός 30 ημερών, τότε συγκαλεί ο ίδιος τη συνέλευση. Σε περίπτωση που η συνέλευση συνιδιοκτητών λάβει αρνητική απόφαση ή δεν λάβει απόφαση εντός 30 ημερών από την ημερομηνία της πρώτης σύγκλισής της, ο ιδιοκτήτης που επιθυμεί την αυτονόμηση του διαμερίσματός του δικαιούται να προβεί με δική του δαπάνη στην αποσύνδεση της ιδιοκτησίας του, μονώνοντας τους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης που διέρχονται, αρκεί να μη θίγει τη θέρμανση των ιδιοκτησιών των άλλων. Θεσπίζεται μάλιστα η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να γνωστοποιήσει στους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας την αποσύνδεσή του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, τον τρόπο όδευσης των σωληνώσεων της παροχής μέχρι την ιδιοκτησία του και το χρόνο έναρξης και την αναμενόμενη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης.

Παράλληλα τηρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφάλειας και οι πολεοδομικές άδειες για την εγκατάσταση του νέου συστήματος ενώ ο σχετικός εξοπλισμός τοποθετείται εντός της ιδιοκτησίας που αυτονομείται ή σε χώρο που ανήκει στην κυριότητα ή την αποκλειστική χρήση του ιδιοκτήτη.


2 αρθρο
Ειρηνευτική... εγκύκλιος στον «εμφύλιο» της θέρμανσης των πολυκατοικιών


«Παράθυρο» για να αντιμετωπιστούν ο «εμφύλιος πόλεμος», που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, αλλά και το νέφος αιθαλομίχλης, ανοίγει η διάταξη που εντάχθηκε στον πρόσφατο νόμο 4447/2016 για τον χωροταξικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην ουσία επιτρέπει σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, τα οποία βρίσκονται σε πολυκατοικίες όπου τα καλοριφέρ έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, να αυτονομηθούν και να αποκτήσουν δικό τους σύστημα θέρμανσης χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης.

Ανοίγει όμως νέα μέτωπα σύγκρουσης, και το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο, που θα προβλέπει ότι για τους ιδιοκτήτες που θα ενταχθούν στο μέτρο θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του κανονισμού των πολυκατοικιών για τα κενά διαμερίσματα.

Αυτό σημαίνει ότι όπου δεν λειτουργεί η θέρμανση, οι ένοικοι δεν θα επιβαρύνονται, αλλά όσοι για δικούς τους λόγους θέλουν να έχουν αυτόνομη θέρμανση θα πληρώνουν το ποσοστό που προβλέπεται για διαμερίσματα που είναι κλειστά.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 1,2 εκατ. πολυκατοικίες που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1985 δεν διαθέτουν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης και από αυτές εκτιμάται ότι 40% έχουν έξι χειμώνες να ανάψουν καλοριφέρ.

Στόχος της νέας ρύθμισης είναι να βοηθήσει ενοίκους πολυκατοικιών αυτής της σημαντικής κατηγορίας να λύσουν το πρόβλημα θέρμανσης μόνο για το δικό τους ακίνητο, παρακάμπτοντας τους εσωτερικούς κανονισμούς που ορίζουν ότι για την αλλαγή αυτή απαιτείται συμφωνία του 50% των ιδιοκτητών συν μία ψήφος.

Νομικός στον οποίο απευθύνθηκε η «Εφ.Συν.» διευκρίνισε ότι η παρατεταμένη αχρηστία του συστήματος κεντρικής θέρμανσης στην ουσία έχει ακυρώσει τις υποχρεώσεις του κανονισμού και επομένως όποιος ιδιοκτήτης θεωρεί ότι θίγεται έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε ατομικές λύσεις.

Επιλογές

Φυσικό αέριο, καυστήρες
Η διατύπωση του άρθρου 39 που προστέθηκε στον νόμο 4447/2016 αφήνει, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο για ατομικές λύσεις ακόμη και σε περιπτώσεις διαμερίσματος σε πολυκατοικία όπου εξακολουθεί να λειτουργεί η κεντρική θέρμανση, αλλά ένας ιδιοκτήτης θεωρεί ότι δεν τον καλύπτει ή ότι τον συμφέρει η αλλαγή καυσίμου.

