«Το εγχείρημα δικαίως χαρακτηρίζεται ως [εθνικό πρότζεκτ]»


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Ο εκπρόσωπος της Defkalion Green Technologies S.A. Αλέκος Ξανθούλης, μίλησε  για την ευρεσιτεχνία που βασίζεται στην επιστημονική ανακάλυψη των Ιταλών εφευρετών Andrea Rossi και Sergio Focardi.
Στιγμιότυπο με τους δημιουργούς του εγχειρήματος στην Αθήνα
Φθηνή και άφθονη ενέργεια, όχι από ψυχρή σύντηξη, αλλά από εξωθερμική αντίδραση,
υπόσχεται ενεργειακό προϊόν που θα κατασκευάζεται στην Ξάνθη και το οποίο αναμένεται
στο εμπόριο στις αρχές του 2012.

Φθηνή και άφθονη ενέργεια, όχι από ψυχρή σύντηξη, αλλά από εξωθερμική αντίδραση, υπόσχεται ευρεσιτεχνία που θα κατασκευάζεται στην Ξάνθη, μέσω των τριών εργοστασίων, που θα αναπτύξει η Defkalion Green Technologies S.A., βασισμένη στην επιστημονική ανακάλυψη των Ιταλών εφευρετών Andrea Rossi και Sergio Focardi. Μετά την επίσημη παρουσίαση της επένδυσης στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος της Defkalion Green Technologies S.A. Αλέκος Ξανθούλης, παραχώρησε συνέντευξη στο ράδιο Χρόνος 87,5 και μίλησε για την εκμετάλλευση της ανακάλυψης, που θυμίζει “κατασκοπική ταινία”, με τη δημιουργία τριών εργοστασίων παραγωγής του συστήματος παραγωγής φθηνής ενέργειας στην Ξάνθη.
Η επένδυση προβλέπει 3 εργοστάσια στην Ξάνθη, για μια πατέντα που είναι πρωτότυπη στην Ελλάδα…
-Παγκοσμίως! Το εγχείρημα, δικαίως χαρακτηρίζεται ως «εθνικό πρότζεκτ».
Μιλήστε μας για την επένδυση
-Εδώ και 40 χρόνια όλος ο κόσμος προσπαθεί να βρει το μυστικό της φτηνής ενέργειας, που όπως φαινόταν προέρχεται από την ψυχρή σύντηξη, δηλαδή σύντηξη κάποιου μετάλλου με κάποιο αέριο. Ξοδεύτηκαν ατελείωτα δισεκατομμύρια, αλλά τελικά βρέθηκε σαν εξωθερμική αντίδραση, από μια ομάδα καθηγητών από το πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Εμείς το αγκαλιάσαμε εδώ και 1,5 χρόνο, το χρηματοδοτήσαμε, το πιστέψαμε και προχωρήσαμε στο να το κάνουμε βιομηχανικό είδος. Αυτό που βρήκαν οι καθηγητές έχει αξιολογηθεί, έχει πιστοποιηθεί, αλλά μέχρι να γίνει βιομηχανικό προϊόν υπάρχει μια πολύ μεγάλη απόσταση. Καταφέραμε και φτάσαμε στο βιομηχανικό πρότυπο, δηλαδή ξέρουμε ότι μπορούμε να το παράγουμε. Το ένα κομμάτι είναι από 5 kw την ώρα θερμική ενέργεια μέχρι 30 kw. Ήδη έχουμε προχωρήσει στο 1,1 Mw και προχωράμε στο να κατασκευάσουμε και 3,3 με 3,4 Mw Unit, δηλαδή τεμάχιο. Είναι ένα κουτί σε μέγεθος κουτιού υπολογιστή και σε αυτό το σχήμα, το οποίο τοποθετείται σε ένα υπόγειο, συνδέεται με το ζεστό νερό του σπιτιού από την μια πλευρά, οπότε δίνει θέρμανση και ψύχη για το σπίτι όσο θέλετε, μπορείτε δηλαδή να έχετε συνεχώς ανοιχτές τις βρύσες και να τρέχει ζεστό νερό στους βαθμούς που θέλετε. Πέραν αυτού, αν συνδεθεί με μια μικρή τουρμπίνα, το 30-40% γίνεται ηλεκτρική ενέργεια. Πάλι όμως αυτό παράγει πάρα πολύ ηλεκτρική ενέργεια για ένα σπίτι, οπότε αυτό που προτείνουμε εμείς στους πελάτες μας, είναι συνδέστε το με την ΔΕΗ, πουλήστε πράσινη ενέργεια στην ΔΕΗ και αγοράστε από την ΔΕΗ κανονική ενέργεια. Το μηχάνημα έχει δύο υλικά μέσα, νικέλιο, το οποίο αφθονεί στην Ελλάδα, έχουμε το 83% των ευρωπαϊκών αποθεμάτων, και υδρογόνο και υπάρχει και το «μυστικό», το οποίο είναι ένας καταλύτης, που δεν είναι κάτι δύσκολο. Αυτό είναι και όλο το μυστικό της ιστορίας.

