Σοβαρές ασθένειες από τζάκια και ξυλόσομπες



Την προσοχή μας στα τζάκια και τις ξυλόσομπες εφιστούν δανοί επιστήμονες, καθώς θεωρούν πως ευθύνονται για την εκδήλωση διαφόρων ασθενειών, όπως καρδιοπάθειες, άσθμα και βρογχίτιδες. Δανοί ερευνητές του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης ανέλυσαν τα αόρατα σωματίδια που αιωρούνταν σε δωμάτια ενός χωριού της Δανίας εξαιτίας του καψίματος ξύλων και συμπέραναν ότι είναι αρκετά μικρά για να εισχωρούν στα πιο βαθιά σημεία των πνευμόνων.


Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό χημικής έρευνας για τοξικές ουσίες «Chemical Research in Toxicology» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα σωματίδια, που εισπνέονται στους πνεύμονες, μπορεί να προξενήσουν ποικίλες βλάβες στην υγεία, όπως καρδιοπάθειες, άσθμα, βρογχίτιδες κ.α.
Λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η συστηματική συντήρηση του τζακιού, ιδίως ο καθαρισμός της καμινάδας, ή η τοποθέτηση ενός τζακιού, το οποίο κλείνει αεροστεγώς και οξυγονώνεται με ειδικούς αεραγωγούς, μεταφέροντας τη ζέστη στο κτήριο μέσω ενός συστήματος κυκλοφορίας ζεστού αέρα ή θέρμανσης των καλοριφέρ - στην παραγματικότητα μετετρέποντας το ανοικτό τζάκι σε κλειστή σόμπα. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητος ο τακτικός αερισμός των δωματίων που θερμαίνονται από τζάκια ή ξολόσομπες.
πηγη

Σχόλια