Η ενεργειακή φτώχεια σκοτώνει τα δάση των Βαλκανίων



Η παράνομη υλοτομία οδηγεί σε οικολογική καταστροφή

Η ανικανότητα των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αυξάνει τους ρυθμούς αποδάσωσης, καθώς η παράνομη υλοτομία ανθεί εκεί όπου οι άνθρωποι δεν δύνανται να διαθέσουν χρήματα για πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρισμό.


Τεράστιες χέρσες εκτάσεις και γυμνά βουνά στην Ελλάδα και την Τουρκία δίνουν μια εικόνα της κατάστασης που θα επικρατήσει και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βουλγαρία, εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Την ώρα που οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι, η χρήση του ξύλου για θέρμανση υποκαθιστά τον ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο, όχι μόνο σε αγροτικές περιοχές, αλλά και στα αστικά κέντρα.


Όπως αναφέρει δημοσίευμα του EurActiv, η κατανάλωση ξυλείας στα Βαλκάνια και μάλιστα παράνομης είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αναφέρεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.


Μάλιστα, πίσω από την παράνομη υλοτομία συχνά κρύβονται οργανωμένα συμφέροντα, η αποκαλούμενη και «μαφία της ξυλείας».

Στη Σερβία υπολογίζεται πως η κατανάλωση καυσόξυλων τα τελευταία χρόνια ανήλθε σε 12 εκατ. κυβικά μέτρα τη στιγμή που τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 2 εκατ. κ.μ.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε άλλα κράτη της περιοχής όπως η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη και παράνομη υλοτομία σε πολύ φτωχές περιοχές όπως η ανατολική Ροδόπη οδηγεί σε οικολογική καταστροφή.

«Ολόκληροι λόφοι αποδασώνονται σε ένα ή δύο χρόνια» σημειώνει στο EurActiv o επικεφαλής του τομέα κλίματος και ενέργειας του WWF Βουλγαρίας Γκιόργκι Στεφάνοφ με την κατάσταση να είναι αντίστοιχη όπου κατοικούν συμπαγείς πληθυσμοί Ρομά.

Παράλληλα, η εκτεταμένη καύση ξυλείας για θέρμανση επιδεινώνει την ποιότητα του αέρα, με τις Βουλγαρία, Αρμενία και Ρουμανία να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα στις πόλεις (διαβάστε την είδηση στο econews).

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, καταγγέλλει ο Στεφάνοφ, προσπαθεί να κοροϊδέψει τις Βρυξέλλες σχετικά με την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων δηλώνοντας την καύση ξυλείας ως καύση βιομάζας.

Σχόλια