Κίνδυνος από τα τζάκια στην Αθήνα


Η έντονη μυρωδιά του ξύλου κι ένα σύννεφο κάλυπτε το Σαββατοκύριακο την Αθήνα.
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και η στροφή του κόσμου σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης δημιουργούν νέα δεδομένα ακόμη και στην Αθήνα...



Πολλαπλασιάζονται αυτοί που χρησιμοποιούν τα τζάκια ενώ οι σόμπες μπήκαν για τα καλά στη ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας.
Όσοι είχαν τα τζάκια για καλλωπισμό ή για τη δημιουργία ρομαντικής ατμόσφαιρας τα χρησιμοποιούν πλέον για να ζεσταθούν.Οι ξυλόσομπες έχουν αυξηθεί με ταχύτατους ρυθμούς και παρατηρεί κανείς ότι ακόμη και σε πολυκατοικίες ξεπροβάλλουν μπουριά από τα οποία βγαίνει ο καπνός.
Το Σαββατοκύριακο όπου ο κόσμος βρισκόταν σπίτι του υπήρξε μεγάλη καύση ξύλων και σε συνδυασμό με την άπνοια δημιουργήθηκε μια μάλλον πρωτόγνωρη εικόνα στην Αθήνα.

Οι επιστήμονες από την πλευρά τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για δυο φαινόμενα:
-τους ρύπους που δημιουργούνται από την καύση των ξύλων και ελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.Συστήνουν μάλιστα στους πολίτες να μην καίνε ξύλα που προέρχονται από παλιά έπιπλα ή άλλα αντικείμενα που περιέχουν χημικά καθώς κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο για την ατμόσφαιρα αλλά και για τα σπίτια καθώς οι αναθυμιάσεις από το τζάκι ή τη σόμπα καταστρέφουν και την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του σπιτιού,
-την αποψίλωση δασών ακόμη και στην Αττική.Είναι συχνό το φαινόμενο να κόβονται δένδρα,κυρίως πεύκα,από τους τελευταίους πνεύμονες της Αττικής όπως η Πάρνηθα.
Τα πριόνια ακούγονται σχεδόν καθημερινά ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές όπως οι οικισμοί στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Σχόλια