ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΟΜΠΑΣ ΠΕΛΛΕΤ

 Οι σόμπες πέλλετ είναι σύγχρονες συσκευές θέρμανσης οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλή τεχνολογία (πχ έχουν ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, μπορεί να προγραμματιστεί η λειτουργία τους κλπ) ενώ παράλληλα προσφέρουν αυτονομία θέρμανσης και λγότερους ρύπους.
Η επισκευή και το service των υδραυλικών και αερόθερμων σομπών πέλλετ, προϋποθέτει από τον τεχνίτη να έχει  γνώσεις σε ηλεκτρονικά - ηλεκτρολογικά, και αρκετές γνώσεις στα μηχανολογικά, για τις αλλαγές η την επισκευή των μηχανισμών και εξαρτήματων των συσκευών, που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών καταπονούνται αρκετά, παρουσιάζοντας μικρά προβλήματα, που όμως καθιστούν την συσκευή [σόμπα] εκτός λειτουργίας.
 Πως λειτουργούν


Οι σόμπες πέλλετ χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες αναλόγως με τον τρόπο με τον οποίο θερμαίνουν το χώρο στον οποίο εγκαθίστανται: υπάρχουν οι αερόθερμες σόμπες πέλλετ, οι οποίες καίνε αυτόματα το πέλλετ που έχουν στη δεξαμενή τους και ζεσταίνουν το χώρο μας εγχέοντας ζεστό αέρα, και οι σόμπες πέλλετ καλοριφέρ ή νερού, οι οποίες ενώνονται με το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού και με τα σώματα καλοριφέρ και μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε σημείο ενός σπιτιού, σαν μια απλή σόμπα. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει αποθηκευτικός χώρος για το πέλλετ, ο οποίος έχει τη μορφή δεξαμενής από την οποία μέσω ενός επικλινούς διαδρόμου, το καύσιμο καταλήγει στο μέρος εκείνο της σόμπας όπου γίνεται η καύση. Ανάλογα με τη συσκευή, ο χώρος αυτός μπορεί να είναι ενσωματωμένος ή ξεχωριστός. Στις σόμπες με ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο, η τροφοδοσία γίνεται αυτόματα και η αυτονομία μπορεί να ξεπεράσει τη μία μέρα, ανάλογα πάντα με τις συνθήκες λειτουργίας. Ας δούμε όμως αναλυτικά την αρχή λειτουργίας για κάθε είδος σόμπας πέλλετ ξεχωριστά:


ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Η αεροθερμη σόμπα βασίζεται στην καύση pellet που γίνεται με αυτόματο τρόπο. Οι αερόθερμες σόμπες πέλλετ ή σόμπες πέλλετ αέρα, συνδυάζουν την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία, καθώς η λειτουργία τους στηρίζεται στη γνώστη μέθοδο της παραγωγής ζεστού αέρα μέσω της καύσης ενώ παράλληλα διαθέτουν όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει η μοντέρνα κατασκευή τους.


Εν συντομία, οι σόμπες πέλλετ αέρα ή αερόθερμες σόμπες πέλλετ, καίγοντας πέλλετ, παράγουν θερμό αέρα ο οποίος διαχέεται στο χώρο που θέλουμε να θερμάνουμε με τη λειτουργία βεντιλατέρ. Τα πέλλετ, από το χώρο όπου είναι αποθηκευμένα στη σόμπα, «πέφτουν» στο πιατάκι της καύσης, ελεγχόμενα από έναν ειδικό μηχανισμό. Το πιατάκι όπου γίνεται η καύση, είναι από τα πράγματα που μπορεί να διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία.

