Οργανικά φωτοβολταϊκά ενσωματώνονται σε διπλά τζάμια


Η γερμανική εταιρεία Heliatek, τεχνολογικός ηγέτης στον κλάδο των οργανικών φωτοβολταϊκών, ανακοίνωσε πως τα διάφανα ηλιακά φιλμ που παράγει μπορούν να ενσωματωθούν μεταξύ των τζαμιών διπλής υάλωσης.
Η τεχνολογία των εν λόγω φωτοβολταϊκών επιτρέπει την ομογενή επίστρωσή τους στο τζάμι χωρίς να επηρεάζεται η όψη του.H Heliatek συνεργάζεται με κατασκευαστές υαλοπινάκων και άλλων υλικών κατασκευής ώστε να προσαρμόσει την τεχνολογία φωτοβολταϊκών που αναπτύσσει.

Όπως δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Heliatek, Τιμπό Λε Σεγκιγιόν, “οι κατασκευαστές κτηριακών υλικών μπορούν να ενσωματώνουν τα προϊόντα της εταιρείας ως εξαρτήματα συλλογής ενέργειας”.
Οι πολύ λεπτοί φωτοβολταϊκοί υμένες της Heliatek ενσωματώνονται άψογα στους υαλοπίνακες καθώς τόσο το επίπεδο διαφάνειας όσο και το χρώμα μπορούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των πελατών.
Οι μετρήσεις του πιστοποιημένου ανεξάρτητου φορέα SGS έχουν επιβεβαιώσει την αποδοτικότητα 7% σε επίπεδα εκπομπής φωτός 23,5% που δίνει η Heliatek.
Το προϊόν της εταιρείας παράγει -εργαστηριακά- επίπεδα διαφάνειας της τάξης του 40%, ενώ το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί σε 50% όταν τα εν λόγω φωτοβολταϊκά θα διατεθούν εμπορικά το 2014.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά της Heliatek χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλή απόδοση υπό συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και χαμηλού φωτισμού.
Πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την RECKLI, ηγέτη στην κατασκευή ελαστικών καλουπιών για τσιμεντένιες προσόψεις κτηρίων, ώστε να προωθήσει την ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών της σε κτηριακές κατασκευές.

Σχόλια