Ο ίδιος νομικός μάς εξήγησε ότι και σε αυτή την περίπτωση ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει στη λύση που επέλεξε, χρειάζεται όμως να διευκρινιστεί ότι οφείλει να συμμορφωθεί με τη διάταξη του κανονισμού της πολυκατοικίας που αφορά τα κενά διαμερίσματα, τα οποία πληρώνουν υποχρεωτικά το 21-30% του λογαριασμού του πετρελαίου.

Επιβάλλεται επίσης η σφράγιση των καλοριφέρ της κεντρικής θέρμανσης, που από τεχνική άποψη είναι εύκολο να γίνει στις περισσότερες πολυκατοικίες.

Ο πόλεμος των... καλοριφέρ στις παλιές πολυκατοικίες μετρά πάνω από οκτώ χρόνια. Η αύξηση της ανεργίας, οι αλλεπάλληλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, επέκτειναν με γοργούς ρυθμούς το φαινόμενο της «ενεργειακής φτώχειας», που πλήττει διαχρονικά τα ασθενέστερα στρώματα, αλλά με τα μνημονιακά μέτρα επεκτάθηκε στα μεσαία εισοδήματα και στους άλλους νεόπτωχους.

Οι πολίτες άρχισαν τις περικοπές ακόμη και στα βασικά, ενώ πολλά διαμερίσματα έμειναν ξενοίκιαστα. Τον Οκτώβριο του 2012 η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν εξισώθηκε ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, που ήταν χαμηλότερος για κοινωνικούς λόγους, με αυτόν που χρησιμοποιείται στην κίνηση των οχημάτων.

Το μέτρο είχε επιβάλει η τρόικα στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής, επικαλούμενη στοιχεία που έδειχναν εκτεταμένη διοχέτευση πετρελαίου θέρμανσης στην κυκλοφορία.

Λόγω αυτών των υπόγειων και χρυσοφόρων για το σύστημα διακίνησης καυσίμων μεθόδων, η Ελλάδα εμφανιζόταν να χρησιμοποιεί πενταπλάσια καύσιμα θέρμανσης σε σχέση με τη Δανία!

Τα αποτελέσματα της κοντόφθαλμης επιλογής δεν άργησαν να φανούν, ακόμη και στα δημόσια έσοδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του WWF, το 2011, 70% των πολυκατοικιών στο λεκανοπέδιο ζεσταίνονταν με καλοριφέρ, ενώ την επόμενη χρονιά το ποσοστό έπεσε στο 35% και η εικόνα ελάχιστα βελτιώθηκε τους χειμώνες που ακολούθησαν.

Η ίδια έρευνα είχε δείξει ότι 21% έχουν στραφεί στο φυσικό αέριο, 16% χρησιμοποιούν κλιματιστικά ή άλλα ηλεκτρικά σώματα και 9% έχουν στραφεί σε τζάκια και ξυλόσομπες, που εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων κατά 80%.

Παρά το γεγονός ότι η επιστροφή σε παραδοσιακούς τρόπους θέρμανσης ήταν μικρή, οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων άρχισαν από την πρώτη χρονιά να χτυπάνε «κόκκινο» και το υπουργείο Περιβάλλοντος αναγκάζεται να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες για να περιορίσουν τη χρήση των τζακιών.

Μετρήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών είχαν εντοπίσει στο νέφος αιθαλομίχλης ίχνη πτητικών υδρογοναθράκων, φουράνια και διοξίνες, στοιχεία ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία.

Η παρουσία τους συνδέεται με την καύση βαμμένων ξύλων και άλλων υλικών που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία.

Τι προβλέπει η επίμαχη διάταξη

Σύμφωνα με το άρθρο 39 του Ν. 4447/2016 «Χωρικός σχεδιασμός - Βιώσιμη ανάπτυξη και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α241/23.12.2016), στο άρθρο 11 του Ν. 4342/2015 (άρθρο 9 της Οδηγίας 2012/27/Ε.Ε.) προστέθηκε η ακόλουθη παράγραφος 8:

«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται».

Τρίβουν τα χέρια τους οι εταιρείες φυσικού αερίου, στα «κάγκελα» οι μεγαλοϊδιοκτήτες

Σχόλια