Νέα μέθοδος εκμεταλλεύεται την υπέρυθρη ακτινοβολία από τον ήλιο για παραγωγή ρεύματος.


Ερευνητές από το Idaho National Laboratory κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν τρόπο να παράγουν ενέργεια από τον ήλιο , με φθηνό τρόπο, και μάλιστα ακόμα και όταν ο ήλιος έχει δύσει. Απίθανο αλλά πραγματικό.
Η εφεύρεση ουσιαστικά εκμεταλλεύεται την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπεται από τον ήλιο και η οποία απορροφάται από τη γη και εκπέμπεται αρκετές ώρες ακόμα και μετά από τη δύση του ηλίου.


  Η κατασκευή αποτελείται ουσιαστικά από μικροσκοπικές κεραίες σε νανοκλίμακα οι οποίες μοιάζουν με τετράγωνα σπιράλ και συλλαμβάνουν την υπέρυθρη ακτινοβολία. Οι κεραίες αυτές είναι τόσο μικρές που το ” άνοιγμα του σπιράλ” είναι ίσο περίπου με το 1/25 της ανθρώπινης τρίχας.
  
Οι κεραίες λόγω του μεγέθους τους μπορούν να “τυπωθούν” κυριολεκτικά πάνω σε υλικά όπως νάϋλον και να αποτελέσουν ένα νέο είδος ηλιακού φτηνού πάνελ το οποίο μπορεί να απλώνεται σε μεγάλες επιφάνειες και να λειτουργεί ακόμα και μετά τη δύση του ηλίου σε αντίθεση με τα κλασσικά φωτοβολταϊκά συστήματα. Αυτοί είναι και οι λόγοι οι οποίοι κάνουν τους ερευνητές να πιστεύουν ότι θα αντικαταστήσουν τα συμβατικά πάνελ όταν αρχίσουν να παράγονται μαζικά…
   Ο τρόπος με τον οποίο απορροφούν ενέργεια μοιάζει με τον τρόπο που λειτουργούν και οι κεραίες της τηλεόρασης ή του κινητού τηλεφώνου.
Ο στόχος τους είναι να γίνουν οι συγκεκριμένες κεραίες τόσο φθηνές όσο ένα φθηνό χαλί.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι η απόδοσή τους υπολογίστηκε γύρω στο 80%, ποσοστό το οποίο είναι εκπληκτικά υψηλό σε σχέση με το κόστος που υποτίθεται ότι θα έχουν.



Μιας και η τεχνολογία είναι ακόμα αρκετά καινούρια , θέλει λίγα χρόνια μέχρι να μπορεί να βγει στο εμπόριο.

Σχόλια