Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012

Κραχ στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας


Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά του ΛΑΓΗΕ

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στην Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τις ιδιωτικές εταιρείες να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη κατά του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).

Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στρέφονται κατά της ΛΑΓΗΕ λόγω της ιδιότυπης στάσης πληρωμών στην οποία έχει προχωρήσει η εταιρεία με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ντόμινο καθυστερήσεων, ικανών να τινάξουν στον αέρα την ομαλή τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό και κατά συνέπεια πολλές από τις ιδιωτικές εταιρείες να οδηγούνται σε λουκέτα λόγω χρεών.


Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, οι οποίοι χρωστούν στη ΔΕΠΑ επειδή δεν έχουν πληρωθεί από τον ΛΑΓΗΕ, τον εκκαθαριστή της αγοράς ηλεκτρισμού, θεωρούν ότι στην έλλειψη ρευστότητας έχει συμβάλει καθοριστικά η πρακτική του συμψηφισμού που ακολουθεί από τον Σεπτέμβριο ο Λειτουργός σε σχέση με τη ΔΕΗ, δηλαδή να συμψηφίζει τα όσα χρωστά ως παραγωγός (ΔΕΗ- Παραγωγή) με εκείνα που έχει να εισπράττει ως προμηθευτής (ΔΕΗ Προμήθεια). Γι αυτό σχεδιάζουν να προσφύγουν κατά αυτής της πρακτικής, που ως συνέπεια έχει ένα δυσανάλογο μεγάλο τμήμα του ταμειακού ελλείμματος που έχει ο ΛΑΓΗΕ από τις ΑΠΕ να το επωμίζονται οι ιδιωτικές εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής.

Ας σημειωθεί ότι το έλλειμμα των ΑΠΕ φθάνει γύρω στα 200 εκατ. ευρώ και ότι κάθε μήνα επιβαρύνεται με 20-30 εκατ. ευρώ. Από τις δομικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανακοινώσει ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου όπως αύξηση του τέλους λιγνίτη, έσοδα από το τέλος ΕΡΤ κ.λπ. ελάχιστα έχουν περάσει στο ταμείο του ΛΑΓΗΕ, την ίδια στιγμή που όλο και νέα έργα ΑΠΕ μπαίνουν στο σύστημα, κυρίως φωτοβολταϊκά, απαιτώντας περισσότερα κονδύλια.

Βέβαια ο ΛΑΓΗΕ καθυστερεί να εξοφλήσει και τους παραγωγούς ΑΠΕ, προκαλώντας τους ασφυξία . Χθες ο Σύνδεσμος Παραγωγής Ενέργειας με φωτοβολταϊκά ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα κατατεθούν οι πρώτες προσφυγές ηλεκτροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά κατά του ΛΑΓΗΕ, ενώπιον της ΡΑΕ, καθώς η καθυστέρηση στην εξόφλησή τους έχει φθάσει τους τρεις μήνες.

Ο Σύνδεσμος σκοπεύει να ζητήσει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του ΛΑΓΗΕ με στόχο την άμεση εκταμίευση μέρους των υπερήμερων οφειλών.

Την ίδια στιγμή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) επιχειρεί να θέσει προ των ευθυνών τους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να είναι έτοιμοι να διαχειριστούν την επαπειλούμενη ενεργειακή κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό έστειλε επιστολή στους τρεις διαχειριστές, τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισκής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και το Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΗΕ) με την οποία τους ζητεί να παρουσιάσουν ως την Παρασκευή τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης ενεργειακής κρίσης, προκειμένου σε συνεργασία με το υπουργείο να αξιολογηθούν οι χειρισμοί που πρέπει να ακολουθηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...