Κατόπιν, τα πέλλετ ανάβουν με την βοήθεια μιας ηλεκτρικής αντίστασης που υπάρχει στο χώρο καύσης και η φλόγα δυναμώνει και διατηρείται με την λειτουργία ενός ανεμιστήρα ο οποίος εξάγει τα καυσαέρια προς την καμινάδα. Τα αέρια της καύσης περνούν μέσα από μία σειρά από διαδρομές στο εσωτερικό της σόμπας, η πολυπλοκότητα των οποίων μπορεί να διαφέρει από εργοστάσιο σε εργοστάσιο, με σκοπό να εναποτεθεί όση παραπάνω από την θερμοκρασία της καύσης στα εσωτερικά τοιχώματα της σόμπας είναι δυνατό. Τα τοιχώματα αυτά, τα οποία είναι κενά, είναι συνδεδεμένα με έναν ανεμιστήρα ο οποίος προωθεί αέρα μέσα σε αυτά και οποίος αέρας αφού θερμανθεί βγαίνει από την σόμπα από ειδικές περσίδες θερμαίνοντας το χώρο μας. Σε κάποιες αερόθερμες σόμπες πέλλετ υπάρχουν παραπάνω από μία έξοδοι θερμού αέρα, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να διοχετευθεί αέρας και σε άλλους χώρους πέρα από τον χώρο που βρίσκεται η σόμπα. Αναλόγως του μοντέλου το οποίο έχουμε εγκαταστήσει και των ρυθμίσεων που έχουμε κάνει στη σόμπα μας, καλύπτονται και τα αντίστοιχα τετραγωνικά. Επίσης οι σόμπες pellet αέρα διαθέτουν αυτόματο χρονοθερμοστάτη για προγραμματισμό λειτουργίας. Τέλος οι αερόθερμες σόμπες πέλλετ διαθέτουν τηλεχειριστήριο, και έναν εύχρηστο ηλεκτρονικό πάνελ, στο επάνω μέρος της συσκευής, όπου από εκεί μπορούμε να τις ρυθμίσουμε να ανάβουν και να σβήνουν αυτόματα, σε ημερήσια, και εβδομαδιαία βάση.

         ΥΔΡΟΘΕΡΜΕΣ ΣΟΜΠΕΣ PELLEΤ

Οι συσκευές αυτές, οι λεγόμενες σόμπες μποιλερ, υδραυλικές, η νερού έχουν κατασκευαστεί για να τοποθετούνται στον εσωτερικό χώρο της κατοικίας μας, ενώ παράλληλα συνδέονται με το κλειστό η ανοιχτό κύκλωμα της εγκατάστασης των θερμαντικών σωμάτων [καλοριφέρ] Επίσης σε κατοικίες όπου δεν υπάρχει χώρος λεβητοστασίου για την εγκατάσταση ενός λέβητα, οι συσκευές αυτές είναι η ιδανική λύση. Για να λειτουργήσουν και αυτές οι σόμπες- μποιλερ που καίνε πέλλετ, χρειάζεται κατά την εγκατάσταση τους και 2 μικρές οπές στον τοίχο, χαμηλά και πίσω από την συσκευή. Στην μια οπή των 5 εκατοστών τοποθετούμε μια σωλήνα μεταλλική 50αρα για την είσοδο του φρέσκου αέρα από έξω. Ο φρέσκος αυτός αέρας χρειάζεται για την καύση του πέλλετ. Δίπλα στην μικρή οπή των 5 εκατοστών ανοίγουμε μια ακόμα οπή 8 εκατοστών για να τοποθετήσουμε το μεταλλικό σωλήνα για την έξοδο των καυσαερίων. Το επόμενο μας βήμα είναι να συνδέσουμε την συσκευή μας με την είσοδο και την έξοδο των νερών των σωμάτων {καλοριφέρ} Αφού προγραμματίσουμε και βρούμε τις παραμέτρους για το κατάλληλο πέλλετ που έχουμε επιλέξει [αυτό γίνεται μια φορά στην αρχή] μπορούμε να κάνουμε το πρώτο μας άναμμα.






Η συσκευή {σόμπα μποιλερ} ελέγχεται πλήρως ηλεκτρονικά και είναι αυτοματοποιημένη για το άναμμα-σβήσιμο και τον ωριαίο προγραμματισμό της, αν και όταν χρειάζεται. Ενα κομψό τηλεκοντρόλ που συνοδεύει την συσκευή είναι χρήσιμο για τον χειρισμό εξ αποστάσεως. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι σόμπες πέλλετ νερού, όπως άλλωστε και οι αερόθερμες, διαθέτουν αυτοματισμούς για ευκολία και προγραμματισμό στη χρήση. Για παράδειγμα, υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης από απόσταση με κινητό τηλέφωνο ή μόντεμ στέλνοντας σήμα για τον προγραμματισμό της θέρμανσης. Εσείς το μόνο που θα χρειάζεται είναι να τροφοδοτείτε την συσκευή με πέλλετ σε ένα ενσωματωμένο δοχείο που έχει η συσκευή χωρητικότητας 25κιλών, όποτε χρειάζεται.

