ΔΕΗ: φόβοι για γενικευμένο «μπλακ άουτ»


 Φόβους ακόμη και για γενικευμένο μπλακ άουτ γεννούν τα οικονομικά προβλήματα που συνεχίζουν να απειλούν τη ΔΕΗ.

Αυτό ήταν σύμφωνα με δημοσίευματα  το συμπέρασμα που προέκυψε κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με τη συμμετοχή του επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβού, του υπουργού οικονομικών και του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΚΑ.


Η ΔΕΗ τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αρχικά για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της και στη συνέχεια εξαιτίας των εκτεταμένων φαινομένων άρνησης πληρωμής λογαριασμών που περιλάμβαναν το λεγόμενο χαράτσι.

Πριν τις εκλογές η εταιρεία ενισχύθηκε εκτάκτως με ποσό της τάξης των 380 εκατ. ευρώ, με το κύριο μέρος να προέρχεται από την επιστροφή των δόσεων Μαρτίου και Απριλίου του Ειδικού Τέλους Ακινήτων στην εταιρεία (250 εκατ. ευρώ), που δόθηκαν ως ταμειακή διευκόλυνση μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ακόμη 130 εκατ. αφορούσαν σε επιστροφή φόρου. Δεδομένου ότι στα τέλη Ιουνίου, η ταμειακή αυτή διευκόλυνση παύει, η ΔΕΗ θα κληθεί να επιστρέψει στο δημόσιο τα ποσά του Ειδικού Τέλους Ακινήτων.

Παράλληλα μέσα στον Ιούνιο η εταιρεία θα κληθεί να αναχρηματοδοτήσει δάνεια που λήγουν, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή η ανάσα που περίμενε η ΔΕΗ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθυστερεί, με αποτέλεσμα

όλες οι ελπίδες να στρέφονται στην περίφημη πρόταση για δάνειο από το παρακαταθηκών, που όμως πρέπει να πάρει την έγκριση και της τρόικας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η τρόικα δεν φαίνεται να αντιτίθεται σε αυτή η διευκόλυνση, υπό τον όρο ότι θα αντιμετωπιστεί το δομικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει αυτή την κατάσταση στην αγορά, δηλαδή να αυξηθούν τα τιμολόγια.

Σχόλια