Πως θα δομηθεί η όλη επένδυση και γιατί επιλέχθηκε η Ξάνθη;
-Καταρχήν με λένε Ξανθούλη, άρα η Ξάνθη κολλάει. Δεύτερον έχετε πολύ καλό φαγητό και πολύ καλό κόσμο.
Γιατί από όσο γνωρίζουμε δεν μπαίνετε σε κάποιον επενδυτικό νόμο.
-Όχι, δεν μπαίνουμε σε κανέναν επενδυτικό νόμο. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι τις τρείς τελευταίες φορές που ήρθα στην Ξάνθη, τους τελευταίους 6 μήνες, ένοιωσα καλά με τον κόσμο που συναναστράφηκα, με τον κόσμο που έφαγα και που ήπια και με τον κόσμο που είδα. Το βασικό, που δεν το λέω για κολακεία το ξεκαθαρίζω, είναι ότι ένοιωσα πολύ καλά στην Ξάνθη. Το δεύτερο είναι ότι δεν πιστεύουμε ότι όλη η ανάπτυξη της Ελλάδος πρέπει να έχει σύνορο την Λαμία, γιατί τώρα το 90% της ελληνικής ανάπτυξης έχει σύνορο την Λαμία. Και τρίτον, ξέρουμε ότι είναι μια ευαίσθητη περιοχή η οποία έχει ανάγκη από επενδύσεις. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι.
Το κόστος της επένδυσης και η λειτουργία των τριών εργοστασίων πως θα γίνει και πότε θα είναι σε πλήρη ισχύ;
-Το πρώτο μου πρόβλημα είναι να τεθεί το πρώτο εργοστάσιο σε παραγωγή. Το πρώτο εργοστάσιο το έχουμε βρει, κάνουμε την εξαγορά του εργοστασίου τις επόμενες 2 εβδομάδες, μπαίνουν τα συνεργεία μέσα να το ετοιμάσουν, γιατί θέλουμε να παράγει μέχρι τέλος του χρόνου. Αυτό θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής 300.000 μονάδων το χρόνο. Αυτά θα απευθύνονται μόνο στην Ελληνική αγορά και στην Βαλκανική. Το δεύτερο, ήδη διαπραγματευόμαστε ένα οικόπεδο στο οποίο θα παράγουμε μόνο αυτό που αποκαλούμε ως «μυστικό», μόνο το κομμάτι του αντιδραστήρα. Αυτό απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Ήδη έχουμε 21 χώρες οι οποίες μας ζητάνε και οι οποίες θα φτιάχνουν τα πάντα εκτός από το «μυστικό» που θα φεύγει από την Ξάνθη. Στο τρίτο εργοστάσιο θα παράγουμε τις μεγάλες μονάδες, 1 Mw – 3 Mw. Υπολογίζουμε τον Ιανουάριο να αρχίσουμε να παράγουμε για την Ελλάδα.
Πως ξεφύγατε από τους σκοπέλους της γραφειοκρατίας;
-Δεν ξέρω αν διαβάσατε το νέο νομοσχέδιο που έβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης, ότι υποτίθεται ότι το εργοστάσιο θα λειτουργεί με μια υπεύθυνη δήλωση. Εμείς δεν θεωρούμε το project μόνο επαγγελματικό, το θεωρούμε ένα εθνικό project το οποίο μπορεί να δώσει ένα φως στο βάθος του τούνελ. Αν αυτό δεν το καταλάβει η ελληνική κυβέρνηση, που δείχνει ότι το καταλαβαίνει μέχρι στιγμής, θα προχωρήσει Μέχρι στιγμής βλέπουμε μια καθολική αποδοχή από την κυβέρνηση. Στο εξωτερικό ο Τύπος, ενώ έκανε αναφορές, οι ελληνικές εφημερίδες δεν έγραψαν τίποτα, ούτε τα ελληνικά κανάλια είπαν τίποτα. Εσείς ασχοληθήκατε και το δεχτήκατε. Γενικά είμαι πολύ στεναχωρημένος από την αποδοχή που έγινε για ένα project που μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα στην Ελλάδα και στην διεθνή της εικόνα.
 

Στην περιοχή αναζητούμε διακαώς επενδύσεις.
-Η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει πια το φτηνό εργατικό δυναμικό που προσέφερε παλιά, αλλά είδαμε το όλο ζήτημα εθνικά. Πολλοί φίλοι μου από το εξωτερικό με βρίζουν γιατί το κάνουμε στην Ελλάδα. Στην παρουσίαση μας από ξένης πλευράς παρέστη ο αντιπρόεδρος των Πράσινων στην Βουλή της Γερμανίας, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής ενέργειας της Κινέζικης κυβέρνησης, ενώ από ελληνικής πλευράς δεν υπήρξε η απαιτούμενη προσοχή. Δεν με πειράζει. Εμείς δεν θέλουμε να βγούμε μπροστά, αλλά θέλουμε να γίνει η δουλειά, να δει φως η πατρίδα μας, επιτέλους να πρωτοπορήσουμε πάλι μετά από πολλά χρόνια στην τεχνολογία.
Και αυτό όπως είπατε μπορεί να γίνει με ντόπιο δυναμικό, με Έλληνες επιστήμονες..
-Μόνο με ντόπιο. Την Πέμπτη ερχόμαστε να δούμε ορισμένους ανθρώπους για να αρχίσουμε να στελεχώνουμε το εργοστάσιο. Θα είμαστε στην Ξάνθη με την ομάδα μου για να συναντήσουμε κόσμο.
Πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει άμεσα αυτή η επένδυση;
-Το πρώτο εργοστάσιο θα απασχολήσει γύρω στα 200 άτομα άμεσα και υπολογίζουμε γύρω στα 1500 στην περιοχή. Πολλά από αυτά που κάνουμε θα δοθούν σε άλλα εργοστάσια. Εκτός από τον αντιδραστήρα, τα περισσότερα θα γίνουν περιφερειακά, ηλεκτρονικά, τα πάντα. Οπότε μόνο το ένα εργοστάσιο είναι 200 θέσεις εργασίας και περίπου 1500 υπολογίζουμε στην περιφέρεια και είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε μόνο με την περιφέρεια.
πηγη

Συνέντευξη
Δήμος Μπακιρτζάκης

Σχόλια