Η Ελλάδα απαντά στη διεθνή ενεργειακή κρίση με την Defkalion Green Technologies, S.A.


Η Ελλάδα απαντά στη διεθνή ενεργειακή κρίση με την Defkalion Green Technologies, S.A.

Τρία εργοστάσια δημιουργούνται στην Ξάνθη

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
 
Το κουτάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οικιακή ή βιομηχανική χρήση παράγοντας θερμική ενέργεια, ενώ μπορεί να παραχθεί και ηλεκτρική ενέργεια που η χώρα έχει ανάγκη. Το κόστος υπολογίζεται σε 4-5.000 ευρώ και η απόσβεση υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά σε διάρκεια τον ένα χρόνο.


Χθες, οι επίσημες πρώτες ανακοινώσεις στο Παλαιό Φάληρο, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτη Ξυνίδη, του Αντρέα Ρόσσι που ανακάλυψε την τεχνολογία και των στελεχών της εταιρίας.

Ένα άλλο κλίμα βάζοντας την Ελλάδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα ενεργειακά θέματα που είναι τόσο πιεστικά, διαμορφώνεται μετά τις επίσημες ανακοινώσεις που έκανε χθες το κονσόρτσιουμ  επιχειρηματιών της ελληνικών συμφερόντων εταιρίας  Defkalion Green Technologies, S.A. που θα δραστηριοποιηθεί δυναμικά στην Ξάνθη. Η συνέντευξη Τύπου προκάλεσε το πανελλήνιο και διεθνές ενδιαφέρον, ενώ παρέστη και ο αναπληρωτής  υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτης Ξυνίδης, ενώ αποκαλύφθηκε ότι η εταιρία αξιοποιεί αποκλειστικά τα δικαιώματα της σχετικής ανακάλυψης των Andrea Rossi και Sergio Focardi που κατέχουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μία τεχνολογία που θα αλλάξει τον τομέα της ενέργειας στον κόσμο. 

Αυτή η τεχνολογία θα είναι εμπορικά διαθέσιμη από την Δευκαλίων Green Technologies SA. Σύμφωνα με αυτή, αξιοποιείται ο συνδυασμός υδρογόνου και  νικελίου για να δημιουργηθεί μια εξώθερμη αντίδραση (σε θερμοκρασία δωματίου και σε μια συσκευή που μπορεί να τοποθετηθεί με ασφάλεια σε νοικοκυριά και τη βιομηχανία), η θερμότητα που εκπέμπεται σε 24-ωρη βάση.  Αυτή η ενέργεια παράγεται σε ένα κλάσμα του κόστους σε σύγκριση με τα σημερινά διαθέσιμα πηγές ενέργειας, είναι καθαρή και εντελώς πράσινη ενέργεια, ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Δευκαλίων Πράσινες Τεχνολογίες Α.Ε. έχει εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα διανομής για ολόκληρο τον κόσμο, με εξαίρεση τις ΗΠΑ και τις στρατιωτικές εφαρμογές.  Θα ξεκινήσει την παραγωγή και την πρώτη διανομή των προϊόντων της από το εργοστάσιό της στην Ξάνθη, για την ελληνική και βαλκανική αγορά, αρχικά.  Δύο ακόμη εργοστάσια  έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν εντός του 2012. Οι διεθνείς πωλήσεις έχουν ήδη ισχυρή  ζήτηση σε όλο τον κόσμο, πωλήσεις  οι οποίες θα τονώσουν τις εξαγωγές των προϊόντων αυτών.

Αρκεί να πούμε, ότι η Ελλάδα κατέχει το 83% των κοιτασμάτων νικελίου της Ευρώπης, που αποτελεί βασική στρατηγική θέση.  Επιπλέον, αυτή τη στιγμή από την παγκόσμια οικονομική κρίση, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια χρυσή ευκαιρία για να καταστεί ενεργειακά αυτάρκης, να αυξήσει  την απασχόληση και να γίνει ένας τεχνολογικός  ηγέτης στο νέο αυτό επιστημονικό πεδίο. Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των επενδύσεων, τα στελέχη της Defkalion υποστηρίζουν ότι είναι εξασφαλισμένη από επενδυτικά funds, ενώ σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι, όσο το εγχείρημα παίρνει σάρκα και οστά, τόσο πληθαίνουν οι προσφορές για συμμετοχή στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η συνέντευξη Τύπου περιλάμβανε την δημοσιοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών στις εμπορικές δράσεις της εταιρίας και τις  βιομηχανικές εφαρμογές της τεχνολογίας, η στρατηγική τοποθέτηση της εταιρίας, καθώς και τα εμπορικά θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον όχι μόνο για το μέλλον τους πελάτες Δευκαλίων, αλλά και στην πολιτική της κοινωνίας της χώρας μας.  Είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια σημαντική εξέλιξη έχει επίσης μια ισχυρή διεθνή διάσταση με πολλές πτυχές. Ο εκπρόσωπος των επενδυτών Αλέκος Ξανθούλης, οικονομικός πρέσβης της Ελλάδας στην Ε.Ε. και σε επιτροπές σε πολλές χώρες του κόσμου με πολυσχιδή δράση, είπε ότι όλα ξεκίνησαν 1,5 χρόνο, τώρα ωρίμασαν και τα παρουσιάζουν επισήμως, μιλώντας με έκπληξη  για την συσκευή αυτή που παράγει ενέργεια από το …τίποτα! «Πιστέψαμε απόλυτα τον καθηγητή Ρόσι. Υπήρξε αμφισβήτηση και πολλοί έλεγχοι από διεθνείς οργανισμούς, όμως υπάρχει πλέον ως βιομηχανικό πρότυπο και μπορούμε να πούμε ότι ξεκινάμε», ανέφερε, τονίζοντας πως η  προσπάθεια έχει ένα εθνικό χαρακτήρα κάνοντας λόγο για «ένα φως που θα βγει και θέλουμε να είναι δικό μας και όχι του ΔΝΤ. Ο Χρήστος Στρεμένος καθηγητής και πρώην πρέσβης είναι ο άνθρωπος που ήταν πολύ κοντά με τον εφευρέτη Αντρέα Ρόσι που έκανε «το προξενιό» και μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο Το βασικό χαρακτηριστικό είναι πως η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας θα αλλάξει άρδην το ενεργειακό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή και θα έχει εντυπωσιακές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και στον τρόπο, που μέχρι σήμερα αντιλαμβάνεται ο πολίτης στον κόσμο την ενέργεια. Στο ερώτημα αν αυτό που περιγράφει είναι μια κοσμογονία, υποστηρίζουν ότι με επίκεντρο την Ελλάδα και την Ξάνθη δημιουργούνται τρία εργοστάσια που στηρίζονται σε μια επαναστατική μέθοδος που θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να παράγει την ενέργειά του με μηδαμινό κόστος και θα έχει τεράστιες και θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην οικονομία, στην κοινωνία όχι μόνο της χώρας, αλλά όλου του κόσμου. Σε ότι αφορά στο κόστος και την τεχνολογία των επίμαχων συσκευών επισημαίνει ότι το κόστος δεν θα διαφέρει αισθητά από αυτό ενός κοινού καυστήρα, αλλά με τη διαφορά ότι στο εξής δεν θα χρειάζεται καύσιμο και θα παράσχει δωρεάν και ρεύμα. Θα χρησιμοποιεί ελάχιστο ρεύμα από το δίκτυο και θα επιστρέψει το περίσσευμα στη ΔΕΗ. Παράλληλα, όμως, επισημαίνεται το κόστος της ενέργειας που επιβαρύνει σήμερα όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες θα πάψει να υφίσταται στο μέλλον. Παράλληλα «δεν υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον και η τεχνολογία είναι απολύτως “καθαρή” και “πράσινη”».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των μετόχων της Defcalion Green Technologies, S.A , η βιομηχανική παραγωγή ξεκινά από την γειτονική Ξάνθη με το πρώτο εργοστάσιο μέχρι το φθινόπωρο, όπου θα κατασκευάζεται ο πυρήνας- αντιδραστήρας της συσκευής (το «μυστικό»). Ένα νέο εργοστάσιο θα λειτουργήσει μέσα στην επόμενη χρονιά πάλι στην Ξάνθη, όπου θα κατασκευάζονται πλήρεις συσκευές e-cat, ενώ το τρίτο εργοστάσιο-μονάδα θα λειτουργήσει το 2013 και θα ασχοληθεί με την παραγωγή βιομηχανικών μονάδων. Το συνολικό κόστος επενδύσεων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ
Οι Ιταλοί επιστήμονες παρουσίασαν δηλαδή ένα μοναδικό  τρόπο παραγωγής πράσινης ενέργειας με κοινά υλικά (νικέλιο και υδρογόνο παρουσία καταλύτη), με μικρό κόστος και χωρίς εκπομπή ρύπων ή ραδιενεργών αποβλήτων. Τα αποτελέσματά τους επιβεβαιώθηκαν ήδη από ανεξάρτητες μετρήσεις τρίτων και τυγχάνουν θετικής κριτικής από φυσικούς πρώτου μεγέθους, όπως ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Uppsala Sven Kullander, πρόεδρος της National Academy of Sciences Energy Committee, ο Hanno Essén, καθηγητής της Swedish Royal Institute of Technology, ο Dr Edmud Storms κ.α.

Το ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ. εκ των οποίων περίπου τα μισά αφορούν στην πληρωμή των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2012 θα δημιουργηθούν 215 άμεσες μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ περίπου 2.500 άτομα θα απασχοληθούν στη συνέχεια στο δίκτυο πωλήσεων – υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα.
Στην συνέντευξη Τύπου-παρουσίαση παρέστησαν ο εκπρόσωποι ξένων χωρών, επιμελητηριακοί παράγοντες, εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης, πολλοί δημοσιογράφοι του οικονομικού και διπλωματικού ρεπορτάζ, εκπρόσωπος της Κίνας, του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, ευρωπαϊκών χωρών, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, ο πρόεδρος του συνδέσμου βιομηχάνων, ο Γιώργος Κασιμάτης πρόεδρος της Ένωσης επιμελητηρίων Ελλάδας που έδωσαν τις ευχές τους στο όλο εγχείρημα.

Ο κ. Ξυνίδης ήταν διακριτικός ακροατής, δεν πήρε το λόγο, απλά εξέφρασε την άποψη ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας πολύ σημαντικής εποχής. Όλοι οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν σχετικό βίντεο γουώλ με εξειδικευμένα στοιχεία για το έργο και το όλο project.

Στην σημερινή εκπομπή πολιτικό ταγκό του ράδιο Χρόνος 87,5fm φιλοξενείται o εκπρόσωπος των επενδυτών Αλέκος Ξανθούλης που θα δώσει λεπτομέρειες για το μεγάλο έργο στον χώρο της Θράκης που φέρνει την χώρα μας στην πρωτοπορία των ανακαλύψεων.
Ρεπορτάζ
Mελαχροινή Μαρτίδου

Σχόλια