ΣΤΕΡΕΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ PELLETS - ΞΥΛΑ - ΒΙΟΜΑΖΑ



Pellets ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ή ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ;

Η αγορά χαρακτηρίζεται από την κατοχή του πετρελαίου θέρμανσης της μερίδας του λέοντος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ακολουθούμενο από το φυσικό αέριο στις περιοχές όπου τα δίκτυα διανομής του έχουν ολοκληρωθεί ή βαίνουν προς ολοκλήρωση.



Τις τελευταίες δεκαετίες και πολύ περισσότερο τους τελευταίους μήνες, παράγοντες όπως : οι ανεξέλεγκτες αυξομειώσεις στην τιμή του πετρελαίου, οι περιπλοκές στην διανομή πετρελαίου, αλλά και φυσικού αερίου μέσω αγωγών, τα πολιτικοοικονομικά συμβάντα (θερμές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή ), όπως επίσης και η αύξηση των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη απασχολεί την εξασφάλιση της παγκόσμιας ενεργειακής αυτονομίας.

Οι συνεχείς ανατιμήσεις και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα σχετικά με την τιμή του πετρελαίου και των παραγώγων του που χρησιμοποιούνται στην θέρμανση καθώς και γενικότερα με τις ορυκτές πηγές ενέργειας και την βλάβη που προκαλούν στο περιβάλλον, έχουν προκαλέσει την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών σχετικά με τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης και κυρίως εκείνες που καταναλώνουν στερεά βιοκαύσιμα όπως τα καυσόξυλα, τα pellets και τη βιομάζα.

Η χρήση στερεών βιοκαυσίμων δεν είναι μία καινούργια πρακτική για τον Ελληνικό χώρο. Τα καυσόξυλα, η βιομάζα στην μορφή του ελαιοπυρήνα, των κουκουτσιών των φρούτων, του φλοιού των ξηρών καρπών χρησιμοποιούνταν σε περιοχές όπου η παραγωγή των αντίστοιχων υλικών το επέτρεπε. Η χρήση τους όμως ήταν πάντα περιορισμένη κυρίως σε επαγγελματικές εφαρμογές, (θερμοκήπια, μικρές ή μεγάλες βιοτεχνίες ξύλου κ.ά.), και σε οικιακές εφαρμογές εγκατεστημένες σε αγροτικές κυρίως περιοχές.

Η βασική διαφορά με την έντονα αναπτυσσόμενη σύγχρονη αγορά χρήσης στερεών βιοκαυσίμων, είναι από την μία ο εκσυγχρονισμός των συσκευών καύσης τους και από την άλλη η χρήση ενός βιομηχανικά παραγόμενου πλέον καυσίμου, των pellets.

Λέβητας Pellets CTP CS MarinaΟι συσκευές καύσης είναι τώρα μοντέρνες κατασκευές, ασφαλείς και φιλικές προς τον καταναλωτή - χρήστη τους, ηλεκτρονικά ελεγχόμενες κατά την λειτουργία τους, παραγόμενες με βάση την εφαρμογή κανόνων και οδηγιών της Ε.Ε. και όχι ερασιτεχνικές κατασκευές από τον «καλό μάστορα» της περιοχής όπως ήταν παλαιότερα.

Στην Ελληνική αγορά διακινούνται σήμερα με έντονα αυξανόμενους ρυθμούς, συσκευές καύσεις που έχουν την δυνατότητα να καλύψουν κάθε ανάγκη, ξεκινώντας από αερόθερμες σόμπες, σόμπες λέβητες, ενεργειακά τζάκια καλοριφέρ ξύλου ή και pellets, ενεργειακά αερόθερμα τζάκια ξύλου, λέβητες pellets ή βιομάζας κεντρικής εγκατάστασης, λέβητες ξύλου απλοί ή αντεστραμμένης φλόγας, αερολέβητες κ.ά.

PELLETS:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Στην Ευρώπη και κυρίως στις Βόρειες χώρες έχει παρουσιαστεί ιδιαίτερα σημαντική αύξηση στην κατανάλωση pellets κυρίως για εφαρμογές θέρμανσης.

Ήταν χαρακτηριστική η απουσία παραγωγικών μονάδων στις χώρες της Νότιας Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία), που οφείλεται στην απουσία των πηγών πρώτης ύλης σύμφωνα με την τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί μέχρι τώρα και που είναι τα δασικά προϊόντα και υποπροϊόντα.

Στις παραπάνω χώρες όμως, με δεδομένο τον αγροτικό τους χαρακτήρα, φαίνονται σημαντικότατες οι δυνατότητες αξιοποίησης των υπολειμμάτων των συμβατικών καλλιεργειών αλλά και η εισαγωγή νέων με κατεύθυνση την παραγωγή συσσωματωμάτων (agripellets) για εφαρμογές θέρμανσης και συμπαραγωγής ενέργειας. Στην Χώρα μας λειτουργεί ήδη ένα εργοστάσιο παραγωγής Pellets, καθώς επίσης είναι υπό κατασκευή ακόμα δυο σύγχρονα εργοστάσια.

Γιατί να χρησιμοποιούμε pellets:

Γιατί είναι οικολογικό!

Παράγονται από υπολείμματα ξυλείας ή αγροτικών καλλιεργειών, όχι από υλοτόμηση, που συμπιέζονται με ατμό χωρίς καμία χημική προσθήκη (κόλες, ρητίνες κ.α.). Ιδανικά για να τροφοδοτήσουν συσκευές θέρμανσης, τα pellets είναι καθαρά και ουδέτερα ως προς τις εκπομπές του (CO2) διοξειδίου του άνθρακα. Δε συμβάλλουν δηλαδή στην αποσταθεροποίηση του κλίματος, μιας και οι όποιες εκπομπές (CO2) από την καύση τους ισοσκελίζονται από ισοδύναμες ποσότητες (CO2) που απορροφήθηκαν από το φυτό κατά τη διάρκεια της ζωής του (Διαδικασία Φωτοσύνθεσης). Καίγονται τελείως, χωρίς να παράγουν καπνό, αφήνοντας ελάχιστα υπολείμματα στάχτης, πάντοτε κάτω από 1% και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολύτιμο λίπασμα για τον κήπο.

Σχόλια