ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΗΛΙΑΚΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ


  Μια σύγχρονη πολλά υποσχόμενη αντιμετώπιση του θέματος της θέρμανσης ενός χώρου, είναι η χρήση ηλιακών συλλεκτών για την προθέρμανση του νερού των θερμαντικών σωμάτων και του ζεστού νερού χρήσης.
    Χρησιμοποιούνται ηλιακοί συλλέκτες (όμοιοι με αυτούς των ηλιακών θερμοσιφώνων). Το ζεστό νερό οδηγείται σε μια κατάλληλων διαστάσεων δεξαμενή αποθήκευσης με την οποία είναι συνδεδεμένος ο καυστήρας του καλοριφέρ ή η σόμπα, ή το ηλεκτρικό σύστημα θέρμανσης, και τα οποία και συμπληρώνουν την απαιτούμενη ενέργεια. Το όλο σύστημα για το οποίο έχει επικρατήσει η ονομασία COMBI ελέγχεται ηλεκτρονικά ή και χειροκίνητα.
Επιδιωκόμενες καλύψεις θερμικών αναγκών, από 50% - 80%. (Γενικά αποφεύγεται η πλήρης κάλυψη των θερμικών αναγκών λόγω κόστους.)


    Λίγη πρακτική αριθμητική.....

    Το ποσό της ηλιακής ακτινοβολίας που τελικά παίρνουμε για τους χειμερινούς μήνες (Νοέμβριο έως Μάρτη) είναι περίπου 350 kwh/m2 (με απόδοση συλλεκτικής επιφάνειας 80% και κλίση 60ο  σε γεωγραφικό πλάτος 40ο).

    Ας θεωρήσουμε ότι ένας κοινός λέβητας πετρελαίου με απόδοση γύρω στο 90% μας δίνει περίπου 10 kwh ενέργεια για κάθε 1 lt πετρέλαιο.

    Συνεπώς οι 350 kwh/m2 ισοδυναμούν με 35 κιλά πετρέλαιου.

Δηλαδή αν καταναλώνουμε 350 κιλά πετρέλαιο θέρμανσης χρειαζόμαστε 10 m2 συλλεκτών.

    Συνεπώς χρειαζόμαστε περίπου 30 m2 για να καλύψουμε κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ίση με 1 τόνο.

    Με αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται ότι χρειάζονται περί τα 20m2 συλλεκτών σε 100m2 κατοικίας, με ποσοστό κάλυψης θερμικών αναγκών που ποικίλει από 50% μέχρι 90% ανάλογα με την θερμομόνωση του κτιρίου και τις θερμικές απολαβές από την γήινη επιφάνεια.





 
Εκτός από το σχέδιο που φαίνεται δίπλα υπάρχει μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή. Η βοηθητική πηγή θέρμανσης δεν συνδέεται υποχρεωτικά με την μονάδα αποθήκευσης αλλά κατευθείαν στα θερμαντικά σώματα. Κάτι τέτοιο φαίνεται να αυξάνει τις ηλιακές απολαβές.


Τα θερμαντικά σώματα πρέπει να μπορούν να δουλεύουν σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες (450C). Υπάρχουν σύγχρονα "fan coils" που δουλεύουν σε τέτοιες θερμοκρασίες και μάλιστα χωρίς την ανάγκη χρήσης του θορυβόδικου ανεμιστήρα. Άλλο σύστημα κατάλληλο είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση, που δουλεύει κι' αυτή σε χαμηλές θερμοκρασίες.

πηγη

Σχόλια