Αυτόνομη θέρμανση: Αλλάζουν όλα - Τέλος οι «διαμάχες» στις πολυκατοικίες ! Επιτρέπεται πλεον η τοποθέτηση αυτόνομων μονάδων Θερμανσης

Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει την τοποθέτηση αυτόνομων μονάδων θέρμανσης σε πολυκατοικίες χωρίς να χρειάζεται η έγκριση της γενικής συνέλευσης
Η τροπολογία που ψηφίστηκε τις ημέρες των εορτών, στο νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό (Ν. 4447/2016 - ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016 ) και προβλέπει πως δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά με φυσικό αέριο ένας ιδιοκτήτης.
Συγκεκριμένα με το άρθρο 39 του νόμου τροποποιείται το άρθρο 11 του ν. 4342/2015 και προστίθεται νέα παράγραφος 8 ως εξής:

«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται».
Η διάταξη ισχύει από 23-12-2016.

**************************************


Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από τη σχετική ρύθμιση η οποία, ωστόσο, αφήνει ανοικτό παράθυρο για πολλές ερμηνείες. Συγκεκριμένα αναφέρει το άρθρο 39 του νόμου τροποποιείται το άρθρο 11 του ν. 4342/2015 και προστίθεται νέα παράγραφος 8 ως εξής:

«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται».

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, αν η ρύθμιση αφορά μόνο ατομικούς μετρητές τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν, όμως, η πρόβλεψη για «ανεξάρτητες μονάδες θέρμανσης» αφορά σε αυτόνομη θέρμανση από όποιον θέλει, παρακάμπτοντας τη γενική συνέλευση, τότε θα υπάρξει τεράστια αναταραχή.

Μιλώντας στην «Ημερησία», ο πρόεδρος των ιδιοκτητών, Στράτος Παραδιάς, επισημαίνει επικρατεί ήδη αλαλούμ με την ερμηνεία της τροπολογίας. «Θα υπάρξει κοινωνική αναταραχή και θα κρίνονται τα πάντα στις δικαστικές αίθουσες. Δεν μπορεί να σβήνει κανείς μονοκοντυλιά και χωρίς διαβούλευση, τους κανονισμούς 2 με 2,5 εκατ. πολυκατοικιών».

Ο κ. Παραδιάς τονίζει ότι θα ήταν λογικό να δοθούν κίνητρα για να αλλάξει ο κεντρικός καυστήρας και να αντικατασταθεί με φυσικό αέριο για όλους και αφού συμφωνήσει το 50% + 1 της γενικής συνέλευσης. Αλλιώς θα προκληθεί «πόλεμος» μεταξύ... πλούσιων και φτωχών ιδιοκτητών. Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει χρήματα για αυτόνομα συστήματα θέρμανσης θα το κάνει αλλά όποιος ιδιοκτήτης δεν έχει θα παγώνει αφού δεν θα μπορεί να λειτουργεί μόνος του την κεντρική θέρμανση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κανονισμός ορίζει πως τα κλειστά διαμερίσματα σε κτίρια που έχουν ενιαίο σύστημα θέρμανσης, είθισται να πληρώνουν 25%-30% του λογαριασμού ή μόνο το πάγιο όταν αφορά σε κτίρια με αυτόνομη θέρμανση. Σε κάθε περίπτωση, η τροπολογία έχει βάλει φωτιές στις πολυκατοικίες, παρά το γεγονός ότι από κυβερνητικής πλευράς υποστηρίζεται ότι μπαίνει τέλος στις διαμάχες των ιδιοκτητών.

Η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι «η νέα παράγραφος 8 του άρθρου αυτού αφορά αποκλειστικά την εγκατάσταση συστημάτων μέτρησης της ενέργειας που καταναλώνεται, και δεν μπορεί ποτέ να αφορά το δικαίωμα της αυθαίρετης εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο ή άλλο μέσο θέρμανσης, με αγνόηση των κανονισμών των πολυκατοικιών όλης της χώρας».

Και συνεχίζει: «Οπως η ΠΟΜΙΔΑ είχε επισημάνει από το 2014, αν επιτρέψουμε άναρχα την αυτόβουλη ατομική θέρμανση με φυσικό αέριο ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο, των ισχυρότερων οικονομικά νοικοκυριών της κάθε πολυκατοικίας, αυτό θα αποτελέσει την απαρχή τεράστιας περαιτέρω υποβάθμισης της ζωής των υπολοίπων ? οικονομικά ασθενέστερων- μέσα στο ίδιο κτίριο, την κακοποίηση των προσόψεων των οικοδομών, και τελικά τη μετατροπή των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών σε πυγμαχικά ριγκ, με χιλιάδες πολιτών να εμπλέκονται σε ατέρμονες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες».

Η Ομοσπονδία παραθέτει σχετικά άρθρα που αναφέρουν ότι για την αλλαγή καυσίμου μόνο η γενική συνέλευση μπορεί να αποφασίσει ανεξαρτήτως αντίθετης πρόβλεψης στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδομής. Επίσης, μόνο με την πλειοψηφία του μισού αριθμού και μίας ψήφου μπορεί να αποσυνδεθεί το σύνολο της πολυκατοικίας με το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης και η σύνδεση με δίκτυο φυσικού αερίου.Σχόλια