ΛΕΒΗΤΕΣ PELLET

Παρά τις τεράστιες διαφορές που συναντάμε απο λέβητα σε λέβητα υπάρχουν πέντε κοινά σημεία που συναντάμε σε κάθε λέβητα pellet. Αυτά είναι :

Δεξαμενή
Χώρος Καύσης
Διάταξη ανταλλαγής θερμότητας
Καπνοδόχος
Κεντρική Μονάδα Ελέγχου
  Οι Λέβητες pellet αποτελούν την απάντηση της τεχνολογίας στους υπάρχοντες μέχρι τώρα λέβητες που κάνουν χρήση αερίου ή πετρελαίου. Μ” αυτό τον τρόπο γίνεται τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, καθώς το pellet είναι κατά 50 % φθηνότερο απ” τα άλλα καύσιμα και έχει ενεργειακή απόδοση που ξεπερνά το 80%. Το βιοκαύσιμο pellet αποθηκεύεται σε δεξαμενή και διοχετεύεται αυτόματα στην εστία. Με χρήση συγκεκριμένης τεχνολογίας επιλέγεται η ποσότητα βιοκαυσίμου και η ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί, ώστε να επιτύχετε τη θερμοκρασία που επιθυμείτε. Οι λέβητές μας διαθέτουν ηλεκτρονικό κέντρο ελέγχου που δίνει όλες τις σχετικές με τη λειτουργία τους πληροφορίες, όπως για παράδειγμα: θερμοκρασία του χώρου καύσης και των καυσαερίων, ενώ μέσω αυτού κανονίζεται το άναμμα του λέβητα και γίνονται οι διάφορες ρυθμίσεις και η συντήρησή του. Επιπλέον μέσω του ηλεκτρονικού κέντρου ελέγχου επιτυγχάνεται κάτι πολύ σημαντικό, η ρύθμιση της επιθυμητής θερμοκρασίας με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση βιοκαυσίμου. Οι λέβητες pellet παράγουν επίσης ζεστό νερό για τις ανάγκες ατομικής υγιεινής, για μαγείρεμα και κάθε άλλη οικιακή χρήση.   

ΤΖΑΚΙΑ PELLET




Τα ενεργειακά τζάκια που καίνε βιοκαύσιμα pellet κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα, απ” ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τα συμβατικά τζάκια. Μπορούν να θερμάνουν αποτελεσματικά μεγάλες επιφάνειες που φτάνουν στα 250 τ.μ, διοχετεύοντας με κατάλληλη τεχνολογία τη θερμότητα που παράγουν στο χώρο με τη χρήση βεντιλατέρ ή και στα καλοριφέρ, να δώσουν ζεστό νερό για τις ανάγκες του νοικοκυριού με χρήση ταχυθερμαντήρα, ακόμη και να ψήσουν κρεατικά με τις σούβλες που διαθέτουν. Τα ενεργειακά τζάκια  διαθέτουν σύστημα προγραμματισμού που ρυθμίζει τις λειτουργίες τους και πολλούς ακόμη αυτοματισμούς. Εξάλλου τα ενεργειακά τζάκια  χάρη στην αισθητική τους, δεν αποτελούν πια μια απλή πηγή θέρμανσης αλλά έχουν γίνει ένα καλαίσθητο κομμάτι της επίπλωσης, ενώ παράλληλα συμβάλλουν τα μέγιστα στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, λόγω του τρόπου κατασκευής τους και του βιοκαυσίμου pellet που χρησιμοποιούν.   Τα τζάκια καλοριφέρ είναι εστίες έξυπνης τεχνολογίας που, κάνοντας αποτελεσματική χρήση της εκπεμπόμενης θερμότητας, μεταμορφώνουν ένα παραδοσιακό τζάκι σε οικονομικό μέσο θέρμανσης. Τα τζάκια – καλοριφέρ  είναι κατασκευασμένα από υλικά εξαιρετικής αντοχής στη φωτιά, όπως μαντέμι και ενισχυμένο ατσάλι και με τη θερμότητα που εκπέμπουν, τροφοδοτούν τα σώματα καλοριφέρ και την ενδοδαπέδια θέρμανση, ενώ παρέχουν ζεστό νερό για οικιακές ανάγκες. Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα προώθησης του ζεστού αέρα σε άλλα δωμάτια με τη χρήση εσωτερικού βεντιλατέρ. Με τη χρήση βεντιλατέρ μπορεί να γίνει και η εξαγωγή καπνού, γεγονός που επιτρέπει να εγκαταστήσουμε τζάκι χωρίς την κλασσική καμινάδα. Η τροφοδότησή τους με τα οικολογικά και πολύ οικονομικά βιοκαύσιμα pellet γίνεται πολύ εύκολα, μέσω ειδικού συρταριού, ενώ υπάρχει οθόνη μέσω της οποίας γίνεται ο έλεγχος λειτουργίας της εστίας και δυνατότητα χρονικού προγραμματισμού, ώστε το τζάκι να ανάβει αυτόματα. Τα τζάκια διαθέτουν τηλεκοντρολ για άναμμα από απόσταση.

