Τριοδη και Τετράοδη βανα αναμίξεως

Οι τρίοδες βάνες είναι ρυθμιστικά όργανα τα οποία μας επιτρέπουν να ρυθμίζουμε με ακρίβεια τις εγκαταστάσεις θέρμανσης και να εξασφαλίζουμε σημαντική οικονομία στα καύσιμα.

Κατά την τοποθέτηση τους γεφυρώνουν την προσαγωγή και επιστροφή του λέβητα. Φέρουν κατ’ επιλογή ενσωματωμένο σερβομηχανισμό που συνεργάζεται με κάποιον θερμοστάτη.



Ο θερμοστάτης με το που αντιλαμβάνεται ότι η θερμοκρασία του χώρου ανέρχεται, δίνει εντολή στον σερβομηχανισμό και μέρος από το νερό που κατευθύνεται στην επιστροφή του λέβητα να κατευθύνει πάλι προς τα σώματα χωρίς να περάσει μέσα από τον λέβητα.

Η αντιστάθμιση ή ελεγκτής θέρμανσης είναι ένας εξαιρετικός εξοπλισμός αυτοματισμού που τοποθετείται στις εγκαταστάσεις θέρμανσης για να προσφέρει θερμική άνεση και οικονομία, ελέγχοντας και ρυθμίζοντας την προσαγόμενη ισχύ του συστήματος σύμφωνα με την εκάστοτε θερμική ζήτηση του κτιρίου.

Στην αγορά διατίθενται διάφορα συστήματα αντιστάθμισης και ελέγχου θέρμανσης που παρέχουν διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας. Η αντιστάθμιση, που συνδυάζει τη λειτουργία της με μία βάνα ανάμειξης (τρίοδη ή τετράοδη) με τη βοήθεια ενός περιστροφικού κινητήρα, παρέχει την καλύτερη τεχνική λύση με τη βέλτιστη θερμική άνεση και τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας.


Η αρχή λειτουργίας της είναι απλή. Tο νερό προσαγωγής από το λέβητα αναμειγνύεται με το νερό επιστροφής από τα σώματα, σε μία επιθυμητή θερμοκρασία που υπολογίζει ο ελεγκτής βάσει της εξωτερικής θερμοκρασίας.







Το παρακάτω σχεδιάκι μας δείχνει τους δύο διαφορετικούς τρόπους που μπορούμε να συνδέσουμε μια τρίοδη βάνα:



Ας το δούμε και με κάποιο διαφορετικό τρόπο :




Παρακάτω φαίνεται ο τρόπος λειτουργίας μιας τετράοδης :














Σχόλια

  1. Εξαιρετική παρουσίαση ,μέσω εικόνων αναλυτικά,της λειτουργίας τρίοδων-τετράοδων βαλβίδων.Με βοήθησε να καταλάβω πέντε πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται