Θερμιδομέτρηση


Θερμιδομέτρηση
 
Το σύστημα της θερμιδομέτρησης είναι ο πλέον ιδανικός τρόπος για την αυτονόμηση διαμερισμάτων παλαιών πολυκατοικιών, αλλά και ο ορθός για την κατανομή δαπανών.
Μερικά από τα πλεονεκτήματα της θερμιδομέτρησης είναι:
Δίκαιη κατανομή δαπανών
Οικονομία καυσίμου


Αποφυγή διαπληκτισμών για κακόβουλες τροποποιήσεις του συστήματος θέρμανσης (όπως για παράδειγμα αλλαγή σωμάτων)
Εύκολη εγκατάσταση και ρύθμιση
Ας σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σύστημα προβλέπεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.ΕΝ.Α.Κ.) - Αθήνα 30 Μαρτίου 2010 Αριθ. πρωτ.: Δ6/Β/οικ.5825 - Φ.Ε.Κ. Αρ. Φύλλου 407 9 Απριλίου 2010, καθώς και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) με το τελικό κείμενο αναθεώρησης της ΤΟΤΕΕ 2427/83 (Κατανομή Δαπανών Θέρμανσης Κτιρίων)

Εγκατάσταση - Τρόπος λειτουργίας συστήματος Θερμιδομέτρησης
Η εγκατάσταση συστήματος θερμιδομέτρησης σε μία πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση είναι απλή και γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν απαιτείται καμία υδραυλική μετατροπή στο κύκλωμα θέρμανσης των διαμερισμάτων.
Αντικαθίστανται οι απλοί, υφιστάμενοι διακόπτες των θερμαντικών σωμάτων με νέους οι οποίοι φέρουν θερμοστατική κεφαλή και τοποθετείται κατανεμητής δαπανών επάνω σε κάθε σώμα.  Ρυθμίζουμε στις θερμοστατικές κεφαλές την θερμοκρασία που επιθυμούμε σε κάθε χώρο.
Μόλις ΄΄αντιληφθεί΄΄ η θερμοστατική κεφαλή, ότι η θερμοκρασία του χώρου είναι χαμηλότερη από την επιθυμητή, ανοίγει και περνάει το ζεστό νερό στο θερμαντικό σώμα. Ο κατανεμητής μετράει την ενέργεια που καταναλώνεται όσο ο διακόπτης του σώματος παραμένει ανοιχτός. Με τις θερμοστατικές κεφαλές, επιτυγχάνουμε έλεγχο θερμοκρασίας σε επίπεδο δωματίου.
Η περιγραφόμενη λειτουργία όμως, συνεπάγεται, ότι ο λέβητας πρέπει να έχει σε ετοιμότητα ζεστό νερό για την στιγμή που θα υπάρξει ζήτηση. Το γεγονός ότι ο λέβητας θα είναι ζεστός, ακόμα και όταν δεν υπάρχει ζήτηση, σημαίνει ότι θα καταναλώνεται καύσιμο, χωρίς να αποδίδεται θέρμανση σε κάποιο χώρο.
Για να ελαχιστοποιηθεί η άσκοπη λειτουργία του λέβητα, τοποθετείται Ελεγκτής θέρμανσης (αντιστάθμιση). Έτσι, ο λέβητας έχει έτοιμο ζεστό νερό, λαμβάνοντας όμως σαν παράμετρο την εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αν για παράδειγμα η εξωτερική θερμοκρασία είναι 10C, το νερό που θα ετοιμάσει ο λέβητας θα είναι περίπου 50C. Αν όμως η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 15C, η θερμοκρασία του νερού θα είναι 40C. Για περισσότερες πληροφορίες για την λειτουργία ενός ελεγκτή θέρμανσης-αντιστάθμιση πατήστε εδώ. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται χαμηλό κόστος λειτουργίας εγκατάστασης.
Υπάρχει όμως τρόπος, να αποφευχθεί εντελώς η λειτουργία του λέβητα, όταν δεν υπάρχει ζήτηση. Αντικαθιστώντας τους υφιστάμενους διακόπτες, με βάνες οι οποίες αντί για θερμοστατικές κεφαλές, θα φέρουν ηλεκτροθερμικούς κινητήρες. Οι κινητήρες συνδέονται ασύρματα με θερμοστάτη χώρου. Δίνοντας εντολή στον θερμοστάτη, δίνεται εντολή σε έναν δέκτη ο οποίος ενεργοποιεί τον λέβητα και ταυτόχρονα ενεργοποιούνται οι κινητήρες των βανών, οι οποίες και ανοίγουν, επιτρέποντας την διέλευση του ζεστού νερού.
Σε ένα διαμέρισμα, μπορούμε να δημιουργήσουμε όσες ζώνες θέρμανσης επιθυμούμε. Για παράδειγμα, μπορούμε να ορίσουμε διαφορετικές θερμοκρασίες  στα υπνοδωμάτια, διαφορετικές θερμοκρασίες στα λουτρά και διαφορετικές σε άλλους χώρους, τοποθετώντας αντίστοιχο αριθμό θερμοστατών.
Ο παραπάνω τρόπος λειτουργίας, είναι ο πλέον ενδεδειγμένος για την αυτονόμηση χώρων αλλά και για την κατανομή δαπανών.


Σχόλια