Γιατί σόμπα πέλλετ;


Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του πελλετ σαν καύσιμη ύλη είναι

•Πολύ χαμηλότερη τιμή σε σχέση με το πετρέλαιο και το ρεύμα της ΔΕΗ.
•Η σταθερή πυκνότητα, η χαμηλή υγρασία, το χαμηλό κόστος μεταφοράς και αποθήκευσης το καθιστούν πιο αποδοτικό απο κάθε άλλη μορφή θερμαντικής ενέργειας.
•Πανεύκολο στην χρήση του αφού μεταφέρεται συσκευασμένο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αυτόματο δοσομετρητή για τροφοδοσία της φωτιάς.

•Δεν εκλύονται επικίνδυνα αέρια κατά την καύση λόγω απουσίας χημικών κατά τη διαδικασία παραγωγής του.

•Δεν "καπνίζει" όπως η καύση του ξύλου στις ξυλόσομπες, οπότε δεν χρειάζεται μεγάλα και ψηλά μπουριά στις στέγες. Οι αερόθερμες σόμπες πέλλετ μπορούν να τοποθετηθούν και στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων τοποθετώντας μόνο μια μικρή μεταλλική σωλήνα μήκους από 50cm οριζόντια έως 2 μέτρων ύψος [αναλόγως των περιστάσεων] για την εκτόνωση των καυσαερίων.

Σομπα πέλλετ γιατί η τιμή του πετρελαίου έχει φτάσει στα ύψη.

Σομπα πέλλετ γιατί μπορούμε να θερμάνουμε ένα σπίτι απο 30τμ έως 100τμ

Σόμπα πέλλετ γιατί το κόστος θέρμανσης ξεκινάει από 3€ την ημέρα

Σόμπα πέλλετ γιατί είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και μπορεί να ανάβει και να σβήνει μόνη της, ακόμα και με εβδομαδιαίο προγραμματισμό.

Τα πλεονεκτήματα των πέλλετ συγκριτικά με άλλα καύσιμα ξύλου
- Μικρότερος όγκος μεταφοράς και αποθήκευσης (εξαιτίας της υψηλής ενεργειακής τους πυκνότητας).
- Μικρότερη συχνότητα τροφοδοσίας
- Σταθερό μέγεθος και περιεκτικότητα υγρασίας
- Ευελιξία - Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σόμπες και σε λέβητες.
- Λιγότερη τέφρα και άλλες εκπομπές καυσαερίων
- Είναι ξερά και μπορούν να αποθηκευτούν χωρίς υποβάθμιση της ποιότητάς τους.
- Έχουν ροή όπως τα υγρά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτόματες μηχανές.
- Ευκολότερος χειρισμός

- Ευκολότερη έναυση.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται