Δωρεάν θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης από τον ήλιο (Ηλιοθερμία η ηλιακη θερμανση )

Τα ηλιακά θερμικά συστήματα συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία και την μετατρέπουν σε θερμότητα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ηλιοθερμία.
Η ηλιοθερμία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) και για υποβοήθηση συστήματος θέρμανσης χώρων, προθερμαίνοντας το νερό. Και στις δύο περιπτώσεις εκμεταλλεύεται την ηλιακή ακτινοβολία και ως εκ τούτου η χρήση της είναι δωρεάν
Τα ηλιοθερμικά συστήματα μπορούν να καλύψουν από 10%-60% τις ανάγκες μίας κατοικίας σε θέρμανση και σε ζεστά νερά χρήσης, προσφέροντας και αντίστοιχη εξοικονόμηση σε ρεύμα, πετρέλαιο, υγραέριο, … κλπ

Τα ηλιακά συστήματα θέρμανσης μπορούν να λειτουργήσουν σε συνδυασμό με οποιοδήποτε σύστημα θέρμανσης χώρων (καυστήρας πετρελαίου, ξύλου, βιομάζας, υγραερίου, αντλία θερμότητας, κλπ), είτε αφορά υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης είτε αφορά καινούργια εγκατάσταση.

Τα βασικά μέρη από τα οποία αποτελείται το ηλιοθερμικό σύστημα είναι 

 για πληροφορίες, καλέστε μας στα6932479481 και6983786610

Ο ηλιακός συλλέκτης. Υπάρχουν δύο τύποι ηλιακών συλλεκτών. Ο επίπεδος συλλέκτης και ο συλλέκτης με σωλήνες κενού.
Οι επίπεδοι συλλέκτες απαρτίζονται από μία απορροφητική πλάκα, που περιέχει αγωγούς από τους οποίους διέρχεται το προς θέρμανση ρευστό. Προτείνονται για συστήματα παραγωγής ΖΝΧ και συστήματα θέρμανσης χώρων κατοικιών, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, κολυμβητηρίων, κλπ


Οι συλλέκτες με σωλήνες κενού (vacuum tubes) παγιδεύουν την ηλιακή ενέργεια στο εσωτερικό του γυαλοσωλήνα κενού (το κενό αέρος έχει τον μικρότερο συντελεστή θερμικής απώλειας), με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλές ως μηδαμινές θερμικές απώλειες στο περιβάλλον. Όπως και οι επίπεδοι ηλιακοί συλλέκτες έτσι και οι συλλέκτες κενού προτείνονται για θέρμανση ΖΝΧ και θέρμανση χώρων. Η διαφορά με τους επίπεδους είναι ότι έχουν μεγαλύτερη απόδοση κατά 30%-40% και παράγουν ζεστό νερό μεγαλύτερων θερμοκρασιών.

Για την κάλυψη των αναγκών σε ΖΝΧ (ζεστό νερό χρήσης) σε μία κατοικία δεν απαιτούνται πάνω από 2,5 τετραγωνικά ηλιακού συλλέκτη. Αντίστοιχα για την υποβοήθηση της θέρμανσης χώρων δεν θα χρειαστούν πάνω από 20 τετραγωνικά μέτρα συλλεκτών.

Ο ταμιευτήρας ζεστού νερού (boiler), ο οποίος περιέχει θερμομονωτική επένδυση για την διατήρηση της θερμοκρασίας του νερού. Στον ταμιευτήρα αποθηκεύεται ζεστό νερό, του οποίου την θερμοκρασία μπορούμε να αξιοποιήσουμε όταν δεν έχουμε ηλιοφάνεια.
Ανάλογα με την χρήση που θέλουμε, τοποθετούμε τον αντίστοιχο ταμιευτήρα, είτε για ΖΝΧ είτε για υποστήριξη θέρμανσης, είτε για συνδυασμό και των δύο.
Ο ηλιακός ελεγκτής, μέσω του οποίου ελέγχονται οι συσκευές θέρμανσης και όλες οι λειτουργίες του συστήματος. Μέσω των ηλιακών ελεγκτών δίνεται ακόμα και η ένδειξη του κέρδους.
Μπόιλερ λεβητοστασίου για θέρμανση και ζεστά νερά χρήσης
Μπόιλερ λεβητοστασίου για θέρμανση και ζεστά νερά χρήσης
Τα πλεονεκτήματα:

 • Σχεδόν μηδενικό κόστος λειτουργίας
 • Ετήσια εξοικονόμηση καυσίμων και χρημάτων έως και 60%
 • Συνεργασία με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης ή με αντλία θερμότητας για μέγιστη οικονομία
 • Εύκολη εγκατάσταση και ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης
 • Πράσινη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με καυσαέρια.
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής. Με την τυπική συντήρηση ξεπερνάει τα 20 έτη.


 για πληροφορίες, καλέστε μας στα
6932479481 και6983786610
Όγκος και επιφάνεια εγκατάστασης

Για την επίτευξη της κάλυψης του 40-60% του θερμικού φορτίου, με βάση τη μέση ηλιοφάνεια στην Ελλάδα και τη μέση απαιτούμενη ενέργεια θέρμανσης των κτιρίων, η επιφάνεια των συλλεκτών ηλιακής ενέργειας θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 20% της επιφάνειας του θερμαινόμενου χώρου, ενώ ο απαιτούμενος όγκος αποθήκευσης είναι περίπου δεκαπλάσιος, υπολογισμένος σε λίτρα. Για μία οικία δηλαδή 100τ.μ., απαιτούνται 20τ.μ. επίπεδων συλλεκτών και 1000λ. δοχείων αποθήκευσης ζεστού νερού (περίπου 200λ. για το ζεστό νερό χρήσης και 800λ. για το νερό θέρμανσης). Σε περίπτωση δώματος, η απαιτούμενη διαθέσιμη επιφάνεια θα πρέπει να είναι περίπου 1,5 φορά της επιφάνειας των συλλεκτών, δηλαδή περίπου 30τ.μ., ενώ για την εγκατάσταση των δοχείων αποθήκευσης απαιτούνται περίπου 3-4τ.μ..
Παράδειγμα Ηλιοθερμίας σε κατοικία 120τμ
Οικογενειακή (4-6 άτομα) μονοκατοικία ή διαμέρισμα 120τμ

Εγκαταστήση σύστηματος ηλιοθερμίας και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, το οποίο θα περιλαμβάνει :


 • 6 ~ 8 ηλιακούς συλλέκτες συνολικού εμβαδού 15- 20 τετραγωνικών μέτρων
 • 1 Μποιλερ νερου χρησης 80 -150 λιτρα  ΖΝΧ
 • 1 δοχειο αδρανειας  (ταμιευτήρας) 800~1000 λίτρων με δυνατότητα σύνδεσης λέβητα ή αντλία θερμότητας και ενσωματωμένη ηλ. αντίσταση
 • 1 δοχείο διαστολής 35lt
 • 1 ηλιακός ελεγκτής
 • Βάνες, σωληνώσεις, εξαρτήματα, κλπ

Ενδεικτικό σχήμα σύνδεσης


Ποσοστό κάλυψης αναγκών με την χρήση της ενέργειας του ήλιου
80% κάλυψη αναγκών σε ζεστά νερά χρήσης
40%-50% κάλυψη  αναγκών σε θέρμανση
Εξοικονόμηση περίπου 4500-5500kWh ενεργειακών κιλοβατωρών. Το χρηματικό ποσό που εξοικονομείται ετησίως ανέρχεται περίπου στα 800€ με 1000€.

Λαμβάνοντας υπ’όψιν πως το παραπάνω σύστημα ηλιοθερμίας κοστίζει 4000€ με 7000€,(Αναλογα με την ποιοτητα των συσκευων και εξαρτηματων) .. συμπεραίνουμε πως ο χρόνος απόσβεσης είναι 5 με 6 έτη.

Ο μέσος χρόνος ζωής των ηλιακών θερμικών συστημάτων με την κατάλληλη συντήρηση υπερβαίνει τα 20 έτη. Κάνοντας απόσβεση στα πρώτα 6 χρόνια, έχετε ακόμα αρκετά έτη για να απολαύσετε τα οφέλη της δωρεάν ενέργειας του ήλιου.

δειτε και εδω

Σχόλια